АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфекційні хвороби

Прочитайте:
  1. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  2. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  3. Венеричні хвороби
  4. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Гемолітичної хвороби новонародженого
  7. Генні хвороби (молекулярно-генетичні)
  8. Завершення хвороби
  9. Загальні поняття про хвороби, викликані емоційно-психічною діяльністю
  10. Загальні уявлення про венеричні хвороби

 

1. У хворого порушення зору (подвоєння), утруднення ковтання та мови, сухість у ротовій порожнині, стиснення за грудиною, слабкість в м'язах, ясна свідомість, нормальна температура. Напередодні вживав у їжу в’ялену рибу. Встановіть діагноз?

A.*бульбарна форма поліомієліту ботулізм

B. енцефаліт

C. бульбарна форма поліомієліту

D. отруєння блекотою

E. менінгіт

 

2. У дитини катаральні зміни у ротоглотці, біль при ковтанні, температура тіла 38°С, значне збільшення потиличних лімфатичних вузлів. Збільшення печінки, жовтяниця. В крові виявлені атипові мононуклеари. Встановіть діагноз?

A.*Інфекційний мононуклеоз

B. Вірусний гепатит

C. Грипп

D. Дифтерія

E. Аденовірусна хвороба

 

3. Захворів раптово, підвищилась температура вище 39°С, в перші години з’явився масивний геморагічний висип на блідій шкірі, повторне блювання, менінгіальні симптоми. Артеріальний тиск знижений. Встановіть діагноз?

A.*Менінгококова хвороба

B. Грипп

C. Висипний тиф

D. Малярія

E. Черевний тиф

 

4. До ФАПу звернулась пацієнтка зі скаргами на підвищену до 38°С, випорожнення до 10 раз, рідкі з домішками слизу і крові. При пальпації живота – болючість, спазм більш виражений у ділянці сигмоподібної кишки. Встановіть діагноз?

A.*Дизентерія

B. Сальмонельоз

C. Ботулізм

D. Черевний тиф

E. Холера

 

5. Біль, субфебрильна температура, помірна гіперемія у ротоглотці, збільшений лівий мигдалик, на якому сіро–білий наліт, який важкознімається, слизова кровоточить. Збільшений малоболючий підщелепний лімфовузол зліва. Встановіть діагноз?

A.*Локалізована дифтерія глотки

B. Лакунарна ангіна

C. Ангіна Симановського – Венсана

D. Аденовірусна інфекція

E. Інфекційний мононуклеоз

 

6. За медичною допомогою звернувся чоловік 60 років з підвищеною температурою до 40°С, блюванням, водянистими випорожненнями, визначає біль в пупковій ділянці живота. За 12 годин до захворювання вживав сирі яйця. Встановіть діагноз?

A.*Сальмонельоз

B. Дизентерія

C. Ботулізм

D. Холера

E. Лептоспіроз

 

7. Перший день захворювання, температура 400 С, пульс - 140 ударів в хв., АТ - 80/40 мм рт. ст., блювота, марення, петехіальний висип на шкірі, різко болючий паховий лімфатичний вузол. Геолог, 3 дні тому повернувся з Лівії. Вкажіть вірогідний діагноз?

А.*чума

B. туляремія

C. псевдотуберкульоз

D. сибірка

E. холера

 

8. У хворого занепокоєння, підвищена збудливість, безсоння, страх, тризм, дисфагія, сардонічна посмішка, дрібні м'язи рук і ніг від напруги вільні. Напередодні травмував ногу, наступивши на гвіздок. Вкажіть вірогідний діагноз?

A.*Правець

B. Отруєння мухоморами

C. Ботулізм

D. Сказ

E. Енцефаліт

 

9. У чоловіка 25 років раптово підвищилась температура, з'явились лихоманка, головний біль, біль в животі у поперековій ділянці, жовтизна. Протягом останньої доби виділив 100 мл. каламутної темної сечі. Пізніше до наявних скарг додалися скарги на болі в м'язах. Тиждень тому був на рибалці. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A.*Лептоспіроз

B. Вірусний гепатит А

C. Вірусний гепатит Е

D. Бруцельоз

E. Малярія

 

 

10. Через місяць після повернення з літнього табору в інфекційне відділення була доставлена дитина зі скаргами на підставі яких лікарем поставлений діагноз “вірусний гепатит А?”. Який найбільш імовірний механізм зараження вірусним гепатитом А в даної дитини?

A.*фекально-оральний

B. контактний

C. повітряно-пиловий

D. трансмісивний

E. парентеральний

 

11. Як треба підготувати хворого до ректороманоскопії з підозрою на шигельоз?

A.*Перед маніпуляцією ввечері та вранці поставити очисну клізму

B. Поставити сифонну клізму

C. Промити шлунок

D. Підготовку проводити не потрібно

E. Дати знеболююче

 

12. В інфекційне відділення поступив хворий на холеру. Які випорожнення характерні?

A*«Рисовий відвар»

B. «Малинове желе»

C. «Гороховий суп»

D. Кров’янисті

E. Типу «ректальний плівок»

 

13. Жінка захворіла на грип. Вона скаржиться на гарячку, інтенсивну головну біль, біль в очах, в м’язах і суглобах, сухий кашель. Яких мір безпеки треба дотримуватися при виконанні лікарських призначень хворій?

A.*Носити маску

B. Мити руки

C. Кип’ятити інструменти

D. Дезінфікувати руки хлораміном

E. Вдягати гумові рукавиці

 

14. У хворого, госпіталізованого на 2-й день хвороби, виражена інтоксикація, лихоманка, на шкірі визначається неправильної форми велика геморагічний висип з некрозами, крововилив в склеру правого ока. Кінцівки холодні, акроціаноз. Протягом 3-х днів до дійсного захворювання відзначав закладання носа, дертя в горлі. Ваш передбачуваний діагноз:

A.*Менінгококцемія

B. Геморагічна лихоманка

C. Грип

D. Лептоспіроз

E. Чума

 

15. У хворого на дифтерію спостерігається хитка хода, слабкість у руках і ногах, часткова атрофія м’язів. Які ускладнення розвинулись:

A.*Поліневрит

B. Дифтерійний міокардит

C. Енцефаліт

D. Менінгіт

E. Токсичний нефроз

 

16. У дитини, хворої на парагрип, з’явились “гавкаючий кашель”, захриплість голосу, ціаноз носо-губного трикутника. Для якого ускладнення характерні ці симптоми?

A.*Стенозуючий ларингіт

B. Бронхіт

C. Пневмонія

D. Риніт

E. Фарингіт

17. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на головний біль, безсоння, поступове підвищення температури тіла до 39°С протягом 8 діб. З епіданамнезу відомо, що 2 тижні тому купався у ставку. При огляді ─ пацієнт кволий, повільно відповідає на запитання. Шкірні покриви бліді. Язик сухий, потовщений, вкритий сіро-бурим нальотом, краї ─ яскраво-червоні з відбитками зубів. На животі розеольозна висипка. АТ знижений, живіт здутий, печінка, селезінка збільшені. Випорожнення затримані. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Черевний тиф

B. Дифтерія

C. Холера

D. Ботулізм

E. Вірусний гепатит

 

18. Фельдшер ШМД оглядає пацієнта, який скаржиться на зниження гостроти зору, двоїння предметів, «сітку» перед очима, здуття живота, різку м’язову слабкість, сухість у роті, сиплість голосу. З епіданамнезу виявлено, що 2 доби тому вживав в’ялену рибу. При огляді хворого: язик сухий, зіниці розширені, птоз, реакція зіниць на світло різко знижена. Живіт здутий, перистальтика відсутня. Встановлений попередній діагноз «Ботулізм». Вкажіть препарат, який необхідно першочергово ввести пацієнту.

A.* Антитоксичну сироватку

B. Імуноглобулін

C. Діазолін

D. Розчин глюкози 5%

E. Цефтріаксон

 

19. Фельдшер здоровпункту вагонобудівного заводу проводить диспансерне спостереження за контактними по менінгококовій інфекції. Вкажіть термін нагляду в осередку менінгококової інфекції.

A.* 10 діб

B. 7 діб

C. 25 діб

D. 5 діб

E. 35 діб

 

20. При оказании неотложной помощи фельдшером скорой помощи кровь больного, с подозрением на ВИЧ-инфекцию, попала на медицинский халат фельдшера. Каким раствором немедленно необходимо обработать место загрязнения?

A.*3% раствором хлорамина

B. 3% раствором перекиси водорода

C. 3% раствором борной кислоты

D. 1% раствором хлорамина

E. 1% раствором хлорной извести

 

21. Фельдшер скорой помощи на выезде, по поводу колотого ранения стопы ржавым гвоздем. При осмотре фельдшером состояние удовлетворительное. На подошве левой стопы колотая рана. Установлено, что на протяжении трех последних лет ему трижды проводилась профилактика столбняка, учитывая специфику работы. Какой препарат необходимо, прежде всего, ввести фельдшеру для предотвращения возможного развития столбняка?

A.*В/м ввести 0,5 мл столбнячного анатоксина

B. В/м ввести 3000 МЕ противостолбнячной сыворотки

C. В/м ввести 1 мл столбнячного анатоксина и 3000 МЕ противостолбнячной сыворотки

D. В/м ввести антибиотик

E. В/м ввести аминазин

 

22. Скорая помощь вызвана к женщине, которую укусила собака. Какую первую помощь должен оказать фельдшер?

A.*Промыть рану кипяченой водой с хозяйственным мылом, обработать кроя раны 40-70% спиртовым раствором, наложить стерильную повязку, направить в антирабический кабинет

B. Хирургическая обработка раны, ушивание

C. Обколоть рану противостолбнячной сывороткой.

D. Обработать рану раствором перекиси водорода, наложить стерильную повязку

E. Промыть рану раствором фурацилина и наложить стерильную повязку

 

23. Фельдшер скорой помощи на вызове. При осмотре больного кожные покровы бледные, черты лица заострены, кожа, собранная в складку, долго не расправляется, «руки прачки», многократная рвота, без тошноты, испражнения обильные, водянистые, без запаха, имеют вид рисового отвара. Температура нормальная. Что должен сделать фельдшер для оказания неотложной помощи?

A.*Срочно госпитализировать в инфекционную больницу

B. Ввести раствор пенициллина

C. Ввести раствор реаферона.

D. Ввести раствор глюкозы

E. Ввести холерный бактериофаг

 

24. На ФАП звернувся пацієнт, який 70 діб тому повернувся з африканської країни, де перебував у відрядженні. Раптово в нього з’явився озноб, підвищилася температура тіла до 39,8С. Через декілька годин годин спостерігалося значне потовиділення. Про яке захворювання можна подумати?

A.*Малярія

B. Пневмонія

C. Грип

D. Холера

E. Черевний тиф

 

25. На виклику швидкої допомоги фельдшер виявив слідуючі скарги: жовтяниця, темна сеча, знебарвлений кал. При пальпації печінка збільшена. Для якого захворювання характерний цей симптомокомплекс?

A.*Вірусний гепатит

B. Малярія

C. Лептоспіроз

D. Сальмонельоз

E. Черевний тиф

 

26. На ФАП звернувся пацієнт 35р., зі скаргами на зниження зору, «туман» перед очима, двоїння предметів. Голос гнусавий. При об’єктивному обстеженні виявлено мідріаз, птоз, анізокорію, сухість слизових оболонок. За 3 дні до захворювання вживав консервовану буженину. Яке захворювання може запідозрити фельдшер?

A.*Ботулізм

B. Стовбуровий енцефаліт

C. Отруєння молоком

D. Отруєння метиловим спиртом

E. Розлади мозкового кровообігу

 

27. На виклику швидкої допомоги у пацієнта підвищена температура, багаторазове блювання. Відмічається ригідність м’язів потилиці, позитивний симптом Керніга. Назвіть синдром.

A.*Менінгеальний

B. Бульбарний

C. Вертеброгенний

D. Поліневритичний

E. Гіпоталамічний

 

28. При проведенні об’єктивного обстеження хворого з підозрою на сальмонельоз фельдшер звернув увагу на блідість шкіри, яка суха на дотик, зморшкувата, та легко збирається в складки. На який стан вказують ці симптоми?

A.*Зневоднення

B. Гіпертермія

C. Кахексія

D. Гіпотермія

E. Гіпотензія

 

29. Швидку допомогу викликала хвора 45років, яка захворіла гостро, пронос до 15-20 разів на добу у вигляді рисового відвару, потім приєдналась багаторазова блювота без нудоти, температура – 36,0С. Об’єктивно:шкірні покриви бліді, чисті, тургор тканин знижений, язик сухий, голос ослаблений. Живіт м’який, запалий, не болючий. Яке захворювання слід запідозрити фельдшеру?

A.*Холера

B. Сальмонельоз

C. Черевний тиф

D. Шигельоз

E. Амебіаз

 

30. На ФАП звернувся юнак 26 років. Хворіє протягом 2- х місяців, скаржиться на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 38-39С, схуднення на 12кг, пітливість, збільшення лімфовузлів, тривалий пронос. Про хворого відомо, що він – ін’єкційний наркоман. Яке захворювання запідозрить фельдшер?

A.*ВІЛ-інфекція

B. Лімфогранулематоз

C. Токсоплазмоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Хламідіоз

 

31. При огляді пацієнта фельдшер швидкої допомоги виявив гарячку протягом 3 діб, біль у горлі при ковтанні, наліт на мигдаликах сірувато-білого кольору, що важко знімається, після чого спостерігається кровоточивість слизової оболонки. Якій патології відповідають зазначені ознаки?

A.*дифтерії

B. Гострому тонзиліту

C. Паратонзилярному абсцесу

D. Лептоспірозу

E. Скарлатині

 

32. Ви – фельдшер швидкої допомоги. На виклику у хворого спостерігається різкий головний біль у лобно-скроневій ділянці, температура 39,5С, слизові виділення з носа, загальна слабкість, ломота в тілі. При огляді: обличчя гіперемійоване, одутле, очі блискучі, сльозотеча, затруднення носового дихання. Про яке захворювання йде мова?

A.*Грип

B. Дифтерія

C. Менінгококцемія

D. Орнітоз

E. Інфекційний мононуклеоз

 

33. Фельдшер здоровпункту дає рекомендації по прийманню відвару трав з жовчогінною дією. Він вибирає:

A.*кукурудзяні рильця, м’яту, безсмертник

B. нагідки, ромашку, звіробій

C. подорожник, кропиву, шипшину

D. спориш, ведмежі вушка, грицики

E. Листя липи, корінь алтеї, мати-й-мачуху

 

34. Пацієнт, який поранив ногу під час роботи на будівництві, через 10 діб відчув тягнучий біль, сіпання в ділянці рани, фібрилярні посмикування прилеглих м’язів. Слід очікувати появу в нього таких симптомів, як:

* Тризм, сардонічна посмішка, опістотонус

Гідрофобія

Агресія

Симптом трьох Д

Симптом Філатова – Бєльського – Копліка

 

35. Хворий на вірусний гепатит поскаржився на погіршення стану, сонливість удень та безсоння вночі, появу тремору рук та блювання. Це свідчить про розвиток:

K. * Печінкової коми

L. Інфаркту міокарда

M. Пневмонії

N. Панкреатиту

O. Анафілактичного шоку

 

36. Хворий скаржиться на підвищення температури тіла до 39 ۬۬С, біль у гомілкових м’язах, попереку, інтоксикацію і погіршення загального стану. Спостерігається олігурія, гематурія. Це характерно для розвитку:

K. * Гострої ниркової недостатності

L. Печінкової енцефалопатії

M. Гострого пієлонефриту

N. Гострого гломерулонефриту

O. Гемоглобінурійної гарячки

 

37. Під час роботи з кров’ю хворого з ВІЛ-інфекцією сталася професійна аварія. У цьому випадку медичному працівнику проводиться профілактика:

K. * АЗТ – 1000мг на добу (4 тиж)

L. АЗТ – 100мг на добу (6 тиж)

M. Тетрациклін -2г на добу (5 днів)

N. Біцилін – 5-1,5млн ОД одноразово

O. Імуноглобулін – 1,5мл (5 днів)

 

38. Хворий скаржиться на озноб, підвищення температури тіла до 38,8 ۬С, явища інтоксикації. На передній поверхні передпліччя відзначають еритему. Шкіра в цій ділянці напружена, інфільтрована, гаряча на дотик. Гіперемія і болючість мають чіткі контури, які збільшуються від центра до периферії:

K. * Бешиху

L. Еризипелоїд

M. Сибірку

N. Дерматит

O. Флегмону

 

39. У хворого на черевний тиф підозрюють ускладнення – кишкову кровотечу. Для цього стану характерні симптоми:

K. * Зниження температури тіла, артеріального тиску, прискорення пульсу.

L. Підвищення температури тіла, артеріального тиску, брадикардія.

M. Брадикардія, різкий біль у животі.

N. Озноб, поява геморагійного висипу.

O. Пронос, інтоксикація

 

40. Фельдшера ФАПу викликали додому. Пацієнт 18 р., скаржиться на різкий головний біль в лобно-скроневій ділянці, температура 39,50С, кашель, слизові виділення з носа, загальну слабкість, ломоту в усьому тілі. Об’єктивно: обличчя гіперемійоване, одутле, шкіра гаряча на дотик. Про яке захворювання йде мова?

A. *Грип

B. Гострий бронхіт

C. Гостра респіраторна інфекція

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Орнітоз

 

41. Ви фельдшер ФАПу. При огляді пацієнта виявили гарячку протягом 3 діб, біль у горлі при ковтанні, набряклість слизових оболонок, фібринозний наліт на мигдаликах сірувато - білого кольору, що важко знімається, після зняття спостерігається кровоточивість слизової оболонки. Яке обстеження підтвердить захворювання, що запідозрив фельдшер?

A. *Мазок із зіва та носа на ВL

B. Мазок із зіва та носа на менінгокок

C. Мазок із зіва та носа на стафілокок

D. Загальний аналіз крові

E. Біохімічний аналіз крові

 

42. Фельдшера «Швидкої допомоги» викликали до хворої, 45 р., яка захворіла гостро. Її турбує пронос до 15 – 20 разів на добу у вигляді рисового відвару, до якого приєдналась багаторазова блювота, без нудоти, температура тіла – 36,40С. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, чисті, тургор знижений, язик сухий, голос ослаблений. Живіт м’який, не болючий. Яке захворювання слід запідозрити?

A. *Холера

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. Червний тиф

E. Ботулізм

 

43. Фельдшера ФАПу викликали до жінки 26 р., яка захворіла гостро, з поганого апетиту, відрижки, неприємного відчуття в животі, слабкісті. На 3-й день захворювання відмітила пожовтіння склер та шкірних покривів, потемніння сечі. З моменту появи жовтяниці стан хворої покращився. З анамнезу відомо, що за 3 тижні до початку захворювання вживала сиру некип'ячену воду. Яке захворювання може запідозрити фельдшер?

A. *Вірусний гепатит А

B. Лептоспіроз

C. Вірусний гепатит В

D. Харчову токсикоінфекцію

E. Черевний тиф

 

44.На який день при черевному тифі з’являється висипка?

A. *7-10 день

B. 1 – 2 день

C. 10 – 15 день

D. 4 – 7 день

E. 15 – 20 день

 

45.У хворого скарги на біль у животі, розлади випорожнень (7-8 разів на добу з домішка­ми слизу та крові). Сигмоподібна ободова кишка палькується у вигляді болісного тяжа, напружена. Такі симптоми свідчать про:

A. *дизентерію

B. амебіаз

C. сальмонельоз

D. ботулізм

E. харчову токсикоінфекцію

 

46.Хворий на холеру скаржиться на запаморочення, іноді судоми гомілкових м’язів. Випорожнення 15 – 20 разів на добу, мають вигляд рисового відвару. Хворий втратив 5% маси тіла. Визначить ступень зневоднення організму:

A. *зневоднення ІІ ступення

B. зневоднення І ступення

C. зневоднення ІІІ ступення

D. зневоднення ІV ступення

E. зневоднення V ступення

 

47.У хворого спостерігається різкий біль в надчеревній ділянці, нудота, блювання. Відомо, що він вживав у їжу в шкільній їдальні вінегрет. Такий стан характерний для:

A. *харчових токсикоінфекцій

B. холери

C. сальмонельозу

D. дизентерії

E. ешерихіозу

 

48.Захворювання почалося поступово з головного болю, симптомів інтоксикації, з'явилося жовтяничне забарвлення слизових оболонок та шкіри. Сеча набула темного кольору. Такий
стан свідчить про:

A. *вірусний гепатит

B. лептоспіроз

C. механічну жовтяницю

D. панкреатит

E. псевдотуберкульоз

 

49.Хворий скаржиться на підвищення температури тіла до 39,5С, гарячку, головний біль, особливо в лобній ділянці, біль у м'язах, суглобах. Симптоми вказують на:

A. *грип

B. псевдотуберкульоз

C. краснуху

D. кір

E. аденовірусну інфекцію

 

50.У дитини хворої на парагрип з'явилися «гавкаючий» кашель, осиплість голосу, ціаноз носо-губного трикутника. Для якого ускладнення характерні ці симптоми?

A. *стенозуючий ларинготрахеїт

B. бронхіт

C. фарингіт

D. пневмонія

E. синусит

 

51.У хворого на тлі менінгококового менінгіту розвинувся напад судом, який препарат слід застосувати для невідкладної допомоги?

A. *натрію оксибутират

B. маніт

C. папаверину гідрохлорид

D. анальгін

E. гепарин

 

52.У хворого з менінгококцемією відзначають збільшення елементів геморагічної висипки, зниження температури тіла та артеріального тиску. Хворий загальмований. Це свідчить про розвиток:

A. *інфекційно-токсичного шоку

B. анафілактичного шоку

C. набряку мозку

D. пневмонії

E. інсульту

 

53. На ФАП звернувся хворий К., 22 років на 2-й день захворювання з профузним проносом і блюванням, судомами м'язів нижніх кінцівок. Динаміка симптомів була наступною: на 1 день - пронос 10 разів на добу, випорожнення водянисті без домішок, температура тіла залишалась нормальною, на 2-й день - приєдналась блювота, стан погіршився - пронос і блювота почастішали, з'явились судоми м'язів, нижніх кінцівок, ступенів і кистей. Об'єктивно: стан тяжкий, температура тіла 35,8°С. Шкіра бліда, акроціаноз. Риси обличчя загостренні, очі та щоки запалі. Голос сиплий. Задишка 32 за хв. Тони серця глухі, пульс 130 уд/хв., слабкого наповнення і напруження, АТ 70/50 мм. рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий, пальпація безболісна. Випорожнення водянисті без кольору і запаху. Під час огляду - блювота «фонтаном». Протягом останніх 24 годин виділив 350 мл сечі. Три дні тому приїхав з Криму, де відпочивав з родиною. Члени родини здорові. Сформулюйте і обґрунтуйте попередній діагноз.

A. *Холера. Зневоднення ІІІ ступеню

B. Сальмонельоз. Зневоднення ІІІ ступеню

C. Харчова токсикоінфекція. Зневоднення ІІІ ступеню

D. Дизентерія

E. Колі-інфекція

 

54. Хворий П., 18 років, звернувся до фельдшера на другий день захворювання. Скарги на двоїння в очах, сухість у роті, закреп. Напередодні їв в'ялену рибу. Об'єктивно: температура 36,9°С; стан тяжкий: обличчя бліде з ціанотичним відтінком, дихання утруднене, зіниці широкі, птоз. Ротоглотка гіперемійована, ковтальний рефлекс знижений, сиплість голосу, язик сухий, живіт здутий, болісний в епігастрії. Тони серця глухі, пульс 80 за хвилину, АТ 90/40 мм.рт.ст. Менінгеальних знаків немає. Діагноз. Тактика фельдшера.

A. *Ботулізм. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протиботулінічної сироватки

B. Черевний тиф. Госпіталізація в реанімаційне відділення

C. Менінгококова інфекція. Госпіталізація в реанімаційне відділення

D. Дифтерія. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протидифтерійної сироватки

E. Правець. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Введення протиправцевої сироватки

 

55. Хворий А., 15 років, учень, звернувся на ФАП зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,8 - 38,5°С, біль у горлі, нежить, загальну слабкість. Хворіє протягом тижня. В класі, де навчається хворий, спостерігаються випадки ГРЗ. Об'єктивно: стан хворого середньої тяжкості, температура тіла 38,5°С, шкірні покриви бліді. Слизова ротоглотки гіперемійована, мигдалики набряклі, в лакунах гнійні пробки легко видаляються шпателем. Пальпуються помірно болючі підщелепні, задньошийні та пахвові лімфатичні вузли. Тони серця приглушені, ритм правильний, пульс 100 за хвилину, задовільних властивостей. Збільшена печінка та селезінка. Ваш діагноз.

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Лакунарна ангіна

C. Грип

D. Дифтерія

E. Кір

 

56. Хворий М., 45 років, звернувся на ФАП на 6-й день хвороби зі скаргами на підвищення температури до 39°С, різку слабкість, біль у м'язах ніг, жовтяницю, біль голови, відсутність апетиту. Захворів гостро, коли після ознобу температура тіла підвищилась до 40°С, з'явились біль голови, біль у литкових м'язах та попереку; на 4-ий день хвороби - жовтяниця шкіри; на 5-ий - носова кровотеча та крововиливи в склери. При опитуванні хворого з'ясовано, що працює він на сільськогосподарських роботах (обмолот зерна), мешкає в приватному будинку, має підсобне господарство. Об'єктивно: стан тяжкий, температура тіла 36,4°С, загальмований, адинамічний. Шкірні покриви жовтяничні. Крововиливи в склери. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця глухі, пульс - 100 уд/хв., артеріальний тиск 90/60 мм.рт.ст. Живіт м'який, болючий у правому підребер'ї, печінка збільшена, чутлива. Пальпується селезінка. Стілець затриманий. Ваш діагноз.

A. *Лептоспіроз

B. Вірусний гепатит А

C. Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

D. Вірусний гепатит С

E. Паратиф В

 

57.Хворий В., 30 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на слабкість, знижений апетиту, шкірну сверблячку. Захворювання почалося з болю у суглобах, загального нездужання, погіршення апетиту підвищення температури. Через 3 дні з'явилась нудота, двічі блювання, зник апетит. На 6-й день хвороби стемніла сеча, знебарвився кал, з'явилася сверблячка, жовтяниця склер і шкіри. При огляді хворого: температура 37,2, жовтяниця склер і шкіри. Пульс-72 хв. АТ-100/60 мм рт. ст. Печінка щільна, болюча, збільшена.

Вкажіть діагноз.

A. *Вірусний гепатит Е

B. Лептоспіроз, жовтянична форма

C. Харчова токсикоінфекція

D. Загострення хронічного холециститу

E. Вірусний гепатит В

 

58.Хворий, 75 років викликав фельдшера ФАПу. Захворів гостро, температура за добу підвищилась до 39,7 градусів. Турбували головний біль, сухий болісний кашель. Об'єктивно: t-38,4, пульс 90 на хв., АТ 110/60 мм рт. ст., подих через ніс утруднений, гіперемія задньої стінки ротоглотки, в легенях жорсткий подих Живіт безболісний, печінка селезінка не збільшені. В анамнезі - висипний тиф 42 роки тому.

Вкажіть діагноз.

A. *Грип

B. Черевний тиф

C. Хвороба Брилля

D. Вірусний гепатит, до жовтяничний період

E. Висипний тиф

 

59.На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на переймоподібні болі у лівій ділянці живота, високу температуру, слабкість. Визначить джерело інфекції у разі захворювання на дизентерію

A. *Хворий, перехворілий, бактеріоносій

B. тварини - велика рогата худоба

C. гризуни

D. птахи

E. тварини - дрібна рогата худоба

 

60.Хворий знаходився у лікарні з діагнозом Черевний тиф. Які умови його виписування з лікарні?

A. *Після повного клінічного одужання, після 23 діб нормальної температури, після триразових лабораторних досліджень сечі, випорожнень, одноразового дослідження дуоденального секрету

B. після швидкого зменшення печінки, селезінки

C. після нормалізації температури тіла

D. після нормалізації процесів травлення

E. після одноразового дослідження сечі та випорожнень

 

61.Що потрібно зробити негайно хворому на ботулізм в умовах ФАП?

A. *промивання шлунку розчином таніну,ввести адсорбенти, зробити сифонну клізму

B. випити велику кількість рідини

C. ввести антибіотики

D. здійснювати нагляд за хворим

E. вводити ботулінічну сироватку

 

62.У якому захисному одязі проводять відбір проб для дослідження на холеру?

A. *протичумний костюм ІІ типу

B. протичумний костюм не використовують

C. протичумний костюм І типу

D. Загальний медичний одяг

E. протичумний костюм ІІІ типу

 

63.Які важкі генералізовані форми захворювання розвиваються під час подолання менінгококом місцевих бар'єрів?

A. *Менінгіт

B. Артрит

C. Міокардіт

D. Ринофарингіт

E. Менінгококцемія

 

64.При взятті матеріалу для дослідження імунофлюоресцентним методом при грипі та інших ГРВІ застосовують:

A. *розчин Хенкса

B. фізіологічний розчин

C. фосфатно-буферний розчин

D. глюкозний бульйон

E. тіогліколеве середовище

 

65.До фельдшера звернувся хворий з наступними скаргами: Дуже висока температура тіла; на шкірі висипи червоного кольору [петехії] мають вигляд зірочок; спостерігаються симптоми Кіарі-Авцина, Розенберга, збільшені печінка, селезінка; стан хворого тяжкий, шкіра гаряча, гіперемована; тахікардія, аритмія.

A. *висипний тиф

B. малярія

C. дифтерія

D. черевний тиф

E. геморагічна гарячка

 

66.Що слід зробити з метою невідкладної допомоги у разі судомного синдрому у хворого з правцем в умовах ФАПу?

A. *терміново ввести протисудомні препарати та запобігти травматизації хворого, госпіталізувати до реанімаційного відділення

B. забезпечити вільний доступ повітря

C. запобігти западанню язика

D. ввести розчин корглікона

E. ввести розчин аналгіна

 

67.Хворому з підозрою на сибірку призначили внутрішньошкірну алергічну пробу для проведення якої використовують:

A. *антраксін

B. бруцелін

C. тулярін

D. туберкулін

E. токсоплазмін

 

68.У разі потрапляння біоматеріалу в очі медичному працівнику під час надання допомоги ВІЛ-інфікованому, або хворому на СНІД пацієнту потрібно:

A. *промити очі водою [чистими руками], закапати 30 % розчином альбуциду [Сульфацил натрію]

B. промити очі водою

C. промити очі водою та закапати 0,1 % розчину адреналіну

D. промити очі та закапати розчином перманганату калію

E. промити очі фізіологічним розчином

 

69.Що необхідно зробити при наданні антирабічної допомоги на ФАПі?

A. *терміново промити рану під струменем води з господарським милом, обробити рану 70 % розчином спирту, 5 % розчином йоду, терміново звернутися до травмпункту

B. здійснити припікання рани

C. терміново зашити рану

D. нічого не робити

E. провести профілактику правця

 

70.Для профілактики внутрішньолікарняного інфікування вірусним гепатитом В, С потрібно:

A. *застосовувати стерильні інструменти, дотримувати техніки безпеки під час роботи з біологічними матеріалами

B. обстежувати пацієнтів на Нвs-антиген

C. обстежувати вагітних

D. обстежувати донорів крові і інших біологічних рідин

E. проводити нагляд за перехворілими вірусними гепатитами

 

71.Під час надання допомоги хворому на СНІД у вас розірвалася рукавичка і кров хворого потрапила вам на шкіру. Що треба зробити для запобігання інфікування ВІЛ?

A. *Обробити місце забруднення одним із дезінфектантів(70% розчином етилового спирту, 3% розчином перекису водню, 3% розчином хлораміну). Промити водою з милом і вдруге обробити спиртом

B. Промити місце забруднення під проточною водою

C. Терміново повідомити керівництво

D. Обробити місце забруднення спиртом

E. Витерти місце забруднення марлевою серветкою

 

72.Вас викликали до пацієнтки, що захворіла після вживання маринованих грибів домашнього приготування. На підставі даних розпитування та об активного обстеження ви запідозрили ботулізм. Яку допомогу необхідно надати хворій на догоспітальному етапі?

A. *Промити шлунок і кишечник

B. Призначити дієту №4

C. Ввести протиботулінічну сироватку

D. Призначити левоміцетин

E. Внутрішньовенно ввести фізіологічний розчин Na Cl

 

73.Вас викликали до хворого, стан якого дуже важкий: шкіра бліда на сідницях та ногах геморагічна висипка з некрозом. АТ 80/40 мм рт cт. температура тіла 37,2°С (напередодні ввечері 39°С). Про яке захворювання будете думати перш за все?

A. *Менінгококцемія

B. Геморагічний діатез

C. Анафілактичний шок

D. Сепсис

E. Висипний тиф

 

74.З якими тваринами слід уникати контакту вагітній, якщо вона не має антитіл до токсоплазм?

A. *Кішками

B. Коровами

C. Собаками

D. Гризунами

E. Свиньми

 

75.При обстеженні жінки, що скаржиться на свербіння та печію в ділянці промежини, виділення з піхви, акушерка виявила на слизовій оболонці піхви, шийки матки везикули та невеликі ерозії. Яке захворювання можна запідозрити?

A. *Генітальний герпес

B. Кольпіт

C. Вульвовагініт

D. Бартолініт

E. Оперізувальний герпес

 

76.Хворий скаржиться на швидку втому, біль і тяжкість в правому під- ребер’ї, жовтушність шкіри та склер, потемніння сечі, знебарвлення калу. Хворий 3 місяці тому отримав важку травму з крововтратою. Під час операції була проведена гемотрансфузія. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

A. *Вірусний гепатит В

B. Лептоспіроз

C. Черевний тиф

D. Холецистит

E. Малярія

 

77.До фельдшера на ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на головний біль, двоїння в очах, порушення ковтання, серцебиття, м’язову слабкість. Скарги з`явились на другу добу після вживання м’ясних консервів. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

A. *Ботулізм

B. Отруєння метиловим спиртом

C. Вірусний гепатит

D. Харчова токсикоінфекція

E. Малярія

 

78.На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на біль при відкриванні рота, жуванні та ковтанні, загальну слабкість, підвищену пітливість, короткочасні скорочення м'язів спини. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

A. *Правець

B. Сказ

C. Менінгоенцефаліт

D. Істерія

E. Радикуліт

 

79.У хворого черевним тифом через два тижні після початку захворювання раптово погіршився загальний стан, температура тіла 36,2°С, пульс 105 ударів за хвилину, у випорожненнях з’явилась кров. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. *Кишкова кровотеча

B. Інфекційно-токсичний шок

C. Перфорація кишок

D. Гіпертонічний криз

E. Печінкова недостатність

 

50. Яким наказом МОЗ України, направленим на профілактику зараження СНІДом, буде керуватися у своїй професійній діяльності фельдшер ФАПу:

A. *120

B. 408

C. 38

D. 223

E. 720

 

51. До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка 30-ти років у якої після лікування антибіотиками з’явилися висипи на спинці носа та щоках. За формою нагадують крила метелика. На пальцях кистей міхурцеві висипи з кров’янистим вмістом. Під шкірою пальпуються еластичні вузлики. Спостерігається ламкість нігтів, випадіння волосся. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. *Системний червоний вовчак

B. Ревматизм

C. Склеродермія

D. Вузликовий періартеріїт

E. Ревматоїдний артрит

 

52. На ФАП звернувся пацієнт, провідник потягу, на 4-ий день хвороби зі скаргами на головний біль, підвищення температури тіла. Обличчя гіперемійоване, набрякле, на перехідній складці кон’юктиви петехії, під ключицями, бічних поверхнях грудної клітки рясна розеольозно-петехіальна висипка. Відмічається симптом Говорова-Годельє. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Висипний тиф

B. Лептоспіроз

C. Грип

D. Сказ

E. Черевний тиф

 

53. До фельдшера здоровпункту звернулася пацієнтка, наркоманка, з діагнозом вірусний гепатит В, жовтянична форма, тяжкий перебіг. Які біологічні рідини є найбільш значущими для інфікування оточуючих?

A. *Кров

B. Сеча

C. Грудне молоко

D. Кал

E. Харкотиння

 

54. Під час профогляду на здоровпункті в робітники 52-х років на флюорограмі в ділянці правої верхівки легені було виявлено вогнище округлої форми. Вкажіть подальші дії фельдшера:

A. *Направити пацієнта в тубдиспансер для подальшого обстеження

B. Призначити пацієнту пробу Манту

C. Призначити антибактеріальну терапію

D. Призначити протитуберкульозні препарати

E. Направити пацієнта в онкодиспансер для подальшого обстеження

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2670 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.087 сек.)