АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терміни та визначення

Прочитайте:
  1. АБСОЛЮТНА СИЛА ЖУВАЛЬНИХ М'ЯЗІВ, ЖУВАЛЬНИЙ ТИСК ТА МЕТОДИ ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ
  2. АНАТОМО-ФУНКЦЮНАЛЬНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ МІЖКОМІРКОВОЇ ВИСОТИ
  3. Визначення
  4. ВИЗНАЧЕННЯ
  5. ВИЗНАЧЕННЯ АДЕКВАТНОСТІ ХАРЧУВАННЯ З КАЛОРІЙНОСТІ ТА ПОВНОЦІНОСТІ РАЦІОНІВ.
  6. Визначення антинуклеарних антитіл, LE-клітин
  7. Визначення вільної рідини в черевній порожнині методом флюктуації або зиблення.
  8. Визначення вмісту гідроген пероксиду в розчині
  9. Визначення гострого інфаркту міокарда
  10. Визначення гострої дихальної недостатності. Класифікація за ступенями тяжкості. Мед сестринське обстеження та мед сестринська діагностика. Загальні принципи лікування.

 

АДАПТАЦІЯ – процес пристосування організму до нових умов існування.

АКУШЕРСЬКА ДОПОМОГА – сукупність лікувально-профілактичних заходів з допомоги в пологах і нагляду за вагітними жінками, родильницями, породіллями і новонародженими.

АМБУЛАТОРІЯ – лікувально-профілактичний заклад, призначений для надання позалікарняної медичної допомоги і який має в своєму складі до 5 лікарських посад.

АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ – галузь клінічної медицини, що вивчає питання знеболювання та керування життєво важливими функціями організму під час хірургічних операцій.

АПТЕКА – заклад, в якому зберігають, готують та відпускають медичним закладам та продають населенню лікувальні засоби, перев'язочні матеріали, предмети санітарії та догляду за хворими.

АПТЕКА ЛІКАРНЯНА – входить до складу лікарні і забезпечує її лікувальними засобами та іншими предметами аптечного асортименту.

АПТЕКА МІЖЛІКАРНЯНА – аптека, що забезпечує лікувальними засобами та іншими предметами аптечного асортименту декілька лікарень.

АПТЕЧНИЙ КІОСК – структурний підрозділ аптеки (закладу охорони здоров'я), що здійснює роздрібну реалізацію готових лікарських засобів, які дозволені до відпуску без рецептів.

АПТЕЧНИЙ ПУНКТ – структурний підрозділ аптеки (закладу охорони здоров'я), що здійснює роздрібну реалізацію готових лікарських засобів, які дозволені до відпуску за рецептами і без рецептів, та виробів медичного призначення.

АПТЕЧНИЙ СКЛАД – заклад аптечного управління, який приймає, зберігає і відпускає аптечним та лікувально-профілактичним закладам лікувальні засоби, перев'язочні матеріали, предмети гігієни і санітарії, медичне обладнання, інструментарій та інші медичні товари.

БАРОЗАЛ – приміщення для встановлення барокамер.

БАРОКАМЕРА – апарат, що герметично закривається, в якому може бути створено підвищений або знижений тиск повітря (газів, в тому числі кисню).

БІОПСІЯ – взяття з живого організму невеликого об'єму тканини для мікроскопічного (гістологічного) дослідження з діагностичною метою.

БОКС – 1) спеціальне приміщення з виходом назовні, призначене для ізоляції інфекційних хворих або осіб, у яких запідозрюється інфекційне захворювання. До складу боксу входять: палата, санітарний вузол (вбиральня та ванна), шлюз між палатою і коридором та шлюз з виходом назовні. При розміщенні боксу на другому поверсі необхідно передбачати пандус для ввозу хворого у бокс;

2) приміщення для проведення лабораторних досліджень, що вимагають дотримання особливих умов середовища, або для роботи з небезпечними для оточуючого довкілля матеріалами.

БОКС ІЗОЛЯЦІЙНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ – див. БОКС – 1).

БОКС ОГЛЯДОВИЙ – бокс в приймальному відділенні лікувально-профілактичних закладів, що має окремі вхід та вихід, приміщення огляду хворого та його санітарної обробки.

БОКС ПОЛОГОВИЙ – окрема група приміщень, що організується для приймання пологів у вагітних, які становлять епідемічну небезпеку для інших пацієнтів стаціонару, а також при відсутності акушерського відділення в стаціонарі.

БОКС РЕАНІМАЦІЙНИЙ – окрема група приміщень, що організується в зв'язку з відсутністю відділення реанімації і інтенсивної терапії і призначається для проведення комплексу лікувальних заходів, націлених на відновлення згасаючих або тільки що згаслих життєвих функцій організму.

БЮРО СУДОВО-МЕДИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ – заклад, що проводить судово-медичні експертизи, призначені судово-слідчими органами для вивчення питань, що виникли при розслідуванні карних та цивільних справ, які потребують спеціальних медичних знань.

ВІВАРІЙ – приміщення для утримання і розведення лабораторних тварин, що використовуються з науковою метою та для біологічних проб.

ВІДДІЛЕННЯ АКУШЕРСЬКЕ – підрозділ стаціонару, призначений для надання медичної допомоги жінкам та їх лікування під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді.

ВІДДІЛЕННЯ АКУШЕРСЬКО-ГІНЕКОЛОГІЧНЕ – підрозділ стаціонару, призначений для надання медичної допомоги жінкам і їх лікування під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді, а також для лікування гінекологічних захворювань.

ВІДДІЛЕННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ – структурний підрозділ лікувально-профілактичноого закладу, призначений для лікувального впливу на хворого фізичними факторами (електростатичними і електромагнітними полями, світловим опроміненням, аерозолями, водними процедурами, тепловою дією), а також масажем і лікувальною фізкультурою.

ВІДДІЛЕННЯ ГІНЕКОЛОГІЧНЕ – підрозділ стаціонару, призначений для надання медичної допомоги жінкам, що страждають захворюваннями і аномаліями в жіночій статевій сфері.

ВІДДІЛЕННЯ ГІПЕРБАРИЧНОЇ ОКСИГЕНАЦІЇ – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу, призначений для проведення спеціального методу лікування киснем з використанням кисневих барокамер.

ВІДДІЛЕННЯ (КАБІНЕТИ) ЕНДОСКОПІЧНЕ – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу, призначений для візуального дослідження без пошкодження тканин шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних шляхів і бронхолегеневого апарату, статевих і сечовивідних органів з допомогою спеціальної апаратури (ендоскопів) з метою отримання необхідних даних для діагностики і лікування захворювань вищезгаданих органів і систем.

ВІДДІЛЕННЯ ОБСЕРВАЦІЙНЕ – підрозділ акушерського стаціонару, призначений для вагітних, породіль і родильниць, які є потенційно епідемічно небезпечними для здорових пацієнтів закладу.

ВІДДІЛЕННЯ ПАЛАТНІ – структурні підрозділи лікувально-профілактичного закладу, призначені для розміщення, постійного перебування і лікування хворих.

ВІДДІЛЕННЯ ПАТОЛОГІЇ ВАГІТНОСТІ – підрозділ акушерського стаціонару, призначений для жінок з відхиленнями від нормально протікаючої вагітності.

ВІДДІЛЕННЯ ПАТОЛОГО-АНАТОМІЧНЕ – підрозділ лікувально-профілактичної закладу, призначений для проведення розтину трупів, морфологічного дослідження його органів і тканин, а також для морфологічного дослідження тканин, отриманих при операціях і біопсіях.

ВІДДІЛЕННЯ ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу, призначений для збору, консервування і часткової переробки донорської крові, зберігання крові і кровозамінників, а також проведення гемотерапії.

ВІДДІЛЕННЯ ПОЛОГОВЕ – підрозділ стаціонару, призначений для надання медичної допомоги жінкам і їх лікування під час вагітності, пологів, і в післяпологовому періоді.

ВІДДІЛЕННЯ ПОЛОГОВЕ ФІЗІОЛОГІЧНЕ – підрозділ акушерського стаціонару, призначений для практично здорових вагітних, породіль і родильниць.

ВІДДІЛЕННЯ ПСИХОСОМАТИЧНЕ – структурний підрозділ стаціонару, призначений для розміщення, перебування і лікування хворих з пограничними станами.

ВІДДІЛЕННЯ РЕНТГЕНФЛЮОРОГРАФІЧНЕ – структурний підрозділ поліклініки, призначений для проведення масових рентгенологічних досліджень.

ВІДДІЛЕННЯ СЕПТИЧНОЇ (ГНІЙНОЇ) ХІРУРГІЇ – структурний підрозділ стаціонару, призначений для розміщення, перебування і лікування хірургічних хворих.

ВІДДІЛЕННЯ СТОМАТОЛОГІЧНЕ – структурний підрозділ поліклініки, призначений для проведення лікування захворювань зубів.

ВІДДІЛЕННЯ УРОЛОГІЧНЕ – структурний підрозділ стаціонару, призначений для розміщення, перебування і лікування хворих з патологією сечовивідних шляхів.

ВІДДІЛЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ – структурний підрозділ лікувально-профілактичної закладу, призначений для дослідження органів і систем людського тіла з метою отримання необхідних даних для діагностики і лікування.

ВІДДІЛЕННЯ ХІРУРГІЧНЕ – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу, призначений для розміщення, перебування і лікування хірургічних хворих.

ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ – комплекс вимог і заходів, націлених на профілактику негативного впливу фізичних, хімічних, мікрокліматичних та інших факторів на здоров'я людини.

ДЕЗІНСЕКЦІЯ – знищення членистоногих, які є переносниками інфекційних та інвазійних захворювань.

ДЕЗІНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ – санітарно-епідеміологічний заклад, що проводить дезінсекцію, дезінфекцію, дератизацію, а також методичне керівництво проведенням цих робіт.

ДЕЗІНФЕКЦІЯ (син. знезараження) – знищення збудників інфекційних хвороб в навколишньому середовищі.

ДЕНТАЛЬНИЙ РЕНТГЕНДІАГНОСТИЧНИЙ АПАРАТ – рентгендіагностичний апарат, призначений для проведення рентгенологічних досліджень зубів.

ДЕРАТИЗАЦІЯ – знищення гризунів, небезпечних в епідемічному відношенні.

ДІАЛІЗ – метод виділення низькомолекулярних сполук із колоїдних систем та розчинів з допомогою дифузії через напівпроникну мембрану. Використовується для лікування гострої та хронічної ниркової недостатності в апараті "штучна нирка" (ГЕМОДІАЛІЗ), що розміщується в діалізному залі.

ДИСПАНСЕР – спеціалізований лікувально-профілактичний заклад, що здійснює медичне обслуговування, використовуючи метод, який поєднує запобіжні та лікувальні методи (диспансеризацію).

ЖІНОЧА КОНСУЛЬТАЦІЯ – структурний підрозділ пологового будинку, поліклініки або самостійний амбулаторно-поліклінічний заклад, призначений для надання акушерсько-гінекологічної допомоги і диспансеризації жінок під час вагітності, після пологів, а також із захворюваннями і аномаліями жіночої статевої сфери.

ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ МАТЕРИНСТВА ТА ДИТИНСТВА – група лікувально-профілактичних закладів, до яких відносяться дитячі стаціонари та амбулаторно-поліклінічні заклади, пологові будинки, акушерські стаціонари та жіночі консультації.

ЗАХВОРЮВАННЯ ІНФЕКЦІЙНІ (син. захворювання заразні) – захворювання, що викликаються мікроорганізмами та їх токсинами.

ЗАХВОРЮВАННЯ ІНВАЗІЙНІ (син. захворювання паразитарні) – захворювання, що викликаються паразитами з числа найпростіших, членистоногих і черв'яків.

ІН ВІВО (лат. in vivo) – проведення діагностичних досліджень живого організму (пацієнта).

ІН ВІТРО (лат. in vitro) – проведення діагностичних досліджень окремих зразків тканин пацієнтів.

КАБІНЕТ – одиниця структурного підрозділу лікувально-профілактичного закладу (приміщення), в якому надається певний вид медичної допомоги.

КАРАНТИН – комплекс адміністративних та медико-санітарних заходів, які попереджують занесення карантинних інфекцій на визначену територію і їх розповсюдження за межі епідемічного осередку.

КУВЕЗ (франц. couveuse) – апарат для виходжування недоношених або хворих новонароджених.

ЛАБОРАТОРІЯ – медичний заклад або структурний підрозділ медичного закладу, що виконує наукові та (або) прикладні (клініко-діагностичні, санітарно-епідемічні та інші) дослідження.

ЛАБОРАТОРІЯ ЗУБОПРОТЕЗНА – спеціально обладнані приміщення лікувально-профілактичного закладу, призначені для проведення робіт із виготовлення зубних протезів.

ЛАБОРАТОРІЯ КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНА – лабораторія в складі лікувально-профілактичного закладу, призначена для проведення загальноклінічних, гематологічних,біохімічних, мікробіологічних і інших досліджень з метою уточнення діагнозу і спостереження за протіканням захворювань та контролю лікування.

ЛАБОРАТОРІЯ РАДІОІЗОТОПНА – спеціально обладнані приміщення лікувально-профілактичного закладу, призначені для проведення радіоізотопних досліджень.

ЛАБОРАТОРНІ ТВАРИНИ (син. експериментальні тварини) – різні види тварин, що розводяться (утримуються) в лабораторіях, віваріях або розплідниках для наступного використання в експериментальній, клініко-діагностичній діяльності.

ЛІЖКО лікарняне, пологове – умовна розрахункова одиниця, що визначає можливість стаціонару лікувально-профілактичного закладу щодо розміщення та лікування одного хворого (породіллі).

ЛІКАРНЯ – лікувально-профілактичний заклад, що надає населенню стаціонарну медичну допомогу.

ЛІКАРНЯ БАГАТОПРОФІЛЬНА – лікарня, що має в своєму складі відділення різних профілів для лікування хворих з відповідними групами захворювань.

ЛІКАРНЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ – спеціалізована лікарня, призначена для лікування хворих переважно методами фізіотерапії, лікувальної фізкультури, механо- і трудотерапії.

ЛІКАРНЯ ДИТЯЧА – лікарня для дітей віком до 14 років включно.

ЛІКАРНЯ ІНФЕКЦІЙНА – спеціалізована лікарня для лікування інфекційних хворих з дотриманням суворого протиепідемічного режиму.

ЛІКАРНЯ КЛІНІЧНА – лікарня, на базі якої проводять свою діяльність клінічні кафедри медичних вищих навчальних закладів, інститутів вдосконалення лікарів або науково-дослідних закладів.

ЛІКАРНЯ ПСИХІАТРИЧНА – спеціалізована лікарня для лікування психічно хворих.

ЛІКАРНЯ ТУБЕРКУЛЬОЗНА – спеціалізована лікарня, призначена для лікування хворих туберкульозом.

ЛІКАРНЯ ШВИДКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ – лікарня, призначена виключно для надання екстреної стаціонарної медичної допомоги; для надання позалікарняної допомоги може мати в своїй структурі станцію швидкої медичної допомоги.

ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ЗАКЛАД (ЛПЗ) – загальна назва медичних закладів, призначених для надання лікувально-профілактичної допомоги населенню.

ЛІКУВАЛЬНА ФІЗКУЛЬТУРА – комплекс фізичних вправ, що виконуються з лікувальною метою.

ЛІТОТРИПСІЯ – лікування ударно-хвильовим методом сечо- та жовчнокам'яної хвороби з використанням ультразвуку.

МАММОГРАФІЯ – рентгендіагностичне дослідження молочної залози.

МЕХАНОТЕРАПІЯ – комплекс фізичних вправ, які виконуються з лікувальною метою на тренажерах.

МОЛОЧНА КУХНЯ – самостійний лікувально-профілактичний заклад чи підрозділ дитячої лікарні (поліклініки), призначений для забезпечення молочними сумішами і прикормом дітейраннього віку, що проживають на території, яка обслуговується, а також тих, що знаходяться в стаціонарах лікарень, в дошкільних дитячих закладах і санаторіях.

НАПІВБОКСИ – спеціальні приміщення без виходу назовні у лікувально-профілактичному закладі, призначені для ізоляції інфекційних хворих, або осіб, у яких запідозрюється інфекційне захворювання. У складі напівбоксу передбачається: санітарний вузол (вбиральня та ванна), палата, шлюз між палатою і коридором.

ОПЕРАЦІЙНА – приміщення, призначене і спеціально обладнане для проведення хірургічних операцій.

ОПЕРАЦІЙНИЙ БЛОК – комплекс приміщень лікувально-профілактичного закладу, спеціально обладнаних для проведення хірургічних операцій.

ОПЕРАЦІЙНИЙ СТІЛ – пристрій для надання тілу хворого положення, необхідного для проведення хірургічної операції, що представляє собою стіл, обладнаний пристосуваннями для фіксації цього положення.

ОПЕРБЛОК див. ОПЕРАЦІЙНИЙ БЛОК

ПАЛАТА БОКСОВАНА – палата, до складу якої входять санітарний вузол (вбиральня та душ), палата, шлюз між палатою і коридором.

ПАЛАТА ДОПОЛОГОВА – приміщення в складі акушерського стаціонару, спеціально обладнане для розміщення і перебування вагітних жінок перед пологами.

ПАЛАТА ІНДИВІДУАЛЬНА ПОЛОГОВА З ТУАЛЕТОМ ДЛЯ НОВОНАРОДЖЕНОГО – приміщення в складі акушерського стаціонару (пологове відділення), спеціально обладнане для розміщення і перебування вагітних жінок перед пологами і під час пологів.

ПАЛАТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ – приміщення в складі палатного відділення, призначене для догляду і лікування тяжко хворих.

ПАЛАТА ЛІКАРНЯНА – приміщення в складі стаціонару лікувально-профілактичного закладу, спеціально обладнане для розміщення і перебування хворих і породіль.

ПАЛАТА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНА – приміщення в складі операційного блоку, розміщене зовні його і призначене для догляду і лікування післяопераційних хворих.

ПАТОЛОГІЯ ВАГІТНОСТІ – несприятливі хворобливі зміни для жінки і плоду, що розвивається, під час вагітності.

ПІДСТАНЦІЯ ШВИДКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ – філіал станції швидкої медичної допомоги, що виконує всі її функції за винятком адміністративних і методичних.

ПОЛІКЛІНІКА – багатопрофільний або спеціалізований лікувально-профілактичний заклад, що надає медичну допомогу хворим, які приходять, і на дому.

ПОЛОГОВА – спеціалізоване приміщення пологового відділення акушерського стаціонару, призначене для проведення пологів.

ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК – лікувально-профілактичний заклад, призначений для надання медичної допомоги жінкам і їх лікування під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді; до складу П.Б. входить стаціонар акушерського і гінекологічного відділень і жіноча консультація.

ПОЛОГОВА ТРАВМА – травма, отримана новонародженим під час пологів.

ПОРОДІЛЛЯ – жінка, у якої проходять пологи

ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ВИМОГИ – комплекс вимог і заходів, спрямованих на профілактику і боротьбу з інфекційними хворобами різної етіології.

ПРОФІЛАКТОРІЙ – лікувально-профілактичний заклад санаторного типу.

ПРОЦЕДУРНА – спеціалізоване приміщення, призначене для проведення лікувальних маніпуляцій.

РЕАНІМАЦІЯ – комплекс лікувальних заходів, спрямованих на відновлення згасаючих або тільки що згаслих життєво важливих функцій організму.

РЕНТГЕНОДІАГНОСТИКА – діагностика хвороб з використанням даних рентгенологічного дослідження, при якому отримують зображення досліджуваного об'єкта з допомогою рентгенівського випромінювання.

РОДИЛЬНИЦЯ – жінка у післяпологовому періоді.

РОЗДАВАЛЬНІ ПУНКТИ МОЛОЧНИХ КУХОНЬ – лікувально-профілактичний заклад, що спеціалізується на забезпеченні молочними сумішами і прикормом, які отримують із молочних кухонь для дітей раннього віку, що проживають на обслуговуваній території; філіал молочної кухні.

САНАТОРІЙ – лікувально-профілактичний заклад, призначений для лікування переважно природними факторами (клімат, лікувальні грязі, мінеральні води) в сполученні з дієтотерапією, лікувальною фізкультурою, фізіо- і фармакотерапією при раціональному режимі лікування і відпочинку.

САНАТОРНО-КУРОРТНІ ЗАКЛАДИ – лікувально-профілактичні заклади для лікування та відпочинку. Часто розташовані в курортній місцевості з природними цілющими властивостями, пристосованими для лікування та відпочинку.

САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ (СЕС) – заклад, що проводить попереджувальний і поточний нагляд, а також організує проведення санітарно-профілактичних і протиепідемічних заходів на відповідній території або в відповідних відомствах (на залізничному транспорті, міністерстві внутрішніх справ та ін.)

САНПРОПУСКНИК – приміщення для проведення санітарної обробки хворих і персоналу.

СЕКЦІЯ ПАЛАТНА – функціонально-планувальна частина палатного відділення, в якій розміщуються палати, а також приміщення безпосередньо пов'язані з ними.

СОЛЯРІЙ (лат. solarium – сонячний) – майданчик, пристосований для приймання сонячних ванн

СТАЦІОНАР – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу (лікарні, медсанчастини, диспансеру), призначений для обстеження і лікування хворих в умовах цілодобового їх перебування в даному закладі і під наглядом медичного персоналу.

СТАЦІОНАР АКУШЕРСЬКИЙ – структурний підрозділ лікарні (акушерське відділення), призначений для надання медичної допомоги вагітним, родильницям, породіллям і новонародженим.

СТАЦІОНАР ДЕННИЙ – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу (лікарні, поліклініки, медсанчастини, диспансеру), призначений для обстеження і лікування хворих в умовах їх перебування в даному закладі під наглядом медичного персоналу в денний час.

СТАНЦІЯ ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ (СПК) – лікувально-профілактичний заклад, призначений для взяття, консервування, зберігання і переробки донорської крові, а також її розподілу по лікувально-профілактичних закладах.

СТАНЦІЯ ШВИДКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ – лікувально-профілактичний заклад, призначений для екстреного надання позалікарняної допомоги населенню при раптових захворюваннях та нещасних випадках, а також для термінового транспортування хворих і породіль до стаціонару.

СТЕРИЛІЗАЦІЙНА ЦЕНТРАЛІЗОВАНА (центральне стерилізаційне відділення) – підрозділ лікувально-профілактичного закладу, що проводить стерилізацію перев'язочного матеріалу, білизни, хірургічних інструментів та ін.

СТЕРИЛІЗАЦІЯ – цілковите звільнення якої-небудь речовини або предмета від мікроорганізмів шляхом впливу на них фізичними чи хімічними факторами.

ТОМОГРАФІЯ – одержання зображення певного шару об'єкта дослідження.

ТОМОГРАФІЯ КОМП'ЮТЕРНА – томографія шляхом сканування досліджуваного шару об'єкта тонким пучком рентгенівського випромінювання з наступною побудовою зображення цього шару здопомогою ЕОМ.

ТРАВМАТОЛОГІЧНИЙ ПУНКТ – підрозділ поліклініки або стаціонару, призначений для цілодобового надання медичної допомоги травмованим особам.

ТРУДОТЕРАПІЯ – комплекс вправ, що виконуються з лікувальною метою, в основі яких лежить напрацювання або відновлення трудових навиків.

ФЕЛЬДШЕРСЬКО-АКУШЕРСЬКИЙ ПУНКТ (ФАП) – лікувально-профілактичний заклад, що входить до складу медичних закладів сільської лікарської дільниці і призначений для надання силами фельдшера і акушерки долікарняної медичної допомоги і допомоги при пологах, для ведення патронажу вагітних жінок, дітей, проведення санітарно-профілактичних та протиепідемічних заходів.

ФІЗІОТЕРАПІЯ – галузь клінічної медицини, що вивчає лікувальні властивості природних та штучно створюваних фізичних факторів і розробляє способи їх використання (без порушення тканини) для лікування і профілактики захворювань.

ФЛЮОРОГРАФІЯ – метод рентгенологічного дослідження, що передбачає фотографування рентгенівського зображення досліджуваного об'єкта з просвічуваного екрана.

ФОТОМЕТРІЯ ПЛОМЕНЕВА – метод кількісного елементарного аналізу по атомних спектрах поглинання або випромінювання. Використовується в лабораторіях. Для роботи приладу необхідне підведення горючих газів (пропан, бутан, ацетилен).

ХАРЧОБЛОК – структурний підрозділ лікувально-профілактичного закладу, призначений для приготування їжі; входить до складу служби приготування їжі.

ЦЕНТРИФУГУВАННЯ – розподіл неоднорідних сумішей (суспензій, емульсій) на складові частини під дією центробіжної сили. Здійснюється в спеціальних апаратах – центрифугах.

ШЛЮЗ – спеціальне приміщення в медичних закладах, яке відокремлює групу приміщень для підтримки в них санітарно-епідеміологічного режиму.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 906 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)