АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тонка кишка: будова, топографія, функції. Аномалії розвитку

Прочитайте:
  1. Аномалії конституції. Лімфатико-гіпопластичний і нервово-артритичний діатез. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  2. АНОМАЛІЇ ПОЛОГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. АНОМАЛІЇ ПРИКРІПЛЕННЯ ПЛАЦЕНТИ
  4. Аномалії прикусів – відсутнє повне змикання зубів.
  5. Аномалії пуповини
  6. Аномалії розвитку.
  7. АНТАГОНИЗМ ГОРМОНОВ: БОЛЕЕ ТОНКАЯ РЕГУЛЯЦИЯ МЕТАБОЛИЗМА
  8. Б) тонкая кишка
  9. ВВЕДЕНИЕ Тонкая кишка
  10. Глава 21. ТОНКАЯ КИШКА

Тонка кишка(intestinum tenue) починається від виходу із шлунку і закінчується в місці впадіння її в товсту кишку. Довжина тонкої кишки у живої людини 2,5 - 4, 5 метри, а у мертвої людини 5-7 метрів. Тонку кишку поділяють на три частини: дванадцятипалу, порожню і клубову. Клінічно поділяють тонку кишку на безбрижову (дванадцятипала кишка) та брижову (порожня та клубова кишка).

Дванадцятипала кишка(duodenum) має чотири частини: верxня (раrs superior), низхідна (раrs descendes), горизонтальну (раrs horisontalis), висхідну (раrs ascendes). Довжина кишки дорослих 25-30см., верхня частина починається від воротаря на рівні XII грудного хребця ампулою (ampulla), а позаду неї розташовується ворітна печінкова вена, спільна жовчна протока, а зверху квадратна частка печінки. Низхідна частина дванадцятипалої кишки починається з верхнього згину (flexura duodeni superior) на рівні І поперекового хребця і опускається вздовж правого краю хребтового стовпа до рівня III поперекового хребця, де різко повертає вліво, утворюючи нижній згин (flexura duodeni inferior). Довжина цієї частини 10 см.

Горизонтальна частина починається від нижнього згину, йде горизонтально вліво і на рівні III поперекового хребця перетинає нижню порожнисту вену. Висхідна частина розташована під головкою і тілом підшлункової залози, на рівні лівого краю на рівні II поперекового хребця і закінчується дванадцятипало-порожньо-кишковим згином (flexura duodenojejunalis). Позаду розташована черевна частина аорти, верхні брижові артерії та вена. До зв'язок дванадцятипалої кишки відносять: печінково-дванадцятипало-кишкова зв'язка (lig. hepatoduodenale) і підвішувальна зв'язка (lig. suspensorium duodeni).

Стінка дванадцятипалої кишки складається з трьох оболонок. Серозна оболонка(tunica serosa) покриває з усіх боків тільки початковій відділ кишки. У серозній оболонці виділяють підсерозний прошарок (telа subserosa). М'язова оболонка (tuniса muscularis) має повздовжній та коловий шари непосмугованих м'язових волокон. Слизова оболонка(tuniса mucosа) покрита одношаровим призматичним епітелієм і утворює колові та напівколові зморшки (рlісае circulares). Поверхня слизової оболонки має кільцеподібні вигини, які називаються кишковими ворсинками (villi intestinales), завдовжки 0,2-1,2 мм, що збільшують всмоктувальну і видільну площу.

Деякі відмінності в будові порожньої та клубової кишок. У початкових відділах брижової частини тонкої кишки процес травлення відбувається швидше та інтенсивніше. Порожня кишка має ширший діаметр, стінка її товща, слизова оболонка має більш щільно розташовані зморшки, ворсинок, більше кровоносних судин на одиницю площі стінки кишки. Клубова кишкавужче, стінка її тонша, слизова оболонка має менші за розміром зморшки, ворсинок менше, кровопостачання гірше. В слизовій оболонці порожньої кишки розташовані поодинокі лімфатичні вузлики, а в клубовій кишці скупчення лімфатичних вузликів (Пейєроові бляшки).

Тонка кишка у новонароджених і дітей раннього віку відносно довша, ніж у дорослих, що пов'язано з великою потребою дитячого організму у живленні. За даними Б.С.Лебедь, довжина тонкої кишки у новонародженого складає біля 3 м і відноситься до довжини тіла як 5,4:1. На першому році життя продовжується швидкий ріст тонкої кишки, і її відношення до довжини тіла досягає 5,7:1. Інтенсивний розвиток тонкої кишки продовжується до З років, після чого ріст її гальмується. Нове прискорення росту органа відбувається між 10 і 15 роками.

Дванадцятипала кишка у новонародженого має довжину 7,5-10 см. її початкова і кінцева частини лежать на рівні 1-го поперекового хребця. Форма кишки частіше всього кільцеподібна, вигини слабо виражені і формуються після шести місяців. Положення кишки залежить від наповнення шлунка: при порожньому шлунку вона розташовується поперечно, при наповненому шлунку вона повертається, наближуючись до сагітальної площини. З віком відбувається зміщення нижньої межі дванадцятипалої кишки до 2-го поперекового хребця у 7років і 3-го поперекового хребця у 12 років. Форма кишки по мірі її росту стає більш мінливою.

Порожня і клубова кишки складають біля 4/5 довжини всього травного тракту. У новонароджених вони займають більш обмежений простір, так як верхня половина черевної порожнини зайнята печінкою, а в нижній її відділ виступають тазові органи. Брижа тонкої кишки у новонароджених і дітей раннього віку коротка і петлі кишок розташовуються відносно високо. З подовженням брижі і опусканням тазових нутрощів тонка кишка переміщується в підчерев'я.

Будова стінок тонкої кишки у новонароджених характеризується тим, що складки і ворсинки слизової оболонки розвинені слабо. Колові складки є тільки в початковій частині порожньої кишки і відсутні в клубовій кишці. М'язова оболонка до шести місяців має таку ж товщину, як і слизова оболонка, тоді як в наступні вікові періоди вона товща за слизову оболонку.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 700 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)