АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Новокаїнові блокади

Блокада новокаїном проводиться при травмі грудей, кінцівок (переломах кістки, розтягуванні зв’язок, ударах). Знімаючи біль, вона дозволяє виконати хорошу іммобілізацію і спокійнішу транспортування. В умовах швидкої допомоги застосовуються різні блокади: шийна вагосимпатична міжреберних нервів, закритого перелому кістки. При відкритих переломах кісток кінцівок проводиться футлярна новокаїнова блокада або блокада поперечного перерізу

Проведення блокади новокаїном на місці події вимагає дотримання найсуворішої асептики. Оголивши погодинний ділянку, на великому протязі необхідно двократно змастити шкіру 5% йодною настоянкою. Працювати з інструментами (шприц, пінцет тощо) слід в стерильних рукавичках з попередньою обробкою рук спиртом.

Блокаду треба починати з внутрішньошкірного введення тонкою голкою 0,25% розчину новокаїну і освіти шкірного «желвачков» («лимонної скориночки»), через нього здійснюється прокол шкіри більш товстою голкою. Просуванню голки до місця призначення предпосилаєтся струмінь, новокаїну, що забезпечує меншу болючість проведеної процедури. Для блокади використовується 0,25, 05 і 1% розчин новокаїну. Шкіру на місці уколу після вилучення голки змащують йодом і прикріплюють лейкопластиром стерильний марлевий кульку або серветку.

Шийна вагосимпатична блокада по А. В. Вишневському.

 

Застосовується при пошкодженнях грудної клітини та органів грудної порожнини, може виконуватися при серцевій астмі з явищами набряку легенів.

Методика і техніка. Хворого укладають на стіл (жорсткі носилки); голова його повинна бути повернена в бік, протилежний тому, на якій проводиться блокада. Під шию підкладають валик. Руку на стороні виробленої блокади опускають вниз, слідом за нею опускається і плече.

Вказівний палець лікаря, встановлений по задньому краю грудино-ключично-сосковий м’язи на рівні її перехрещення з судинним пучком, отдавлівает м’яз досередини; при цьому судинний пучок зміщується по передній поверхні хребця і палець відчуває як би вільний простір. Відповідно цій ділянці в шкірі утворюють новокаїнової «желвачок», в останній вколюється голка довжиною 10-20 см і просувається в глибину і догори, весь час орієнтуючись на передню поверхню хребта. У міру просування голки в глибину тканин вводять розчин новокаїну. Періодично перевіряють, чи немає в голці крові, для чого знімають шприц або підтягують тому його поршень. При вагосимпатичній блокаді вводять 40-50 мл 0,25% розчину новокаїну з однієї або при необхідності з кожного боку.

Блокада міжреберних нервів.

 

При ізольованих переломах ребер в місце перелому вводять 3-4 мл 1% розчину новокаїну або виробляють провідникову міжреберну блокаду. При її виконанні в міжреберних проміжок під нижній край пошкодженого ребра вводиться по 1-4 мл 1% розчину новокаїну. Блокада міжреберних нервів проводиться за лопаткової, частіше паравертебральной лінії.

Блокада новокаїном закритого перелому кістки.

 

Над місцем перелому внутрішньошкірно вводять розчин новокаїну. Потім більш товстою голкою на шприці, наповненому розчином новокаїну, виробляють прокол шкіри і, предпосилая розчин новокаїну, доходяг кінчиком голки до кістки. Поява крові в шприці при зворотному потягивании поршня свідчить про знаходження голки в гематомі.

У гематому вводять 50-100 мл 0,5% розчину новокаїну (доза залежить від віку, маси хворого і локалізації перелому (стегно, гомілка, плече і т. д.). Знеболювання настає через 8-10 хв після введення новокаїну. З метою збільшення тривалості знеболення в розчин новокаїну можна додати 3-5 мл етилового спирту.

Футлярних новокаїнова блокада.

 

Футлярних новокаїнова блокада застосовується при важких ушкодженнях кінцівок. Вона складається у введенні теплого розчину новокаїну в фасціально-м’язові футляри (стегна, плеча) за допомогою глибокої підапоневротичній ін’єкції.

Після підготовки операційного поля в 2-3 точках, розташованих осторонь від проекції судинно-нервового пучка, довгою голкою (10-20 см), насадженої на шприці з розчином новокаїну, проникають в глибину тканин до кістки. Відтягують голку від кістки на 03-05 см і через кожен з проколів вводять 0,25% розчин новокаїну під максимальним тиском до появи здуття кінцівки в цій ділянці. Залишаючи достатню кількість розчину у кістки, у міру вилучення голки продовжують вводити в тканини розчин. Для футлярной блокади на стегні потрібно 120-200 мл 0,25% розчину новокаїну, на плечі – 100-150 мл 0,25% розчину.

Блокада поперечного перерізу.

 

Блокада поперечного перерізу застосовується при великих пошкодженнях кінцівок з руйнуванням м’язових футлярів. Розчин новокаїну (0,25-0,5%) вводиться в товщу м’язів у взаємно перпендикулярних напрямках по відношенню до осі погодинної кінцівки, поза проекції судинно-нервових пучків.

Блокада (новокаїном) при переломах тазу.

 

При ізольованих переломах клубової, сідничної, лобкової, крижової і куприкової кісток 5-10 мл 1% розчину новокаїну вводиться в гематому коротким шляхом над місцем перелому.

При великих переломах тазу і необхідності тривалого транспортування потерпілого застосовують внутрітазовую новокаїнову блокаду, яка проводиться таким чином: на 1 см медіальніше передневерхней ості клубової кістки тонкої короткою голкою вводиться внутрішньошкірно 2 мл 0,5% розчину новокаїну. Потім довгою голкою через анестезированного ділянку шкіри проникають під ость і вводять новокаїн, направляючи голку до хребта і ковзаючи нею по внутрішній поверхні клубової кістки. Голку поступово просувають на глибину 12-14 см. Просуванню голки необхідно безперервно предпосилать введення розчину новокаїну, останній відшаровує парієтальних очеревину досередини і оберігає її від проколу голкою. Таким шляхом 100 мл 0,5% або 200 мл 0,25% розчину новокаїну вводиться в ретроперитонеальну клітковину. При двосторонніх переломах кісток тазу розчин новокаїну слід вводити з обох сторін.

Поєднане пошкодження кісток таза і тазових органів є протипоказанням до проведення новокаїнової блокади.

Ускладнення. При виконанні блокади ускладнення виникають при передозуванні новокаїну, підвищеної чутливості до нього або індивідуальної нестерпності. Допомогти в цьому може правильно зібраний анамнез.

Лікування ускладнень. У легенях трапляться рекомендується надати хворому помірне положення Тренделенбурга, дати вдихнути пари нашатирного спирту. У важких випадках з метою корекції порушень кровообігу і дихання показані інфузійна терапія допоміжна або штучна вентиляція легенів, введення десенсибилизирующих препаратів (димедрол, супрастин, хлорид кальцію), глюкокортикоїдів (преднізолон, гідрокортизон).


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 902 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)