АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Послідовність дій під час прибирання житла

Прочитайте:
  1. Додаткова інформація про хімічні речовини для прибирання житла.
  2. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНЯ ОГЛЯДУ ПАЦІЄНТА, ПРАВИЛА, ПОСЛІДОВНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ, ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ
  3. Послідовність дій
  4. Послідовність дій:
  5. Послідовність скринінгу ДН
  6. ПОСЛІДОВНІСТЬ, ПРАВИЛА ОПИТУВАННЯ
  7. Правильна послідовність основних стадій біосинтезу білка більшості організмів...

Досягти охайності і порядку в оселі можна тільки за умови, що кожна річ має своє місце. Якщо одяг, інструменти, посуд та інші речі не мають свого постійного місця на полицях чи у шафах, їх доводить­ся довго шукати, переставляти інші речі. Важливо також, щоб розміщення кожного предмета в квартирі чи будинку було до­цільним, інакше користуватися ними не­зручно або ж доводиться постійно зміню­вати їх місце розташування.

Кожен член сім’ї — і дорослі, і діти по­винні мати свої полички, шухляди та інші відведені місця для зберігання особистих речей: білизни, одягу, канцелярського при­ладдя тощо. (слайд 5)

Догляд за житлом розпочинається із що­денного прибирання. (слайд 6) Прибирають кварти­ру в робочому одязі, оскільки він під час роботи може запилитися. Робоча сукня чи брюки мають бути легкими і зручними, добре пратися. Виконують щоденне приби­рання кімнат у такій послідовності: відкри­вають вікна для провітрювання; змітають пил та сміття з підвіконь і меблів; підміта­ють та миють підлогу. Наприкінці прибиран­ня змочують коврик біля вхідних дверей.

Провітрювання. У квартирі, де ми про­водимо велику кількість часу, повітря має бути завжди чистим і свіжим. Якщо при­міщення не провітрюється, кисню в повітрі недостатньо, а кількість шкідливих мікро­організмів збільшується.

В осінній та зимовий період приміщен­ня необхідно провітрювати щонайменше тричі на день протягом 20—30 хв. Най­краще це робити вранці під час гімнасти­ки і прибирання, вдень — після обіду і вве­чері — перед сном. Ще краще для здоров’я людини, коли вона спить з відкритою кватиркою чи вікном у будь-який період року при температурі повітря в кімнаті не вище 18 °С. Влітку корисно спати на відкритому повітрі (на балконі, веранді).

Прибирання постелі, меблів, підлоги. Вранці на час провітрювання постіль і на­тільну білизну струшують і залишають розстеленою щонайменше протягом 15 хв, щоб провітрилась. Лише після цього постіль застилають. Якщо користуються не стаціонарними ліжками, а тахтою чи розкладним диваном, то постіль після про­вітрювання складають і зберігають у відве­деному для неї чистому і сухому місці (по­лиці шафи чи дивана, ящики тощо). По­душки із пуху і пір’я слід щодня обов’яз­ково збивати, щоб не злежувалися.

Коли постелі прибрані, змітають сміття та пил з підвіконня, полиць, шаф, столів, телевізора, інших меблів. Для цього кори­стуються чистою м’якою ганчіркою. Підвіконня протирають ледь зволоженою ганчіркою, а дерев’яні частини меблів та апаратуру — сухою.

Підлогу підмітають щіткою або віником. Щоб не здіймати пилу, їх попередньо зво­ложують і добре струшують. Якщо щітка занадто волога, на підлозі залишаються брудні сліди. Для паркетної та покритої лінолеумом підлоги можна скористатися щіткою, обгорнутою трикотажною чи іншою м’якою тканиною. Підмітають кімнати від вікон до дверей. Сміття зби­рають у совок і викидають у відро чи ба­чок для сміття.

Якщо на підлозі є доріжки, килими чи м’яке покриття, то, звичайно, найкраще для їх чищення скористатися електричним пилососом. При підготовці пило­соса до роботи спочатку перехідну трубку приєднують до шланга-пилопроводу, потім щітку надівають на трубку і вмикають пи­лосос в електромережу. Для очищення ки­лимів, рівної поверхні і щілин в підлозі слід користуватися різними зйомними наконеч­никами до пилососа.

Щотижневе прибирання. (слайд 7) Раз на тиж­день проводять більш ретельне прибиран­ня усієї квартири чи будинку. Прибирати краще у такій послідовності: почистити м’які меблі, килими та доріжки; помити і почистити вікна і двері; помити кімнатні рослини, прибрати у ванній і туалетній кімнатах, кухні, коридорі, помити підлогу.

М’які меблі, як і килим та доріжки, чи­стять за допомогою пилососа. Для цього використовують спеціальні наконечники у формі круглої та овальної щітки. Щіткою пилососа рухають сму­гами в одному напрямку, звуженим нако­нечником витягують пил з усіх куточків та щілин.

Якщо немає пилососа, користуються зви­чайною щіткою. Її можна обгорнути по­двійним шаром вологої марлі.

Перед миттям вікон знімають з підві­коння квіти і виносять їх у ванну чи на кухню. Спочатку вологою ганчіркою зніма­ють пил з внутрішніх рам і шибок, а потім із зовнішніх. Для миття вікон використо­вують теплу воду з нашатирним спиртом (1 столова ложка на 1 л води) або спе­ціальні миючі засоби. Отриманим розчи­ном за допомогою ганчірки або губки про­мивають шибки, рами і підвіконня, а потім протирають чистою ганчіркою, що не за­лишає слідів, або ж використовують м’який газетний папір. Таким самим способом миють і дзеркала.

Двері, пофарбовані олійною фарбою чи покриті лаком, витирають вологою ганчір­кою. Якщо ж двері не тільки вкриті пи­лом, а й забруднені, то їх миють. Спочатку двері зволожують чистою водою, а після цього миють теплою водою з нашатирним спиртом (1—2 столові ложки на 1 л води). Особливо ретельно миють двері біля ручок. Чисті двері витирають сухою ганчіркою.

Кімнатні квіти миють теплою водою за допомогою м’якої губки або ганчірки, по­ставивши горщик з квітами у порожню миску. У кактусів та рослин із опушеним або складчастим листям пил видаляють за допомогою м’якої щітки чи пензля. Сильно забруднене гладеньке листя мож­на вимити мильним розчином, але після цього слід одразу сполоснути їх чистою водою з лійки чи під душем. Необхідно стежити, щоб мильна вода не потрапила на ґрунт.

Ванну миють після кожного купання мильною губкою і споліскують чистою во­дою. Під час щотижневого прибирання її чистять за допомогою щітки з додаванням спеціальних миючих засобів (рідин, паст, порошків). Так само миють і умивальник. Стіни ванної кімнати, вкриті керамічною плиткою, миють розчином прального по­рошку або спеціальним засобом, споліску­ють і витирають насухо. Для виведення ржавих плям на ванні також є відповідні засоби.

У туалетній кімнаті стіни, підлогу та сидіння миють щіткою з милом або роз­чином прального порошку. Після миття, як і у ванній, стіни споліскують чистою водою і витирають.

Унітаз чистять спеціальною щіткою з довгою ручкою. При цьому використовують спеціальний засіб для миття унітазів або пральний порошок.

Для прибирання туалетної кімнати має бути окреме відро чи миска, ганчірка, мо­чалка, щітка.

На кухні спочатку миють посуд, потім газову плиту, стіну над газовою плитою. Стільці і столи протирають вологою ганчір­кою. Щоб зняти жирову плівку з ракови­ни, її миють мильним розчином або за допомогою спеціального миючого засобу. Потім мийку споліскують чистою водою і витирають. Протирають ганчіркою підлогу.

Раз у два-три тижні на кухні прибира­ють більш ретельно. Виймають увесь по­суд й інвентар з полиць і шаф. Миють по­лиці, витирають, дають їм повністю висох­нути і розставляють усі предмети на свої місця.

Один-два рази на рік в квартирі (будин­ку) проводять генеральне прибирання. (слайд 8)

Крім робіт, які виконують щотижня (чи­щення і миття усіх приміщень), генераль­не прибирання включає цілий ряд додат­кових робіт. Перуть і прасують штори, скатерті, покривала. Вибивають та про­вітрюють матраци, одіяла і подушки. Із шаф виймають усі речі і перебирають їх: окремо ті, що треба віддати в хімчистку, окремо — що полагодити. Стінки та по­лиці шаф витирають водою з оцтом або яким-небудь дезінфікуючим засобом, доб­ре просушують їх. Складають і вішають одяг відповідно до сезону: те, що може зна­добитися невдовзі — ближче, а те, що буде потрібно не скоро, ховають далі. Зберіга­ють у шафі тільки чисті, сухі і провітрені речі. На полиці шафи кладуть засоби від молі — хімічні або рослинні (горіхове листя, цвіт бузини, м’яту). Можна викори­стати для цього і запашне туалетне мило.

Більш ретельно, ніж щотижня, приби­рають у ванній та туалетній кімнаті, на кухні, в коридорі. Меблі відсувають від стін і очищають пилососом задні стінки від пилу та підлогу під меблями.

Щоб генеральне прибирання квартири чи будинку не припало на один день, мож­на напередодні виконати деякі роботи. На­приклад, розморозити і помити холодиль­ник, розібрати вміст письмового столу, на­вести порядок у платтяній шафі. Поперед­ньо можна випрати і випрасувати штори, скатерті, покривала.

Дуже важливо, щоб під час генерально­го прибирання обов’язки були розподілені між усіма членами сім’ї.


Дата добавления: 2015-02-05 | Просмотры: 2382 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)