АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Эндокринология_каз.rtf

 

$$$001

Қантты диабетке әкелетін факторлар:

A) Генетикалық бейімдеушілік

B) Стрестік жағдайлар

C) Вирусты инфекциялар

D) Шамадан тыс физикалық жүктеме

E) Жиі респираторлық аурулардың болуы

F) Шамадан тыс арықтау

G) Темекі шегу

H) Ұйқының бұзылуы

{Правильный ответ}= A, B, C

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$002

І типті қантты диабеттін емдеуде қолданылады:

A) Тек қана диетотерапия

B) Сульфанилмочевина туындылары

C) Ұзақ әсерлі инсулиндер

D) Қысқа әсерлі инсулиндер

E) Бигуанидтер

F) Α-глюкозидаз ингибиторлары

G) Меглитинидтер

H) Ультрақысқа әсерлі инсулиндер

{Правильный ответ}= C, D, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$003

ІІ типті қантты диабетінде жиі өлім жағдайына әкелетін себептер:

A) Гипогликемиялық кома

B) Гиперосмолярлық кома

C) Миокард инфарктісі

D) Аяқтардың гангренасы

E) Диабеттік ретинопатия

F) Диабеттік нейропатия

G) Ишемиялық инсульттер

H) Геморрагиялық инсультер

{Правильный ответ}= C, G, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$004

Кетоацидоздық команың емінде қолданылатын шаралар:

A) Инсулин тапшылығын жою, гипергликемияны төмендету

B) Бигуанидтерді, сульфанилмочевина туындыларын бірге тағайындау

C) Инфузиялық терапияны қатаң түрде шектеу

D) Электролиттік бұзылыстарды және ацидозды қалпына келтіру

E) Ағзадан лактат пен метформинді шығару

F) Сусыздануды қалпына келтіру

G) Гипернатриемияны азайту

H) Қанның гиперосмолярлығын төмендету

{Правильный ответ}= A, D, F

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$005

Инсулинге деген резистепттіліктің дамуына әкеледі:

A) Қантты диабетпен бір жылдан артық ауру

B) Инфекциялық аурулардың дамуы

C) Асқазан-ішек жолдарының аурулары

D) Бауыр және өт жолдарының аурулары

E) Инсулиндік рецепторлардың патологиясы

F) Инсулинге қарсы аллергияның болуы

G) Инсулинді дұрыс қабылдамау

H) Инсулинге қарсы антиденелердің пайда болуы

{Правильный ответ}= B, E, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$006

Контринсулялық гормондарға жатады:

A) Адреналин

B) Инсулин

C) Тироксин

D) Глюкогон

E) Паратгормон

F) Эстрондер

G) Прогестерон

H) Тестостерон

{Правильный ответ}= A, C, D

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$007

Глюкоза инсулиннің көмегінсіз ене алады:

A) Ішектердің тіндеріне

B) Жүйке тіндеріне

C) Асқазан кілегей қабатына

D) Бүйрек тіндеріне

E) Кеуденің бұлшықеттеріне

F) Қолдың бұлшықеттеріне

G) Аяқтың бұлшықеттеріне

H) Көзбұршақ тініне

{Правильный ответ} = B, D, H



{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$008

Инсулиннің әсер ету механизміне тән:

A) Белоктардың синтезін күшейту

B) Гликемияны төмендету

C) Глюкозаны қорда сақтайды

D) Глюконеогенезді кұшейту

E) Липолизді тежеу

F) Липогенезді тежеу

G) Белок синтезін төмендету

H) Гликогенолизді жоғарлату

{Правильный ответ} = A, B, E

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$009

Асқынбаған І типті қантты диабетіне тән симтомдар:

A) Семіздік

B) Құсу

C) Полиурия

D) Іштегі ауырсынулар

E) Жүректің айнуы

F) Полидипсия

G) Әлсіздік

H) Никтурия

{Правильный ответ} = C, F, G

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0010

Инсулинотерапияның асқынуларына жатады:

A) Кетоацидоз

B) Липоатрофия

C) Липогипертрофия

D) Ұйқының бұзылуы

E) Есте сақтаудың төмендеуі

F) Бастың ауруы

G) Нобекур синдромы

H) Сомоджи синдромы

{Правильный ответ} = B, C, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0011

Гипогликемиялық жағдайды туғызатын себептер:

A) Инсулинді көп мөлшерде қабылдау

B) Тағамдық рационда нандық бірліктің жеткіліксіздігі

C) Шамадан тыс физикалық жүктеме жасау

D) Инфекциялық қабынулардың дамуы

E) Калориясы жоғары тағамдармен қоректену

F) Көмірсуларға бай тағамдарды көп қолдану

G) Инсулинді қабылдауды ұмытып кету

H) Инсулинді аз мөлшерде қабылдау

{Правильный ответ} = A, B, C

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0012

Диффузды токсинді зоб кезінде жүректің зақымдануына тән клиникалық көріністер:

A) Тұрақты синусты тахикардия

B) Түнгі уақыттағы синусты брадикардия

C) Фредерик синдромының дамуы

D) Жүрекшелер фибрилляциясының дамуы

E) Брадитахиаритмия синдромының дамуы

F) Вольф-Паркинсон-Уайт синдромының дамуы

G) Жүрек ұшында систолалық шудың естілуі

H) Қолқаның үстінен систолалық шудың естілуі

{Правильный ответ} = A, D, G

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0013

Ағзада қандай гормондар фосфор-кальций алмасуын реттеуге қатысады:

A) Тиреотропты

B) Этиохоланолон

C) Аденокортикотропты

D) Паратгормон

E) Вазопрессин

F) Тиреокальцетонин

G) Пролактин

H) 1,25-диоксикальциферол

{Правильный ответ} = D, F, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

$$$0014

Артериалық гипертензия, орталықтық семіздік, қызғыл стриялар, терінің жұқаруы, бұлшықеттердің әлсіздігі байқалатын патологиялар:

A) Гипоталамиялық синдромның

B) Бірінші ретті гипокортицизмнің

C) ИценкоКушинг ауруының

D) Бірінші ретті гиперальдостеронизмнің

E) Иценко-Кушинг синдромының

F) Метаболизмдік синдромның

G) Абдоминальды семіздіктің

H) Алиментарлы-конституциональды семіздіктің

{Правильный ответ} = A, C, E

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0015

Феохромоцитома ауруына тән белгілер:

A) ГК кезінде дене қызуы жоғарлайды

B) Несепте катехоламиндер жоғарлайды

C) АГ бетта-адреноблокаторлармен емдеу тиімсіз

D) ГК кезінде неврологиялық симтоматика болады

E) Нейробұлшықеттік синдромның дамуы

F) Полиурия, никтурия байқалады

G) Тырысу ұстамасының дамуы

H) Бұлшықеттердің әлсіздігі

{Правильный ответ} = A, B, C

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0016

Аддисондық кризге тән белгілер:

A) Тоқтаусыз құсу

B) Ақ күрт төмендеуі

C) Ақ жоғарлауы

D) Ұйқышылдық

E) Семіздік

F) Полиурия

G) Никтурия

H) Ацетонурия

{Правильный ответ} = A, B, H

{Сложность} = 1

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0017

Аддисон ауруында теріде пигментацияның болуында ажыратпалы диагноз жүргізілетін аурулар:

A) Гипотиреоз

B) Диффузды токсин зоб

C) Жүйелі қызыл жегі

D) Склеродермия

E) Дерматомиозит

F) Гемохроматоз

G) Гемоглобинопатиялар

H) Терілік лимфоцитома

{Правильный ответ} = B, D, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0018

Сульфонилмочевина туындылары препаратарының қант деңгейін төмендету механизіміне жатады:

A) Инсулинорезистентілікті төмендету

B) Глюкозаның сіңірілуін күшейту

C) Инсулин секрециясын күшейту

D) Көмірсулардың қанға сорылуын төмендетеді

E) -жасушалардың глюкозаға сезімталдығын қалпына келтіру

F) Тағамнан кейін глюкагонның шығарылуын төмендету

G) Ca + - каналдарын ашу арқылы β-жасушаларына кальцийді енгізу

H) -глюкозидаза ферментін ішекте байланыстырады

{Правильный ответ} = C, E, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0019

Гипергликемия синдромы кездесетін аурулар:

A) Қантты диабетте

B) Иценко-кушинг ауруында

C) Қансыз диабетте

D) Аддисон ауруында

E) Гипофизарлы нанизмде

F) Гиперпаратиреозда

G) Акромегалияда

H) Симмондс синдромында

{Правильный ответ} = A, B, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0020

І типті қантты диабеттің негізгі этиологиялық факторлары:

A) Метаболизмдік синдромның дамуы

B) -жасушалардың вирусты зақымданулары

C) Ұйқыбезінің тікелей жарақаттары

D) Лангерганс аралшығының аутоиммунды зақымдануы

E) HLA-жүйесімен белгілі бір гендерімен берілуі

F) Жеңіл сінетін көмірсуларға бай тағамдарды көп қолдану

G) Рецепторлық инсулинорезистенттіліктің болуы

H) Абдоминальды семіздік

{Правильный ответ} = B, D, E

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0021

Диабеттік нейропатиялық бұзылыстар:

A) Апраксия

B) Энцефалопатия

C) Астерогноз

D) Гемиплегия

E) Радикулопатия

F) Тетраанестезия

G) Полинейропатия

H) Атаксия

{Правильный ответ} = B, E, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0022

Қантты диабет кезіндегі инсипидарлы синдромның симтомдары:

A) Шөлдеу

B) Ұйқышылдық

C) Тершеңдік

D) Полиурия

E) Никтурия

F) Ишурия

G) Полидипсия

H) Дизурия

{Правильный ответ} = A, D, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0023

Бірінші ретті гиперальдостронизмді (Конн синдромын) диагностикалаудағы аса маңызды лабораторлы белгілер:

A) Катехоламиндер мөлшерінің жоғарлауы

B) Альдостерон мөлшерінің жоғарлауы

C) Миоглобин мөлшерінің жоғарлауы

D) Гипоизостенурия, сілтілі реакцияның болуы

E) Калийдің, мочевинаның, креатининнің жоғарлауы

F) Ренин мөлшерінің төмендеуі

G) Натрийдің, хлордың төмендеуі

H) Тестостерон мөлшерінің төмендеуі

{Правильный ответ} = B, D, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0024

Тиреотоксикоз кезіндегі анықталатын офтальмопатиялық симтомдар:

A) Штельвага

B) Ландольфи

C) Кохера

D) Мебиуса

E) Ортнера

F) Кера

G) Мендель

H) Вермер

{Правильный ответ} = A, C, D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0025

Тиреотоксикоздың негізгі клиникалық симтомдары:

A) Ұйқышылдық

B) Іштің қатуы

C) Терінің құрғауы

D) Аллопеция

E) Тәбеттің төмендеуі

F) Жүректің қағуы

G) Тершеңдік

H) Күйгелектік

{Правильный ответ} = F, G, H

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0026

Тиреотоксикоз кезіндегі офтальмопатия клиникалық белгілермен көрінеді:

A) Глаукома

B) Блефарит

C) Қабақтың қалындауы

D) Көздің қызаруы

E) Қабақтың дірілдеуі

F) Қабақты сирек қағу

G) Көздің кішірейуі

H) Көздің құрғауы

{Правильный ответ} = D, E, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0027

Қалқанша безі қызметін бағалау үшін тағайындалатын зерттеулер:

A) Қалқанша безін сканирлеу

B) Т3 және Т4 деңгейлерін анықтау

C) Са, Na, Cl, K деңгейлерін анықтау

D) ТТГ деңгейін анықтау

E) Кортикотропин деңгейін анықтау

F) Гонадотропиндер деңгейін анықтау

G) Соматотропин деңгейін анытау

H) Қалқанша безін УДЗ

{Правильный ответ} = B, D, H

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0028

Гипотиреоз ауруына тән клиникалық белгілер:

A) Тахикардия

B) Дауыстың дөрекіленуі

C) Гиперкератоз

D) Беттің ісінуі

E) Тершеңдік

F) Күйгелектік

G) Диарея

H) Экзофтальм

{Правильный ответ} = B, C, D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0029

Гиперосмолярлық гипергликемиялық комаға тән белгілер:

A) Куссмаул тынысы

B) Кетоацидоз

C) Гипернатриемия

D) Гиперосмолярлық

E) Гипергликемия

F) Гипогликемия

G) Гипонатриемия

H) Тырысулар

{Правильный ответ} = C, D, E

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0030

Диффузды токсинді зобты емдеуде қолданылатын препараттар топтары:

A) Бифосфонаттар

B) Тиреостатиктер

C) Глюкокортикоидтар

D) -адреноблокаторлар

E) -адреноблокаторлар

F) Цитостатиктер

G) Антиагреганттар

H) Бигуанидтер

{Правильный ответ} = B, C, D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0031

ІІ типті қантты диабеттін емдеуде қолданылатын препаратар:

A) Аминохинолинді қосындылар

B) Сульфанилмочевина туындылары

C) Пиразолон туындылары

D) Оксикамдар

E) Бигуанидтер

F) Хиназолон туындылары

G) Меглитинидтер

H) Пропион қышқылы туындылары

{Правильный ответ} = B, E, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0032

Қантты диабеттің ерте асқынулары:

A) Гиперлактацидемиялық кома

B) Диабеттік энтеропатия

C) Диабеттік нефропатия

D) Гиперосмолярлық кома

E) Диабеттік нейропатия

F) Гиперкетонемиялық кома

G) Диабеттік хайропатия

H) Диабеттік ретинопатия

{Правильный ответ} = A, D, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0033

Қантты диабеттің кеш асқынулары:

A) Диабеттік табан

B) Гиперлактацидемиялық кома

C) Диабеттік нефропатия

D) Гиперосмолярлық кома

E) Гипогликемиялық кома

F) Гиперкетонемиялық кома

G) Диабеттік ретинопатия

H) Диабеттік гепатоз

{Правильный ответ} = A, C, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0034

Бірінші ретті гипокортицизмнің (Аддисон ауруының) дамуындағы басты этиологиялық факторлар:

A) Жұқпалы аурулардағы зақымдануы

B) Идиопатиялық зақымдалу

C) Анемиялық зақымдануы

D) Туберкулездік зақымдалу

E) Бактериялармен зақымдануы

F) Қатерлі ісіктерде метастаздық зақымдануы

G) Вирустық зақымдануы

H) Бруцеллездік зақымдануы

{Правильный ответ} = B, D, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0035

Аддисон ауруына тән лабораторлық өзгерістер:

A) Гипергликемия

B) Гипернатриемия, гиперкалиемия, гипохлоремия

C) Лейкоцитоз, лимфоцитоз, эозинофилия

D) Гипонатриемия, гипохлоремия, гиперкалиемия

E) Эритроцитоз, лейкоцитоз, нейтрофилез

F) Гиперхромды анемия, лейкопения

G) Лейкопения, лимфоцитоз, эозинофилия

H) Гипогликемия

{Правильный ответ} = D, G, H

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0036

Бірінші ретті гиперальдостеронизмге (Конн синдромына) тән синдромдар:

A) Артериалық гипертензия синдромы

B) Нейро-бұлшықеттік синдром

C) Нейропсихикалық синдром

D) Нейровегетативті синдром

E) Асқазан-ішектік синдром

F) Калийпениялық нефропатия синдромы

G) Гепаторенальды синдром

H) Кардиомегалия синдромы

{Правильный ответ} = A, B, F

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0037

Бірінші ретті гиперальдостеронизм (Конн синдромы) диагностикасында жасалатын сынамалар:

A) Гистмаинді сынама

B) Фурасемидпен сынама

C) Преднизолонмен сынама

D) Верошпиронмен сынама

E) Антикоагулянттармен сынама

F) Дипиридомолмен сынама

G) Дезоксикортикостеронмен сынама

H) Дексаметазонмен сынама

{Правильный ответ} = B, D, G

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0038

Феохромоцитома ауруына тән синдромдар:

A) Артериалық гипертензия синдромы

B) Нейро-бұлшықеттік синдром

C) Нейропсихикалық синдром

D) Нейровегетативті синдром

E) Кардиомегалия синдромы

F) Калийпениялық нефропатия синдромы

G) Гепаторенальды синдром

H) Гепатолиенальды синдром

{Правильный ответ} = A, C, D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0039

Науқас 35 жаста, кенеттен ұстама түрінде басының қатты ауырып, жүрегі айнып, құсуға шағымданып келді. Қарағанда: тершеңдік байқалады, тері қабаттары бозарған, денесінде діріл бар. Тахикардия, АҚ 230/140 мм сын. бағ. жоғарлауы, гипергликемия, глюкозурия, протеинурия, лейкоцитоз анықталды. Науқаста дамыған патологиялар:

A) І типті гипертеониялық криз

B) Феохромоцитомалық криз

C) ІІ типті гипертеониялық криз

D) Гипоталамиялық криз

E) Эндокринді артериалық гиепртензия

F) Ренопаренхималық артериалық гипертензия

G) Церебральды артериалық гипертензия

H) Симтоматикалық артериалық гипертензия

{Правильный ответ} = B, E, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0040

Науқаста 2 ай бұрын зерттеу қорытындысы бойынша феохромоцитома ауруының абдоминальды түрі анықталды. Компьтерлік томграфияда сол жақ бүйрекүсті безінде хромаффинді ісік анықталған. Осы жолы клиникаға іштегі қатты ауырсынумен, жүректің айнуы, құсу және АҚ 200/110 мм сын. бағ. жоғарлауымен келіп түсті. Науқасқа тағайындалатын емдік шаралар:

A) -адреноблокаторлармен АҚ төмендету

B) -адрноблокаторлармен АҚ төмендету

C) Жоспарлы түрдегі адреналэктомия жасау

D) ААФ ингибиторларымен АҚ төмендету

E) Диуретиктермен АҚ төмендету

F) Тез арада екіжақты адреналэктомия жасау

G) Психоэмоциялық тыныштық, ыстықтан және суықтан сақтану

H) Седативті препараттармен ұзақ уақыт емдеу

{Правильный ответ} = A, C, G

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0041

Диффузды токсинді зобпен ауыратын науқаста кенеттен қатты қозу, беттің қызаруы, айқын экзофтальм, дене қызуының 400С жоғарлауы, жүректің айнуы, тоқтаусыз құсу пайда болды. Жағдайының нашарлауы қатты күйзелістен кейін дамыған. АҚ – 180/80 мм сын. бағ., аускультацияда жыбыр аритмиясы, ЖЖЖ –минутына 145, пульсі – минутына 124 рет, жүрек ұшында систолалық шу естіледі. Науқаста дамыған патологиялар:

A) Тиреотоксикалық кома

B) І типті гипертеониялық криз

C) Феохромоцитомалық криз

D) Тиреотоксикалық криз

E) ІІ типті гипертеониялық криз

F) Гипоталамиялық криз

G) Тиреотоксикалық кардиомиопатия

H) Диффузды токсинді зобтың асқынуы

{Правильный ответ} = D, G, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0042

Науқас 45 жаста, жалпы әлсіздікке, тез шаршауға, тәбеттің болмауына, арықтауға, іштегі ауырсынуларға шағымданады. Объективті қарағанда: тері қабаттары қола түстес, АҚ - 90/50 мм сын. бағ. бойынша. Науқаста анықталған синдромдар:

A) Артериалық гипотензия синдромы

B) Артериалық гипертензия синдромы

C) Асқазан диспепсиялық синдромы

D) Ішек диспепсиялық синдромы

E) Асқорыту жүйесінің зақымдану синдромы

F) Тері қабаттарының зақымдану синдромы

G) Эктодермальды дерматопатия синдромы

H) Цереброваскулярлы синдром

{Правильный ответ} = A, E, F

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0043

Науқас 60 жаста, салмағы - 103 кг, бойы - 160 см. Қантты диабеттің ІІ типімен аурады, кейінгі уақытта 24 ЕД инсулин қабылдайды. Қандағы қант мөлшері - 22.2 ммоль/л. Науқаста ІІ типті қантты диабеттің дамуына әкелген себептерге жатады:

A) Инсулин секрециясының бұзылысы

B) Инсулинге қарсы антиденелер

C) Проинсулинге қарсы антиденелер

D) Тіндердің инсулинге резистентілігі

E) Макрофактардың антигенді жасушаға айналуы

F) Цитотоксикалық антиденелер

G) Бауырдағы глюкоза өндірілуінің жоғарлауы

H) Цитоплазмасына қарсы антиденелер

{Правильный ответ} = A, D, G

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0044

Науқасты жүрек маңындағы ауырсыну, жүректің қағуы, қозу, тез шаршау, тершеңдік мазалайды. ЖЖЖ минутына 134 рет. Емханада нейроциркуляторлық дистонияның кардиальды түрімен емделген, жағдайы жақсармаған. Науқасқа жасалатын зерттеулер:

A) Кеуде клеткасының рентгенографиясы

B) Т3, Т4, ТТГ деңгейлерін анықтау

C) Са, Na, Cl, K деңгейлерін анықтау

D) Электрокардиография

E) Кортикотропин деңгейін анықтау

F) Гонадотропиндер деңгейін анықтау

G) АҚ тәуліктік мониторлау

H) Қалқанша безін УДЗ

{Правильный ответ} = B, D, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0045

Науқас басының ауруына, басының айналуына, бастағы пульсациялық сезімге, қозуға шағымданады. Қарағанда: мойын тері қабаттарында қызғылт дақтар, жүректің қағуы, АҚ 220/110 мм сынап бағанасына дейін жоғарлауы байқалады. Жалпы қан анализінде: лейкоциттер - 9,6 х 10х9/л, қандағы қант мөлшері - 8,4 ммоль/л. Науқаста анықталған синдромдар:

A) Нейроспихикалық синдром

B) Артериалық гипертензия синдромы

C) Инсипидарлы синдром

D) Интоксикация синдромы

E) Гипергликемия синдромы

F) Гипертиреоз синдромы

G) Тиреотоксикалық жүрек синдромы

H) Цереброваскулярлы синдром

{Правильный ответ} = B, E, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

$$$0046

Науқаста феохромоцитоманың пароксизмальды түрі диагностикаланған. Ұстама кезінде бастың ауруы, жүрек маңындағы ауырсыну, несеп бөлінуінің жиілеуі мазалайды. Жағдайының нашарлауы көбінесе күйзелістерден кейін дамиды. Науқаста феохромацитомалық гипертониялық криз кезінде тән лабораторлық өзгерістер:

A) Лейкоцитоз

B) Лейкопения

C) Эозинофилия

D) Ретикулоцитоз

E) Нейтрофилез

F) Гипергликемия

G) Эритроцитоз

H) Глюкозурия

{Правильный ответ} = A, F, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0047

Науқас І типті қантты диабетпен аурады. Суық тиюмен байланысты жағдайының нашарлауы, ұйқышылдық, тәбеттің төмендеуі, жүректің айнуы, шөлдеу пайда болды. Гипергликемия – 25 ммоль/л құрады. Несепте ацетон оң мәнді. Науқаста гипергликемиялық гиперкетонемиялық команың І кезеңі диагностикаланды. Науқасқа тағайындалатын емдеу шаралары:

A) Қысқа әсерлі инсулиндер

B) Ұзақ әсерлі инсулиндер

C) Преднизолонды пульс терапия

D) Сұйықтық қабылдауды 800-1000 мл шектеу

E) Электролиттік балансты қалпына келтіру

F) Кетонды денелерді шығару үшін диуретиктер беру

G) Антибактериальды терапия жүргізу

H) Сусызданумен күресу

{Правильный ответ} = A, E, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0048

Науқас гипергликемиялық гиперосмолярлық комамен стационарға жеткізілді. Гипергликемия - 32 ммоль/л құрады. Науқас ес-түссіз, көз алмасы жұмсарған, бірнеше рет тырысу ұстамасы болған. Кенеттен науқаста АҚ күрт төмендеп, нистагм, салдану дамып, науқас қайтыс болды. Науқаста өлімге әкелген себептер:

A) Артериялар мен веналардың тромбозы

B) Геморрагиялық инсульттің дамуы

C) Транзиторлық ишемиялық шабуылдың дамуы

D) Созылмалы бүйрек жеткіліксіздігінің дамуы

E) Олигурия және азотемиямен бүйрек шамасыздығы

F) Мидың сусыздануы

G) Мидың ісінуі

H) Кетоацитоз

{Правильный ответ} = A, E, G

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0049

Науқас инсипидарлы синдромның клиникасымен емханаға тексеріліп, алғаш рет ІІ типті қантты диабеті анықталды. Гипергликемия 8,5 ммоль/л құрады. Анамнезінде 30 жасынан бастап семіздік байқалған, кейінгі 5 жылда артериалық гиепртензия дамыған. Науқастың әкесі ІІ типті қантты диабетімен ауырып, 55 жасында миокард инфарктісінен қайтыс болған. Науқаста қантты диабеттің дамуына әкелген факторлар:

A) Аутоиммунды үрдістер

B) Инсулингерезистенттілік

C) Атеросклероздың дамуы

D) Тұқымқулаушылық бейімділік

E) Климакстық жағдайлар

F) Артериалық гиепртензия

G) Жүректің ишемиялық ауруы

H) Метаболизмдік синдром

{Правильный ответ} = B, D, H

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

$$$0050

Науқас 34 жаста, нейровегетативті бұзылыстармен артериалық гипертензияның дамуына байланысты емханада қаралған. УДЗ-де сол жақ бүйрекүсті безінің ұлғайғаны анықталды. Науқаста феохромоцитома ауруына деген күдік туындады. Диагнозды нақтылау үшін науқасқа жасалатын сынамалар:

A) Гистаминді сынама

B) Верошпиронмен сынама

C) Тропафенмен сынама

D) Фурасемидпен сынама

E) Натрий хлоридімен сынама

F) -адреноблокаторлармен сынама

G) Дипиридомолмен сынама

H) Курантилмен сынама

{Правильный ответ} = A, C, F

{Сложность} = 3

{Учебник} = Дедов И.И. Эндокринология. - М.: ГЭОТАР-Медиа. - 400 б.

{Курс} = 5

{Семестр} = 9

 

 


Дата добавления: 2015-02-05 | Просмотры: 360 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.253 сек.)