АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методичні вказівки

Прочитайте:
  1. Методичні вимоги до виконання функціональних проб.
  2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
  3. Розділ 2. Методичні поради до виконання завдання

 

 

Сдано в набор 7.05.2013. Подписано в печать 30.05.2013.

Формат 60 х 84/16. Гарнитура Таймс. Бумага офсетная.

Печать офсетная. Усл. п. л.12,4 Тираж 500 экз. Заказ 323

 

 

Отпечатано ООО «Бланк», Лиц. № 3550г.

Волгоград, ул. Скосырева, 2а

 


 

Кафедра технології виробництва та

переробки продукції тваринництва

 

 

Криця Я.П., Гаранович І.І., Чертков Д.Д., Гарська Н.О., Міхайлусова Л.О.

 

 

методичні вказівки

до проведення навчальної практики

з дисціплини „ Гігієна тварин

для студентів 2 курсу біолого-технологічного факультету

напряму 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

 

 

Луганськ 2010


 

УДК 619:614.9(076)

 

 

Криця Я.П., Гаранович І.І., Чертков Д.Д., Міхайлусова Л.О. Методичні вказівки до проведення навчальної практики з дисціплини «Гігієна тварин» для студентів 2 курсу біолого-технологічного факультету напряму 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». - Луганськ: ЛНАУ, 2010. - 16 с.

 

 

Рецензент: доцент кафедри біології тварин, кандидат біологічних наук Ковалевський М.О.

 

 

Викладена методика до проходження навчальної практики з дисципліни «Гігієна тварин» та форма звітності.

 

 

Для студентів спеціальності 6.090102 „Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”

 

Затверджена методичною комісією біолого-технологічного факультету.

Протокол № від " " 2010 р.

 

Криця Я.П., Гаранович І.І., Чертков Д.Д., Гарська Н.О., Міхайлусова Л.О., 2010 р.

 


 

ЗМІСТ

 

 

Стор.

 

Передмова 4

1. Мета і завдання практики з гігієни тварин 5

2. Інструкція з техніки безпеки при знаходженні на

ЛНВК ЛНАУ «Колос» та правила техніки безпеки

при роботі з сільськогосподарськими машинами 7

3. План практики 8

4. Форма звітності з практики і вимоги до заліку з практики 9

5. Зміст діяльності студентів на навчальній практиці 10

Література

Додатки


 

Передмова

 

Програма навчальної практики із зоогігієни передбачає засвоєння студентами необхідних теоретичних знань та набуття практичних навичок з основних зоогігієнічних вимог до умов утримання, догляду та годівлі сільськогосподарських тварин.

В даних методичних вказівках наведено стандартні методики досліджень усіх основних факторів навколишнього середовища: повітря, води, ґрунту, кормів, а також умов, що в них створюються; прийоми здійснення гігієнічного і ветеринарно-санітарного обстеження тваринницького приміщення та умов утримання тварин і догляду за ними, водопостачання і напування тварин. При виборі методів дослідження враховувалась їх точність, сучасність, можливість виконання експресних варіантів, застосування приладів в виробничих умовах.

Методичні вказівки містять матеріали згідно з типовою програмою з курсу «Гігієна тварин» і типовою програмою з навчальної практики із зоогігієни для підготовки бакалаврів напряму 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики України. У додатках наведені основні схеми обстеження, та форми звіту про навчальну практику із «Гігієни тварин» та щоденника навчальної практики.

 

 

1. Мета та заВДАННЯ практики з гігієни тварин

 

Мета практики полягає в ознайомленні студентів з основами технології ведення тваринництва; санітарно-гігієнічному оцінюванні умов утримання, годівлі, догляду і експлуатації різних видів тварин; отриманні практичних навичок із визначення основних параметрів мікроклімату у тваринницьких приміщеннях; сприянні розв'язання екологічних проблем, пов'язаних з веденням галузі тваринництва.

 

Проведення навчальної практики із зоогігієни дозволить студентам у практичних умовах виробництва оцінити нормативні вимоги під час вирішення питань:

- оптимізації мікроклімату приміщень для різних видів, статево-вікових груп тварин на стадії проектування, будівництва, експлуатації та реконструкції тваринницьких приміщень;

- профілактики незаразних захворювань, спричинених вживанням недоброякісних, забруднених кормів, порушенням правил годівлі у стійловий період та режимів випасання за літньо-табірного утримання худоби;

- правильної експлуатації тварин та догляду за ними з урахуванням племінного статусу, рівня продуктивності, фізіологічного стану тощо;

- розробки системи заходів щодо обмеження негативного впливу відходів тваринницької галузі та довкілля.

 

З матеріалів дисципліни майбутній фахівець повинен:

знати: фактори впливу навколишнього середовища на організм тварин, гігієнічні параметри та вимоги до умов утримання, годівлі і догляду тварин;

вміти:

проводити санітарно-гігієнічне оцінювання розміщення тваринницьких об'єктів на території ферми, благоустрою території;

проводити санітарно-гігієнічне оцінювання кормів і годівлі тварині;

проводити санітарно-гігієнічне оцінювання водопостачання та напування тварин;

проводити гігієнічне оцінювання утримання, догляду та експлуатації тварин;

проводити санітарно-гігієнічне оцінювання стану повітряного середовища;

давати гігієнічне оцінювання транспортуванню тварин;

дати гігієнічне оцінювання фунту та його охорону від забруднення (стан збереження та знезараження відходів тваринництва);

співставляти отримані показники з гігієнічними нормами і запропонувати заходи щодо усунення виявлених недоліків.

До виконання програми практики студенти допускаються після інструктажу з охорони праці, техніки безпеки та особистої гігієни.

Протягом навчальної практики студенти ведуть щоденники (форма оформлення див. додаток А, Б), в яких записують дані про характер і обсяг виконаної роботи за кожний день. На підставі одержаних даних студент складає також акт санітарно-гігієнічного обстеження тваринницької ферми з пропозиціями по покращенню умов утримання, годівлі, догляду тварин та охороні навколишнього середовища від забруднення відходами тваринництва і здає його разом із щоденником.

По закінченні практики викладач проводить зі студентами співбесіду за програмою практики, перевіряє щоденники та акт на наявність відповідних записів і робить висновок про їх виконання.

Навчальна практика з навчальної дисципліни "Зоогігієна" проводиться із студентами II курсу напряму підготовки 6.090102 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" після завершення 4-го семестру навчання.

 

2. інструкція з ТЕХНІки БЕЗПЕКИ при знаходженні на

ЛНВК ЛНАУ «Колос»

 

Позаплановий інструктаж з техніки безпеки організовує навчальна частина разом з відділом охорони праці. Інструктаж проводить начальник відділу охорони праці Луганського НАУ. Після проходження первинного інструктажу кожен студент повинен розписатися в журналі з техніки безпеки. Перед початком роботи в ЛНВК ЛНАУ «Колос» керівник підрозділення повиннен провести зі студентами цільовий інструктаж. На кафедрі відповідальний викладач повинен провести ввідний інструктаж. Всі види інструктажів повинні відповідати змісту „Положення про проведення практик студентів в Луганському національному аграрному університеті” від 03 січня 2004 р. та „Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти” від 20 листопада 2001 р.

 

Правила техніки безпеки при роботі з сільськогосподарськими машинами

 

При роботі з машинами, механізмами і використанні електроенергії необхідно дотримуватись наступного:

до роботи допускаються тільки ті люди, які пройшли спеціальну підготовку;

перед початком роботи необхідно ознайомитись з їх будовою, правилами експлуатації і вимогами техніки безпеки;

перед пуском будь-якої машини перевіряють її справність і відповідність техніці безпеки;

до машин, що працюють, не можна допускати сторонніх людей;

не можна виконувати ремонтні роботи, коли машини, агрегати працюють;

електрозабезпечення має відповідати технічним вимогам, мати заземлення;

не повинні бути відкритими частини механізмів, що рухаються (вали, шестерні, різні передачі).


3. план практики

1-й день – інструктаж з техніки безпеки під час знаходження на території ЛНВК ЛДНАУ «Колос», ознайомлення з планом практики, порядком ведення документації, формою звітності та вимогами до заліку з практики, підготовка необхідного обладнання та матеріалів.

2 – 4-й день – оцінка вибору ділянки під забудову ферми, розташування приміщень на ній, вигульних майданчиків, благоустрою території, системи забудови, санітарного стану дезбар'єрів, санпропускника, ветеринарних об'єктів.

5 – 6-й день – проведення санітарно-гігієнічного оцінювання кормів і годівлі: вивчення методів заготівлі і зберігання різних видів кормів, їх оцінювання за органолептичними і лабораторними показниками. Порівняння одержаних результатів з нормативними даними, аналіз відповідності їх зоогігієнічним вимогам.

7-й день – оцінка вододжерел, водопостачання і напування тварин. Визначення стану води за органолептичними показниками; санітарна оцінка існуючої системи водопостачання. Порівняння одержаних результатів з нормативними даними, аналіз відповідності їх зоогігієнічним вимогам.

8-й день – вивчення і оцінка системи та способів утримання тварин різних статево-вікових груп, умови догляду за ними. Порівняння одержаних результатів з нормативними даними, аналіз відповідності їх зоогігієнічним вимогам.

9 – 10-й день – визначення основних параметрів мікроклімату (природне і штучне освітлення, гігрометричні показники вологості, температуру, рух, тиск повітря, вміст аміаку, сірководню, вуглекислого газу та ін.). Порівняння одержаних результатів з нормативними даними, аналіз відповідності їх зоогігієнічним вимогам.

11-й день – вивчення мікроорганізмів ґрунту та їх епізоотологічної ролі, самоочищення ґрунту та його значення. Біогеохімічні провінції та ензоотії. Заходи щодо санітарної охорони ґрунтів. Порівняння одержаних результатів з нормативними даними, аналіз відповідності їх зоогігієнічним вимогам.

12-й день - Аналіз та узагальнення отриманих навиків, спостережень з практики та складання звіту.

4. ФОРМА ЗВІТНОСТІ І ВИМОГИ ДО ЗАЛІКУ З ПРАКТИКИ

 

Головним документом обліку навчальної практики є щоденник. Він повинен відображати обсяг і сутність виконаної роботи за кожний день. Зразок титульного листка та форму щоденника наведено в додатках.

На підставі одержаних даних студент складає також акт санітарно-гігієнічного обстеження тваринницької ферми з пропозиціями по покращенню умов утримання, годівлі, догляду тварин та охороні навколишнього середовища від забруднення відходами тваринництва і здає його разом із щоденником.

По закінченні практики за результатами співбесіди, наявності актів обстеження тваринницької ферми і відповідних записів у щоденниках викладач робить висновок про виконання плану практики та оцінює рівень знань та практичних навичок за шкалою оцінювання студентів за КМСОНП (Таблиця 1)

Таблиця 1


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1446 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)