АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Організація хромосоми має 5 рівнів конденсації

Прочитайте:
  1. VІ.2.1.Організація санітарно-гігієнічної та епідеміологічної розвідки в осередку надзвичайної ситуації.
  2. VІ.2.2.Організація режимно-обмежувальних заходів в осередку бактеріологічного зараження.
  3. VІ.2.4.Організація роботи інфекційного стаціонару у разі виникнення осередків масових інфекційних захворювань.
  4. VІІІ.1.Організація медичного постачання формувань та закладів.
  5. Історія розвитку анестезіології та реаніматології. Організація, завдання та методи анестезіології.
  6. ОРГАНІЗАЦІЯ АКУШЕРСЬКОЇ ДОПОМОГИ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ
  7. Організація і проведення розвідки джерел водопостачання при надзвичайних ситуаціях. Оцінка якості води польовими методами.
  8. Організація і проведення санітарно-гігієнічних заходів на період надзвичайних ситуацій і катастроф мирного і воєнного часу. Гігієна розміщення військ, формувань і населення.
  9. Організація і проведення санітарного нагляду за повноцінністю та безпечністю харчування цивільних формувань у польових умовах при надзвичайних ситуаціях.
  10. Організація і структура судово-медичної служби

1 рівень – нуклеосомний. З хромосомними нитками ДНК пов‘язують нуклеосоми, дисковидні частинки 10 нм у діаметрі. Нуклеосоми утворюються в результаті взаємодії чотирьох класів основних білків – гістонів: Н2А. Н2В, Н3 и Н4. Нуклеосома складається з 8 молекул гістонів (по 2 молекули кожного виду).

Ділянка подвійної спіралі ДНК утворює 13/4 оберти навколо серцевини нуклеосоми. Ця ділянка безпосередньо пов‘язана з серцевиною і має постійну довжину, рівну 140 пар нуклеотидів (п.н.) Міжнуклеосомні лінкери (зв‘язки) варіюють за довжиною від 15 до 100 п.н. і навіть більше. Таким чином, закручування ДНК навколо нуклеосоми зменшує її довжину у 7 разів.

 

 

 

1 – ДНК;

2 – лінкер;

3 – нуклеосома.

2 рівеньсоленоїд, діаметр його 2550 нм, утворюється завдяки гістону Н1. Цей гістон (Н1) прикріплений до лінкера своїми кінцями і стабілізує зв‘язок нуклеосом, що утворюють спіраль більш високого порядку. Конденсація ДНК у структурі соленоїда зменшує її довжину у 6 разів.

Гістон Н1

нуклеосома

 

нуклеосоми об‘єднуються в соленоїд

3 рівень. Соленоїд упакований у вигляді петель доменів (фібрил), які своєю внутрішньою структурою закріплюються на внутрішньоядерному білковому каркасі. Фрагменти прикріплення отримали назву SAR-фрагментів (Scaffold Associated Region вбудовані місця прикріплення) і MAR (Matrix Associated Region). Завдяки петлям доменів довжина ДНК зменшується ще в 25 разів.

 

4 рівень – розетки, сформовані петлями навколо матриксу ядра. (Діаметр розетки – 2 тис. нм). З розеток складається 5-й рівень - хромосома.

 

 

 

1 2 3

 

1– петлі;

2 – конденсація петель;

3– подальша конденсація в метафазну хроматиду в розетки.

 

4. Структурна організація хромосоми еукаріотів

Структурна одиниця Ступінь скорочення Діаметр, нм
Порівняно з попередньою Порівняно з молекулою ДНК
ДНК     1-2
Нуклеосомна нитка      
Соленоїд     20-30
Петля 10-20    
Розетка      
Метафазна хроматида     200-5000, довжина 2300-11000

Кожний біологічний вид характеризується певним каріотипом (числом і морфологією хромосом). Опис каріотипу виду полягає у визначенні кількості хромосом, їх морфології, врахуванні кількість плечей. Хромосоми вивчають і фотографують за допомогою оптичної системи мікроскопа. Отримані зображення хромосом розташовують і нумерують залежно від їх довжини від більшої до найменшої.

Каріотип виду консервативний. Переважна більшість особин виду мають однаковий набір хромосом. Існують види, у яких зустрічається хромосомний поліморфізм. Зміна кількості і морфології хромосом – один з механізмів видоутворення. Особини, які різняться каріотипом не можуть давати плодовитих нащадків. Це обумовлено порушеннями при кон’югації хромосом у профазі І мейозу і неправильним розподілом дочірніх хромосом в анафазі. Опис каріотипів деяких видів тварин міститься в таблиці 5.

 

5.Каріотипи свійських тварин

Вид тварин Кількість хромосом
1. ВРХ  
2. Свиня свійська  
3. Кінь  
4. Вівця  
5. Коза  
6. Кріль  
7. Кіт  
8. Собака  
  Кінь свійський, 2n=64, XX  
  Велика рогата худоба, 2n=60, XУ    
  Свиня свійська, 2n=38, XХ  
      Коза свійська, 2n=60  
Собака свійська, 2n=78, XУ  
Вівця свійська, 2n=54, XУ

 

Для приготування цитогенетичних препаратів отримують суспензію клітин, що діляться. У клітинах, які знаходяться в інтерфазі, хромосоми неконденсовані і невидимі у світловий мікроскоп. Хромосоми являють собою величезні макромолекулярні комплекси, які складаються з ДНК і великої кількості білків різних типів. Середня хромосома людини становить близько 45 мкм у довжину і містить 130х106 пар основ. Фактично хромосома конденсується в 10000 разів, що зменшує ризик сплутування або розриву ДНК у процесі мітозу. Конденсація хромосоми є однією з перших візуальних ознак того, що починається мітоз. Тіло хромосоми конденсується нерівномірно. На ньому є ділянки, які постійно конденсовані (гетерохроматинові) і ділянки, що зазнають декондесації (еухроматинові). Обробка барвниками дає можливість визначати гетерохроматинові і еухроматинові ділянки під час мітозу. Кожна хромосома розглядається як сукупність сегментованих і несегментованих ділянок. Сегменти (або бенди) позначають порядковими числами, причому центромера слугує вихідною точкою для цифрової схеми. При позначенні будь-якого окремого сегмента використовують чотири мітки: номер хромосоми, символ плеча, номер району і номер сегмента в межах цього району. Наприклад, запис 1р32 означає, що мова йде про хромосому першої пари, її коротке плече, район 3, сегмент 2.

 


Дата добавления: 2014-12-12 | Просмотры: 1834 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)