АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вікові та статеві особливості черепа

Прочитайте:
  1. N Яєчка у хлопчиків опущені в калитку, у дівчаток – малі статеві губи і клітор прикриті великими статевими губами.
  2. Анатомия основания черепа с учетом локализации парабазальных синусов, магистральных сосудов и краниобазальных нервов
  3. Анатомо - топографические особенности решетчатого лабиринта могут способствовать переходу патологических процессов в глазницу, полость черепа, на зрительный нерв.
  4. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  5. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  6. Аномалии и пороки развития черепа
  7. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  8. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  9. Б — соотношение лицевого черепа взрослого и новорожденного
  10. Будова покривних кісток черепа.

Мозковий череп новонародженого у 8 разів більший від лицевого, в той час як у дорослого він переважає лицевий лише у 2 рази внаслідок повного розвитку жувального апарату.

Особливістю черепа новонароджених і дітей грудного віку є залишки перетинчастого черепа – тім’ячка (fonticuli). Розрізняють переднє, заднє і парні бічні – клиноподібне і соскоподібне тім’ячка. Переднє тім’ячко – найбільше, ромбоподібної форми. Воно розташоване між лобовою і тім’яними кістками і заростає на другому році життя. При наростанні внутрішньочеревного тиску тім’ячко стає опуклим, а при захворюваннях, які викликають різке зневоднення організму (наприклад, дизентерія), западає. Заднє тім’ячко, мале, трикутної форми, заростає до 2-го місяця життя. Бічні тім’ячка у доношених новонароджених часто відсутні, а якщо вони є, то заростають на 2-3-му місяці життя.

 

Другою особливістю черепа новонароджених є наявність хрящових прошарків між частинами кісток основи черепа.

Третя особливість - нерозвинуті повітроносні синуси, горби, відростки, немає зубів, слабко розвинуті щелепи, спостерігається широка очна ямка, лобова кістка складається з двох половин, надбрівні дуги відсутні. Шви черепа форму­ються на 3-5-му році життя. Ріст черепа закінчується на 25-30-му році життя. Розвиток, ріст і форма черепа знаходяться в тісному взаємозв'язку з розвитком головного мозку та м'язів, які виконують моделюючу дію на молоду кісткову тканину. Якою б мінливою не була форма черепа, ці зміни не впливають на розумові здібності людини.

Чоловічий череп відносно більший від жіночого. Жіночий зберігає деякі риси дитячого черепа. В цілому статеві відмінності черепа у людей незначні.

Старечі зміни характеризуються розсмоктуванням гребенів, губчастої кісткової тканини. Череп стає легким і ламким.

На форму черепа впливають також і конституційні особливості.

Якби вам випало жити в середньо­віччі і довелося страждати на дош­кульний головний біль, тогочасні лі­карі дійшли б згоди, що у вас вселив­ся злий дух, і, бажаючи позбавити вас хвороби, вдалися б до трепанації черепа. Інакше кажучи, вам би прос­вердлили дірку в черепі, аби дати вийти злому духові.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 3348 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)