АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У чому полягають особливості мімічних м'язів?

М'язи обличча діляться на дві групи: жувальні м'язи і мімічні м'язи. Мімічні м'язи мають три особливості: Починаються від твердої основи, прикріпляються до шкіри. По своїй структурі вони тонкі, ніжні м'язи. Вони іннервіруються безпосередньо з центрів голови (інші м'язи головним чином із спинного мозку).

Лобовий м'яз - починається від переднього краю сухожильного шолома на рівні волосистої частини голови і прикріпляється до шкіри в області брів. Функція: при скороченні піднімає брови і зморщує шкіру лоба. Мімічне значення: м'язи уваги(при помірному скороченні). При сильному скороченні - здивування або переляк.

Круговий м'яз ока складається з 2 частин: очноямковій і віковій частині. Починається від внутрішнього кута ока, прямує довкола очної ямки. Глибокі пучки прикріпляються до зовнішнього краю очної ямки, а поверхневі йдуть далі і прикріпляються до внутрішнього кута ока. Функція: при скороченні очноямкової частини брови опускаються вниз, згладжується шкіра лоба. При скороченні вікової частини змикаються віка, закриваються очі. Мімічне значення: зосередження.

М'яз, що зморщує брови, - починається від внутрішнього кута ока, пробиває очноямкову частину кругового м'яза і прикріпляється до шкіри в області середини брів. При скороченні цього м'яза утворюються 1-2 подовжніх складки між брів, які розламують брови посередині. Мімічне значення: міміка душевного болю.

М'яз гордівників - починається від носових кісток, йде вгору і прикріпляється до шкіри в області глабелли. Утворює у основі носа поперечні складки. Мімічне значення: міміка злорадності, погрози (недобра міміка). М'яз, що піднімає верхню губу (квадратний м'яз), - починається 3 голівками: 1 (кутова) - від внутрішнього краю ока; 2(нижньоочноямкова) - від нижньоочноямкового краю верхньої щелепи, З(скуласта) - від скуластої кісті. Глибокі пучки цього м'яза вплітаються в круговий м'яз рота, а поверхневі - в шкіру верхньої губи. Функція: піднімає верхню губу, заглиблює носо-губну борозну. Міміка печалі.

Скуластий м'яз - починається від тіла скуластої кісті, прикріпляється до шкіри кутів рота, глибокі пучки вплітаються в круговий м'яз рота. Функція: розтягує кути рота вгору, заглиблює носо-губну борозну. Міміка сміху. Дійсний м'яз сміху - частина підшкірного м'яза, тонкий пучок. Починається від фасції жувального м'яза, прикріпляється до шкіри в області кутів рота. Функція: утворює ямки на щоках при посмішці і сміху.

Носовий м'яз складається з поперечної і крилової частини. Остання прикріплюється до шкіри крила носа, а поперечна части-на піднімається до спинки носа і тут з'єднується з протилежним однойменним м'язом. Функція: при скороченні звужує ніс і розширює крила носа. Міміка обнюхування.

Щоковий м'яз (м'яз сурмачів) - починається від альвеолярних відростків верхньої і нижньої щелеп, а також від сухожилля, натягнутого між крилоподібним відростком клиновидної кісті і кутом нижньої щелепи. Пучки направлені вперед, вплітається в круговий м'яз рота. Функція: видування повітря, участь в жувальному процесі. М'яз, що опускає нижню губу (квадратний м'яз), - починається від передньої поверхні тіла нижньої щелепи на рівні різців до ікла. М'язові пучки направлені вгору, глибокі вплітаються в круговий м'яз рота, поверхневі прикріпляються до шкіри нижньої губи. Функція: опускає і вивертає нижню губу.

Міміка відрази, зарозумілості. М'яз, що опускає кути рота, - починається від нижнього краю нижньої щелепи на рівні різців. Пучки йдуть вгору і прикріпляються до кутів рота. Функція: опускає кути рота вниз. Міміка відрази, зневаги, зарозумілості.

Круговий м'яз рота - найпотужніша зі всіх мімічних м'язів. Складається з двох частин: зовнішньою (під шкірою губ) і внутрішньою. Глибокі пучки прикріпляються до альвеолярних відростків верхньої і нижньої щелеп в області різців і іклів, поверхневі — переходять один в одного і висять на пучках, утворених іншими м'язами. Функція: при скороченні зовнішньої частини губи витягуються в трубочку, при скороченні внутрішньої частини губи змикаються.

2. Опишіть кістки мозкового відділу черепа.

Профільний вигляд. Скронева кість розташована по центру бічної сторони черепа і об'єднує собою вертикальну стінку тім'яної кісті – зверху, клиновидну кість, що глибоко вдається, – спереду, потиличну кість – ззаду, внизу вона утворює отвір слухового каналу. За ним витягується у вертикальному напрямі вниз сосковидний відросток. Безпосередньо перед отвором слухового каналу бере початок горизонтальний хомутоподібний скуластий відросток для з'єднання із скуластою кістю, в основі якого заглиблюється ложе для суглобового валика (блоку) нижньої щелепи. Загальна скронева область, злегка виступає вгору, закінчується по вертикалі дугоподібно (скронева лінія).

Фронтальний вигляд: домінує лобова кість, яка знизу, згинаючись дугоподібно, закінчується надбрівними дугами і оточує велику (верхню) частину входу очних ямок відростками з боку носової і скуластої кістей. З вільно зігнутої плоскості лоба піднімаються з обох боків лобові горби. Тім'яне піднесення, також колишній центр окостеніння, утворює значний акцент вигину на переході від вершини до бічної області черепа.

Зовнішні частини очних ямок. Очними ямками є ями, симетрично розташовані по обидві сторони від вертикальної осі черепа при вигляді спереду. Кожна з очних ямок нагадує форму неправильної чотирикутної піраміди, вершина якої спрямована назад і декілька медіально (у всередину), а основа обернена вперед.

Носовий отвір грушовидної форми розділений перегородкою, яка утворена сошником знизу і вертикальною пластинкою гратчастої кісті зверху. На нижньому краю носового отвору виступає вперед передній носовий остюк. Вiн сполучений з кістковою перегородкою носа. Нижче за носову порожнину знаходиться ротова порожнина, кісткова частина якої обмежена нижньою щелепою, піднебінними кістками і кістками верхньої щелепи. Поверхня верхньої щелепи має неглибоку западину, яка носить назву «Собача ямка». Передня поверхня нижньої щелепи представлена піднесенням підборіддя, що має два горбки, направлених вниз і розділених борозною.

При вивченні нижньої щелепи художнику слід звернути увагу на щелепний кут, щелепну вирізку, горбок, до якого кріпиться жувальний м'яз.

Щелепний апарат складає основну масу лицьового відділу черепа. Він є підпираючою (опорной) основою при жуванні. Можна прослідити три основні опори, що приймають тиск. Перша бере свій початок на обох очних зубах (іклах) і піднімається по праву і ліву сторону кісткової бічної стінки кореня носа до лобової кісті; друга розгалужена основна опора (опора скуластої кісті) йде лінією, що охоплює, над скуластою кістю зсередини і зовні довкола ока і досягає лобової і переднього вигину скроневої кісті, така ж лінія – горизонтально над іншою скуластою кістю до протилежного вигину скроневої кісті. В цілому скронева кість утворює рамки бічної черепної стінки. Третя основна опора йде від корінних зубів і проекційно потрапляє в середню частину черепного базису. Зі всіх трьох опор виникає лицьовий відділ черепа з основною формою притупленої носової частини.


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1348 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)