АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

До виконання індивідуального завдання

Прочитайте:
  1. Алгоритм виконання практичної навички № 11
  2. Алгоритм виконання практичної навички № 12
  3. Алгоритм виконання практичної навички № 13
  4. Алгоритм виконання практичної навички № 14
  5. Алгоритм виконання практичної навички № 7
  6. Алгоритм виконання практичної навички № 9
  7. Алгоритми виконання практичних навичок № 16
  8. Виконання практичної навички
  9. виконання практичної навички
  10. Виконання практичної навички

 

Завдання: Розв’язати 5 генетичних задач на закономірності моно-, ди- та полігібридного схрещування і методи перевірки генотипу гібридних особин.

 

Мета: поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчального курсу та розвиток навичок самостійної роботи.

 

Форма виконання: розв’язування задач з генетики.

 

Етапи виконання:

1) ознайомитись зі змістом методичних вказівок;

2) повторити теоретичний матеріал;

3) визначити номери задач, які потрібно розв’язати;

4) записати у зошит повні умови задач та їх номер; вирішити задачі, оформивши розв’язок у зошит.

 

Визначення номерів задач, які потрібно розв’язати: номер задачі у кожному з п’яти завдань, відповідає порядковому номеру студента у списку групи.

 

Зразок розв’язку:

1.1. У собак чорне забарвлення шерсті (ген «В») домінує над коричневим (ген «в»), а короткошерстість (ген «K») – над довгошерстістю (ген «k»). Коричнева довгошерста самка була спарена з гомозиготним чорним короткошерстим самцем. Скласти схему схрещування і з'ясувати фенотип і генотип нащадків першого і другого поколінь?

 

Скорочений запис умови задачі:

Успадкування кольору та структури шерсті у собак: В – чорна масть, в – коричнева масть, К – коротка шерсть, k – довга шерсть.

Розв’язання:

Успадкування кольору і структури шерсті у собак успадковується за законами Менделя. Складемо схему схрещування:

 

Р ♀ввкк х ♂ВВКК
  коричнева довгошерста чорний короткошерстий
G вк ВК
F1 ВвКк (100%) гетерозиготні чорні короткошерсті

 

Схрестимо нащадків першого покоління між собою та прослідкуємо особливості розщеплення серед нащадків F2:

 

Р ♀ВвКк х ♂ ВвКк
  чорна короткошерста чорний короткошерстий

 

Дигетерозиготна особина дає чотири типи гамет, які визначають за допомогою дихотомічного способу, суть якого полягає у тому, що у перший стовпчик записують гени першої пари «В» та «в». Після кожного першого гена ставлять дихотомічний знак галуження і записують гени другої пари «К» та «к». Далі ставлять знак дорівнює та визначають, які гени відійдуть до кожної з гамет: «ВК», «Вк», «вК» та «вк»:

Визначені гамети записують у решітку Пеннета і визначають генотипи і фенотипи нащадків F2:

 

♀ \ ♂ ВК Вк вК вк
ВК ВВКК ВВКк ВвКК ВвКк
Вк ВВКк ВВкк ВвКк Ввкк
вК ВвКК ВвКк ввКК ввКк
вк ВвКк Ввкк ввКк ввкк
Розщеплення в F2:9/16 – чорні короткошерсті; 3/16 – коричневі короткошерсті; 3/16 – чорні довгошерсті; 1/16 – коричневі довгошерсті.

 

Відповідь: нащадки першого покоління 100% гетерозиготні чорні короткошерсті, серед нащадків другого покоління відбувається розщеплення на 4 фенотипи у співвідношення 9:3:3:1 (чорні короткошерсті: коричневі короткошерсті: чорні довгошерсті: коричневі довгошерсті).

Вимоги до оформлення:

1) розв’язки задач оформлені у зошиті в клітинку на 12 аркушів; зошит підписаний, де вказаний шифр завдання (у правову верхньому куті); курс, група, факультет, прізвище та ініціали студента;

2) розв’язки задач виконані на українській мові акуратно та грамотно, з дотриманням культури викладу.

Термін виконання та порядок подання: виконане завдання подається викладачу, який читає лекційний курс з даної дисципліни та виставляє підсумкову оцінку за заліковий кредит, не пізніше ніж за тиждень до проведення модульного контролю знань з дисципліни.

 

Порядок оцінювання:

1) оцінка за виконане індивідуальне завдання виставляється на заключному лабораторному занятті з курсу на основі попереднього ознайомлення викладача з його змістом;

2) оцінка за індивідуальне завдання є обов’язковим компонентом залікового кредиту і враховується при підрахунку підсумкової оцінки з навчального курсу.

Критерії оцінки: за кожну правильно розв’язану задачу із завдань №1 та №2 зараховується 0,5 бала, із завдань №3 і №4 − 1 бал, із завдання №4 − 2 бали.


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 871 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)