АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Морфологія актиноміцетів

Прочитайте:
  1. Клініка й морфологія
  2. МОРФОЛОГІЯ БАКТЕРІЙ
  3. Морфологія мікроорганізмів
  4. Морфологія та будова бактерій. Роль окремих структур для життєдіяльності бактерій та у патогенезі інфекційних захворювань. Методи їх виявлення.
  5. Морфологія та структура бактерій. Методи приготування препаратів з культур бактерій
  6. Патогенез і патоморфологія.

Методичні рекомендації

1. З даним питанням ознайомитись у підручнику Мікробіологія, В. А. Люта…(1) с. 34. Виписати тези.

2. З даним питанням ознайомитись у підручнику Мікробіологія за ред.. Люта В. А., Кононов О. В.…(1) с. 37-39... Скласти стислий конспект. Замалювати схему Найпростіші.

3. З даним питанням ознайомитись у підручнику Мікробіологія, В. А. Люта…(1) с. 35. Підготувати повідомлення.

 

Література:

3. Люта В. А. Мікробіологія: підручник \ В. А. Люта, О. В. Кононов. – К.: Медицина. – 2008. – 456 с.

4. Люта В. А., Кононов О. В. Мікробіологія з технікою мікробіологічних досліджень та основами імунології: У 2 кн. Кн.1. Загальна мікробіологія: підручник. – К.: Здоровя, 2006. – 512 с.

 

Питання для самоконтролю

1. Що таке вид бактерій?

2. На які групи поділяють бактерії за формою, за розміщенням?

3. Яка структура клітинної стінки у бактерій?

4. Які особливості структури і патогенезу грибів, найпростіших, вірусів, пріонів?

 


 

1) Характеристика морфології спірохет.

Спірохети – це спірально - звисті рухливі бактерії.

(а – трепонеми,б - борелії,в - лептоспіри),що мають розміри 0,1-3мкм х 5-25мкм (до 500 мкм). Не утворюють спори і капсули. Тіло спірохет – це спіралеподібний цитоплазматичний циліндр,оточений клітинною стінкою,що складається переважно з пептидоглікану. Він утворює постійні завитки першого порядку. Їх кількість,тип,розмірі кут нахилу у різних видів спірохет різні. Ці ознаки враховують під час ідентифікації. Між циліндром і поверхневою мембраною розміщуються ендожгутики (один – у лептоспір або декілька – у трепонем,борелій). Одним кінцем вони прикріплені до середини цитоплазматичного циліндра,другим – до полюсів. Скорочення джгутиків зумовлює рухливість спірохет,утворення вторинних завитків,унаслідок чого спірохети набувають S- і С-подібної форми. Спірохети грамнегативні,їх фарбують за Романовським (збудник поворотного тифу забарвлюється в синьо-фіолетовий колір,сифілісу і лептоспірозу – у блідо-рожевий)або вивчають у живому стані в темному полі зору мікроскопа.
2) Поняття про віруси та їх значення.

Віруси – це внутрішньоклітинні паразити,що не мають клітинної будови і систем,які синтезують білок та іммобілізують енергію. Вони мають складний геном,який складається з однієї нуклеїнової кислоти(ДНК та РНК). Розміри – 15-400нм. Морфологію вірусів вивчають під електронним мікроскопом. Позаклітинну форму називають вірином,внутрішньоклітинну – вірусом. За будовою вібріону розрізняють прості та складні віруси.

Віруси – спричинюють близько 500 хвороб: герпес,вітряну та натуральну віспу,кір,краснуху,епідемічний паротит,гепатит,грип,сказ,СНІД,онкологічні хвороби та ін. Віруси руйнуються під впливом лугів,хлораміну та хлорного вапна,але стійкі до дії антибіотиків.

Морфологія актиноміцетів.

Актиноміцети займають проміжне місце між грибами та бактеріями,легко культивуються на середовищах. За формою їх відносять до нитчастих бактерій. Вони мають розгалужений міцелій,який може розпадатись,утворюючи паличкоподібні форми. Розмножуються вегетативним шляхом: поділом клітини і спорами. Постійно населяють грунт,організми людей і тварин,повітря. З них отримують антибіотики(стрептоміцин,мономіцин). Патогенні актиноміцети спричинюють хворобу актиномікоз. В уражених органах утворюють тверді крупинки – друзи.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 3047 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)