АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Назвіть відділи хребетного стовпа

Прочитайте:
  1. Відділи підключичної артерії
  2. Відділи та топографія аорти людини
  3. Назвіть м'язи живота.
  4. Назвіть найбільш інформативні методи дослідження при пухлині паренхіми нирки .
  5. Назвіть ознаки відмінності котячого сисуна від ланцеподібного
  6. Назвіть основні методи лікування поверхневих злоякісних пухлин сечового міхура.
  7. Назвіть основні м’язи нижньої кінцівки, які функції вони виконують.
  8. Назвіть спеціальні завдання, які можна вирішити засобами ФР в ранньому післяопераційному періоді після операції на органах черевної порожнини
  9. Назвіть спеціальні фізичні вправи, які треба використовувати у хворого з переломом стегна у ранньому післяімобілізаційному періоді

Хребетний стовп - це осьовий, опорний і захисний апарат, який має пружну еластичність від верхівки до тазу як подвійний S-подібної форми і володіє більшою стабільністю, ніж проста форма хребта, у вигляді букви С, у тварин.

Хребці з особливими сполучними елементами, що утворюють хребетний стовп, роблять його еластичним і рухливий у всіх напрямках. Завдяки цьому може відбуватися зміна взаимоположения хребців (наприклад, при згинанні-розгинанні під час стрибка), а також і при диханні (русі грудної клітки).

Хребетний стовп служить наступним завданням:

- є осьовим опорним апаратом, що зв'язує воєдино череп і останні частини скелета;

- бере на себе завдання захисту спинного мозку;

- є багаторозділеним еластичним стовпом, який дозволяє робити різні рухи, а також бере участь в підйомі і опусканні ребер при диханні.

Окремі складові частини – відділи і хребці – з'єднуються в хребетний стовп. Хребці мають загального основного типа (план будови), і відображають завдання хребетного стовпа по підтримці вертикального положення тіла людини. Оскільки хребетний стовп обернений усередину тулуба (грудна клітка, живіт, крижова кістка), то він дозволяє органам прикріплятися до нього. Спиной мозок знаходиться в каналі, що захищає його. По своїй будові хребетний стовп можна розділити на наступні ділянки (відділи):

- шийний відділ хребта з 7 хребцями;

- грудний відділ хребта з 12 хребцями;

- поперековий відділ хребта з 5 хребцями;

- крижова кістка (також складова частина тазу) є 5 зрощених хребців, до яких примикають 4 або 5 копчикових хребця.

 

4. Опишіть скелет грудної клітки.

Грудна клітка утворена 12 грудними хребцями, 12 парами ребер і грудною кісткою, або грудиною. Грудна клітка у людини помітно сплющена спереду назад, що зумовлено дорзальним переміщенням лопаток у зв'язку з вертикальним положенням тіла і зміною функцій верхніх кінцівок. Форму грудної клітки людини можна порівняти з дещо сплющеним сагітально зрізаним конусом, основа якого спрямована донизу, а звужена частина — догори.

Грудина складається з рукоятки, тіла і мечоподібного відростка. Зверху на рукоятці груднини - яремна вирізка. З боків - майданчики для сполучення з ключицею. Сама рукоятка у молодих людей з'єднана з тілом за допомогою хряща. На тілі грудини - ямки для хрящів ребер. У літніх людей зростаються мечоподібний відросток, тіло і рукоятка. Грудина розташована під кутом 15° нахилу порівняно з фронтальною площиною. У новонароджених грудна клітка за формою близька до циліндра.

Розрізняють справжні ребра - 7 верхніх пар, що з'єднуються своїми хрящовими кінцями з грудиною, і неправдиві - 5 нижніх пар, з них 3 пари з'єднуються одна з одною, беручи участь в утворенні реберної дуги, і 2 нижні пари - вільно плаваючі ребра (вільно лежать у м'язах). Ребра складаються з тіла, головки і шийки. Кожне ребро — це зігнута вузька і трохи скручена по довжині пластинка. Складається з двох нерівних частин — більшої задньої кісткової частини та меншої передньої (ребрового хряща) і має два кінці — хребтовий, яким з'єднується з хребтом, і груднинний. Сім верхніх ребер, названих справжніми ребрами, фіксуються груднинними кінцями до груднини. З решти ребер, які називаються несправжніми ребра своїми хрящами послідовно приєднуються одне до одного, утворюючи реброву дугу, 11 і 12 ребра закінчуються вільно в товщі м'язів передньобічної стінки живота — коливні ребра.


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 719 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)