АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шкірні та венеричні хвороби

Прочитайте:
  1. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  2. АЛЕРГІЧНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПРОБИ (ШКІРНІ).
  3. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  4. Венеричні хвороби
  5. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  6. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  7. Гемолітичної хвороби новонародженого
  8. Генні хвороби (молекулярно-генетичні)
  9. Завершення хвороби
  10. Загальні поняття про хвороби, викликані емоційно-психічною діяльністю

1. До ФАПу звернулась жінка зі скаргами на сильний свербіж у ділянці правого передпліччя і кісті, які виникли після використання нового прального порошку. Об’єктивно: шкіра кісті і передпліччя гіперемована, набрякла, папульозні і везикулярні висипи. Встановіть діагноз?

A.*Алергічно-контактний дерматит

B. Псоріаз

C. Нейродерміт

D. Токсикодермія

E. Піодермія

 

2. Пацієнтка скаржиться на появу сверблячки, особливо вночі протягом 3 днів. При огляді: на шкірі пальців, передній поверхні пахових ямок, на животі, сідницях, внутрішній поверхні стегон чисельні попарно розміщені папуло-везикули, екскоріації, кров’янисті кірочки. Встановіть діагноз?

A.*Короста

B. Алергічний дерматит

C. Екзема

D. Атопічний дерматит

E. Піодермія

 

3. У хворої при огляді виявлено: на шкірі правої гомілки вогнище з чіткими межами. На фоні гіперемії та незначної інфільтрації відмічаються везикули, точкові ерозії, що виділяють серозний ексудат, кірочки, по периферії вогнища – пустули. Встановіть діагноз?

A.*Гостра мікробна екзема

B. Атопічний дерматит

C. Нейродерміт

D. Псоріаз

E. Бешиха

 

4. Назвіть первинний морфологічний елемент:

A.*гноячок

B. рубець

C. тріщина

D. ліхенізація

E. ерозія

 

5. Назвіть вторинні морфологічні елементи висипки при екземі:

A.*кірка

B. рубцева атрофія

C. папули

D. мікровезикули

E. вегетації

 

6. Скарги хворої на гострий гонорейний цервіцит:

A.*свербіж

B. виділень з каналу шийки матки немає

C. слизисто-гнійні виділення з каналу шийки матки

D. великі та малі соромітні губи незмінені

E. гіперемія великих та малих соромітних губ

 

7. У дерматологічному відділенні знаходиться хвора зі скаргами на сильний свербіж у ділянці правого передпліччя і кісті, які виникли зразу після того як хвора використовувала порошок для прання «Лоск». Об’єктивно: шкіра кісті і передпліччя гіперемірована, набрякла. На цьому фоні папульозні і везикульозні висипи. Для якого захворювання це характерно?

A.*Аллергічно-контактний дерматит

B. Псоріаз

C. Токсікодермія

D. Нейродермія

E. Піодермія

 

8. При об’єктивному обстеженні хворого на шкірі виявлено папулі і бляшки рожевого кольору, вкриті сріблястими лусочками. Феномени: «стеаринова пляма, «термінальна плівка», «точкова кровотеча» - різко позитивні. Яке захворювання у хворого?

A.*Псоріаз

B. Червоний вовчак

C. Червоний плоский лишай

D. Нейродерміт

E. Сифіліс

 

9. У хворого 20 років свіжий гострий передній гонорейний уретрит. Що треба зробити для підтвердження діагнозу?

A.*Мазок із уретри

B. Загальний аналіз сечі

C. Загальний аналіз крові

D. Аналіз сечі по Зімницькому

E. Аналіз крові на гонокок

 

10. До фельдшера ФАПу звернулася жінка 28 років зі скаргами на появу не болючої ерозії в ділянці зовнішніх статевих органів до 1 см в діаметрі, збільшений у паху щільний не болючий лімфовузол. Яке захворювання слід запідозрити?

A.* Сифіліс

B. Екзема

C. Імпетиго

D. Дерматит

E. Еритема

 

11. До фельдшера ФАПу звернулася жінка Щ. 25 років, зі скаргами на висипи у ділянці шкіри тулуба, у вигляді невеликих плям неправильної форми діаметром від 0,5 до 2 см., блідо – рожевого кольору, які не підвищуються над рівнем шкіри, є в наявності супровідний лімфаденіт. Позитивна RW. Яке захворювання слід запідозрити?

A.*Вторинний сифіліс

B. Екзема

C. Пізній сифіліс

D. Дерматит

E. Первинний сифіліс

 

12. До фельдшера ФАПу звернулася хвора Д., 18 років, зі скаргами на свербіж у сечівнику, біль на початку сечовипускання. Незначні склоподібні слизисті виділення, ерозії на шийці матки. Відчуття вологості в ділянці піхви, тяжкість та незначний біль у ділянці попереку під час менструації. Яке захворювання слід запідозрити?

*Хламідіоз

Гарднерельоз

Трихомоніаз

Гонорея

Мікоплазмоз

 

13. Пацієнтка 45 р. звернулась на ФАП зі скаргами на сверблячий висип на шкірі. Висип з’явився тиждень тому, після нервового стресу. При об’єктивному огляді: на шкірі розгинальних поверхонь кінцівок (лікті, коліна), рожево-червоного кольору папули, вкриті сріблясто-білими лусочками. При зішкрібуванні лусочок спостерігається «феномен стеаринової плями», «феномен термінальної плівки», «феномен точкової кровотечі». Вкажіть захворювання, для якого характерні такі клінічні ознаки.

A.* Псоріаз

B. Екзема

C. Нейродерміт

D. Короста

E. Рожевий лишай

 

14. Ви працюєте фельдшером на ФАПі. До Вас звернувся пацієнт 22 р. зі скаргами на гнійні виділення із сечовипускного каналу та болюче сечовипускання. Дані ознаки з’явилися через декілька днів після статевого контакту з малознайомою жінкою. Об’єктивно: слизова оболонка зовнішнього отвору сечівника набрякла, червоного кольору, з каналу виділяється густий жовто-зелений гній. Вкажіть першочергові методи обстеження хворого.

A.* Забір матеріалу для бактеріоскопічного дослідження

B. Загальний клінічний аналіз крові

C. Аналіз крові на реакцію Вассермана

D. Забір загального аналізу сечі

E. Забір аналізу сечі за методом Зимницького

 

15. В какие сроки фельдшеру здравпункта необходимо привлечь к обследованию и лечению лиц, которые контактировали с больными чесоткой?

A.*3 дня

B. 10 дней

C. 15 дней

D. 20 дней

E. 1 месяц

 

16. Какой документ должен заполнить фельдшер ФАПа при выявлении больного венерической болезнью?

A.*089/у

B. 003/y

C. 065/y

D. 058/y

E. 025/y

 

17. К фельдшеру ФАПа обратилась больная С., 56 лет, болеет около года. На коже груди, живота, бёдер имеются напряженные и вялые пузыри, эрозии с геморагическим отделяемым. Состояние больной тяжёлое. Положительный симптом Никольского. В мазке-отпечатке с эрозии обнаружены клетки Тцанка. О каком заболевании должен подумать фельдшер?

A.*Вульгарная пузырчатка

B. Дерматит Дюринга

C. Герпес простой

D. Многоформная экссудативная эритема

E. Псориаз

 

18. Какие рекомендации даст фельдшер здравпункта родственникам больного сифилисом по обеззараживанию домашних предметов обихода?

A.*Кипячение и высушивание

B. Охлаждение до 0 С

C. Охлаждение до 15 С

D. Охлаждение до 70 С

E. Охлаждение до 35 С

 

19. Під час профілактичного огляду на здоровпункті промислового підприємства у працівника М. 25 р. виявлено не болючу ерозію на статевому члені та збільшений не болючий щільний лімфовузол в паху. До якого спеціаліста слід направити пацієнта на консультацію?

A.*Дерматовенеролога

B. Хірурга

C. Терапевта

D. Інфекціоніста

E. Ендокринолога

 

20. За викликом швидкої допомоги пацієнту було встановлено діагноз кропив’янка з початковими ознаками набряку гортані. Який препарат необхідно ввести негайно?

A.*Адреналін

B. Новокаїн

C. Пеніцилін

D. Індометацин

E. Но-шпу

 

21. На ФАП звернулась пацієнтка Н. 38 р. зі скаргами на сверблячку, особливо вночі, та висипку на шкірі які тривають 4 дні поспіль. При огляді на шкірі молочних залоз, живота та внутрішніх поверхонь стегон чисельні попарно розміщені папули, розчухи, кров’янисті кірки. Про яку хворобу слід подумати?

A.*Коросту

B. Екзему

C. Алергічний дерматит

D. Кропив’янку

E. Еритразму

 

22. На ФАП звернувся пацієнт Ж. 27 р. зі скаргами на підвищення температури до 39.80С та різкий біль в правому яєчку. При огляді яєчко збільшене, гіперемійоване, гаряче та болюче на дотик. В анамнезі були гнійні виділення з уретри, займався самолікуванням. Про яке ускладнення слід подумати?

A.*Епідидиміт

B. Простатит

C. Парафімоз

D. Баланопостит

E. Фімоз

 

23. На ФАП звернувся пацієнт М. 45р. зі скаргами на висипку на шкірі, яка з’являється в холодну пору року вже третє. При обстежені на шкірі папули і бляшки синюшно-червоного кольору вкриті сріблясто-білими лусочками, феномени “стеаринова пляма”, “термінальна плівка” та “точкова кровотеча” --- позитивні. Про яку хворобу слід подумати?

A.*Псоріаз

B. Червоний плоский лишай

C. Червоний вовчак

D. Нейродерміт

E. Сифіліс

 

24. На прийом до фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 25 р., яка скаржиться на появу сверблячки, особливо вночі протягом 3-х днів. При огляді: на шкірі пальців (бокових поверхнях, міжпальцевих складках), передньої поверхні живота, сідницях, внутрішній поверхні стегон, на молочних залозах численні попарно розміщені папуловезикули, екскоріації, кров’янисті кірочки. Для якого захворювання це характерно?

A. *Короста

B. Алергічний дерматит

C. Екзема

D. Атопічний дерматит

E. Рожевий лишай

 

25. На прийом до фельдшера ФАПу звернувся чоловік 38 р. зі скаргами на висипання на шкірі. Об’єктивно: на шкірі - папули і бляшки синюшно – червоного кольору, вкриті сріблястими лусочками. Феномени «стеаринова пляма»,«термінальна плівка», «крапкова кровотеча» – різко позитивні. Яке захворювання у хворого?

A. *Псоріаз

B. Червоний вовчак

C. Червоний плоский лишай

D. Нейродерміт

E. Сифіліс

 

26. Ви - фельдшер здоровпункту. При проходженні профілактичного огляду у дерматовенеролога жінці встановлено діагноз: «Первинний серопозитивний сифіліс». Яку клінічну ознаку виявили при об’єктивному обстеженні?

A. *Твердий шанкер

B. Розеоли

C. Папули

D. Гострокінцеві кандиломи

E. Сифілітичнігуми

 

27. До фельдшера здоровпункту звернувся пацієнт зі скаргами на періодичний біль при сечовипусканні та незначні гнійні виділення з уретри, хворіє 2 місяці. Фельдшер запідозрив хронічну гонорею. За допомогою якого методу проводиться біологічна провокація при гонореї?

A. *Введення гоновакцини

B. Масаж сечівника на буж

C. Вживання гострої їжі, пива

D. Інстиляція розчину нітрату срібла у сечівник

E. Масаж передміхурової залози

 

28. При об’єктивному обстеженні хворого на шкірі виявлено папули т а бляшки синюшно-червоного кольору, вкриті сріблястими лусочками. Феномени «стеаринова пляма», «термінальна плівка», «точкова кровотеча» різко позитивні. Яке захворювання у пацієнта?

A. *Псоріаз

B. Червоний вовчак

C. Нейродерміт

D. Сифіліс

E. Червоний плоский лишай

 

29. Хворій К. встановлено діагноз «Екзема». Лікар призначив для місцевого лікування примочки з відвару кори дуба. Що є показанням до призначення примочок?

A. *Мокнуття

B. Відчуття паління

C. Відчуття свербіння

D. Сухість шкіри

E. Гіперемія шкіри

 

30. Пацієнтка 25 років скаржиться на появу сверблячки, особливо вночі, протягом 3-х діб. При огляді: на шкірі рук (в між пальцевих проміжках, бокових поверхнях), на животі, сідницях, внутрішній поверхні стегон, на молочних залозах численні попарно розміщені папуло-везикули, кров’янисті кірочки. Для якого захворювання це характерно:

A. *Короста

B. Алергічний дерматит

C. Екзема

D. Атопічний дерматит

E. Ерітразма

 

31. Пацієнтка 25 років скаржиться на появу сверблячки, особливо вночі, протягом 3-х діб. При огляді: на шкірі рук (в між пальцевих проміжках, бокових поверхнях), на животі, сідницях, внутрішній поверхні стегон, на молочних залозах численні попарно розміщені папуло-везикули, кров’янисті кірочки. Для якого захворювання це характерно:

A. *Короста

B. Алергічний дерматит

C. Екзема

D. Атопічний дерматит

E. Ерітразма

 

32.Вкажіть препарати для проведення санітарної обробки хворої на коросту:

A. *Бензилбензоат

B. Бензилпеніцилін

C. Біцилін – 3

D. Біцилін – 5

E. Хлорофіліпт

 

33.У жінки під молочними залозами кандидоз. Які методи обстеження проводяться для підтвердження діагнозу?

A. *Збирання лусочок з ураженої поверхні

B. Біопсія молочної залози

C. Клінічний аналіз крові

D. Рентгенографія

E. Коагулограма

 

34. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 39 років зі скаргами на свербіж шкіри, який з’явився одночасно з висипанням і значно посилюється увечері та вночі. З анамнезу з’ясовано, що 10 днів тому він прибув з відрядження, де проживав у гуртожитку. Об’єктивно: на шкірі живота, сідниць, променево-зап’ясткових суглобів та бокових поверхонь пальців рук – парні папуло-везикулярні з кров’яними кірочками. Встановіть попередній діагноз

A. * Короста

B. Екзема

C. Кропив’янка

D. Токсикодермія

E. Пруриго

 

35. До фельдшера здоров. пункту промислового підприємства звернувся хворий, 30 років, зі скаргами на дискомфорт у ділянці зовнішніх статевих органів,що з’явився декілька днів тому. Об’єктивно: в ділянці правої великої соромітної губи виявлено щільний безболісний, синювато-червоного кольору набряк, при натискуванні пальцем сліду не лишається. Пахвинні реґіонарні лімфовузли дещо збільшені з одного боку, неболісні. Поставте попередній діагноз.

A. * Сифіліс первинний

B. Генітальний герпес

C. Шанкриформна піодермія

D. Коростяний хід

E. Рак статевих органів

 

36.У пацієнта в ділянці розгинальних поверхонь ліктів та колін – червоні бляшки, вкриті сріблястими лусочками, які існують упродовж року. Про яку хворобу слід подумати?

A. * Псоріаз

B. Дерматит

C. Екзему

D. Дерматофітію

E. Червоний плоский лишай

 

37.У пацієнта гіперкератотична форма дерматофітії ступнів. Яка група мазей показана на першому етапі місцевого лікування?

A. * Кератолітична

B. Протигрибкова

C. Противірусна

D. Кортикостероїдна

E. Протипаразитарна

 

38.У пацієнта підозрюють ранній латентний сифіліс. Що необхідно взяти у нього для лабораторного підтвердження сифілісу?

A. * Кров

B. Слину

C. Лімфу

D. Сечу

E. Кал

 

39.У хворого скарги на біль та печіння по ходу 6–7 ребер зліва. Об’єктивно: однобічно на тлі незначної еритеми групами розміщені пухирці з серозним та серозно-геморагічним вмістом. Про яку хворобу слід подумати?

A. * Оперізуючий герпес

B. Імпетиго

C. Дерматит

D. Екзема

E. Кандидоз

 

40.У хворого на статевому члені неболюча ерозія. При пальпації в основі ерозії щільний інфільтрат, у паху збільшений неболючий лімфатичний вузол. Про яку хворобу слід подумати?

A. * Сифіліс

B. Дерматит

C. Герпес

D. Імпетиго

E. Кандидоз

 

41.При якому захворюванні,що передається статевим шляхом, виділення із уретри, піхви, шийці матки мають пінистий характер?

A. *трихомоніаз

B. гонорея

C. гарднерельоз

D. сифіліс

E. мікоплазмоз

 

42.На ФАПі хворої дитині 3 років встановлено діагноз: «Мікроспорія волосистої частини голови». Для підтвердження діагнозу було призначено люмінесцентна діагностика за допомогою лампи Вуда. Якого кольору буде світіння вогнища ураження у хворої дитини?

A. *яскраво-зелене

B. коралово-червоне

C. золотисто-жовте

D. жовто-коричневе

E. рожево-коралове

 

43.Хворий 30 років, звернувся до ФАПу зі скаргами на гостру однобічну біль у вусі, завушній ділянці голови та везикулярний висип. При обстеженні виявлено синдром Хунта. Якій діагноз у хворого?

A. вушний оперізуючий герпес

B. простий герпес

C. екзема

D. сифіліс

E. дерматит

 

44.У жінки 28 років при дослідженні крові виявлено еозинофілію. Для якого захворювання це найбільш типове?

A. *алергічний дерматит

B. сифіліс

C. педикульоз

D. гарднерельоз

E. оніхомікоз

 

45.Хворому 33 років встановлено діагноз: «Істинна екзема, стадія мокнуття». Який засіб зовнішнього лікування слід використовувати?

A. *примочки

B. креми

C. пластири

D. присипки

E. пасти

 

46.Для якої стадії псоріазу ізоморфна реакція Кебнера є типовою?

A. *прогресуюча

B. регресивна

C. стаціонарна

D. хронічна

E. гостра

 

47.До дерматолога звернулося хвора жінка зі скаргами на облисіння голови, яке почалося зі скронь та поширилося по всій голові. При об’єктивному обстеженні, крім алопеції, на тулубі виявлено розеольозний та папульозний висип. Реакція Вассермана різко позитивна. Який період якого захворювання у хворої жінки?

A. *вторинний період сифілісу

B. первинний період сифілісу

C. вроджений сифіліс

D. гостра гонорея

E. хронічний хламідіоз

 

48.При профосмотрі хворої 35 років встановлено діагноз: “Трихомонозний гострий уретрит”. Яке етіотропне загальне лікування слід призначити хворому?

A. *трихопол

B. валідол

C. ноотропіл

D. тубазид

E. корвалол

 

49.Для якого захворювання характерне ускладнення-хвороба Рейтера?

A. *хламідіоз

B. оперізуючий лишай

C. гарднерельоз

D. сифіліс

E. оніхомікоз

 

50.До фельдшера здоровпункту меблевої фабрики звернувся робітник фарбувального цеху зі скаргами на висипання червоного кольору, які піднімаються над поверхнею шкіри потім стають білими і супроводжуються сильним свербіжем. Фельдшер поставив діагноз кропив’янка. Вкажіть лікарський засіб невідкладної допомоги.

A. *Тавегіл

B. Аналгін

C. Цефтріоксон

D. Стрептоцид

E. Амізон

 

51.У хворого після відкритого перелому, у нижній третині гомілки, на фоні еритеми з’явились папули, пухірці, ерозії, мокнуття, гноячки, гнійні кірки. Турбує незначний свербіж, біль. Поставте діагноз.

A. *Мікробна екзема

B. Себорея

C. Дерматит

D. Бешиха

E. Псоріаз

 

52.При профілактичному огляді фельдшер звернув увагу, що на обличчі дитини біля ротової порожнини солом’яно-жовтого кольору кірочки з периферичною еритематозною окрайкою, після видалення якої лишається червонувата пляма та мокнуття. Ваш попередній діагноз?

A. *Стрептодермія

B. Дерматит

C. Екзема

D. Кандидоз

E. Стафілодермія

 

53.Що дасть вам підстави запідозрити карбункул:

A. *Кілька фурункулів, об’єднаних в один запальний процес

B. Запалення одного волосяного мішечка й потової залози

C. Запалення кількох волосяних мішечків, розташованих поряд з потовими залозами

D. Наявність окремих фолікулів, що перебувають у різних фазах розвитку

E. Запалення кількох волосяних мішечків, розташованих поряд. І сальних залоз

 

54.Який препарат часто спричинює токсикодермію?

A. *Сульфаніламідний

B. Аскорбінова кислота

C. Преднізолон

D. Мазь флуцинар

E. Вітаміни

 

55.Назвіть первинний елемент висипки, характерний для кропив’янки:

A. *Пухир

B. Папула

C. Екскоріація

D. Вузол

E. Кірка

 

56.При огляді хворого фельдшер виявив на шкірі волосистої частини голови, розгинальних поверхнях кінцівок мономорфний висип у вигляді рожево-червоних папул, покритих сріблястими лусочками. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

A. *Псоріазу

B. Сухої себореї

C. Червоного вовчака

D. Нейродерміту

E. Червоного плоского лишаю

 

57.До фельдшера на ФАП звернулася мати з дитиною 5 років із скаргами на висип на волосистій частині голови. При огляді виявлено два вогнища рожевого кольору круглої форми з чіткими границями, висівкоподібним лущенням на поверхні і обламаним волоссям на рівні 3-6 мм від поверхні шкіри. Про яке захворювання слід подумати?

A. *Мікроспорію

B. Стрептококове імпетиго

C. Різнокольоровий лишай

D. Гніздову плешивість

E. Головну вошивість

 

58.Хвора скаржиться на висип на верхній губі, який супроводжується печінням та свербежем. Об’єктивно: на червоній окрайці верхньої губи на фоні еритеми, набряку наявні везикули із прозорим вмістом. Про яке захворювання слід подумати?

A. *Простий герпес

B. Імпетиго

C. Контактний дерматит

D. Звичайну пухирчатку

E. Екзему

 

59. При профілактичному огляді дітей в сільській школі, фельдшером виявлено дитину, на волосистій частині голови якої 3 круглі плями з порідінням волосся. Об’єктивно: плями розміром до 1,5 см в діаметрі, без різко виражених запальних явищ, лущаться. У вогнищах ураження волосся обламане на рівні 6 мм над рівнем шкіри. Який додатковий метод обстеження Ви застосуєте для встановлення діагнозу?

A. *Мікроскопічне дослідження ураженого волосся та лусочок

B. Серологічне дослідження

C. Вірусологічне дослідження

D. Відшарування за Арієвичем

E. Імунологічне дослідження

 

60. До Вас звернувся студент ПТУ зі скаргами на свербіж, що посилюється вночі. Об’єктивно: висипка локалізується в міжпальцевих складках кистей, на передпліччях, животі у вигляді підвищених над рівнем нормальної шкіри маленьких, як ниточка, смужок. На місці ходів видно везикульозно-папульозну висипку, яка внаслідок розчухів вкрита кров’янистими кірочками. Якою буде Ваша тактика щодо осіб, які спілкувалися з пацієнтом?

A. *Обстеження, ізоляція та лікування

B. Призначення антибактеріальних препаратів

C. Введення антигістамінних препаратів

D. Застосування примочок

E. Застосування збовтуючих сумішей

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2985 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.038 сек.)