АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Штучне дихання. Непрямий масаж на серце

Прочитайте:
  1. Масаж стебла Філатова
  2. Протипоказання до призначення масажу
  3. Штучне годування

 

При раптовому припиненні серцевої діяльності і дихання наступає стан клінічної смерті. Це може статися при ураженні електрострумом, утоплення і в ряді інших випадків при стисненні або закупорки дихальних шляхів.

Однак якщо відразу ж приступити до непрямого масажу серця і штучної вентиляції легенів, то в ряді випадків вдається врятувати потерпілого.

Найбільш ефективно використання для штучної вентиляції легенів спеціальних апаратів, за допомогою яких в легені вдувається повітря. За відсутності таких апаратів штучну вентиляцію легенів проводять різними способами, з яких найбільш поширений спосіб «з рота в рот».

 

Допомога. Перше з чого необхідно почати це правильно укласти хворого: він повинен лежати на твердій рівній поверхні, при цьому ноги повинні знаходитися вище голови. Людина, що проводить реанімаційні заходи, повинен стає таким чином, що б його руки перпендикулярно опускалися на грудну клітку хворого і були при цьому, абсолютно прямими.

Руки ставлять одну на іншу долонями до низу, розташовуючи їх на рівні сосків, строго по середині грудної клітини.

 

У цьому положенні проводять різкі удароподібні натискання, зміщуючи передню грудну стінку на 5 - 6 см всередину. Вкрай важлива частота, цих рухів, вона не повинна бути більше 70 в одну хвилину, з перервами не більше п'яти секунд.

Свідченням ефективності проведених заходів служать поява синхронного з масажем серця пульсу, почервоніння шкіри і звуження зіниць. Паралельно з масажем серця необхідно проводити штучне дихання, найбільш оптимальним і простим є метод «рот в рот». Для цього голову потерпілого максимально закидають назад, відкривають йому рот, обов'язково затискають ніс хворого і, щільно обхопивши своїми губами його рот, роблять видих в його легені.

 

 

Якщо реанімаційні заходи проводяться однією людиною, то після 15 поштовхів масажу швидко робиться 2 - 3 штучних вдиху, а якщо Вам хто - то допомагає, то ритм роботи дещо інший: на 6 масажних рухів припадає один штучний вдих. Реанімаційні заходи дуже важка фізична праця, але в такому ритмі необхідно протриматися до прибуття лікаря або протягом 25 - 30 хвилин, по закінченню яких, ймовірно допомогти людині вже практично немає.

 

При штучної вентиляції легень способом Каллістова потерпілого укладають на живіт з витягнутими вперед руками, голову повертають набік,підкладаючи під неї одяг (ковдра). Лямками для носіння або пов'язаними двома-трьома брючними ременями потерпілого періодично (в ритмі дихання)піднімають на висоту до 10 см і опускають. При піднятті ураженого в результаті розправлення його грудної клітини відбувається вдих, при опусканні внаслідок її здавлювання - видих.

При раптовому припиненні серцевої діяльності, ознаками якого є відсутність пульсу, серцебиття, реакції зіниць на світло (зіниці розширені), негайно приступають до непрямого масажу серця: потерпілого укладають на спину, він повинен лежати на твердій, твердої поверхні.

Устають з лівого боку від нього і кладуть свої долоні одну на іншу на область нижньої третини грудини. Енергійними ритмічними поштовхами 50-60 раз на хвилину натискають на грудину, після кожного поштовху відпускаючи руки, щоб дати можливість розправитися грудній клітці. Передня стінка грудної клітки повинна зміщуватися на глибину не менше 3-4 см.

 

Непрямий масаж серця проводиться в поєднанні зі штучною вентиляцією легень (рис. 5). У цьому випадку допомога ураженому повинні надавати два або три людини. Перший робить непрямий масаж серця,другий - штучну вентиляцію легенів способом «з рота в рот», а третій підтримує голову потерпілого, перебуваючи праворуч від нього, і повинен бути готовий змінити одного з надають допомогу, щоб штучна вентиляція легенів і непрямий масаж серця здійснювалися безперервно протягом потрібного часу. Під час вдування повітря натискати на грудну клітку не можна.

Ці заходи проводять поперемінно: 4-5 натисканні на грудну клітку (на видиху), потім одне вдування повітря в легені (вдих).

Штучна вентиляція легенів у поєднанні з непрямим масажем серця є найпростішим способом реанімації (оживлення) людини, що знаходиться у стані клінічної смерті. При проведенні штучної вентиляції легенів і непрямого масажу серця особам похилого віку слід пам'ятати,що кістки в такому віці більш крихкі, тому рухи повинні бути щадними. Маленьким дітям непрямий масаж проводять шляхом натискання в області грудини НЕ долонями, а пальцем.


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 1599 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)