АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ЗАПИЛЕНОСТІ ТА ХІМІЧНИХ ЗАБРУДНЕНЬ ПОВІТРЯ ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОВИЩА

Прочитайте:
  1. II.1. Методика проведения сеанса
  2. IV. Методика
  3. А. Методика
  4. А. Методика
  5. АБСОЛЮТНА СИЛА ЖУВАЛЬНИХ М'ЯЗІВ, ЖУВАЛЬНИЙ ТИСК ТА МЕТОДИ ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ
  6. Адгезивные системы. Классификация. Состав. Свойства. Методика работы. Современные взгляды на протравливание. Световая аппаратура для полимеризации, правила работы.
  7. Анатомо-физиологические особенности кожи, подкожной клетчатки, лимфатических узлов. Методика обследования. Семиотика.
  8. Анатомо-физиологические особенности органов дыхания у детей. Методика исследования
  9. Анатомо-физиологические особенности органов дыхания у детей. Методика обследования. Семиотика.
  10. Анатомо-физиологические особенности органов кровообращения. Методика обследования. Семиотика.

1. Максимальна кількість шкідливої речовини в одиниці об’єму чи маси, яка при щоденному впливу протягом необмеженого періоду часу не спричинює тих чи інших хворобливих змін в організмі та несприятливих спадкових змін потомства називається:

A. Зона хронічної дії Zch

B. CL50

C. Limsp

D. Зона гострої дії Zac

E. ГДК

 

2. Працівники лабораторії з виготовлення електричних ламп, ламп ПРК-7 та вимірювальних приладів (манометри, термометри тощо) скаржаться на металевий присмак у роті, стоматит, диспептичні явища, порушення сну, хитку ходу, різке зниження серцевої діяльності. Вкажіть причину виникнення даного отруєння.

A. Ртуть

B. Свинець

C. Марганець

D. Толуол

E. Тетраетилсвинець

3. Медичним оглядом у електрозварника виявлено енцефалопатію, пневмоконіоз, екстрапірамідну недостатність з первинними ушкодженнями ніг – “хода півня”. Яке професійне отруєння виявлено у електрозварника?

A. Отруєння свинцем

B. Отруєння марганцем

C. Сидероз

D. Отруєння вуглецю оксидом

E. Антракоз

 

4. У місті К. планується будівництво цементного заводу. Згідно спостережень напрямок вітрів за рік (у відсотках) складає: північний – 10, північно-східний – 12, північно-західний – 25, південний - 13, південно-східний – 21, південно-західний – 19. Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно селітебної зони.

міста.

A. Південно-східне

B. Північно-східне

C. Північно-західне

D.Південне

E. Північне

 

5. У токсикологічну лабораторію надійшла синтетична речовина, яку планують використовувати в сільському господарстві в якості пестициду. Який із токсикометричних показників повинен визначатися при остаточному експериментальному обґрунтуванні ГДК речовини у повітрі робочої зони?

A. Доза хронічної дії

B. Порог гострої дії

C. Середньосмертельна доза

D. Середньосмертельна концентрація

E. Порог хронічної дії

 

6. Під час експертизи проекту реконструкції вентиляції встановлено, що в робочу зону шліфувальника потрапляє пил. У цеху є загальнообмінна природна і механічна вентиляція, місцева витяжна вентиляція. При шліфовці використовується вологий спосіб обробки матеріалів. Робітники використовують респіратори для захисту органів дихання, дотримуються режиму праці і відпочинку. Який з перерахованих заходів профілактики можна віднести до технологічних?

A. Вологий спосіб обробки матеріалів

B. Місцева витяжна вентиляція

C. Загальнообмінна природна і механічна вентиляція

D. Застосування респіраторів

E. Режим праці і відпочинку

 

7. Стан повітряного середовища кабіни трактора залежить від метеорологічних умов, виду робіт, технічного оснащення машини тощо. Залежно від цього концентрація пилу на робочому місці тракториста може досягати 30 – 40 мг/м3 при вмісті вільного кремнію 20 – 28 %. При вивченні дисперсного складу пилових часток встановлено, що в „пиловій формулі” переважають частки з розміром більше 5 мкм. До якого захворювання може привести вдихання такого пилу?

А. Алергічних реакцій

В. Пневмоконіозу

С. Професійного бронхіту

D. Професійного фаринго-трахеїту

Е. Пневмонії

 

8. Хворий, який працює в умовах високої запиленості повітря скаржиться на загрудинний біль, задишку при незначному фізичному навантаженні, кашель з мокротинням. Об’єктивно: велика кількість видимих на рентгенограмі вузликів діаметром 2 – 4 мм та виражений інтерстиціальний склероз. Для якої стадії пневмоконіозу характерні такі симптоми?

А. Другої стадії

В. Першої стадії

С. Третьої стадії

D. Інкубаційного періоду

Е. Преморбідного стану

 

9. Хворий, який більше 10 років працював на вугільній шахті, знаходиться на стаціонарному лікуванні із скаргами на загрудинний біль, значну задишку навіть при незначному фізичному навантаженні, кашель з виділенням великої кількості мокротинням. Об’єктивно: велика кількість видимих на рентгенограмі вузликів діаметром більше 5 мм, які зливаються у конгломерати, а також широкі ділянки емфізематозно зміненої паренхіми легенів. У крові: гіпопротеїнемія, зниження альбуміно-глобулінового коефіцієнту. Для якої стадії пневмоконіозу характерні такі симптоми?

А. Преморбідного стану

В. Першої стадії

С. Другої стадії

D. Інкубаційного періоду

Е. Третьої стадії

 

10. Найбільш тяжким силікатозом є азбестоз, який розвивається у робітників, зайнятих видобутком і переробкою азбесту. Характерними для азбестозу є азбестові тільця, які постійно виявляються при мікроскопічному дослідженні мокротиння. Протягом якого терміну може розвинутися азбестоз у працюючих?

А. Від 3 до 10 років

В. До 3-х років

С. Від 10 до 15 років

D. Від 15 до 20 років

Е. Більше 20 років

 

11. Видобуток корисних копалин підземним способом супроводжується утворенням пилу, максимальна концентрація якого може перевищувати допустиму концентрацію у десятки разів. При цьому вміст вільного діоксиду кремнію в пилових частках досягає 38 % в залежності від мінералогічного складу гірничої маси. До якого виду пневмоконіозу може привести вдихання такого пилу протягом років?

А. Силікатозу

В. Металоконіозу

С. Талькозу

D. Карбоконіозу

Е. Силікозу

 

12. У робітника-акумуляторщика, 39 років, раптово з’явилися скарги на слабкість, втрату апетиту, переймоподібні болі в животі без чіткої локалізації, нудоту. Об’єктивно: шкірні покриви сірого кольору, на яснах сірувато-лілова смужка, живіт м’який, різко болючий. У крові – еритроцити з базофільною зернистістю, анемія. У минулому робітник переніс виразкову хворобу шлунка. Трапляються запої по 3 – 4 дні. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

А. Меркурізм (отруєння ртуттю)

В. Гострий апендицит

С. Сатурнізм (отруєння свинцем)

D. Гострий холецистит

Е. Отруєння марганцем

 

13. Виконання ремонтних робіт в закритому автомобільному боксі проводилося при працюючому двигуні. Через 30 – 40 хвилин у слюсарів-ремонтників з’явився головний біль в ділянці скронь, шум у вухах, нудота, блювання. Для якого гострого професійного отруєння характерні зазначені ознаки?

А. Парами бензину

В. Оксидом вуглецю

С. Тетраетилсвинцем

D. Оксидом азоту

Е. Масляним аерозолем

 

14. Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору – він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об’єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока – 0,8, правого – 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Блефароспазм

В. Кон’юнктивіт

С. Кератит

D. Катаракта

Е. Прогресуюча міопія

 

15. Під час виробництва коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК у 8 – 10 разів. Назвіть хворобу, розвиток якої найбільш ймовірний у працівників даного виробництва:

А. Сидероз

В. Антракоз

С. Бісиноз

D. Силікоз

Е. Азбестоз

 

16. Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для виникнення професійних пилових захворювань мають значення хімічні (вміст двоокису кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка головна фізична властивість аерозолів пилу з позицій ймовірності виникнення пневмоконіозу?

А. Розчинність

В. Намагнічування

С. Електрозарядженість

D. Дисперсність

Е. Іонізація

 

17. При проведенні очисних робіт у шахті концентрація вугільного пилу в повітрі робочої зони складає 450 мг/м3 (ГДК – 10 мг/м3). Розвиток якого професійного захворювання органів дихання можливий у гірників очисного вибою?

А. Антракоз

В. Алергічний рино фарингіт

С. Бісиноз

D. Сидероз

Е. Талькоз

 

18. На підприємстві з виробництва синтетичних миючих засобів зросла кількість випадків захворювань ринітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. У повітрі робочої зони присутній пил миючих засобів. Фахівці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені впливом пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

А. Фіброгенна дія

В. Загальнотоксична дія

С. Алергенна дія

D. Канцерогенна дія

Е. Мутагенна дія

 

19. У працівника бензозаправки зі стажем роботи 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам’яті, брадикардія, відчуття волосся в роті, шкірні парестезії. Інтоксикацію якою речовиною слід припустити у даному випадку?

А. Бензолом

В. Хлоридом свинцю

С. Фосфорорганічною сполукою

D. Тетраетилсвинцем

Е. Нітробензолом

 

20. На підприємстві, де виробляється свинцевий сурик, формується бригада лікарів-спеціалістів для проведення періодичного медичного огляду. Який з лікарів повинен бути обов’язково у складі бригади?

А. Психіатр

В. Гінеколог

С. Невропатолог

D. Дерматолог

Е. Отоларинголог

 

21. При проведенні періодичного медичного огляду у слюсаря-складальника, що працює на пайці деталей припоєм, скарг на стан здоров’я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові – еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, у сечі – підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. На яке професійне отруєння вказує комплекс зазначених симптомів?

А. Оловом

В. Марганцем

С. Ртуттю

D. Свинцем

Е. Етанолом

22. Одним з поширених професійних захворювань серед працюючих у машинобудуванні є бронхіальна астма. Назвіть речовину, яка може призвести до розвитку професійної бронхіальної астми.

А. Соляна кислота

В. Каніфоль

С. Заліза оксиди

D. Азоту оксиди

Е. Кремнію діоксид

 

23. У місті К. планується будівництво цементного заводу. Згідно спостережень напрямок вітрів за рік (у відсотках) складає: північний – 12, північно-східний – 10, північно-західний – 25, південний - 13, південно-східний – 21, південно-західний – 19. Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно селітебної зони міста.

A. Південно-східне

B. Північно-східне

C. Північно-західне

D. Південне

E. Північне

24. У місті К. планується будівництво металургійного заводу. Згідно спостережень напрямок вітрів за рік (у відсотках) складає: північний – 12, північно-східний – 19, північно-західний – 25, південний - 13, південно-східний – 21, південно-західний – 10. Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно селітебної зони міста.

A. Південно-східне

B. Північно-східне

C. Північно-західне

D. Південно-західне

E. Північне

25. У місті К. планується будівництво алюмінієвого заводу. Згідно спостережень напрямок вітрів за рік (у відсотках) складає: північний – 12, північно-східний – 19, північно-західний – 25, південний - 13, південно-східний – 10, південно-західний – 21. Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно селітебної зони міста.

A. Південно-східне

B. Північно-східне

C. Північно-західне

D. Південно-західне

E. Північне

26. Визначте документ, згідно з яким всі небезпечні та шкідливі виробничі фактори поділено на 4 групи:

A. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р.

B. ст. 43 Конституції України

C. Кодекс законів про охорону праці (КЗнП, 1992)

D. Держстандарт 12.0.003-74

E. «Основи законодавства України про охорону здоров’я»

 

27. ГДК деякої хімічної речовини в повітрі дорівнює 0,01 мг/м3. Вкажіть, до якої категорії токсичних речовин належить ця хімічна речовина?

A. Малотоксична

B. Особливо високотоксична

C. Середньотоксична

D. Високотоксична

E. Нетоксична

 

28. ГДК деякої хімічної речовини в повітрі дорівнює 0,5 мг/м3. Вкажіть, до якої категорії токсичних речовин належить ця хімічна речовина?

A. Малотоксична

B. Середньотоксична

C. Нетоксична

D. Високотоксична

E. Особливо високотоксична

 

29.ГДК деякої хімічної речовини в повітрі дорівнює 5 мг/м3. Вкажіть, до якої категорії токсичних речовин належить ця хімічна речовина?

A. Малотоксична

B. Особливо високотоксична

C. Середньотоксична

D. Високотоксична

E. Нетоксична

 

30. ГДК деякої хімічної речовини в повітрі дорівнює 15 мг/м3. Вкажіть, до якої категорії токсичних речовин належить ця хімічна речовина?

A. Малотоксична

B. Середньотоксична

C. Нетоксична

D. Високотоксична

E. Особливо високотоксична

 

31.На скільки груп захворювань згідно з затвердженим «Списком професійних захворювань» поділені всі професійні захворювання?

A. На 7 груп

B. На 3 групи

C. На 10 груп

D. На 5 груп

E. На 2 групи

 

32. До якого методу профілактичних заходів слід віднести навчання санітарним правилам, правилам техники безпеки, використання спецодягу, лікувально-профілактичного харчування та питного режиму:

A. Запобіжний санітарний нагляд

B. Поточний санітарний нагляд

C. Інжерено-технічних засобів

D. Наукова організація праці (НОП)

E. Санітарно-освітня та профілактична робота

 

33. До якого методу профілактичних заходів слід віднести розроблення та використання сучасних вентиляційних систем, герметизацію, автоматизацію, механізацію, дистанційне управління та інші?

A. Запобіжний санітарний нагляд

B. Поточний санітарний нагляд

C. Інжерено-технічних засобів

D. Наукова організація праці (НОП)

E. Санітарно-освітня та профілактична робота

 

34. Визначте документ, згідно з яким фізична праця ділиться на легку (енерговитрати – до 150 ккал/год), середньої важкості (150-200 ккал/год), важку (200-250 ккал/год) та дуже важку(>250 ккал/год):

A. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р.

B. Держстандарт 12.1.005-88.

C. ст. 43 Конституції України

D. ст. 43 Конституції України

E. «Основи законодавства України про охорону здоров’я»

 

35. Що таке кумуляція токсичних речовин?

A. Це накопичення речовини в різних частинах організму

B. Це сумація дії повторних доз небезпечної речовини, коли наступна доза надходить до організму раніше, ніж закінчиться дія попередньої дози

C. Це надходження небезпечної речовини до органів-мішеней

D. Це дія повторних доз надходження небезпечної речовини

E. Це дія повторних доз надходження небезпечної речовини з наступним накопиченням в різних системах організму

 

36. Що таке матеріальна кумуляція?

A. Це участь речовини в підвищенній кількості в розвитку токсичного ефекту

B. Це накопичення речовини в різних частинах організму

C. Це надходження небезпечної речовини до органів-мішеней

D. Це дія повторних доз надходження небезпечної речовини

E. Це дія повторних доз надходження небезпечної речовини з наступним накопиченням в різних системах організму

 

37. Що таке функціональна кумуляція?

A. Це накопичення речовини в різних частинах організму

B. Це дія повторних доз надходження небезпечної речовини

C. Це надходження небезпечної речовини до органів-мішеней

D. Кінцевий токсичний ефект залежить не від поступового накопичення невеликої кількості токсичних сполук, а внаслідок повторюваної дії на окремі клітини організму

E. Це участь речовини в підвищенній кількості в розвитку токсичного ефекту

 

38. Виберіть речовини серед нижченаведених, яким притаманна матеріальна кумуляція:

A. Фосфорорганічні сполуки

B.Фіксація важких металів та миш’яку SH-групами білків

C. Проізводні карбамінової кислоти

D. Хімічні мутагени

E. Прямі метгемоглобіноутворювачі

 

39.Вкажіть на речовини серед нижченаведених, яким притаманна функціональна кумуляція:

A. Фосфорорганічні сполуки

B.Фіксація важких металів та миш’яку SH-групами білків

C. Проізводні карбамінової кислоти

D. Хімічні мутагени

E. Прямі метгемоглобіноутворювачі

 

40. Вкажіть на речовини серед нижченаведених, яким притаманна змішана кумуляція:

A. Фосфорорганічні сполуки та проізводні карбамінової кислоти

B. Фіксація важких металів та миш’яку SH-групами білків

C. Фіксація оксиду вуглецю та цианідів металом гемоглобіну

D. Хімічні мутагени

E. Прямі метгемоглобіноутворювачі

 

41.Вкажіть першу стадію в розвитку хімічної інтоксикації:

A. Первинна декомпенсація

B. Фізіологічна адаптація

C. Компенсований патологічний процес

D. Декомпенсована патологія

E. Латентна

 

42. Вкажіть другу стадію в розвитку хімічної інтоксикації:

A. Первинна декомпенсація

B. Фізіологічна адаптація

C. Компенсований патологічний процес

D. Декомпенсована патологія

E. Латентна

 

43. Вкажіть третю стадію в розвитку хімічної інтоксикації:

A. Первинна декомпенсація

B. Фізіологічна адаптація

C. Компенсований патологічний процес

D. Декомпенсована патологія

E. Латентна

 

44. Вкажіть четверту стадію в розвитку хімічної інтоксикації:

A. Первинна декомпенсація

B. Фізіологічна адаптація

C. Компенсований патологічний процес

D. Декомпенсована патологія

E. Латентна

 

45. Відношення сумарної дози токсичної речовини, що визиває певний ефект в разі багатодрібного надходження щодо дози, яка спричиняє такий же ефект, але в разі одномоментного надходження називається:

A. Порогом гострого впливу

B. Зоной хронічного впливу

C. Летальною дозою

D. Коефіціентом кумуляції

E. Летальною концентрацією

 

46. Коефіціент кумуляції деякої токсичної речовини дорівнює 6. Визначте ступінь кумуляції цієї речовини:

A. Слабкий

B. Середній

C. Значний

D. Дуже значний

E. Легкий

 

47.Коефіціент кумуляції токсичної речовини дорівнює 4. Визначте ступінь кумуляції цієї речовини:

A. Слабкий

B. Середній

C. Значний

D. Дуже значний

E. Легкий

 

48. Коефіціент кумуляції токсичної речовини дорівнює 0,8. Визначте ступінь кумуляції цієї речовини:

A. Слабкий

B. Середній

C. Значний

D. Дуже значний

E. Легкий

 

49. Коефіціент кумуляції токсичної речовини дорівнює 2. Визначте ступінь кумуляції цієї речовини:

A. Слабкий

B. Середній

C. Значний

D. Дуже значний

E. Легкий

 

50. В повітрі робочої зони концентрація силікозонебезпечного пилу склала 220 мг/м3. Який з профілактичних заходів є найбільш ефективним у даному випадку?

A. Використання заходів індивідуального захисту

B. Електрофорез грудної клітки

C. Проведення періодичних медичних оглядів

D. Використання лужних інгаляцій

E. Використання промислової пилососної установки

 

51. На робітницю, що працювала на птахофабриці протягом 18-ти років за спеціальністю, впливав пил органічного походження. До якого патологічного стану могли б привести дані умови праці?

A. Мезотеліоми плеври

B. Силікозу

C. Екзогенного алергічного альвеоліту

D. Антракозу

Е. Токсокарозу

 

52. Робітника промислового підприємства в разі підозри на профзахворювання направляють в лікувально-профілактичний заклад для встановлення заключного діагнозу. Хто виконує цю функцію?

A. Керівник підприємства

B. Керівник промислового відділу СЕС

C. ЛПЗ направляє робітника на консультацію до профпатолога міста, а останній – в спеціалізований ЛПЗ.

D. Цеховий терапевт разом з профпатологом МСЧ направляють робітника на санаторно-курортне лікування

E. Всі вищеперелічені

 

53. Дати визначення «ГДК речовини в повітрі робочої зони»?

A. Максимальна концентрація, яка не спричиняє тих чи інших хворобливих змін в організмі протягом всієї трудової діяльності людини

B. Максимальна концентрація, яка не спричиняє тих чи інших хворобливих змін в організмі протягом 10 років роботи

C. Максимальна концентрація, яка не спричиняє тих чи інших хворобливих змін в організмі на протязі 1року роботи

D. Максимальна концентрація, яка не спричиняє тих чи інших хворобливих змін в організмі на протязі життя

E. Мінімальна концентрація, яка не спричиняє тих чи інших хворобливих змін в організмі

 

54. Чоловік 38 років скаржиться на дратівливість, порушення сну, підвищенну пітнілість, тремор кінцівок, кровоточивість ясен. При обстеженні: підвищена збудженість вегетативної системи, червоний дермографізм, стоматит, цианотична смужка по краях ясен. Аналіз крові: лімфо та моноцитоз. Що могло бути в анамнезі хворого?

A. Тривалий контакт з парами ртуті

B. Отруєння марганцем

C. Робота з свинцем

D. Недостатність надходження з харчами заліза

E. Недостатність надходження з харчами вітаміну С

 

55. Бригада швидкої доставила чоловіка 53 років у неспритомному стані до ЛПЗ. У людини зафіксовано акроцианоз, АТ 90/60, Рs-140, температура тіла – 36,6 0С. В крові виявили стійке з’єднання з гемоглобіном – карбгемоглобін. Що за речовина призвела до цих симптомів?

A. Сірковуглець

B. Сірководень

C. Чадний газ

D. Вуглекислий газ

E. Оксиди азоту

 

56. Чоловік 30 років, що мешкає поблизу електростанції звернувся до окуліста зі скаргами на сльозотечу, почервоніння та набряк слизової оболонки ока. Встановлено діагноз: кон’юнктивіт. Рівень вмісту в атмосферному повітрі СО - 1 мг/м3, сажі - 0,05 мг/м3, пилу нетоксичного – 10 мг/м3. Що є причиною захворювання?

A. Чадний газ

B. Сажа

C. Пил нетоксичний

D. Чадний газ та сажа

E. Все перераховане

 

57. Вкажіть найбільш тяжку форму пневмоконіозу?

A. Азбестоз

B. Талькоз

C. Сидероз

D. Антракоз

E.Силікоз

 

58. Вкажіть на ознаку, яка не є характерною для силікозу?

A. Професійний анамнез

B. Симетричність рентгенологічної картини

C. Підвищена прозорість легеневого малюнку

D. Недостатність клінічних ознак у порівнянні з рентгенологічною картиною

E. Значна інтоксикація

 

59.Вкажіть, яким може бути мінімальний строк розвитку силікозу?

A. Декілька місяців

B. Біля 4-5 років

C. Біля 6-8 років

D. Біля 8-10 років

E. Біля 10-15 років

 

60. Чи може затримуватися розвиток силікозу після припинення контакту з пилом?

A. Завжди затримується

B. Затримується на один рік

C. Не завжди

D. Не затримується ніколи

E. Затримується на деякий час

 

61. Природоохоронні заходи не можуть під час експлуатації підприємства забезпечити:

A. Максимально припустимого викиду

B. Зменшення фактичного рівня забруднення атмосферного повітря

C. Відповідність законодавчих заходів

D. Відповідність санітарно-гігієнічних заходів

E. Очистки атмосферного повітря повністю

 

62. Пріоритетність природоохоронних заходів зменшується в ряду:

A. Технологічні, планувальні, санітарно-технічні

B. Санітарно-технічні, технологічні, планувальні

C. Санітарно-технічні, планувальні, технологічні

D. Санітарно-технічні, планувальні, технологічні, градобудівельні

E. Санітарно-технічні, законодавчі

 

63. Вкажіть, який термін складає дія орієнтовно безпечних рівнів впливу (ОБРВ):

A. Термін дії складає 1 рік

B. Термін дії складає 10 років

C. Термін дії складає 5 років

D. Термін дії є безстроковим

E. Термін дії складає 3 роки

 

64. Хворий 36 років скаржиться на головний біль, слабкість, значну спітнілість, нудоту, металевий присмак у роті, відчуття небезпеки. ЧСС -60 уд/хв, АТ – 70/50 мм.рт.ст., червоний дермографізм, психоемоційне збудження, тремор рук, ністагм, сухожильні рефлекси підвищені. Відомо, що напередодні був черговим на автотранспортному перехресті. Вкажіть характер патології?

A. Метеотропні реакціі

B. Отруєння тетраетилсвинцем

C. Отруєння парами ртуті

D. Отруєння парами бензилу та дизпаливом

E. Психоемоційна напруга

 

65. Працівник друкарні (складач тексту офсетного друку) скаржиться на головний біль, слабкість, зниження працездатності, дратівливість, погіршення пам'яті, зниження апетиту, неприємний смак у роті, нудоту, печію, переймоподібні болі в черевній області. ЧСС – 105 уд.хв., АТ – 90/65 мм.рт.ст., температура тіла – 36,7 0С, шкіра бліда з сіруватим відтінком, по краю ясен сірувата смужка. Лабораторно: у крові - ретикулоцитоз, поява еритроцитів з базафільною зернистістю; підвищений рівень в сечі амінолевулінової кислоти (АЛК) і копропорфірину. Про яке отруєння йде мова?

A. Отруєння свинцем

B. Отруєння хлорорганічними вуглеводнями

C. Хвороба Міномата

D. Хвороба Ітай-ітай

Е. Отруєння ртуттю

66.Захворювання з прогресуючим фіброзом легенів, які виникають при вдиханні пилу, що містить зв'язаний діоксид кремнію (азбест, слюда, нефелін, оливин, тальк і ін.) відносяться до:

A. Антракозам

B. Силікозам

C. Силікатозам

D. Бісинозам

E. Сидерозам

67. Сумарна дія на організм людини декількох чинників зовнішнього середовища різної природи, наприклад, хімічної речовини і ультрафіолетового випромінювання трактується як:

A. Комплексна дія

B. Поєднана дія

C. Подвоєна дія

D. Ефект сумації

Е. Ефект потенціювання

Зміст

1. Вступне заняття. Місце і значення гігієни в системі медичних наук та прак­тичній діяльності лікаря. Методи гігієнічних досліджень Організація навча­льно-дослідницької роботи студентів. Структура СЕС, санітарне законодав­ство. Стр. 3-26
2. Гігієнічні оцінка променистої енергії. Методи визначення інтенсивності та профілактичної дози ультрафіолетового (УФ) випромінювання і його вико­ристання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середо­вища. Стр.26-49
3. Методика визначення та гігієнічна оцінка температури, вологості, швидко­сті руху повітря, їх впливу на теплообмін. Гігієнічна оцінка комплексного впливу параметрів мікроклімату на теплообмін людини (кататермометрія, еквівалентно-ефективні, результуючі температури). Стр.49-70
4. Основи запобіжного санітарного нагляду. Методика експертизи будівельних проектів. Методика санітарного обстеження населених місць і житла. Мето­дика визначення та гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень. Стр.70-84
5. Методика визначення концентрації СО2 та окиснюваності повітря як показ­ників антропогенного забруднення повітря та вентиляції приміщень. Понят­тя про повітряний куб, необхідний та фактичний об'єм і кратність вентиля­ції, їх наукове обгрунтування. Стр.84-105
  Тематичний модуль №1.  
  Методика гігієнічної оцінки грунту за даними санітарного обстеження діля­нки та результатами лабораторного аналізу проб та очистка, населених місць. Стр.105-112
8. Методика санітарного обстеження джерел водопостачання та відбору проб води для бактеріологічного і санітарно-хімічного дослідження. Методика оцінки питної води за результатом лабораторного аналізу проб Стр.112-121
9. Методи і засоби очистки, знезараження води при централізованому і децентралізованому водопостачанні. Тематичний модуль № 2 Стр. 122-154
10. Методика розрахунку енерговнтрат людини та її потреб у харчових речовинах. Оцінка адекватності харчування за меню-розкладкою Стр.155-183
11. Методика вивчення та оцінка харчового статусу людини і медичного контролю за забезпеченням орга ніз му вітамінами. Стр.184-210
12. Методика експертної оцінки харчових продуктів і готових страв за резуль­татами їх лабораторного аналізу. Стр.210-226
13. Теоретичні аспекти та методика профілактики аліментарних та аліментарнозумовлених захворювань. Гігієнічні основи лікувально-дієтичного та лікувальио-профілактичного харчування Стр.226-256
14. М етод ика розслідування в и п а д к і в харчових отру є н ь. Тематичний модуль № 3 Стр.256-271
15. Фізіологія праці. Методика гігієнічної оцінки важкості та напруженості пра­ці з метою профілактики перевтоми та підвищення працездатності. Гігієніч­ні вимоги до режиму праці. Методика гігієнічної оцінки небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища та реакції організму на їх вплив. Санітарне законодавство про охорону праці. (КЗОП). Стр.271-288
16. Методика гігієнічної оцінки шуму і вібрації. Стр.288-312
17. Методика визначення запиленості та хімічних забруднень повітря виробничого середовища. Тематичний модуль № 4. Стр.313-341

.

 


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1074 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.047 сек.)