АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Слово вчителя. Тема. Алкоголь — ворог людства.

Прочитайте:
  1. I. Поясніть значення наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх в ситуації самостійно.
  2. I. Поясніть сенс наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх у пропозиції, що містять власні.
  3. Вводное слово.
  4. Волшебное слово
  5. Врачи часто применяют словосочетание «врачебная интуиция». Что это такое? Имеет ли врач право рисковать здоровьем пациента и ориентироваться на собственную интуицию?
  6. Вступительное слово шейха Салиха аль-Фаузана
  7. Вступительное слово: Орлов Александр Владимирович - 10 мин.
  8. Выучите следующие словосочетания. Образуйте предложения с этими сочетаниями.
  9. Застосування полісахаридів у харчовій промисловості
  10. Краткое слово о физических упражнениях

Тема. Алкоголь — ворог людства.

Мета: розповісти студентам про негативний вплив на ор­ганізм людини навіть невеликої кількості алко­голю; виховувати в студентів дбайливе ставлення до власного здоров'я.

Обладнання: чисті аркуші паперу, олівці або ручки.

Коментар: до проведення заходу учитель залучає студентів-читців (чотирьох осіб).

Хід заняття

Слово вчителя.

Досліджуючи вплив алкоголю на організм людини, вчені Провели експеримент. До нього залучили групу із шести чоловіків, їм роздали гвинтівки, однакову кількість набоїв і запропонували здійснити стрільбу по мішенях з відстані 160 метрів. Результати першої частини експерименту були 86 відсотків куль влучили у мішені, а 14 відсотків — у щити, на яких були розташовані мішені. Отже, жодна із куль не потрапила за межі цілі.

Потім кожному учаснику експерименту дали випити 100 грамів пива. Після цього чоловікам знову роздали таку саму кількість набоїв і запропонували вдруге здійснити стрільбу по мішеням.

Як ви гадаєте, якими виявилися результати другої частини експерименту? Якою була влучність: меншою, більшою, чи такою самою?

(Студенти відповідають на запитання. Учитель малює на дошці три стовпчики («менша», «більша», «така сама») і запис у них кількість студентів, які обрали відповідний стовпчик.)

Насправді результати експерименту виявилися наступними: у мішені влучило 20 відсотків куль, у щити — 34, і 46 відсотків куль взагалі не влучили у ціль.

Отже, експеримент показав, що влучність стрільби після вживання малої кількості алкоголю зменшилася і майже наполовину.

Запитання до учнів.

Як ви гадаєте, чому алкоголь змінив координацію рухів?

Чи можна вважати, що алкоголь діяв як допінг?

Слово вчителя.

Вчені довели, що навіть невелика кількість алкоголю погіршує зір (звужує поле зору, знижує відчуття кольору), слух, координацію рухів. Такі процеси відбуваються через те, що під впливом алкоголю уповільнюються фотохімічні процеси в сітчатці очей. Крім того, знижується швидкість реакції людини.

Можна навести багато прикладів щодо негативного впливу алкоголю. Ось один з них.

У Німеччині на початку XX століття дві групи солдатів виконували однакову фізичну роботу. Одній групі при стом­ленні давали пиво, іншій— ні. і не дивлячись на те, що солдати, які вживали пиво, казали, що воно викликає при­лив нових сил і знімає втому, робота їх значно відставала від праці солдат, які не вживали пива.

Алкоголь згубно впливає на будь-який організм, на­віть на фізично загартований організм спортсмена. Відомий хокеїст Борис Майоров зауважив, що нині, у вік небачених спортивних рекордів, спортсмен, щоб досягти високих ре­зультатів, повинен стримувати себе від багатьох спокус, у першу чергу від алкоголю. і це не абстрактна філософія, а висновок, зроблений на прикладі трагічних доль його близьких друзів.

Спортсмен, який вживає алкоголь, може загинути під час тренувань через розрив судин, що втрачають еластич­ність. Алкоголь небезпечно впливає на людину не лише од­разу після його вживання, він дуже довго виходить з організ­му. В мозкові його рештки знаходять навіть через 16 днів.

Алкоголь згубно впливає на інтелектуальні особливості людини. Погіршує логічне і абстрактне мислення, концен­трацію уваги, притуплюється пам'ять.

Німецький вчений Сміт близько 25 днів вивчав на собі здатність до запам'ятовування і складання чисел, а також швидкість асоціативного мислення. На початку експеримен­ту вчений 5 днів не вживав алкоголю, в наступні дні вживали спочатку по 40 грамів, потім по 60 і по 80. У результаті і виявилося, що в перший же день після вживання алкоголю пам’ять та здатність логічно мислити знизилася і в наступ­ні дні продовжувала зменшуватися відповідно до збільшення дози спиртного. Через два тижні вчений зробив перерву і протягом 7 днів не вживав спиртного. Коли ж вчений знову увів до свого щоденного раціону алкоголь, результати працез­датності виявились набагато гіршими за попередній період вживання спиртного. Отже, повторне вживання алкогольних! Напоїв ще більше знижує інтелектуальні можливості.

Алкоголь і навчання або творчість — несумісні. Не випадково відомий російський вчений фізіолог Іван Павлов є жорстким ворогом спиртного після того, як провів експеримент з алкоголем і визначив його шкідливу дію «втрату ясновидіння дійсності».

Найчастіше буває, що людина, зазнавши «втіхи» від пива, назавжди лишається його рабом: хотіла б припинити пияцтво, та вже не може. Ось такі підступні властивості спиртних напоїв. Недаремно їх з давніх-давен називали викрадачами розуму і здоров'я. Але в юності, на жаль, хто замислюється над тими наслідками, до яких може призвести алкоголь, а замислитись варто...

Алкоголізм — соціальне лихо. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім'ї. Внаслідок зловживання алкоголю у людини розвиваються злість, егоїзм, розбещеність. П'яниці втрачають людське життя, стають порушниками закону і громадського порядку. Спирт руйнує здоров'я, позбавляє людину волі, калічить, і призводить до розвитку злочинності і деградації особистості. Ось далеко неповний перелік лих, до яких призводить алкоголь.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 232 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)