АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Алергійні реакції I типу за Кумбсом і Джеллом – анафілактичні реакції

Прочитайте:
  1. Алергійні реакції III типу за Кумбсом і Джеллом - імунокомплексні реакції.
  2. Алергія: етіологія, патогенез, класифікація алергічних реакціїй і їх характеристика.
  3. Визначення типу реакції на фізичне навантаження
  4. Ознаками зажиттєвості можуть бути загальні реакції організму на травму і місцеві прояви в межах самого пошкодження.

При такому типі алергійних реакцій гуморальні антитіла фіксуються на поверхні клітин (головним чином на тканинних базофілах), а антиген перебуває у вільному стані. Реакція антиген+антитіло відбувається на поверхні цих клітин.

Анафілаксія - це стан зниженої стійкості організму до дії антигену, який наступає в результаті імунізації. Це явище відкрили Порт‘є і Ріше в 1902 р., визначивши анафілаксію як стан підвищеної чутливості до повторного парентерального введення білка.

Виділяють: а) генералізованні (загальні) і б) місцеві анафілактичні реакції.

До перших відноситься анафілактичний шок, до других - феномен Овері.

Анафілактичний шок в експерименті відтворюють слідуючим чином

Морській свинці внутрішньовенно вводять 10-6 мл (0,07 мкг білка) кінської сироватки (сенсибілізуюча доза). Через 10-21 день внутрішньовенно вводять ту ж сироватку в дозі, що у 10 разів вища попередньої. Через 10-15 хвилин після повторного введення сироватки настає смерть від анафілактичного шоку, що у морських свинок проявляється, головним чином, спазмом бронхіол.

Патогенез анафілактичного шоку: I. Порушення загальної гемодинаміки, що виявляють себе насамперед падінням артеріального тиску. В основі цих порушень лежать:

а) генералізоваие розширення артеріол і пов’язане з цим падіння загального периферичного опору;

б) генералізоване підвищення проникності судин, що призводить до виходу рідини з судин у тканини і зменшення об’єму циркулюючої крові.

II.Розлади мікроциркуляції. Виникають у результаті падіння артеріального тиску і згущення крові.

IIІ. Розвиток гострої недостатності зовнішнього дихання внаслідок спазму бронхів і бронхіол та закупорки слизом повітроносних шляхів.

Усі зазначені процеси призводять до розвитку гострої гіпоксії, що викликає порушення

функції дихального й серцево-судинного центрів і в кінцевому підсумку — смерть.

Феномен Овері - це місцева анафілактична реакція. Існує два варіанти її відтворення в експерименті: а) активний і б) пасивний.

а) Активний варіант. Сенсибілізованій морській свинц і внутрішньошкірно вводять розрішуючу дозу антигену разом з високомолекулярним барвником (метиленовим синім Еванса). В місці введення антигену збільшується проникність судин шкіри і в результаті утворюється велика синя пляма.

б) Пасивний варіант. Несенсибілізованій морській свинці в шкіру вводять одночасно сироватку, що містить антитіла проти антигену, сам антиген і барвник (синій Еванса). Результат такий же.

До алергійних реакцій I типу (анафілактичних)відносяться наступні клінічні варіанти: а) анафілактичний шок, б) бронхіальна астма, в) полінози (алергія на пилок рослин), г) кропивниця, д) алергійний нежить, е) ангіоневротичний набряк (набряк Квінке).


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 1313 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)