АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Догляд за пацієнтами із шлунково-кишковою кровотечею

Прочитайте:
  1. IX. Догляд за хворими в післяопераційному періоді.
  2. VIII. Догляд за хворими в передопераційному періоді.
  3. XI. Закриті та відкриті механічні ушкодження. Догляд за хворими.
  4. XII. Термічні ушкодження. Електротравма. Догляд за хворими.
  5. XIII. Загальні проблеми при догляді за хворими з хірургічною інфекцією.
  6. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  7. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  8. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  9. Б) догляд за шкірою.
  10. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ

Білет № 1

І.Задача:

Ви працюєте на ФАПі. До Вас звернувся 18-річчний юнак, який склом порізав ліве передпліччя. По зовнішній поверхні передпліччя рана 4 см незначною кровотечею.

Ваш діагноз. Надайте невідкладну допомогу.

ІІ. Теоретичне питання

Шлунково-кишкові кровотечі. Причини виникнення, діагностика кровотеч.

Невідкладна допомога. Консервативні методи лікування.

Еталон відповіді:

І.Задача

Діагноз: різана рана лівого передпліччя.

1. Невідкладна допомога:

1.оглянути рану;

1. перевірити рухи в пальцях кисті;

  1. провести первину хірургічну обробку рани;
  2. накласти асептичну пов’язку;
  3. покласти холод на ран
  4. Консультація хірурга (за потребою).

2. оглянути рану;

6. перевірити рухи в пальцях кисті;

  1. провести первину хірургічну обробку рани;
  2. накласти асептичну пов’язку;
  3. покласти холод на ран
  4. Консультація хірурга (за потребою).

 

ІІ.Теоретичне питання

1.Шлунково-кишкова кровотеча- стан, що характеризується кровотечею в просвіт шлунка або кишківника.

Етіологія:

-спостерігається з розширених вен стравоходу;

- при виразках шлунку та дванадцятипалої кишки;

- злоякісних пухлинах;

-туберкульозі та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Невідкладна допомога при шлунково-кишковій кровотечі

Послідовність заходів Зміст заходів Примітка
Невідкладна допомога 1. Створити спокій(фізичний, психічний).   2. Надати пацієнту положення Тренделенбурга(при колапсі).   3. Заборонити вживання їжі і води.   4. Накласти міхур з льодом на живіт.   5. Внутрішньовенно ввести 10 мл 10% розчину кальцію хлориду, 5 мл 12,5% розчину натрію етамзилату внутрішньовенно або внутрішньом’язово.   6. Струминно внутрішньовенно ввести кровозамінні препарати: реополіглюкін, желатиноль. Зменшується кровотеча.   Сприяє перерозподілу крові і нормалізації АТ. Запобігання подразненню слизової оболонки шлунка.   Звужуються судини і зменшується кровотечі.   Збільшується ОЦК.
Транспортування Пацієнта скерувати в хірургічне відділення на ношах в положенні лежачи в супроводі медичного працівника. Стежити за загальним Станом пацієнта, пульсом, АТ.

Догляд за пацієнтами із шлунково-кишковою кровотечею

Назва заходу Послідовність дій Примітка
Обладнання Тонометр, годинник, судно, кухоль Есмарха, вода, лід, міхур, клейонка.  
Техніка прове- дення 1.Створити пацієнту фізичний і психічний спокій. 2.Слідкувати за дотриманням пацієнтом суворого ліжкового режиму. 3.На надчеревну ділянку накласти міхур з льодом. 4.При блюванні надати допомогу згідно з модулем. Сприяє припиненню кровотеч. Не допускається рецидив кровотечі. Досягається звуження судин і зменшення кровотечі. Не допускається аспірація блювотними масами.
  5.Зробити пацієнту очисну клізму для очищення кишок від крові. 6.Вимірювати АТ, підраховувати пульс і частоту дихання. 7.Стежити за кольоровим випорожнень. 8.Стежити за харчуванням пацієнта: 4-5 днів мають бути голодна дієта, з п’ятого дня - рідка їжа в напівголодному вигляді. 9.Здійснювати догляд за шкірою, ротовою порожниною, статевими органами згідно з відповідними алгоритмами, виконувати лікувальну фізкультуру і дихальну гімнастику. Зменшується інтоксикація організму. Забезпечується виявлення змін з боку життєво важливих органів і систем. Діагностується прихована кровотеча. Досягається ефективність лікування. Не допускається виникнення ускладнень.

Білет № 2

І.Задача: Вас викликали до пацієнта 50 р. Який скаржиться на сильний біль у поперековій ділянці зліва. Біль іррадіює в пах,статеві органи,стегно. Пацієнт неспокійний,приймає різне положення не знаходить собі місця. Шкірні покриви блідні, покриті холодним потом. Біль не знімає ні грілкою,ні гарячою ванною. Поставте попередній діагноз і надайте невідкладну допомогу.

ІІ.Теоретичне питання: Перелом склепіння та основ черепа. Діагностика і перша мед. допомога. особливості транспортування хворих.

Діагноз: сечокам’яна хвороба ускладнена нирковою колікою. Невідкладна допомога:

1. Огляд і пальпація живота,

2. перевірити симптом Пастернацького.

3. Знеболення і спазмолітики,порадимо хворому звернутися до хірурга або до уролога, якщо біль не знімається.

ІІ. Теотеричне питання

Черепно-мозкова травма — це збірне поняття, яке включае механічне ушкодження кісток, а також вмісту черепа. Черепно-мозков травма становить 30-50 `% усіх травм; поєднується з травмам грудної клітки, гомілки, таза, ключиці; виникає на фоні алкоrольного сп'яніння, що значно ускладнюе стан пацієнта й утруднює ранню діагностику ушкодження. Слід запам'ятати, що при черепно-мозковій травмі можуть ушкоджуватися як тканини мозку, так і черепні нерви, кровоносні: судини, стінки шлуночків мозку і лікворопровідні шляхи; головний, мозок може ушкоджуватись не тільки в місці травми, а й з протилежного боку, а також від гідродинамічних (лікворних) коливань. При черепно-мозковій травмі крім частин головного мозку уражується його стовбур, в якому розміщені центри, що регулюють роботу життєво важливих органів і систем, а також обмінних процесів.

Виділяють три основні форми черепно-мозкової травми:

а) струс (commotio) мозку;

б) забій (contusio) мозку;

в) стиснення (compressio) мозку.

Кожний із трьох видів ушкоджень черепа має визначальний клінічний симптомокомплекс, але нерідко спостерігається поєднання двох або трьох патологічних станів, тобто коммоціональноконтузійний синдром. У патогенетичному відношенні при всіх ушкодженнях черепа спостерігаються набухання, набряк мозку і порушення регулюючих функцій кори великих півкуль внаслідок безпосередньої травми мозку. Головний мозок --- це складний агрегат колоїдів, який складається із рідких, напіврідких і твердих фаз. Для нього характерна дуже мала величина колоїдів і велика дисперсність їх. Це призводить до того, що мозкова тканина легко всмоктує воду із спинномозкової рідини, крові, лімфи, між тканинної рідини. У результаті цього розвиваеться набряк мозку. Набряк мозку залежить від порушення водного обміну внаслідок одночасного ушкодження відповідних вегетативних центрів у мозку, а також від порушення кровообігу. При вогнищевих крововиливах спостерігається вогнищевий набряк, який залежить від венозного стазу, накопичення в мозковій тканині вуглекислоти і продуктів розпаду, що посилює молекулярну концентрацію і спричинює течію рідини в бік мозкової тканини. Хлоропенія і накопичення хлору в тканинах сприяє розвитку набряку внаслідок гідрофільності іонів хлору. Таким чином, набряк мозку е наслідком порушення осмотичних процесів. З цієї точки зору е виправданою осмотерапія (гіпертонічний розчин солі, глюкози тощо).

Струс головного мозку — це найлегша форма черепно-мозкової травми, яка характеризується розвитком функціональних, зворотних змін. Настає внаслідок перелому склепіння черепа, основи черепа, а також спостерігається при падінні, ударі.

Послідовність заходів: Дані обстеження пацієнта і характер заходів: Примітка:
Встановлення діагнозу на основі: а)Скарг Скарги на нудоту, блювання, запаморочення, головний біль, втрату пам' яті. Запам'ятай! В окремих випадках пацієнт недооцінює свій загальний стан, скарг не висловлює.    
б) Анамнезу захворювання. в) об'єктивного – обстеження. Травма голови. При огляді пацієнт блідий, о- лий кволий, непритомний, лежить нерухомо; іноді його частота становить 40-50 уд/хв, АТ знижений, дихання сповільнене.    
Перша допомога   1. Створити спокій (психічний і фізичний).2. Надати пацієнту горизонтальне положення (при блюванні. голову повернути набік). З. На голову покласти холод. 4. При порушення серцево-судинної діяльності ввести кофеїн коразол. 5. Провести інгаляцію кисню. 6. Внутрішньовенно ввести40 мл 40 `% розчину глюкози, внутрішньом'язово - 10 мл 25 `%о розчин маrнію сульфату. 7. 3а наявності рани на голові ви- конати її хірургічну обробку згідно з модулем. 8. Виконати транспортну іммобілізацію шиною Еланського згідно з модулем.     Пацієнта транспортувати на ношах в горизонтальному положенні в стаціонар.   3меншуеться біль Покращується кровообіг голов- ного мозку Для зменшення набряку мозку Нормалізується серцево-судинна діяльність Зменшується гіпоксія 3 дегідратаційною метою. Профілактика інфекційних ускладнень 3меншуеться біль під час транспортування Стежити за загальним станом пацієнта.  
Транспортування:    

 

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1592 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)