АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аутоімунний тиреоідит (зоб Хашимото).

Прочитайте:
  1. ТиреоІдити.

Визначення. Аутоімунний тиреоїдит (АІТ) - захворювання, морфологічним проявом якого є лімфоїдна і плазмоцитарна інфільтрація тканини щитоподібної залози з наступним її руйнуванням і заміною сполучною тканиною. Воно зумовлене аутоімунізацією ор­ганізму тиреоїдними антигенами.

Жінки хворіють в 15 раз частіше, в основному після 40 років. Захворювання ста­новить 5% всіх уражень ЩЗ, в даний час частота його зростає.

Вперше його описав японський лікар Хашімото в 1912 році, аутоімунний генез встановлений в 1956 році (Деніч і Роут).

Етіологія і патогенез. Причиною аутоімунного тиреоїдиту є первинне ураження імунної системи, втрата здатності розпізнавати "своє" і "чуже". В результаті спонтанних мутацій можуть вини­кати клони лімфоцитів, спрямованих проти "господаря". У здорових вони блокуються (Т-супресори), знищуються і виводяться. При ослабленні цих механізмів заборонені клони виживають, заселяють щитовидну залозу і руйнують її безпосередньо (Т-кіллери) або внаслідок продукції антитіл (В-лімфоцити).Виділяють дві стадії аутоімунного тиреоїдиту — гіпертрофічну або зобну (початкову), і атрофічну, яка є кінцевою стадією аутоімунного процесу. Із екзогенних причин захворювання варто вказати па роль інфекції (вірус). Дефіцит йоду сприяє зниженню його частоти, надлишок - підвищенню. Не випадково перше описання за­хворювання зроблено в Японії, де велика кількість продуктів моря, багатих на йод. Інколи аутоімунний тиреоїдит може стати другою хворобою при дифузному токсичному зобі, аденомі ЩЗ, ендемічному зобі. Після виникнення як фізіологічної міри захисту, аутоімунний процес може переходити в самостійну хворобу — аутоімунний тиреоїдит.

Клінічна патанатомія. Гістологічною ознакою АТ є дифузна інфільтрація сполучної ткани­ни залози лімфоїдними і плазматичними клітинами і порушення в цих місцях базальної мембрани та епітеліального вистелення фолікулів. В аспіраційному біоптаті виявляють велику кількість лімфоцитів (більше 11 в полі зору), плазматичних клітин.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)