АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Форми природженої поведінки.(інстинктивної)

поведін-кова реакція вважається інстинктивною, якщо вона:

• успадковується, тобто належить до природжених властиво-стей виду або раси;

• не вимагає попереднього научіння;

• виконується практично однаково всіма особинами даного виду або раси;

• властива тілесній організації тварини, тобто пов’язана з нормальним функціонуванням її органів;

• пристосована до натуральних умов життя виду, включаю-чи сезонні зміни умов життя.

Природжені форми поведінки
Природжені (інстинктивні) форми поведінки характеризуються тим, що во­ни генетично детерміновані і не потребують навчання.
Інстинкти - це сукупність складних природжених стереотипних актів поведінки, що властиві всім особинам певного виду тварин у конкретних умовах існування. Прикладами можуть бути інстинкти харчування, самозбереження, продовження роду, міграційні, побудови гнізд, нір і сховищ, стадні, ігрові і т.д.
Кожен такий інстинкт включає більш прості інстинктивні акти (наприклад, випльовування пташенят з яєць, клювання зерна, ссання молока тощо).
В основі нервових механізмів інстинктивної поведінки лежать складні безумовні рефлекси, що грунтуються не на поодиноких рефлекторних дугах, а на їхніх комплексах. До них входять усі генетично детерміновані механізми, необ­хідні для здійснення поведінкових актів. Очевидно, що вони не можуть бути сформовані до моменту народження. Деякі з них (наприклад, статеві) формуються в онтогенезі з дозріванням нервової і ендокринної систем. Л.А.Орбелі сформулю­вав концепцію постнатального дозрівання безумовних рефлексів у взаємодії з умовними. Погляд на виключно генетичну природу інстинктів дещо змінився. Ге­ни визначають протікання онтогенезу залежно від умов існування, тому поведін­кові реакції є результатом взаємодії генетичних механізмів і впливу середовища існування. Нині віддають перевагу терміну природжені форми поведінки, під­креслюючи їхню відносну незалежність від впливу навколишнього середовища.
Еволюція нервових механізмів інстинктивної поведінки виражалась у зрос­танні здатності організмів диференціювати зовнішні подразники за їхнім біологі­чним значенням і ускладненні рухових і вегетативних компонентів пристосуваль­них реакцій.
У риб за інстинктивну поведінку відповідає насамперед діяльність серед­нього і проміжного мозку. В амфібій і рептилій спостерігається залежність пове­дінкових реакцій і від кінцевого мозку. У птахів вищим регулятором поведін­кових реакцій стало смугасте тіло. Інстинктивна поведінка ссавців дуже залежить від екологічно зумовлених видових відмінностей. У людини інстинкти не зникли, але вони перебувають під контролем свідомості.
Найліпше вивченими є інстинкти харчування, самозбереження і продовження роду.
Інстинкти харчування складаються з пошуку їжі, оволодіння нею, оцінки її їстівних якостей і споживання їжі. Найбільш різноманітними є видові форми поведінки при пошуках і оволодінні їжею. Проте тільки деякі дії тут мають природжений характер, а у більшості випадків уміння добувати їжу набувається через навчання молоді батьками і вдосконалюється у процесі нагромадження власного досвіду.
Інстинкти самозбереження проявляються у виявлені небезпеки власне оборонній реакції і загальній мобілізації організму до боротьби. Крім природжених самооборонних реакцій, найбільш досконалі спроби виявлення небезпеки тварини набувають завдяки утворенню оборотних рефлексів. Оборотні реакції мають різну форму. Агресивно-оборотні реакції виникають під час зустрічі з більш слабким противником. Пасивно-оборотні реакції проявляються у вигляді затаювання (захисна нерухомість деяких пташенят), використання захисних по­кривів тіла (їжак), утечі (заєць) або реакції покірності. Суспільні тварини вико­ристовують несення окремими особинами сторожової служби (деякі птахи, бобри, копитні).
Інстинкти продовження роду складаються з пошуку партнера, підготовці його до спарювання, здійсненні цього процесу і турботі про потомство. У стате­вій поведінці, крім природжених форм, беруть участь і набуті, тому вона може дуже відрізнятись у різних особин. Ендокринна регуляція стану нервових механі­змів інстинктів визначає циклічність статевої поведінки, що пов'язано з сезонною активністю гонад.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1282 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)