АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пошкодження перикарда, серця і великих судин

Прочитайте:
  1. A. Ангіопатія судин сітківки
  2. A.слідкувати за станом серцево-судинної системи (частотою пульсу та рівнем артеріального тиску)
  3. B Великої вени серця
  4. E. множинних мікроінфарктів серця і легень.
  5. S.45. Травма кровоносних судин в області плеча та плечового поясу
  6. S.55. Травма кровоносних судин в області передпліччя
  7. S.75. Травма кровоносних судин в області тазостегнового суглоба та стегна
  8. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  9. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  10. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.

Ці поранення можуть бути вогнепальними, різаними і колотими. Найчасті­ше пошкоджується передня поверхня серця і лівий шлуночок. Результатом третини всіх випадків поранень серця або аорти є раптова смерть від кровотечі. Інші хворі без надання кваліфікованої та своєчасної допомоги гинуть через 1-3 дні від тампонади серця і крововтрати (Г.А. Сардак, 1988).

Клініка. У потерпілих виникає біль у ділянці серця (при пошкодженні судин у лівій половині грудної клітки), запаморочення, задишка, відчуття страху смерті, прогресивно погіршуються показники гемодинаміки (пульс, артері­альний тиск). Розвивається тампонада серця за рахунок накопичення крові в перикарді. При рентгенологічному обстеженні виявляють збільшення розмірів тіні серця і зменшення амплітуди його скорочень, а в плевральній порожнині – рідину із затемненням відповідної частини легені.

Лікування. Полягає в терміновій операції. На рівні ІV-V міжребер’я проводять торакотомію, розкривають перикард, зашивають рану в серці, видаляють згустки крові. При пораненні великої судини зашивають рану, а дрібні судини перев’язують. Оперативне втручання повинно виконуватись швидко і чітко. Після зашивання рани в серці відновлюють цілість перикарда за допомогою рідких швів, проводять дренування плевральної порожнини, перикарда і зашивають рану грудної клітки.

Білет № 17

І. Задача

Ви працюєте на швидкій допомозі. Вас викликали до потерпілого, якого три години тому вдарили вниз живота. Стан пацієнта важкий. Скарги на сильний біль внизу живота.

Пальпаторно: м*язи внизу живота напружені, визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Перкуторно: в бокових заглибинах черевної порожнини визначається притуплення перкуторного звуку.

При катетеризації сечового міхура – сечі немає.

Поставте попередній діагноз. Надайте невідкладну допомогу.

ІІ.Теоритичне питання

Поняття про рани. Види ран. Принципи надання першої допомоги при пораненнях.

Еталон відповіді:

I. Задача

Діагноз: Розрив сечового міхура

Невідкладна допомога:

Алгоритм надання першої допомоги при ушкодженні сечового міхура

Зустрічаються закриті і відкриті, внутрішньочеревні і поза очеревинні ушкодження сечового міхура. При поза очеревинних ушкодженнях розвиваються сечові запливи і флегмона передміхурової клітковини. При внутрішньочеревинних ушкодженнях сеча потрапляє в черевну порожнину і розвивається клініка перитоніту.

Послідовність заходів Дані обстеження пацієнта і характер заходів Примітка
Встановлення діагнозу на основі: а) скарг     б) анамнезу захворювання   в)обєктивного обстеження       Скарги на біль у нижній половині живота, затримку сечовиділення, виділення крові через сечівник, іноді здуття живота, а також наявність рани, з якої виділяється сеча (при відкритих ушкодженнях).   Травми живота і таза, наявність закритої і відкритої травми сечового міхура.   При огляді живіт здутий,можлива рана в ділянці сечового міхура,через яку виділяється сеча (при відкритих ушкодженнях), болючість та напруження мязів над лобком, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, під час катетеризації виділяється кров, позитивна проба Зельдовича. ЗАПАМЯТАЙ! при поза очеревинних ушкодженнях на 2-3-й день після травми зявляються сечові запливи на промежині,у малому тазі й уросепсис.    
Невідкладна допомога     1. Виконати катетеризацію або надлобкову пункцію сечового міхура згідно з відповідними модулями. 2. Ввести внутрішньомязово 2 мл 50% розчину анальгіну і 1 мл 1% розчину димедролу або інші анальгетики. Запамятай! Анальгетики вводять тільки при відкритих ушкодженнях.   3. Накласти асептичну повязку на рану (при відкритих ушкодженнях).   Зменшується затікання сечі в черевну порожнину і за очеревинний простір.   Зменшення болю, запобігання травматичному шоку.     Досягається інфекційна безпека.  
Транспортування Потерпілого транспортувати в хірургічний стаціонар у положенні лежачи. Стежити за загальним станом пацієнта.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)