АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проведення люмбальної пункції

Прочитайте:
  1. АУСКУЛЬТАЦІЯ СЕРЦЯ (ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ, МЕХАНІЗМ УТВОРЕННЯ СЕРЦЕВИХ ТОНІВ ТА ШУМІВ) ТА ЇЇ ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ОРГАНІВ КРОВООБІГУ
  2. ВИДИ ЗНЕБОЛЮВАННЯ У РАЗІ ПРЕПАРУВАННЯ ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБІВ ТА МЕТОДИ ЙОГО ПРОВЕДЕННЯ
  3. Гігієнічні вимоги до організації і методики проведення уроку.
  4. Еквіпотентні (рівноефективні) добові дози інгаляційних глюкокортикостероїдів для проведення базисної терапії бронхіальної астми у дітей
  5. ІІІ. Залежно від методики проведення.
  6. Кратність проведення обстежень визначається індивідуально.
  7. Лікування вперше діагностованих хворих, що є кандидатами для проведення ВДХ з АТСГК
  8. Мета та методика проведення поглибленого санітарного обстеження і опису об’єкта.
  9. Методика проведення експертизи.
  10. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ОПИТУВАННЯ ПАЦІЄНТА

Люмбальна пункція (Поперековий прокол) - введення голки в подпаутинное простір спинного мозку на рівні поперекового відділу хребта - найчастіше проводиться з діагностичною метою для дослідження складу СМЖ.У нормі СМЖ абсолютно прозора. Формені елементи містяться у вкрай незначній кількості - лімфоцити (0 3) х10 /л СМЖ; за даними деяких авторів, цитоз до (5 6) х10 /л також повинен вважатися нормою. Концентрація білка дорівнює 02-03 г /л. Відоме діагностичне значення мають і біохімічні дослідження СМЖ. Так, вміст цукру не перевищує звичайно 275 ммоль /л, тобто в 2 рази менше, ніж в крові; концентрація хлоридів коливається в межах 1692-2256 ммоль /л і т. п. Великуцінність можуть представити результати бактеріологічного дослідження СМЖ.

Для бактеріоскопічного і бактеріологічного дослідження СМЖ беруть у стерильну пробірку з дотриманням правил асептики. При виявленні менінгокока, стрепто-або стафілокока або ж при виявленні мікобактерії туберкульозу мікроскопія і посів СМЖ допомагають вибрати раціональну терапію. Велике значення можуть мати і ряд позитивних імунних реакцій,поставлених зі СМЖ при сифілісі, черевному і висипному тифі, бруцельозі або інших інфекційних захворюваннях.

Для люмбальної пункції необхідно мати під рукою 5% спиртовий розчин йоду, спирт, колодій, 05% розчин новокаїну, шприци на 5 мл і 10 мл, тонкі голки до шприців, голки для люмбальної пункції Тюфье або Біра. Краще користуватися гнучкими, неломающіміся і нержавіючими іридієво-платиновими голками. Необхідні також водянийманометр для визначення тиску СМЖ, стерильні пробірки в штативі, вата і серветки. Шприц і голки повинні бути добре підігнані і простерилізовані. Попередньо треба перевірити, щоб з голки для люмбальної пункції вільно виймався мандрен і його зріз точно збігався зі зрізом голки.

Хворого укладають на рівну (жорстку) ліжко або, краще, - на високу кушетку. Щоб уникнути бокового вигинання хребта під поперекпідкладають подушку.
Хворий лежить на боці, голова його нахилена до грудей, ноги зігнуті в колінах, стегна приведені до живота, живіт втягнутий, спина вигнута.

Один з помічників утримує хворого в такому положенні в момент пункції. Важливо, щоб спина пацієнта знаходилася строго у фронтальній площині, а остисті відростки хребців - в сагітальнійплощині. Якщо пункція проводиться в положенні сидячи, то хворого саджають на табуретку або поперек вузького столу спиною до його краю і звісивши ноги. М'язи пацієнта повинні бути розслаблені, спина вигнута назад, а голова нахилена вперед. Для збереження рівноваги хворий спирається ліктями на стегна або кладе руки на спинку стоїть попереду стільця. У цьому положенні пацієнта утримує помічник.

Пальпацією визначають верхні краї клубових кісток і з'єднують їх лінією, перпендикулярної хребту, намічають місце пункції. Воно відповідає проміжку між стістимі відростками III і IV поперекових хребців. Пункцію можна проводити і на один проміжок вище або нижче цього рівня. Орієнтири намічають на шкірі спиртовим розчином йоду. Місце, намічене для пункції, широко обробляють спиртовим розчином йоду і спиртом. Місцеве знеболювання виробляють 05% розчином новокаїну. Спочатку при внутрикожном введенні утворюють «лимонну корочку», а потім вводять 5-6 мл розчину по ходу майбутнього проколу на глибину 3-4 см.

Приступаючи до проколу, Попереджають хворого і помічника, щоб під час пункції пацієнт не рухався. Лікар бере голку правою рукою, як писальний перо, між II і III пальцями, впираючись I пальцем в головку Мандрена, ставить палець лівої руки так, щоб він припадав у самого місця планованого проколу, трохи нижче остистого відростка. Напрямок голки має бути по середній лінії строго сагиттально; у дітей - перпендикулярний до лінії хребта, а у дорослих - злегка під кутом, відкритим в каудальному напрямку.

Вколюють голку обережно, але з достатньою силою, щоб проколоти шкіру і підшкірну клітковину. Потім голку просувають повільно і плавно, проколюючи міжостисті зв'язки, жовту зв'язку, тверду і павутинну оболонки. На шляху до субарахноїдальному простору виробляє пункцію весь час відчуває помірний опір просуванню голки, який чиниться тканинами. У момент проникнення голки в субарахноїдальний простір ясно сприймається нове відчуття: немає колишнього опору тканин, голка після легкого «клацання» раптом ніби «провалюється».

Коли отвір голки, За розрахунком, знаходиться в просвіті дурального мішка, лікар, притримуючи лівою рукою павільйон голки, правою витягає мандрен (зазвичай неповністю), і тоді в просвіті голки показується крапля СМЖ.

Тиск СМЖ вимірюють за допомогою манометра у вигляді скляної трубки діаметром 1-15 мм, яку з'єднують за допомогою гумової трубки і канюлі з голкою. СМЖ заповнює трубку манометра. За нанесеним на неї розподілам відраховують тиск СМЖ в міліметрах водяного стовпа. За нашими спостереженнями, в нормі тиск СМЖ при люм-бальною пункції коливається в межах 100-200 мм вод. ст., якщо його вимірюють в положенні лежачи, і 200-300 мм вод. ст. - в положенні сидячи. Орієнтовно визначають тиск СМЖ по швидкості її витікання з голки (у нормі 60-70 кап /хв). Однак такий метод не є точним.
Прохідність підпавутинного простору перевіряють за допомогою спеціальних прийомів.

 


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 892 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)