АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Організація роботи фельдшерського пункту

Прочитайте:
  1. II. Організація і склад експертних комісій
  2. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  3. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  4. АКУШЕРКИ ФЕЛЬДШЕРСЬКО-АКУШЕРСЬКОГО ПУНКТУ
  5. Алгоритм виконання роботи.
  6. Алгоритм виконання роботи.
  7. Алгоритм роботи.
  8. Ветеринарно-санітарні роботи
  9. Вибір теми розрахунково-графічної роботи. Підбір і вивчення літератури
  10. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)

 

У медико – санітарному забезпеченні міського та особливо сільського населення велике значення належить фельдшерським пунктам – первинній ланці охорони здоров’я. Звернення за медичною допомогою до фельдшерів складають близько 40 % від загальної кількості звернень у медичні заклади, а відвідування фельдшерами хворих на дому – більш половини від усіх відвідин, не кажучи вже про велику профілактичну працю, яку проводить середній медперсонал.

Основними завданнями в роботі фельдшерських пунктів є:

  • проведення заходів щодо профілактики та зниження захворюва-ності й травматизму,
  • зниження смертності,
  • підвищення санітарно – гігієнічної культури населення,
  • надання долікарської медичної допомоги, як амбулаторно, так і на дому.

Під керівництвом медсанчастини (МСЧ) підприємства, поліклініки, районної санепідстанції та дільничної лікарні медичний персонал фельдшерських пунктів здійснює необхідні санітарно – протиепідеміч-ні заходи (профілактичні щеплення та ін.).

Для обладнання фельдшерського пункту бажано мати приміщення, які відповідають санітарно – гігієнічним вимогам і завданням роботи даного пункту: очікувальну, приймальну – кабінет фельдшера, проце-дурну або перев’язочну, фізіотерапевтичний кабінет та ін.

Оснащення всіх цих приміщень медичним обладнанням, інструмен-тарієм, предметами догляду та іншим інвентарем проводиться згідно з існуючим офіційним табелем обладнання.

На кожному фельдшерському пункті повинні вестись обліково – звітові й оперативна документація:

  • індивідуальні карти амбулаторних хворих,
  • талони направлень на консультації та в допоміжні кабінети,
  • процедурні листи,
  • контрольні листи,
  • контрольні карти диспансерного нагляду,
  • книги – записи санітарно – просвітницької роботи, термінові повідомлення про інфекційні захворювання та отруєння,
  • карти обліку профілактичних щеплень та ін.
  • папки з річними планами роботи,
  • звіти про роботу за рік,
  • прикази, методичні укази органів охорони здоров’я,
  • акти результатів перевірок фельдшерського пункту.

На кожний фельдшерський пункт заводиться паспорт.

У своїй практичній роботі медичний персонал фельдшерського пункту керується офіційними документами: «Положенням про завіду-ючого фельдшерсько – акушерським пунктом – фельдшера», «Положення про санітарку фельдшерсько – акушерського пункту».

Основою діяльності фельдшерського пункту є конкретне плануван-ня роботи. Комплексний план роботи фельдшерського пункту, який складається щорічно, узгоджується з фабзавміськомом, правлінням колгоспу або дирекцією радгоспу, затверджується директором підпри-ємства, сільською Радою, головним лікарем СМЧ, поліклініки або ж завідувачем сільської лікарняної ділянки.

Основними розділами плану повинні бути:

  • передбачені організаційні заходи (зміцнення матеріально – тех.-нічної бази пункту, створення сприятливих умов його роботи, підготовка санітарного активу тощо),
  • лікувально – профілактична робота (профілактика і зниження захворюваності й травматизму, покращення умов праці, диспан-серизація, медична допомога хворим та ін.)
  • санітарно – профілактична робота (перевірка стану службових і житлових приміщень, профілактичні щеплення тощо).

Під час планування всієї роботи фельдшерського пункту треба вра-ховувати інтереси та можливості обслуговує мого контингенту; години прийому здоровпункту координувати зі свобідним часом робітника – перед денною зміною, під час обідньої перерви, по закінченні роботи та перед початком вечірньої зміни; години роботи фельдшерського пунк-ту сільської місцевості в період польових робіт переносити на ранній ранок (до виходу основної маси колгоспників у поле) і на час після закінчення робіт та ін.

До обов’язків фельдшера входить: раннє виявлення хворих і своє- часне їх направлення до відповідних лікарів – спеціалістів, виконання рекомендацій лікарів по диспансеризації і лікуванню хворих та прове-денню процедур.

 

Однак і до сьогоднішнього часу надання першої долікарської допо-моги населенню при різних захворюваннях й ушкодженнях є одним із головних розділів у діяльності фельдшерсько - акушерських пунктів.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2147 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)