АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Молекулярні механізми репарації та рекомбінації

Прочитайте:
  1. Генетичні механізми формування статі
  2. Кількісна та якісна специфіка проявів генів в ознаках. Генетичні механізми визначення статі.
  3. Механізми генних та хромосомних мутацій
  4. Механізми геномних мутацій. Анеуплоїдія. Поліплоїдія
  5. Механізми захисту організму ссавців від ураження вірусами
  6. Механізми токсичної дії важких металів на організм людини
  7. Механізми токсичної дії розчинників на організм людини
  8. Розділ I. Молекулярні основи спадковості

Типи репараційних процесів. Механізми ексцизійної і постреплікативної репарації. Індуцибельна репарація. Фотореактивація та репараційний синтез ДНК. Роль репараційних систем в забезпеченні генетичних процесів.

Явище рекомбінації: гомологічний кросинговер, сайт-специфічна рекомбінація, транспозиція. Докази механізму загальної рекомбінації за схемою "розрив-з'єднання". Молекулярні моделі рекомбінації. Генна конверсія. Сайт-специфічна рекомбінація: схема інтеграції та виключення ДНК фага лямбда й генів імуноглобулінів.

2.4. Основи генетичної інженерії

Поняття про генетичну та генну інженерію. Завдання та методологія генетичної інженерії. Основні операції генетичної інженерії. Ферменти, що використовуються для генно-інженерних робіт: рестрикційні ендонуклеази, ДНК-полімерази та інші, іх характеристика. Система рестрикції та модифікації.

Методи виділення та синтезу генів. Векторні молекули для прокаріотів та еукаріотів. Способи одержання та селекції рекомбінантних молекул ДНК. Методи введення рекомбінантних ДНК у клітини. Методи клонування генів. Банки генів. Проблема експресії гетерологічних генів.

Мікроорганізми - продуценти амінокислот для мікробіологічної промисловості, одержані за допомогою генної інженерії. Основи генетичної інженерії рослин та тварин: трансформація клітин вищих організмів, введення генів у зародкові та соматичні клітини тварин. Клітинна інженерія рослин. Проблеми клітинної інженерії. Гібридоми.

Використання методів генної інженерії для вивчення фундаментальних проблем генетики та інших біологічних наук. Значення генетичної та клітинної інженерії для вирішення проблем біотехнології, сільського господарства та медицини. Соціальні та етичні аспекти генетичної інженерії.

3. ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ГЕНЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ. ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ УСПАДКУВАННЯ ОЗНАК

Принципи генетичного аналізу. Методи: гібридологічний, мутаційний, цитогенетичний, популяційний, генеалогічний, близнюковий, біохімічний. Порівняння методів генетичного аналізу у прокаріотів та еукаріотів.

3.1. Особливості та механізми менделівського успадкування ознак Особливості гібридологічного методу Г.Менделя: вибір об'єкту, добір "чистого" матеріалу для схрещувань, аналіз успадкування дискретних ознак, вивчення розщеплення ознак у нащадків двох-трьох поколінь, використання статистичного обліку. Розрішальна здатність гібридологічного методу. Генетична символіка. Моногібридні та полігібридні схрещування.

Закономірності успадкування при моногібридному схрещуванні, відкриті Менделем: одноманітність гібридів першого покоління, розщеплення в другому поколінні. Домінантність і рецесивність. Уявлення Менделя про дискретну спадковість (факторіальна гіпотеза). Уявлення про алелі, їх взаємодії: повне і неповне домінування, наддомінування, кодомінування, міжалельна комплементація. Множинний алелізм. Правило"чистоти гамет". Тетрадний аналіз. Гомозиготність і гетерозиготність. Генотип і фенотип. Зворотнє та аналізуюче схрещування. Розщеплення за фенотипом і генотипом в другому поколінні та в аналізуючому схрещуванні при моногенному контролі ознаки і різних типах алельних взаємодій. Відносний характер домінування. Можливі біохімічні механізми домінування. Явище наддомінування та його можливі механізми.

Закономірності успадкування ознак у ди- та полігібридних схрещуваннях при моногенному контролі кожної ознаки. Закон незалежного успадкування генів. Статистичний характер розщеплення. Загальні формули розщеплення при незалежному успадкуванні генів. Генетична рекомбінація. Значення мейоза у здійсненні законів "чистоти гамет" і незалежного успадкування. Умови для проявлення менделівських закономірностей успадкування ознак.

Причини відхилень від менделівських статистичних закономірностей успадкування за ди- та полігенного контролю ознак.


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 1069 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)