АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕЛАСТИЧНІ ВІДБИТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Прочитайте:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. Гортань: назвати фіброеластичні утворення гортані, описати топографію, будову.
  4. ДОПОМІЖНІ МАТЕРІАЛИ ПІД ЧАС ПАЯННЯ
  5. Матеріали для самоконтролю
  6. Матеріали для самоконтролю
  7. Матеріали для самоконтролю
  8. Матеріали для самоконтролю
  9. Матеріали для самоконтролю

Дана група включає: альгінатні, силіконові (полісилоксани), полісульфідні (тіоколові), поліефірні маси. Останні три підгрупи поєднуються поняттям "син­тетичні еластомери".

Альгінатні маси. Широке впровадження альгінатних відбиткових мас поча­лося на початку 40-х років минулого століття. Цей матеріал завоював постійне місце в стоматологічній практиці і сприяв значному скороченню засто­сування гіпсу. Винятково багатий різновид альгінатних матеріалів, які застосо­вуються у клінічній стоматології, свідчить про велике їх практичне значення.

Альгінатні відбиткові матеріали являють собою наповнені структуровані системи альгінату натрію, який є тут зшив-агентом. До складу альгінатної ком­позиції звичайно входять такі основні компоненти: альгінат одновалентного катіону, зшив-агент, регулятор швидкості структурування, наповнювачі, інди­катори і речовини, що коригують смак і колір. Альгінат натрію (основний ком­понент) являє собою натрієву сіль альгінової кислоти. Відбиткові матеріали на основі альгінатів випускали трьох видів, або груп.

Перша група являла собою комплект, що складався із в'язкого (5 % воднево­го розчину) альгінату натрію і багатокомпонентного порошку. Друга група аль­гінатних матеріалів випускалась у вигляді пасти і порошку, у разі змішування яких утворювався відбитковий компаунд, що затвердівав за кімнатної темпера­тури. Третя група — найпоширеніші і найточніші альгінатні матеріали, які ви­пускаються у вигляді багатокомпонентного порошку, до якого додається вода.

До позитиву альгінатних матеріалів необхідно віднести високу елас­тичність, добре відтворення рельєфу м'яких і твердих тканин ротової порож­нини, простоту застосування. Основними недоліками цих матеріалів є відсутність прилипання до відбиткових ложок і певна усадка в результаті втрати води. Використовуючи альгінатні матеріали, необхідно особливо точно дотри­муватись інструкцій заводу-виробника.

У клініках України до недавнього часу широко застосовували альгінатний матеріал "Стомальгін" (Україна). У разі замішування його з водою утворюється однорідна паста. Відбитки з нього мають достатню пластичність і еластичність, під час наповнення гіпсом майже не деформуються. Стомальгін відрізняється високими еластичними і пружнісними властивостями: залишкова деформація його у разі стискування складає 2,5 %, пружність на розрив — 0,15 Н/мм2.

Відбиток із матеріалу „Стомальгін" використовують для отримання гіпсо­вих моделей. Відразу після виведення із ротової порожнини обов'язковим є про­мивання його водою і дезінфекція. Отримання моделі необхідно проводити рідким гіпсом, без створення значного тиску на відбиток. Відокремлення гіпсо­вої моделі від еластичного відбитка може проводитися без застосування будь-яких інструментів: він знімається із моделі шляхом відтягування країв пальця­ми. В остані роки випускався «Стомальгін-02», у якому за рахунок уведення до складу триетаноламіну поліпшена гомогенність і підвищена еластичність мате-


 




Основи матеріалознавства

ріалу. Альгінатна маса „Іпен" (Чехія) виготовляється шляхом замішування 10 г зеленого дрібнодисперсного порошку із водою кімнатної температури (20 мл) протягом 30-45 с Час затвердіння складає 2,5 хв, інтервал робочого часу — 3 хв. „Еластік Плюс" — обновлена альгінатна гідроколоїдна відбиткова маса на основі альгінату натрію, випускається фірмою „Споф-Дентал" (Чехія). Гіпсові моделі, одержані за відбитками „Еластік Плюс", мають гладеньку, тверду повер­хню, що не стирається, із точним рельєфом тканин протезного ложа. Даний ма­теріал використовується як для зняття попередніх відбитків із беззубих щелеп (для виготовлення індивідуальних відбиткових ложок), так і в разі часткової втра­ти зубів (для одержання робочої моделі і допоміжної гіпсової моделі).

"Віколоїд" — монофазний відбитковий матеріал фірми "Воко" (Німеччи­на), який дозволяє одержати відбитки високої точності у разі протезування коронками, мостоподібними протезами і вкладками. Матеріал у порошкоподіб­ному вигляді, з приємним запахом і смаком, розфасований у пакети. Після за­мішування з водою він дозволяє протягом 3 хв („Воколоїд-3") або 4 хв („Воколоїд-4") проводити всі необхідні маніпуляції щодо оформлення відбитка. Повне затвердіння настає за 5 хв.

"Альгіногол" — швидкотвердіючий, безпороховий, що самодезінфікується, альгінат у вакуумній упаковці, випускається фірмою "Галеніка" (Югославія).

"Альгінмакс" — альгінат із хромовим фазовим індикатором, не містить цинку і кадмію. За умови дотримання усіх правил має великий термін збері­гання. Приготування матеріалу й одержання відбитка типові для альгінатних

відбиткових матеріалів.

"Кромальгін" — альгінатний відбитковий матеріал фірми "Медстар" (Ве­ликобританія) із триколірним індикатором фази (альгінат класу "А"). Може бути використаний для одержання відбитків у разі протезування суцільноли-тими і штампованими коронками, дуговими (бюгельними) і повними знімни­ми протезами. Порошок світлого кольору, із приємним ванільним ароматом. Техніка застосування матеріалу — традиційна для всіх альгінатів, але супровод­жується кольоровими перетвореннями. Час замішування складає ЗО с Паста має фіолетовий відтінок. До введення у ротову порожнину лікар має запас 1,5 хв, поки маса не стане рожевою. Повний період з моменту закінчення замішування до готовності відбитка дорівнює 1 хв. Колір відбиткової маси стає білим.

Матеріал характеризується:

—можливістю зорового (візуального) контролю робочого часу;

—відсутністю пилу;

—можливістю регулювати консистенцію замішування;

—високою еластичністю і міцністю на розрив (1,20 МПа);

—високою точністю відтворення деталей (50 мікрон);

—можливістю збереження розмірів відбитка протягом декількох годин у

герметичній упаковці;

— оптимальною сумісністю з гіпсами, тобто утворенням твердих гладень­
ких поверхонь моделей щелеп;


— відсутністю свинцю і консервантів.

"Альгідур" — альгінатний відбитковий матеріал фірми "Дорідент" (Авст­рія), випускається з нормальним, швидким і надшвидким затвердінням. Аль­гінат поставляється у комплекті з рідким альгінатним стабілізатором, який ро­бить одержані моделі більш легкими і дозволяє виключити утворення на них повітряних пухирців.

"Супер Пейст" — альгінатний відбитковий матеріал виробництва фірми "Босворт" (США), який змінює колір протягом часу від змішування до затвер­діння. Випускається у двох тубах у вигляді пасти.

"Фрейз" (Польща) — поліхроматична альгінатна маса, являє собою фіо­летовий порошок, що замішується у співвідношенні 9 г на-і7 мл води. Через ЗО с замішування колір пасти змінюється на рожевий. У цей момент відбитко-ву ложку заповнюють пастою. Зміна кольору на білий є сигналом для уведен­ня ложки з масою у ротову порожнину. Час затвердіння матеріалу за темпера­тури 23°С дорівнює 2,5 хв.

"Кромопан" і "Кромопан-2000" (Італія) — маси, які мають кольорову індикацію фаз (фіолетового, рожевого, білого кольору). Співвідношення під час замішування складає 9 г на 20 мл. Помітних змін відбитка не відбувається, за твердженням виробника, протягом 48 год після його одержання. Це зумов­лено введенням у масу інтегрованого стабілізатора. Аналогічною є італійська

маса „Оралгін".

Крім названих вище відомі й інші європейські матеріали:

—польські маси "Ортопринт" із протиблювотною добавкою;

—німецькі маси "Гідрогум" з гумоподібним ефектом, а також "Алгіноп-ласт", "Ксанталгін", "Дупальфлекс", "Триколоральгін", "Пальга-флекс" (остання маса твердіє повільно — 3 хв 45 с);

"Пластальгін" (Франція) випускається у двох варіантах — швидкого і нор­мального затвердіння.

З американських матеріалів на українському ринку поширений "Супер-гель Медягік" (хроматичний альгінатний відбитковий матеріал з колірною інди­кацією фаз структурування від рожевого до білого і без утворення пороху); "Блюпрінт Кремікс" і "Блюпрінт Плас Ентбек" (фірма "Дентсплай"), "Алгі-нмакс" (фірма "Меджор"), "Джелтрейт", "Джелтрейт Плюс", "Кос Елджи-нейт". Матеріал „Джелтрейт" випускається трьох консистенцій: нормальної, щільної і швидкотвердіючої. „Джелтрейт" нормальної і щільної консистенції застосовується у разі високого склепіння піднебіння та в ортодонтії, швидко-твердіючої — для одержання відбитків за умови підвищеного блювотного ре­флексу.

Характеристиками нормального і щільного „Джелтрейта" є: час за­твердіння — 2,5 хв, залишкова деформація — 2,1 %, відносний стиск — 13,3 %, плинність — 1,86 %, для швидкотвердіючого „Джелтрейта" відповідно 1,75 хв, 1,7 %, 13,9 %, 1,67 %.

У клініці застосовується "Арома Файн" фірми "ДжіСі" (Японія) нормаль-


Основи матеріалознавства


ного (має рожевий колір) і швидкого твердіння (зеленого кольору). Час його замішування складає ЗО (45) с, час оформлення відбитка у ротовій порожнині - 1,25 (2,25) хв, час затвердіння - 1,75 (3,17) хв. В'язкість матеріалу складає

36 (38) мм.

Силіконові маси. Нині у стоматологічній практиці все ширше використо­вують відбиткові матеріали на основі кремнійорганічних полімерів - силіко­нових каучуків. Стоматологічна промисловість на сьогодні може освоїти випуск силіконових відбиткових матеріалів, що могли б відповідати усім вимогам теорії та практики ортопедичної стоматології. Силіконові матеріали випускають ком­плектом у вигляді паст і рідинних каталізаторів, під час змішування яких за зви­чайних умов протягом декількох хвилин відбувається вулканізація й утворюється еластичний продукт, що не втрачає своїх властивостей тривалий час. Є варіанти змішування двох паст. Серед них широко застосовується відбитковий матеріал на основі вінілполісилоксану «ЗМ Express» (мал. 15, див. кольорові вклейки).

В Україні широковідомі відбиткові матеріали „Сіеласт-69"; „Сіеласт-03"; „Сіеласт-05"; „Сіеласт-27" (Україна). Остання його модифікація розроблена в НДІ синтетичних каучуків (Санкт-Петербург). Там же створено матеріал на основі наповненого вінілсиліконового каучуку, який твердіє без виділення по­бічних продуктів, — „Вігален-30" і коригувальний матеріал „Вігален-35". У Санкт-Петербурзі розроблено також відбиткову масу „Силіт", у Москві — „Євросил".

"Вігален-30" — високов'язкий відбитковий матеріал для одержання под­війних відбитків. Застосовується з матеріалом середньої в'язкості „Вігален-35" у разі протезування частковими і повними знімними пластинковими зубними протезами, а також суцільнолитими, металокерамічними, металопластмасови-ми мостоподібними протезами і одиночними коронками, вкладками, дуговими (бюгельними), шинувальними суцільнолитими протезами, для виготовлення ортодонтичних апаратів.

Крім того, матеріал дозволяє проводити перебазування знімних протезів лабораторним методом. Для замішування матеріалу беруть рівні співвідношен­ня основної і каталізаторної пасти. Замішування продовжується протягом ЗО с до одержання однорідної гомогенної маси. Час затвердіння у ротовій порож­нині становить 4-5 хв.

Низька щільність матеріалу знижує його витрату на відбиток, за яким мож­на одержати кілька моделей щелеп високої точності. Перед одержанням мо­делі бажано помістити відбиток у мильний розчин на 3-5 хв, а потім промити проточною водою. Цей безусадковий матеріал дає можливість тривало зберіга­ти відбиток (до 2-4 тиж).

"Вігален-35" — силіконовий коригувальний матеріал середньої в'язкості для одержання подвійних відбитків у разі часткової втрати зубів, захворювань пародонта з великою рухомістю зубів, протезування мостоподібними протеза­ми будь-якого типу.

Матеріал можна використовувати не тільки з вітчизняними відбитковими


масами „Вігален-30" і „Сіеласт-21", але й з імпортними аналогами, що тверді­ють унаслідок реакції поліприєднання і мають мінімальну усадку. Для одер­жання відбитка змішують протягом ЗО с рівні об'єми основної і каталізаторної паст до одержання гомогенної однорідної суміші, що має мінімальний робочий час 5-6,5 хв. Використовуючи індивідуальну ложку, можна одержати точний функціональний відбиток. Час затвердіння матеріалу в ротовій порожнині до­рівнює 4-5 хв.

У разі одержання коригувального відбитка перемішану однорідну масу наносять на заздалегідь висушену потоком сухого повітря поверхню основно­го відбитка і знову вводять його в ротову порожнину. Матеріал не рекомен­дується поєднувати із силоксановими масами поліконденсаційного типу, по-лісульфідними відбитковими матеріалами.

"Євросил" — двокомпонентний відбитковий матеріал, що містить пасти високої, середньої і низької в'язкості, являє собою вінілсилоксановий каучук, призначений для одержання точних відбитків зубних рядів, у тому числі под­війних.

Матеріал має такі технічні характеристики: робочий час від початку змішу­вання дорівнює 5,5-7,5 хв, час затвердіння у ротовій порожнині становить 4-

5 хв, деформація стиску 2-15 %. Лінійна усадка матеріалу за 24 год складає
90,2 %. Замішування матеріалу для відбитка (у рівній пропорції паст) прово­
диться шпателем або пальцями протягом ЗО с до одержання однорідного ко­
льорового тону.

З компонентів фірми "Роун-Пуленк" (Франція) у нас в Україні з 1997 р. виробляється відбитковий стоматологічний матеріал високої в'язкості "Силь-бопласт-В" і низької в'язкості "Сильбопласт-Н", що являє собою двокомпо­нентний (основна і каталізаторна пасти) силіконовий еластомір, який твердіє за кімнатної температури в результаті реакції поліприєднання.

Матеріал "Сильбопласт-В" призначений для одержання основного відбит­ка, що у поєднанні з матеріалом низької в'язкості „Сильбопласт-Н" дозволяє одержувати подвійні відбитки. Використовується у разі протезування суціль­нолитими, металокерамічними, металопластмасовими мостоподібними проте­зами, частковими і повними знімними пластинковими і дуговими (бюгельни­ми) протезами, для виготовлення ортодонтичних апаратів.

"Сильбопласт-Н" — матеріал низької в'язкості для одержання подвійних відбитків, застосовується також для функціональних відбитків за повної відсут­ності зубів. Засіб -застосування матеріалів достатньо простий: за допомогою мірних ложок однакові кількості основної і каталізаторної паст старанно пере­мішують протягом ЗО с, а потім роблять відбиток. Робочий час становить 5-

6 хв, затвердіння у ротовій порожнині триває 3-4 хв. Перед одержанням гіпсо­
вої моделі відбиток бажано помістити на 3-5 хв у мильний розчин, а потім про­
мити проточною водою. Перед заповненням гіпсом відбиток необхідно вису­
шити повітрям.

Одним із кращих представників силіконових відбиткових матеріалів є


 




Основи матеріалознавства


японський "Екзафлекс", що містить 2 основні пасти (жовтого і блакитного кольорів). Змішування їх закінчується за появи однорідного зеленого забарв­лення матеріалу. Є також дві пасти для отримання коригувального шару, ще 2 пасти — для одержання функціональних відбитків. Крім того, у комплект вклю­чений клей-адгезив, сповільнювач, шпателі, шприц. Та ж маса, розфасована у подвійних картриджах для використання у пістолеті-дозаторі з наконечника­ми, що змішують, називається „Екзамікс".

Відомі також набори силіконових паст „Кольтекс"/"Кольтофлекс" (Швей­царія) багатоцільового призначення, „Дентафлекс" (Чехія), „Кнетон"/"Сітран" і „Цафо-Гевезил" (Німеччина), „Конденсил" і „Перфексил" (Франція), „Силь-бон" (Італія).

Фірма "Галеніка" (Югославія) випускає групу конденсаційних силіконо­вих матеріалів "Галесил":

—Талесил-П КІТ" — високої в'язкості;

—"Галесил-X" зелений — середньої в'язкості;

—"Галесил-Л" блакитний — низької в'язкості;

—"Галесил" активатор-паста — універсальний каталізатор для по-ліконденсаційних силіконових матеріалів.

"Акуфлекс" і "Акумікс" не мають смаку і запаху, їх постачає фірма "ДжіСі/Америка" (США). Вони володіють високою точністю і стабільністю у розчинах для холодної стерилізації, мають різну ступінь в'язкості залежно від призначення.

Гідрофільна структура матеріалу "Аквасил" фірми "Дентсплай" (США) містить у собі поперечнозшиту полімерну мережу зі включеною поверхнево1 активною речовиною. Полімерна мережа забезпечує високу міцність на роз­рив, а включена поверхнево-активна речовина робить змочувальні властивості такими, як у поліефірів.

"Репросил-Nf ' — силіконовий відбитковий матеріал хімічного твердіння (фірма "Дентсплай", США) для одержання подвійних відбитків. Матеріал скла­дається з двох окремих компонентів різної консистенції. Маса володіє доброю еластичністю і не утруднює її вивільнення з-під внутрішньої частини зуба. Слу­жить для облямівки індивідуальних ложок, одержання попереднього відбитка у подвійному відбитку, а також реєстрації центрального співвідношення щелеп.

Маса низької в'язкості за рахунок своєї гідрофільності дозволяє одержу­вати точні відбитки з вологих поверхонь. її наносять шприцом, вона є коригу­вальною у подвійному відбитку. Крім того, матеріал можна використовувати для одержання функціональних відбитків у разі перебазування знімного плас­тинкового протеза. Перед одержанням відбитка на індивідуальну ложку реко­мендується нанести тонкий шар адгезиву „Силфікс". Через 3 хв можна знімати відбиток за допомогою підготовленої у такий спосіб ложки.

Для дезінфекції відбитків із „Репросил-NF" застосовуються стандартні дез­інфекційні засоби, аерозоль „Спорицидин" або стерилізувальний склад „Спо-рицидин" у разведенні 1:16.


Відбиток можна зберігати до 7 днів, але одержання гіпсової моделі проводиться не раніше ніж через Ігод після його виведення з ротової порожнини. Поперед­ньо відбиток необхідно промити і просушити. Перед гальванізацією чистий і сухий відбиток потрібно рівномірно покрити колоїдним сріблом або графітом.

Фірмою "Воко" (Німеччина) запропоновано матеріал "Контраст", що за­вдяки гідрофільним властивостям надає високої якості відбиткам, незважаю­чи на вологість ротової порожнини. Він має добру еластичність. Двокомпонен­тний основний матеріал використовується для попереднього відбитка з наступ­ною його корекцією другим шаром, для оформлення країв індивідуальних відбиткових ложок. До комплекту також входить коригувальна паста серед­ньої в'язкості в картриджній упаковці. Вона може застосовуватися як у под­війних відбитках, так і для одержання функціональних відбитків у разі частко­вої або повної втрати зубів.

"Регістрадо" — матеріал на силіконовій основі прозоро-блакитного кольо­ру, випускається фірмою "Воко" (Німеччина) у картриджній упаковці. Вико­ристовується для одержання відбитків і фіксації центрального співвідношен­ня щелеп.

Фірма "Детакс" (Німеччина) виробляє силіконовий відбитковий матеріал "Детазил", який гарантує одержання кількох гіпсових моделей за одним відбит­ком. Комплект даного відбиткового матеріалу включає:

"Детазил-К" — дві основні пасти високої в'язкості;

"Детазил-Е" — дві пасти середньої в'язкості, які випускають у тубах. Застосовуються для зняття функціональних відбитків у разі часткової або

повної втрати зубів.

"Детазил-Л" — пасти низької в'язкості, що випускаються у тубах. Змішу­
вання матеріалу відбувається у подвійному картриджі зі змішувачем.

Фірма "Детакс" виробляє також „Силапласт" — силіконовий відбитковий матеріал (основна паста і рідина-каталізатор), використовується в якості пер­шого шару подвійного відбитка.

Для коригувального шару використовується матеріал "Силасофт", який водночас із доброю текучістю і точною передачею деталей тканин протезного ложа має високі об'ємну стабільність і міцність на розрив. „Силасофт" випус­кається у тубах („Силасофт нормальний") і в картриджній упаковці („Сила­софт спеціальний").

"Медстар AV" — відбиткова маса фірми "Медстар" (Великобританія) на основі вінілполісилоксану, призначена для одержання подвійних відбитків у разі протезування металокерамічними протезами.

Матеріал має гідрофільність, легко перемішується і не прилипає до інстру­ментів. Випускається двох типів — нормальний і м'який. Останній особливо підходить для використання за наявності захворюваннь пародонта. Час пере­мішування основного матеріалу становить 45 с, коригувального — 45 с. Час затвердіння основного і коригувального матеріалів дорівнює 3,5 хв. Компре­сійна усадка маси — в межах 0,3-0,5 %. Усадка через 24 год не перевищує 0,1 %.


 




Основи матеріалознавства


Відлиття гіпсової моделі проводиться через ЗО хв після виведення відбитка з ротової порожнини, причому за одним відбитком можна відлити кілька моделей

щелеп.

Маса "Panasil" — силіконова відбиткова система. У разі її використання отримують хороші результати (мал. 16, див. кольорову вклейку).

"Керр Екструд" - силіконовий матеріал фірми "Керр" (США), має 3 сту­пені в'язкості — високий, середній і низький (пасти середньої і низької в'яз­кості поставляються у картриджах). Матеріал не дає усадки, міцний на розрив і має гідрофільні властивості, що дозволяє одержати точний відбиток з воло­гих тканин протезного ложа. Відливання моделі проводять через 20хв після виведення відбитка з ротової порожнини.


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 1884 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)