АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Специфічна імунотерапія

Прочитайте:
  1. Імунотерапія
  2. Неспецифічна імунотерапія

 

Специфічна активна стимулююча імунотерапія -пов'язана з імунопрофілактикою інфекційних захворювань. Для неї застосовують вакцини, анатоксини, антигени. Прикладом може служити застосування стафілококового анатоксина і вакцини для лікування і профілактики стафілококових інфекцій. Стафілококову вакцину (анатоксин) застосовують для збільшення рівня антистафілококових антитіл. Вона активує фагоцитоз, стимулює антителообразование. Показання до застосування — хронічна рецидивуюча стафілококова інфекція. Протипоказання — важкі алергічні захворювання, первинні иммунодефициты. Ефективність застосування стафілококового анатоксина і вакцини контролюється початковим і подальшим визначенням титру антитіл.

Специфічна активна переважна імунотерапія заснована на індукції толерантності до антигена, десенсибілізації або гіпосенсибілізації. Цей варіант найчастіше використовується при полінозах. Суть його полягає у введенні в організм хворого в період ремісії зростаючих доз алергену, починаючи з мінімальної кількості, що не викликає алергічної реакції. Алерген вводиться внутрикожно, интраназально або перорально. Відбувається утворення IgG4, що запобігає при повторному введенні (попаданні) алергену пов'язанню його з lgE і дегрануляцією огрядних кліток (анафілаксію). При інфекційно-алергічних процесах гіпосенсибілізацію проводять алергенами мікроорганізмів, роль яких в запаленні доведена. Для цього використовують аутовакцины, гомовакцины або різні препарати мікроорганізмів. Основним механізмом дії специфічної гипосенсибилизирующей терапії є вироблення у хворих «блокуючих» антитіл класу IGG, стимуляція Т-супресорів, активність яких при алергії понижена. Показанія— аллергоанамнез. Протипоказання — супутні важкі захворювання (туберкульоз, ревматизм, онкологія, психічні, вагітність і ін.).

Специфічна адаптивна імунотерапія. При ній иммунекомпетентные клітки отримують готову антигенспецифическую информацию— чинник перенесення (ФП) і імунну І-РНК. ФП — екстракт лейкоцитів сенсибілізованого донора, здатний переносити гіперчутливість сповільненого типу несенсибілізованим рецепиентам. Стимулює иммунореактивность, підсилює антителозависимую цитотоксичность, збільшує число Т-лімфоцитів. І-РНК — виділена з лімфоїдних тканин імунізованих тварин. Здатна індукувати імунну відповідь у інтактних тварин. Функціонує як Т-хелперний чинник, стимулюючий клітинний, трансплантаційний і протипухлинний імунітет.

Специфічна пасивна замісна імунотерапія. Під такою терапією мають на увазі введення готових специфічних захисних чинників системи імунітету. Це специфічні антитіла у вигляді імунних сироваток або очищені препарати імуноглобулінів. Особливо ефективна при інфекційних захворюваннях (правець, газова гангрена, дифтерія, ботулізм і ін.), при укусах змій, гнійно-септичних інфекціях.

Специфічна пасивна переважна імунотерапія. Відрізняється від замісної тим, що імунні чинники (антитіла) вводяться в організм з метою пригноблення иммуннологических реакцій. Приклад — профілактика резус-конфликта при вагітності, яка полягає у введенні первородящим Rh(—) жінкам в перших 48—72 ч після народження Rh(+) дитини антирезусных антитіл, що пригнічують синтез антитіл у матери в результаті скріплення Rh-антигена. Іншим прикладом може служити введення ритуксимаба (антитіл до CD19+), хворим ревматоїдним артритом для зменшення клона В-лімфоцитів, що продукують антитіла до хряща.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 529 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)