АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регулювання температури приміщень

Одним із способів загартовування є регулювання температури приміщення, де знаходяться школярі. Температурний режим має бути пульсуючим, причому коливання температури не повинно перевищувати 5-7 °С. Така пульсація тем­ператури сприяє загартовуванню і стимулює працездатність молодших школя­рів. А підвищення температури і вмісту в повітрі вуглекислого газу значно знижує продуктивність розумової праці. Відомо, що учні у непровітрюваній класній кімнаті при температурі 27 °С роблять у 2-2,5 рази більше помилок, ніж при 18-20 °С.

У теплу погоду в кімнатах, де навчаються діти, вікна повинні бути відчине­ними. Якщо ж з тих чи інших причин цього не можна зробити, то приміщення потрібно періодично провітрювати, але робити це за відсутності дітей.

Загартовування водою

Вода змиває з тіла бруд, злегка масажує шкіру, м'язи. Тіло стає гнучким і сильним. Це особливо відчувається після купання. Щодня після зарядки приймайте душ або мийтеся до пояса, добре обтирайтеся рушником. При цьому стежте, щоб вода була трохи прохолодною. Те саме робіть, коли миєте ноги. І якщо ви перестали здригатися від холодної води — отже, ви вже загартувалися. Тепер можете виходити на вулицю в будь-яку погоду: і в сніг, і в дощ.

Холодне обтирання

Загартовувати свій організм, як правило, починають вранці, після фізичної зарядки.

Одним із способів загартовування є обтирання холодною водою. Для цього беруть рукавичку зі старого махрового рушника, змочують у холодній воді, злегка віджимають і обтирають спочатку одну руку від пальців до плеча, а потім — другу. Після цього вогку руку міцно розтирають сухим рушником до легкого почервоніння. Так само розтирають і другу руку.

Груди, живіт і спину обтирають значно швидше. Ноги, як і руки, починають обтирати від пальців і догори.

У загартовуванні важливе значення має правильний підбір температури води.

Вода повинна мати 32 °С, надалі температуру поступово зменшують.

Вдало дібрана температура води, обтирання нею і витирання насухо викли­кають приємне відчуття тепла. А якщо вас трохи морозить, то вода ще надто холодна.

Після обтирання потрібно прийняти душ, а якщо це неможливо, — вмитися.

Обливання

У порівнянні з обтиранням, обливання є процедурою, яка діє сильніше. Його слід проводити після попереднього (місячного) вологого обтирання.

Обливання проводиться з глечика, тазка чи поливальниці. Обливання краще розпочинати влітку, на свіжому повітрі. Температура води має бути не нижчою + 20 °С. Взимку обливання проводять водою температурою не нижче + 30 °С в душовій чи у ванні. Температуру води слід поступово знижувати до + 18 °С влітку і до + 20 °С взимку. Для знервованих або неврівноважених дітей темпе­ратура води повинна бути + 34-35 °С. Це сприяє зміцненню нервової системи.

Запитання для повторення.

1. Як проводять холодне обтирання?

2. Які вимоги до обливання?

3. Коли краще починати обливання?

4. Якої температури має бути вода для обливання влітку та взимку?

5. Якої температури має бути вода для знервованих та неврівноважених дітей?

 

Ножні ванни

Ножні ванни—це занурення ніг у тазок чи відро при температурі води+28-30 °С. Температура води протягом 10 днів поступово знижується на 1-2 °С. Тривалість ванни спочатку становить 1 хвилину і протягом 2-3 місяців поступово доводиться до 5 хвилин при температурі + 15 °С. Під час процедури для самозігрівання можна ворушити пальцями. Після закінчення кожної процедури ноги потрібно добре витерти.

Значно сильнішим загартовуючим засобом є контрастні ножні ванни. Суть їх полягає у тому, що в один тазок чи відро наливається гаряча вода (температура + 38-40 °С), а в друге—холодна (температура + 30-32 °С). Спочатку на 1,5-2 хви­лини ноги опускаються в гарячу воду, а потім на 5-10 секунд — у холодну. За один сеанс занурення проводиться 4-5 разів.

Після 10 днів за постійної температури гарячої ванни температура холодної води зменшується на 1-2 °С. А тривалість занурення в холодну ванну збіль­шується до 20 секунд. Ці процедури значно підвищують загартованість, несприй­нятливість організму до застудних захворювань, особливо коли мерзнуть ноги.

Запитання для повторення.

1. Як проводяться звичайні ножні ванни?

2. Чим контрастні ванни відрізняються від звичайних ножних ванн?

3. Як проводяться контрастні ножні ванни?

 

 

Ходіння босоніж

Більшість дітей, як правило, люблять ходити босоніж. Проте на заваді цьому часто стають батьки, бо бояться, щоб діти не застудились. Колись босі ноги були ознакою бідності, босоніж ходили лише кріпаки та їхні діти.

А ходіння босоніж якраз є доброю запорукою здоров'я. Воно підвищує стійкість організму до застудних захворювань, поліпшує самопочуття, розумо­ву діяльність, створює бадьорий настрій. Тому ходіння босоніж слід розглядати, як один із засобів зміцнення здоров'я школярів.

Найкраще починати ходити босоніж влітку. Спочатку в теплу погоду слід ходити по землі кілька хвилин. Потім термін ходіння поступово збільшувати. Нерідко бажання загартовуватись ходінням босоніж з'являється в холодну пору року. В таких випадках ходіння босоніж треба починати в квартирі. Спочатку ходять по застеленій підлозі у шерстяних шкарпетках по кілька хвилин. Потім термін збільшується до 10-12 хвилин. Через 10-12 днів шерстяні шкарпетки замінюють двома парами звичайних, а ходіння обмежують кількома хвилинами. Через 10-14 днів ходять лише в одній парі шкарпеток, а через наступні 2-3 тижні 5-6 хвилин ходять без шкарпеток. Потім щоденно термін ходіння збільшується на 2-3 хвилини і поступово доводиться до 1 години. Згодом ходіння босоніж у кімнаті стає повсякденним явищем. Ходіння босоніж можна поєднувати з масажуванням ступні — ходіння по насипаних у довгий з невисокими краями ящик гальці чи щебеню. Спочатку каміння буде колотися, а потім це відчуття пройде. Ходіння по каменю також сприяє покращенню самопочуття.

Запитання для повторення.

1. У чому полягає позитивний вплив ходіння босоніж на організм?

2. Однією з особливостей загартовування ходінням босоніж є поступовість. Як ти уявляєш поступовість свого загартовування


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 558 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)