АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 1

Прочитайте:
  1. До виконання індивідуального завдання
  2. Етапний медико-біологічний контроль: спрямованість, завдання, зміст і методи.
  3. Завдання
  4. Завдання 3
  5. Завдання акушера по веденню другого періоду пологів.
  6. Завдання акушера по веденню першого періоду пологів.
  7. Завдання мають по п’ять варіантів відповідей. Оберіть лише одну правильну або найкращу відповідь і позначте її у бланку відповідей
  8. Завдання № 2
  9. Завдання № 3

1. У собак жорстка шерсть – домінантна ознака, м'яка − рецесивна. Від жорсткошерстих батьків отримане жорсткошерсте цуценя. Чи може це цуценя одержати від батьків ген м'якошерстості? З якою особиною його треба схрестити, щоб з'ясувати, чи має він у генотипі ген м'якошерстості?

2. У свиней біла щетина (ген «В») домінує над чорною (ген «в»), а наявність сережок (ген «С») − над їхньою відсутністю (ген «с»). Визначити генотип білого кнура із сережками, якщо від спарювання його з чорними без сережок свиноматками отримано 50% білих поросят із сережками і 50% чорних поросят із сережками?

3. Здатність людини відчувати гіркий смак фенілтіомочевини (ФТС) – домінантну ознака, ген якої (Т) локалізований в 17-ій аутосомі. У сім'ї мати і дочка відчувають смак ФТС, а батько і син не відчувають. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

4. У людини ген, що викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний по відношенню до гена нормального слуху. Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилося глухоніме дитя. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

5. Сиве пасмо волосся у людини – домінантна ознака. Визначити генотипи батьків і дітей, якщо відомо, що в матері є сиве пасмо волосся, у батька – ні, а з двох дітей в сім'ї один має сиве пасмо, а інший не має.

6. Комолість у великої рогатої худоби домінує над рогатостісю. Комолий бугай був схрещений з трьома коровами. Від схрещування з рогатою коровою №1 народилося рогате теля, з рогатою коровою №2 – комолий. Від схрещування з комолою коровою №1 народилося рогате теля. Які генотипи всіх тварин, що брали участь у схрещуванні?

7. У морських свинок ген волохатої шерсті (R) домінує над геном гладкої шерсті (r). Волохата свинка при схрещуванні з гладкою дала 18 волохатих і 20 гладких нащадків. Який генотип батьків і потомства? Могли б у цих свинок народитися лише гладкі особини?

8. У вівса рання стиглість домінує над пізньостиглістю. На дослідній ділянці від схрещування пізньостиглого вівса з гетерозиготним ранньостиглим отримано 69134 рослини раннього дозрівання. Визначити число пізньостиглих рослин.

9. Плоди томату бувають круглими і грушовидними. Ген круглої форми домінує. У парниках висаджена розсада, отримана з гібридного насіння. 31750 кущів мали плоди грушовидної форми, а 92250 – круглою. Скільки було серед кущів гетерозиготних рослин, що виросли?

10. Одна з форм шизофренії успадковується як рецесивна ознака. Визначити вірогідність народження дитяти з шизофренією від здорових батьків, якщо відомо, що бабуся з боку батька і дід з боку матері страждали цими захворюваннями.

11. Фенілкетонурія (порушення амінокислотного обміну) успадковується як рецесивна ознака. Дружина гетерозиготна за геном фенілкетонурії, а чоловік гомозиготний. Яка вірогідність народження у них хворої дитини?

12. Ірландські сетери можуть бути сліпими в результаті дії рецесивного гена. Пара тварин з нормальним зором дала приплід з декількох щенят, один з яких виявився сліпим. Встановити генотипи батьків. Одне із зрячих щенят з цього приплоду має бути продане для подальшого розмноження. Яка вірогідність того, що він гетерозиготний за геном сліпоти?

13. Рецесивний ген вlack детермінує чорне забарвлення тіла дрозофіли. Мухи дикої раси мають сіре тіло При схрещуванні двох сірих мух встановлено, що все їх потомство має сіре забарвлення тіла. Чи можна встановити генотип батьків?

14. Від схрещування комолого (безрогого) бугая з рогатими коровами вийшли комолі і рогаті телята. У корів комолих тварин в родоводі не було. Яка ознака домінує? Який генотип батьків і потомства?

15. Дурман, що має пурпурні квіти, дав при самозапиленні 30 нащадків з пурпурними і 9 з білими кольорами. Які висновки можна зробити про успадкування забарвлення кольорів в рослин цього виду? Яка частина потомства F1 не дасть розщеплювання при самозапиленні?

16. При схрещуванні двох дрозофіл з нормальними крилами у 88 нащадків з 123 були нормальні крила, а в 35 – укорочені. Якими були генотипи батьківських особин?

17. При схрещуванні сірих мух один з одним в їх потомстві F1 спостерігалося розщеплення. 1392 особини були сірого кольору і 467 особин – чорного. Яка ознака домінує? Визначити генотипи батьків.

18. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружувався на кароокій жінці, у батька якої очі були блакитні, а в матері карі. Яке потомство можна чекати від цього шлюбу, якщо відомо, що ген карих очей домінує над геном блакитних?

19. У помідорів нормальна висота рослин А домінує над карликовістю а. Визначити генотипи вихідних рослин, якщо в їх потомстві спостерігається розщеплення за цими ознаками у співвідношенні 3:1.

20. Здатність краще володіти правою рукою у людини домінує над ліворукістю. Жінка-правша, в якої батько був лівша, вийшла заміж за чоловіка-правшу. Чи можна чекати, що їх діти будуть лівшами? Родовід чоловіка за цією ознакою не відомий.

21. У людини ген викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний по відношенню до гена нормального слуху. Яке потомство можна чекати від браку гетерозиготних батьків?

22. У людини ген викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний по відношенню до гена нормального слуху. Яке потомство можна чекати від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком?

23. Дві чорні самки миші схрещено з коричневим самцем. У потомстві першої самки 9 чорних і 7 коричневих мишей; в другої – 17 чорних особин. Як успадковується забарвлення шерсті і які генотипи батьків?

24. У людини ген полідактилії (Р) є домінантним по відношенню до гена (р), що визначає нормальну будову кисті. Гомозиготний шестипалий чоловік одружився на п’ятипалій жінці. Від цього шлюбу народився син, який одружився з жінкою, яка мала шестипалу кисть. Яка імовірність полідактилії у внуків?

25. Міоплегія − домінантна ознака. Визначите вірогідність народження дітей з аномаліями в сім'ї, де батько гетерозиготний, а мати здорова.

26. Фенілкетонурія успадковується як рецесивна ознака. Якими можуть бути діти в сім'ї, де батьки гетерозиготні за цією ознакою?

27. Сірий колір тіла мухи дрозофіли домінує над чорним. При схрещуванні сірих мух в потомстві виявилися 1392 особини сірого кольору і 467 особин чорного кольору. Визначите генотипи батьківських форм.

28. Випишіть типів гамет, які утворюються у наступних особин: а) у особини з генотипом ВВ, б) у особини з генотипом Вb, в) у особини з генотипом сс.

29. Чоловіча особина має генотип Вb: а) які типи сперматозоїдів утворюються у цієї особини? б) яке чисельне співвідношення сперматозоїдів різних типів, що утворюються у особини Вb?

30. Жовтий колір насіння садового гороху домінує над зеленим. Схрещується гомозиготний жовтий горох із зеленим. Визначити генотип і фенотип потомства першого покоління.

31. Жовтий колір насіння садового гороху домінує над зеленим. Схрещуються дві гетерозиготні рослини гороху з жовтим насінням. Визначити генотип і фенотип потомства.

32. У томатів ген, що обумовлює червоний колір плодів, домінує над геном жовтого забарвлення. Які за кольором будуть плоди, отримані від схрещування гетерозиготних червоно плідних рослин з жовтоплідними?

33. У пшениці ген карликовості домінує над геном нормальних розмірів. Які генотипи вихідних форм, якщо в потомстві 3/4 рослини виявилися карликових?

34. У морської свинки кудлата шерсть домінує над гладенькою. При схрещуванні кудлатого самця і самки отримали 30 гладеньких та 89 кудлатих особин. Визначити генотипи батьків і потомства.

35. Гігантські розміри рослини вівса є рецесивною ознакою, нормальні − домінантним. Які рослини треба схрестити, аби отримати однорідне за розмірами потомство?

36. У томатів ген, який обумовлює нормальні розміри, домінує над геном карликовості. Яке потомство можна чекати від схрещування гібридів першого покоління між собою?

37. У великої рогатої худоби комолость (відсутність рогів) домінує над рогатістю. Яке потомство можна чекати від схрещування комолого бугая з рогатими коровами, якщо відомо, що у минулому від цього бугая в однієї з корів було рогате теля?

38. Рецесивний ген вlack детермінує чорне забарвлення тіла дрозофіли. Мухи дикої раси мають сіре тіло При схрещуванні сірої мухи з чорною виявилося, що все потомство має сіру пігментацію тіла. Визначити генотипи батьків.

39. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Яке потомство можна чекати від схрещування гетерозиготних особин великої рогатої худоби?

40. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Які телята народяться від червоного бугая і гібридних корів?

41. При схрещуванні мух дрозофіл з довгими крилами отримані довгокрилі і короткокрилі нащадки. Яка з ознак визначається домінантним геном? Які генотипи батьків?

42. У кішки шерсть нормальної довжини, коротка − рецесивна. У кішки з короткою шерстю народилося 7 кошенят: 3 − з короткою і 4 − з нормальною шерстю. Визначити генотип і фенотип батька.

43. У людини карі очі (А) домінують над блакитними (а). Батько і мати кароокі, обоє бабусі блакитноокі. У сім'ї четверо дітей. Які найбільш вірогідні фенотипи і генотипи у дітей?

44. При схрещуванні двох дрозофіл з нормальними крилами у 88 нащадків з 123 були нормальні крила, а в 35 – укорочені. Якщо самку з укороченими крилами схрестити з її «батьком», то скількох мух з нормальними крилами слід чекати серед її 80 нащадків?

45. У людини полідактилія детермінована домінантним геном Від шлюбу гетерозиготного шестипалого чоловіка з жінкою з нормальною будовою руки народилися дві дитини: п'ятипала і шестипала. Який генотип цих дітей?

46. У людини полідактилія детермінована домінантним геном Р. Гомозиготний шестипалий чоловік одружувався на п'ятипалій жінці. Від цього шлюбу народилося одне дитя. Який його фенотип і генотип?

47. У людини домінантний ген А детермінує ахондроплазію (карликовість) за рахунок різкого укорочення скелета кінцівок. Рецесивний ген а обумовлює нормальну будову скелета. Жінка, що має нормальну будову скелета, вийшла заміж за чоловіка, гетерозиготного за ахондроплазією. Яка вірогідність народження дитяти з ахондроплазією?

48. Одна з форм гемералопії (нездатність бачити у сутінках і темноті) успадковується як домінантна аутосомна ознака. Яка імовірність народження дітей з гемералопією, якщо один з батьків хворий, інший − здоровий (обидва гомозиготні).

49. У людини домінантний ген А детермінує ахондроплазію (карликовість) за рахунок різкого укорочення скелета кінцівок. Рецесивний ген а обумовлює нормальну будову скелета. Жінка з нормальною будовою скелета вийшла заміж за чоловіка, гомозиготного за ахондроплазією. Яка вірогідність того, що їх дитя страждатиме на ахондроплазію?

50. Рецесивний ген вlack детермінує чорне забарвлення тіла дрозофіли. Мухи дикої раси мають сіре тіло. Серед потомства, отриманого від схрещування чорної мухи з сірою, половина мух має чорне тіло, половина − сіре. Визначити генотипи батьківських особин.

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 2667 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)