АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 5. Анатомія і фізіологія людини і тварин

Прочитайте:
  1. Анатомія дихальної системи
  2. Анатомія і фізіологія дитячого організму
  3. Анатомія серця
  4. Анатомія сечової системи
  5. Анатомія статевої системи
  6. Анатомія травної системи
  7. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ
  8. Біологічні ритми та стан здоров’я людини. Поняття про біологічні ритми.
  9. Вилучення вірусів з організму людини та тварин
  10. Відділи та топографія аорти людини

як і попередні, залишалася в значній мірі «штучної», лише частково відображає існуючий в природі порядок. Першу отримала визнання «природну» класифікацію рослин розробив французький ботанік Бернар Жюсье. Відповідно з цією системою були розташовані рослини в парку Тріанон у Версалі, де йому в 1759 р. було доручено Людовіком XIV влаштувати ботанічний сад. Лінней, ознайомившись із системою Б. Жюсье, спробував створити свій варіант «природною» класифікації з 67 порядків. Пізніше племінник Б. Жюсье Антуан-Лоран Жюсье (1748-1835) виклав «природну» систему в книзі «Пологи рослин» (1789), вона містила 15 класів і 100 порядків. А.-Л. Жюсье вважав, що порядки можна описувати як види і що слід звертати увагу на характерні ознаки, супідрядно їх один одному. Ідея субординації ознак виявилася плідною і була використана в подальшому як ботаніками, так і зоологами. Складений А.-Л. Жюсье каталог ботанічного саду у Версалі містив близько двадцяти тисяч видів рослин.

Таким чином, почавши з опису декількох сотень видів рослин в XVI ст., Ботаніки до кінця XVIII ст. в цілому завершили загальний опис флори.

До цього ж періоду відносяться і перші флористичні дослідження на території Білорусі. Першим вченим, який вивчав флору Білорусі, був російський академік І. І. Лепехин. До звіту про його експедиції в 1773 р. в приєднані до Росії області Білорусі та Прибалтики додавався список з 433 видів рослин, зібраних в околицях Вітебська. З 1775 р. в Гродно вивченням місцевої флори став займатися професор медицини Ж. Е. Жілібера, запрошений у Велике князівство Литовське з Франції. Результати його досліджень були викладені у творі «Флора Литви» (1781). У 1791 р. у Вільно вийшла книга професора Головної школи Великого князівства Литовського С. Б. Юндзілла «Опис литовських рослин згідно системі Ліннея», за яку автор одержав золоту медаль від польського короля Станіслава Августа Понятовського.

Розвиток систематики тварин в XVI-XVIII ст. в цілому проходило так само, як і систематики рослин. Однак ботаніки більше уваги приділяли розробці принципів і методів класифікації, що було обумовлено вимогами медицини та сільського господарства до точності визначення видів рослин.

Вже в XVI ст. вийшло кілька оригінальних робіт з систематики тварин. Найбільш велика з них - 22-томна енциклопедія «Історія тварин» Конрада Геснера. Описи тварин розташовувалися в алфавітному порядку, кожен том був присвячений певній групі тварин. У 1552 р. вийшла велика зоологічна зведення англійського лікаря Е. Уоттона «Про відмінності тварин», в якій використовувалася класифікація Аристотеля. Роботи інших вчених присвячувалися окремим групам тварин: Г. Ронделе - рибам, П. Белона - птахам, У. Альдрованді - птахам і рибам, Т. Моуфета - комахою.

Пізніше, в XVII ст., Зоологічної систематикою займалися Дж. Рей і Я. Клейн, які крім опису різних груп тварин намагалися удосконалити принципи їх класифікації. Більшість зоологів, однак, обмежувалося вивченням та описом життя тварин як такої. Тільки в 1735 р.

Лінней у книзі «Система природи» ввів в зоологію порядок таксономічних категорій: клас - загін - рід - вид. Він також запропонував нову зоологічну класифікацію, згрупувавши 4200 видів тварин по шести класах: ссавці, птахи, амфібії, риби, комахи і черв'яки. Ця система використовувалася в зоології аж до XIX ст.

Найбільш великою роботою з біології XVIII в. є заснована Жоржем Бюффоном (1707-1788) «Природна історія», що продовжила традицію енциклопедій про живу природу, закладену Плинием. За життя Бюффона в 1749-1788 рр.. вийшло 36 томів, ще 8 томів випустив Б. Лесепед в 1789-1805 рр.. «Природна історія» була багато ілюстрована, містила великі відомості про тваринний і рослинний світ, глибокі узагальнення і сміливі гіпотези, написана живою і захоплюючою мовою. Вона завоювала велику популярність у читаючої публіки, переводилася на інші мови і багаторазово перевидавалася, але викликала закиди в недостатній наукової строгості. Безсумнівно, однак, що енциклопедія Бюффона відіграла велику роль у становленні класичної біології.

Серед інших зоологічних праць, що з'явилися у XVIII ст., Звертають на себе увагу роботи з регенерації черв'яків і партеногенезу у попелиці Ш. Бонні, з дослідження комах Р. Реомюра, з вивчення гідри А. Трамбле, молюсків Ж. Брюгьера, комах І. Фабриціуса, птахів М. Бріссона. Всього до кінця XVIII ст. було вивчено близько двадцяти тисяч видів тварин.

Таким чином, менш ніж за три сторіччя систематика домоглася істотних успіхів в описі і класифікації рослин і тварин. Від формального розташування описів видів по їх назві в алфавітному порядку вчені перейшли до ієрархічної угрупованню видів спочатку за окремими ознаками, потім по комплексу ознак з урахуванням їх значимості. Принцип субординації ознак, ідея якого сходить ще до Аристотеля, введений в систематику рослин Антуаном-Лораном Жюсье і в систематику тварин Жоржем Кюв'є.

Систематика рослин і тварин будувалася на тому принципі, що природі спочатку властивий природний порядок, який зовні виявляється в різного ступеня подібності живих організмів. Найбільш виразно ідея встановленої гармонії в живій природі сформульована Лейбніцем. Він розглядав «сходи істот» Аристотеля, яка відображатиме спорідненість живих істот стосовно людини, як безперервний ряд з безлічі перехідних форм. Лейбніц писав: «Люди... знаходяться у близькій зв'язку з тваринами, тварини з рослинами, а рослини з викопними скам'янілостями, в той час як ці останні опятьтакі пов'язані з тілами, які є нам у чуттєвому спогляданні. Закон безперервності говорить: якщо основні органи однієї істоти наближаються до органів іншого, то і всі інші властивості першого повинні безперервно наближатися до властивостей другого. Так з необхідністю всі порядки природних істот утворюють одну-єдину ланцюг, в якій різні класи, подібно численним кільцям, так тісно один з одним пов'язані, що для почуттів і уяви неможливо точно вказати пункт, де починається один клас і кінчається інший».

Особлива роль у популяризації ідеї «драбини істот» належить швейцарському зоологові Шарлю Бонні. Згідно Бонні, погляди якого склалися під впливом Лейбніца, в основі «драбини істот» знаходяться неподільні і невидимі елементи - монади, з яких у вигляді єдиного, безперервного і поступово ускладнюється ряду утворені всі живі організми. Єдність і доцільність природи по Бонні - наслідок гармонійного порядку, спочатку встановленого Богом. Книга Бонні «Споглядання природи» (1764) з викладенням його теорії була видана на початку XIX ст. в Смоленську російською мовою.

Кінцева мета систематики мислилася в той час як розкриття «природною» системи живих організмів, а всі поточні класифікації були не більше ніж «штучними» наближеннями до неї. Ось чому Лінней, «штучна» класифікації рослин якого на 24 класи отримала в XVIII в. широке визнання, намагався створити також альтернативну, більш «природну» класифікацію, розподіливши рослини по 67 порядків. Пізніше А.-Л. Жюсье, використовуючи альтернативну класифікацію Ліннея і принцип субординації ознак, розширив кількість порядків до 100.

Пошук раціональної основи для «природною» класифікації організмів, мабуть, і привів французького біолога Жана-Батіста Ламарка до ідеї біологічної еволюції. У 1796 р. виходить його перша больщое робота з ботаніки «Флора Франції», а в 1801 р. - «Система безхребетних тварин». На відміну від Лейбніца, що розглядав «сходи істот» як статичний континуум, Ламарк інтерпретував її як результат тривалого і складного процесу розвитку живої природи.

Крім «драбини істот» - найбільш популярного в XVII-XVIII ст. способу градації живих організмів за рівнем їх складності, пропонувалися й інші моделі спорідненості організмів у вигляді родовідного дерева, географічної карти, мереж і паралельних рядів, але вони не набули широкого поширення. Виняток склала, мабуть, тільки ідея відповідності плану будови всіх живих організмів гіпотетичному «прототипу». Ідея «прототипу» була протиставлена «сходах істот» французьким зоологом Жоффруа Сент-Ілером в 1795 р., що зіграло важливу роль у розвитку порівняльної морфології і систематики тварин.

Тема 5. Анатомія і фізіологія людини і тварин.

1. Нова анатомія.

2. Початок біохімії.

3. Кровообіг.

4. Преформізм і епігенез

 

Як теоретична основа медицини ця область біології також зазнала суттєвих змін в XVI-XVIII ст. Першою великою роботою після перерви у півтори тисячі років стали дослідження професора анатомії в Падуї Андреаса Везалия, викладені в його праці «Сім книг про будову людського тіла» (1543). У цій багато ілюстрованої професійним художником роботі набагато більш детально і правильно, ніж раніше, була представлена морфологія основних внутрішніх органів людини. Це мало велике значення не тільки для медицини, але і для біологічних наук в цілому, оскільки людина розглядався як еталон живого організму. У XVI-XVII ст. завдяки роботам таких вчених, як М. Сервет, Р. Коломбо, Д. Фабрицій, Г.Фаллопій, В. Євстахій, Ф. Гліссон, Т. Вілліс, Т. Бартолін, були дані докладні описи більшості внутрішніх органів людини і тварин.

Піонером порівняльно-анатомічних досліджень є французький зоолог XVI в. П. Белон, який першим зіставив скелет людини і птиці. У XVII-XVIII ст. порівняльної анатомією займалися А. Северіно, Е. Тісон, Т. Вілліс, П. Кампер і Дж. Хантер. Великих успіхів у цій області досяг у в. французький анатом Ф. Вик д'Азір, який прийшов до ряду висновків і теоретичних узагальнень, які відіграли важливу роль у подальшому розвитку зоології. Він встановив, зокрема, залежність морфології зубів ссавців від способу їх живлення і сформулював «закон місця», що відображає єдність плану будови організму.

Найбільш значущим досягненням у фізіології людини і тварин у розглянуту епоху було відкриття кровообігу англійським лікарем Вільямом Гарвея (1578-1657). У його книзі «Анатомічне дослідження про рух серця і крові у тварин», яка побачила світ в 1628 р. експериментальне доведено, що серце виконує функцію насоса, змушуючи обмежений обсяг крові багаторазово циркулювати по всьому організму.

У методологічному плані на роботу Гарвея вплинули досягнення фізики того часу. Використання їм прийомів фізичного експерименту, які перебували у спрямованих впливах на досліджуваний об'єкт і вимірах його характеристик (затиск і перерізання судин, вимірювання швидкості кровотоку та об'єму крові) передбачало, що живий організм влаштований і функціонує подібно механізму, властивості якого визначаються властивостями його частин. Так, під впливом досягнень фізики в біології вперше виникла редукційна, або механічна, парадигма, що припускає можливість і корисність аналітичної редукції властивостей живого організму до властивостей складових його частин.

Як зазначає Є. В. Бризгаліна: «Якщо об'єкти світу трактуються як механізми, рух розглядається як просторове переміщення речей, природа якого легко описується з позицій математики. У такого роду побудовах об'єкти постають у вигляді сукупності по-різному організованих відносин і функцій. Всі процеси в рамках механічної картини світу зводяться або до просторових переміщень, або до комбінаціям елементів з відомими властивостями. Позиція, при якій природознавство розглядає речі як організми, трактує процеси руху як генезис об'єкта з акцентом на фіксацію початкового і кінцевого станів. Органічний розвиток відрізняється від механічного переміщення виникненням новизни, в розвивається об'єкті з'являються ознаки, які були відсутні в ньому раніше. Такий характер руху обмежує застосування математики». Саме редукційна парадигма створила можливість перенесення в біологію математичних методів, розроблених спочатку для опису фізичних явищ і, насамперед, руху, закони якого склали зміст динаміки. Зусиллями Галілея, Ньютона і Лейбніца створені диференціальне та інтегральне числення, що дозволили математично описати закони руху фізичних тіл, які їх послідовники спробували перенести на живу природу.

Під впливом відкриття кровообігу Гарвея Декарт постулював редукційний принцип функціонування нервової системи і в «Трактаті про людину» (1644) висунув ідею про рефлекс як механізмі, що лежить в основі фізіологічної реакції організму на зовнішній вплив. Учень Галілея Джованні Борелли у книзі «Про рух тварин» (1680) з позицій механіки дав характеристику різних типів руху у тварин і людини - ходьби, бігу, плавання і польоту.

У контексті редукційній парадигми стає зрозумілим, чому англійський фізик Роберт Гук застосував мікроскоп для вивчення біологічних об'єктів, виявивши пористу будову рослин. При цьому він не тільки замалював побачене, а й визначив розміри клітин і їх кількість в одиниці об'єму. Книга Гука «Мікрографія», опублікована в 1665 р., стимулювала вивчення мікроскопічної будови рослин іншими вченими. Вже в 1671 р. англійський лікар Неємія Грю в роботі "Початки анатомії рослин» пояснив пористу будову рослин переплетенням тонких волокон і ввів у зв'язку з цим у біологію поняття «тканина». У 1675 і 1679 рр.. вийшли два томи монографії італійського вченого Марчелло Мальпігі (1628-1694) «Анатомія рослин» з викладом морфофизиологического підходу, що дозволив зв'язати спостережувані мікроскопічні структури з життєдіяльністю організму. Він показав висхідні та низхідні рухи соку в судинах рослин, виявив трахеіди та інші наповнені повітрям канали. Мальпігі описав також мікроскопічну будову легенів, печінки, нирок та селезінки, відкрив кровоносні капіляри і видільні органи комах - «мальпігієві судини».

У 1695 р. з'явилася книга голландського вченого Антона ван Левенгука (1632-1723) «Таємниці природи», в якій представлені результати досліджень мікроскопічної будови ока, нервів, серця, зубів, описані еритроцити, сперматозоїди і навіть бактерії. Найбільш великим досягненням Левенгука стало відкриття найпростіших, яких він назвав найдрібнішими тваринами, або «анімалькулі». Популярність Левенгука була настільки великою, що російський цар Петро I спеціально відвідав Дельфт, де жив і працював учений, і придбав у нього мікроскопи, заснувавши потім у Санкт-Петербурзі лабораторію мікроскопії.

Редукційна парадигма відкривала дорогу новому методологічному підходу, сутність якого полягала в тому, щоб звести біологічні явища до лежачим в їх основі фізичним та хімічним процесам. У XVII в. редукціонізм існував у двох формах - у вигляді ятромеханікі, яка надавала провідне значення структурі, і у вигляді ятрохимії, яка акцентувала увагу на процесах життєдіяльності.

Перше велике дослідження з фізіології рослин було виконано англійським хіміком і ботаніком Стівеном Гейлс. У роботі «Статика рослин» (1727) він за допомогою кількісного експериментального підходу відкрив нижній і верхній кінцеві двигуни, визначив швидкість руху води, вивчав вплив різних факторів на транспірацію. Робота Гейлса була побудована на тих же принципах фізичного експерименту, що і робота з кровообігу Гарвея, її автор підкреслював, що досліджувати життєдіяльність організмів треба за допомогою вимірювання, зважування та розрахунку.

З XVIII в. помітна тенденція виділення в самостійну науку фізіології людини і тварин. У 1757-1766 рр.. вийшло керівництво швейцарського вченого Альбрехта Галлера (1708-1777) у восьми томах «Елементи фізіології», в якому підсумовані відомі на той час відомості в цій області. Галлер експериментально досліджував функції м'язів, кровоносну систему, головний мозок, виявив, що слабкий стимул може викликати сильну відверту реакцію, створив початковий набір фізіологічних термінів. Остаточно фізіологія людини і тварин стала експериментальною і відокремилася від анатомії в XIX ст.


Дата добавления: 2014-09-03 | Просмотры: 893 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)