АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Додаткова інформація про хімічні речовини для прибирання житла

Прочитайте:
  1. Додаткова література
  2. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА
  3. Послідовність дій під час прибирання житла.
  4. Речовини, що використовуються для інактивації отрути в шлунку
  5. Токсичні речовини і відповідні антидоти
  6. ХІМІЧНІ ФАКТОРИ ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОАВИЩА.

Пральні порошки, рідини для миття посуду, чистячі і миючі засоби допомагають нам створювати порядок і чистоту в домі. Здається, що вони істотно полегшують нам життя, але чи так це насправді? Наскільки використання побутових хімічних засобів для прибирання будинку безпечно для сім'ї, а особливо для дитини? І як захистити своїх рідних від "шкідливих" помічників?

Пральні порошки містять сильні хімічні реагенти, які мають підвищену алергенність.

Деякі пральні порошки містять поліфосфати, які небезпечні як для здоров'я, так і для навколишнього середовища.

Вихід. Після кожного прання необхідно ретельно (при ручному пранні - не менше 3 разів) полоскати білизну. Під час засипання порошку в пральну машину або тазик деяка частина речовин, що входять до його складу, з коробки потрапляє в повітря, а потім в легені. Намагайтеся не вдихати в цей момент повітря, поруч з вами тим більше не повинні перебувати діти.

Миючі засоби для посуду містять антисептики групи детергентів, основною властивістю яких є підвищення поверхневого натягу рідин (наслідком цього ефекту є райдужні мильні бульбашки). Якщо така речовина потрапить в кишечник, це призведе до порушення травлення, метеоризму і дисбактеріозу.

Вихід. Ретельно змивайте піну з вимитого посуду. Універсальним засобом для миття посуду, не містить абразивів та інших шкідливих речовин, є теплий мильний розчин з додаванням харчової соди.

Плямовивідники також можуть викликати запаморочення і роздратування слизової оболонки, і навіть несприятливо діяти на нервову систему.

Вихід. Для різних видів плям існують свої способи їх виведення. Найбільш ефективний і універсальний спосіб - докласти до плями намочену в 9%-ном розчині оцту або в перекису водню тряпочку. Можна спробувати традиційний метод - харчову сіль і оцет. Перед тим як провести хімічну атаку, переконайтеся в тому, що вона не зашкодить текстуру тканини.

Багато чистячі засоби для кахлю і стекол містять аміак або нашатирний спирт (водний розчин аміаку), регулярне вдихання парів яких підвищує тиск.

Вихід. Промити скла і кахель можна мильним розчином, а потім чистою водою. Щоб поверхня блищала як нова, натріть її м'яким папером. Ефект той же, а шкоди ніякої.

У рідинах для очищення стоків міститься сульфурная або соляна кислота і луги. Поводитися з ними потрібно дуже обережно, використовуючи захисні рукавички. При неакуратному використанні можна "заробити" опіки, важкі ураження очей і дихальних шляхів.

Вихід. Щоб видалити засміття, вилийте в каналізаційне отвір 0,5 склянки соди, а потім відразу ж 1 стакан оцту. Протягом 15 хвилин суміш буде пузиритися, після чого включіть гарячу воду і промивайте труби 2-3 хвилини.

Розчинники жиру та засоби для очищення плит. Хлорні і кислотні кошти дуже добре розчиняють жир, проте багато з них можуть привести до нездужання - запаморочення, алергічної реакції, набряків дихальних шляхів.

Вихід. Для очищення від жиру і нагару духовки або плити можна приготувати густу пасту з 1 склянки соди і води. Нанесіть цю суміш на стінки духовки і залиште на 12 годин, потім змийте водою.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:
Література:


- Денисенко Л.І. Азбука домашнього господарювання: Навч. посіб. з трудового навчання для учнів 5-9 кл. – К.: А.С.К., 1999. – 232 с.
- Трудове навчання. Програма з трудового навчання 5-9 класи, К. 2012


Інтернет-ресурси:


Дата добавления: 2015-02-05 | Просмотры: 644 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)