АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невротичні синдроми

Прочитайте:
  1. Основні завдання терапевтичної служби в Україні.Уявлення про хворобу, її етіологію, патогенез, симптоми, синдроми,перебіг, діагноз, прогноз, лікування.
  2. Психоорганічні синдроми
  3. Синдроми емоційних порушень
  4. Синдроми порушень моторної сфери
  5. Синдроми ураження окорухових нервів.
  6. Тема 13. Локалізація функцій у корі головного мозку. Синдроми уражень. Спинномозкова рідина, її зміни. Менінгеальний синдром.
  7. ТЕМА №38 Соматоневрологічні синдроми
  8. Тема: Основні психопатологічні синдроми
  9. Тема: Порушення свідомості. Типи і синдроми порушеної свідомості.

Психопатологічні синдроми не завжди свідчать про глибокі розлади свідомості, мислення, пам'яті та інших психічних процесів. Набагато частіше порушення психічної діяльності не досягають високого ступеня (немає маячення, галюцинацій тощо). Часто незначні розлади є причиною скарг хворих, усвідомлюються ними як хво­робливі, тобто хворі до них ставляться критично. Найбільш поширеним і варіабельним у цій групі є астенічний синдром.

Астенічний синдром (від грецького а — заперечення, steno —сила, міцність). Зустрічається не тільки в пси­хіатрії; ним закінчується будь-яке соматичне захворю­вання. Він складається з таких симптомів:

1) фізична стомлюваність — хворий стомлюється від найменшого фізичного навантаження;

2) психічне виснаження — хво­рий стомлюється під час розмови, спроби щось прочита­ти, подивитись телепередачу тощо;

3) подразнювальна слабкість — підвищена дратівливість, подразливість, при­чому що більше виснаження, то сильніша дратівливість;

4) астенічний ментизм — виникнення яскравих уявлень про минуле чи майбутнє, що заважає хворому зосереди­тись на будь-якій діяльності (на відміну від ментизму в межах синдрому психічного автоматизму при астеніч­ному ментизмі відсутнє відчуття вимушеності, насиль-ництва);

5) афективна лабільність, нетривалість емоцій;

6) гіперестезія — підвищена чутливість до зовнішніх подразників — звукових, слухових, зорових;

7) симптом Пирогова — метеопатичний — залежність стану від змін погоди, при цьому у деяких хворих стан погіршується залежно до зміни погоди, а в інших —одночасно зі змі­нами; такі хворі краще піддаються терапії.

При значній астенії спостерігається уповільненість рухів, темпу вимови, бідність міміки. Тривалість асте­нічного стану залежить від основного захворювання. Найбільш стійкі астенії бувають при черепно-мозковій травмі, променевій хворобі, деяких інтоксикаціях. За даними останніх досліджень, у патогенезі астенії велика роль належить структурним змінам у мітохондріях клітин.

Обсесивний синдром (синдром нав’язливості). Зуст­річається досить часто. Посідає одне з перших місць у пограничній психіатрії. Нав’язливості можна розділити на дві категорії: абстрактні, що мають перебіг без напруженого афекту (нав’язливе мудрування, нав’язливий рахунок, нав’язливі спогади про індиферентні події) та образні (чуттєві), пе­ребіг яких відзначається напруженим афектом (нав’язливі сумніви, спогади, потяги, уявлення, почуття антипатії, дії, страхи). нав’язливі спогади стосуються лише най-неприємніших подій життя хворого. нав’язливі потяги — непереможне бажання здійснити ту чи іншу дію, часто кримінальну; вони контрастують зі структурою особистості. нав’язливі уявлення супроводять нав’язливі потя­ги. Нав’язливе почуття антипатії може виникати до осіб, яких насправді хворий любить. нав’язливі дії — різні рухи і дії, що їх хворий здійснює. На відміну від нав’язливих потягів, що не реалізуються, нав’язливі дії реа­лізуються, і хворий на деякий час відчуває полегкість. нав’язливі дії треба диференціювати зі своєрідними ри­туалами, які мають внутрішній зміст, тоді як нав’язливі дії його не мають. нав’язливі страхи (фобії) — різнома­нітні: канцерофобії, сифілофобії, СНІДофобії, сейсмо-фобії, фобії викрадення НЛО-навтами, а також страхи відкритих просторів, закритих приміщень, багатолюдних місць, власного почервоніння, забруднення тощо. Майже кожне явище життя може стати джерелом фобії, її зміс­том. Інколи у одного хворого спостерігаються майже всі відомі страхи, тоді говорять про панфобії. Буває, що у хворого розвивається страх виникнення тієї чи іншої фо­бії, хоча насправді тематичні фобії не розвиваються.

 

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 879 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)