АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ускладнення при проведенні ін’єкційного знеболення.

Прочитайте:
  1. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження
  2. В приймальному відділенні роділлі стало зле, вона втратила свідомість, почалися судоми. Про яке ускладнення це свідчить?
  3. Венозні ускладнення під час вагітності
  4. Класифікація засобів протипухлинної медикаментозної терапії.. Побічні ефекти і ускладнення застосування, їх лікування і профілактика.
  5. Можливі побочні дії та ускладнення
  6. Можливі ускладнення при внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом’язових ін’єкціях, профілактика і тактика медичної сестри при їх виникненні
  7. Можливі ускладнення при проведенні плевроцентезу, надання допомоги.
  8. Організація роботи спеціаліста поліграфа при проведенні скринінгової перевірки
  9. Переважний антимікробний спектр і ускладнення фармакотерапії основних груп антибактеріальних лікарських засобів
  10. ПІСЛЯПОЛОГОВІ ІНФЕКЦІЙНІ УСКЛАДНЕННЯ
  • відлом ін’єкційної голки;
  • утворення гематоми є наслідком пошкодження судини;
  • післяін’єкційні болі і набряк, з’являються, якщо анестезія проводиться грубо, швидко вводиться р-н, що може пошкодити м’які тканини.
  • післяін’єкційний некроз може спостерігатися при знеболенні ділянок, які не мають підслизового шару(тверде піднебіння)..
  • гнійне запалення на місці ін’єкції(занесення інфекції в глибину м’яких тканин.)
  • ідіосинкразія виникнення червоних плям на шкірі, свербіння.


Показання до місцевого знеболення:
1.будь-які втручання в порожнині рота і на обличчі, що супроводжуються болем;
2.у ослаблених хворих і у людей похилого віку, тобто у осіб з дихальною і серцево-судинною недостатністю - в тих випадках, коли наркоз пов'язаний з великим ризиком.

Протипоказання до місцевого знеболення.
Абсолютним протипоказом до місцевого знеболення може бути тільки індивідуальна непереносимість анестетика, однак це відноситься строго до конкретного знеболюючого препарату, який може бути замінений, а не до методу. Відносним протипоказом є страх хворого і інші психологічні прояви несприняття інєкції, які можуть бути блоковані седативними препаратами; супутні захворювання і стани, які при яких необхідний індивідуальний підбір препарату; порушення серцево-судинної діяльності, гіпртонія, цукровий діабет, вагітність.

Загальні правила виконання місцевої анестезії.

1. Лікар-стоматолог, повинен чітко представляти анатомо-топографічні особливості області, куди вводять розчин.

2. Необхідно правильно вибрати анестетик і спосіб його введення.

3. Слід пам'ятати, що місцевий анестетик є лікарським препаратом системної дії, отже, застосовувати його треба в мінімальних дозах і концентраціях, здатних викликати адекватну анестезію.

4. При введенні анестетика у хворого не повинне виникати відчуття печіння або больової реакції. Ін'єкційні розчини повинні бути стерильними і сумісними з тканинами.

5. Температура анестезуючих розчинів повинна бути близькою до температури. Розчини підвищеної (більш 35-36С) температури представляють велику небезпеку для тканин, чим розчини зниженої температури.

6. Швидкість введення анестетика повинна бути невисокою. Небажане попадання анестетика в кровоносне русло із-за швидкого розвитку загальної токсичної реакції або зниження ефекту дії, необхідно до його введення підтягати на себе поршень шприца.

7. Область ін'єкції повинна бути оброблена антисептиком, при нагоді необхідно провести поверхневу анестезію.

8. Вживані голки повинні бути гострими. Не слід травмувати тканини і вводити голку в одне і те ж місце, міняти напрям її в тканинах (необхідно відтягнути голку назад, а потім змінити напрям), вводити голку до кінця (т.е. занурювати її в тканини до рівня канюлі), докладати зусилля при щонайменшому опорі, особливо поблизу окістя і кістки.

9. Неприпустимо проводити ін'єкцію місцевого анестетика за межами того кабінету, де виконуватимуть втручання, тобто направляти хворого в інший кабінет або відділення для виконання місцевої анестезії.

10. Ніколи не слід робити ін'єкцію так, щоб вона була несподіванкою для хворого. До проведення анестезії його треба готувати.

11. Неприпустимо проведення місцевої анестезії без попередньої оцінки стану хворого і з'ясування алергічного і фармакотерапевтического анамнезу.

Провідникове знеболення дозволяє виключити больову чутливість на значній ділянці верхньої і нижньої щелепи і прилеглих до них м'яких тканин. При провідниковій анестезії розчин анестетика вводять біля нервового стовбура. Достатньо виражене знеболення досягається меншою кількістю анестетика, чим при інфільтраційній анестезії. Нервові стовбури при провідниковому знеболенні блокують або в місці виходу їх з кісткової тканини, або перед входом в неї. Провідникову анестезію роблять у горба верхньої щелепи, в області підочноямкового, великого піднебінного, нижнечелюстного і підборіддя отворів. У крилопіднебінній ямці можна блокувати всю II гілка, а у овального отвору - всю III гілка трійчастого нерва.

Ускладнення при проведенні місцевої анестезії можуть бути загального і місцевого характеру.

Туберальная анестезія.
Мета: блокування верхніх задніх альвеолярних гілок в крилопіднебінній ямці на заднєверхній поверхні горба верхньої щелепи, де вони входять у верхню щелепу.
Проводячи туберальную анестезію, необхідно ввести розчин анестетика відповідно розташуванню або входу нервів, або декілька вище за них.
Техніка проведення: до гребеня альвеолярного відростка. Вкол проводять в слизову оболонку вище за перехідну складку на рівні дистального кореня 7 зуба або між 7 - 8 зубами. Голку вводять на 2,5 см, просуваючи її вгору, назад і всередину, відводячи шприц назовні для того, щоб голка завжди йшла по кістці. За відсутності зубів орієнтиром є скулоальвеолярный гребінь (рівень 6 зуба). Отже, вкол необхідно проводити позаду нього.°при напіввідкритому роті відводять щоку хворого шпателем. Голку зріз до кістки мають в своєму розпорядженні під кутом 45

Вводять 2 мл анестетика, анестезія наступає через 7 - 10 хвилин.
Зони знеболення:

1. 6, 7, 8 зуби

2. окістя альвеолярного відростка і слизиста оболонка в області цих зубів

3. кістка і слизиста оболонка задненаружной стінки верхньощелепної пазухи. Ускладнення:
1. поранення судин і, як наслідок, гематома 2. при введенні анестетика з адреналіном в кров'яне русло можуть виникнути зміни з боку серцево-судинної і дихальної систем.
Профілактика:
Постійне уприскування анестетика по ходу просування голки, що сприяє відсовуванню кровоносних судин. При пораненні судини - холод і притиснення судин, що кровоточить. Для уникнення введення анестетика в кров'яне русло перед уприскуванням розчину необхідно потягнути поршень шприца на себе і після відсутності крові в шприці ввести в розчин в тканині; під час вступу крові в шприц змінити напрям голки і після повторної проби ввести анестетик.

Інфраорбітальная анестезія.
Мета: блокада периферичних гілок підочноямкового нерва (малої гусячої лапки), передніх верхніх альвеолярних гілок і середньої альвеолярної гілки. Анестетики вводять в підочноямковий канал або створюють депо анестетика в області підочноямкового отвору.

Орієнтири для відшукання підочноямкового отвору:

1. Пальпаторний визначають кістковий виступ або жолобок по зовнішньому краю очної ямки, відповідний місцю з'єднання виличного відростка верхньої щелепи з виличною кісткою. На 0,5 - 0,75 см нижче за цей відросток розташований підочноямковий отвір.

2. Отвір знаходимо на 0,5 - 0,75 см нижче за точку перетину нижнього краю очної ямки з вертикальною лінією.

3. Визначається отвір на 0,5 - 0,75 см нижче за місце перетину нижнього краю очної ямки з вертикальної лінійки, проведеної через зіницю ока що дивиться строго вперед.
Інфраорбітальная анестезія може бути проведена позаротовим і внутрішньоротовим методами.

Позаротовий метод. Визначаємо проекцію підочноямкового отвору на шкірі обличчя. Пальцем лівої руки фіксуємо м'які тканини в тій крапці, туго притискуючи їх до кістки для профілактики випадкового поранення очного яблука. Відступивши, від шуканої проекції вниз і кнутри на 1 см роблять вкол голки до кістки. У цьому місці випускаємо 0,5 - 1 мм анестетика. Обережно переміщаючи голку, відшукуємо вхід в підочноямковий канал. Входимо в нього на глибину 7 - 10 мм і вприскуєм 0,5 - 1 мм анестетика. Критерій входження в канал характерне провалення голки або больова короткочасна реакція.

Внутрішньоротовий метод. Лівою рукою фіксуємо тканини в підочноямковій області до кістки, в проекції підочноямкового каналу при цьому відкриваючи перехідну складку у фронтальному відділі. Вкол голки проводять на 0.5 см вище за перехідну складку в рухому слизову оболонку на рівні 1, 2 зубів. Голку просуваємо вгору і кнаружи до підочноямкового каналу. Подальші дії як при внеротовым методом.
Зони знеболення:

1.2.3.4.5.зубы кісткова тканина і слизиста оболонка альвеолярного відростка з вестибулярного боку в області цих зубів.

Слизиста оболонка і кісткова тканина передньої, задньої, зовнішньої і верхньої стінок гайморової пазухи;

Шкіра підочноямкового відділу, нижня повіка, крила носа

Шкіра і слизиста оболонка верхньої губи.

Ускладнення:
1. утворення гематоми поранення судин і освіта;
2. ішемія обмеженої ділянки шкіри в підочноямковому відділі;
3. диплопия - при розповсюдженні анестетика на м'язи очного яблука і нерви їх иннервируемые.
4. неврит підочноямкового нерва при травмі нерва.

5. Попадання анестетика в гайморову пазуху при прориві нижньої стінки підочноямкового каналу.
Піднебінна анестезія.

Мета - блокада великого піднебінного нерва, що виходить з однойменного отвору.

Техніка проведення. При широко відкритому роті вкол голки проводить декілька наперед від 8 зуба або на рівні, його середини, в місці переходу альвеолярного відростка на твердому небі. Голку вводять до кістки, де випускають 0,5 мл анестетика. Через 3-5 мін наступає анестезія.

Зона знеболення: слизиста оболонка і окістя твердого неба від середини 3 до 8 зуба включно на відповідній половині неба.

Ускладнення:

1. гематома при пораненні судин;

2. розповсюдження анестетика на рухові нерви, що іннервують м'яке небо. При цьому виникають позиви на блювоту.

3. Можливий некроз слизистої оболонки твердого неба при швидкому введенні анестетика;

4. ділянки ішемії на шкірі особи унаслідок рефлекторного спазму судин.


Різцева анестезія.
Мета - блокада носопіднебінного нерва.
Досягається внутрішньоротовим і внеротовым доступом.
Внутрішньоротовий метод: При широко відкритому роті вкол голки проводять в слизисту оболонку різцевого сосочка декілька спереду від гирла різцевого отвору. Просувають голку до контакту з кісткою, де вводять 0,5 мл анестетика, і при цьому він диффундирует в різцевий канал і блокує носопіднебінний нерв. Ефект більш виражений при введенні голки в канал на 0,5 - 0,75 див.
Внутрішньоносовий метод: Анестетик вводять в основу перегородки носа з обох боків від неї. Допустима аплікація 1 - 2% розчину дикаина в цьому місці.
Зона знеболення: Слизиста оболонка і окістя на трикутній ділянці твердого неба в області середини іклів.

Ускладнення:

 

1. кровотеча з носа при введенні голки в канал більш ніж на 1 см

2. зони ішемії на шкірі переднебоковой поверхні особи.


ЗНЕБОЛЕННЯ НА НИЖНІЙ ЩЕЛЕПІ.

Мандибулярная анестезія.
Мета: блокада нижнєлуночкового і язичного нерва.
Виконується внутрішньоротовим і внеротовым доступами.
Внутрішньоротовий доступ: включає метод за допомогою пальпації і аподактильный спосіб.
Пальпаторний спосіб: при широко відкритому роті обмацуємо передній край гілки нижньої щелепи на рівні дистального краю коронки 8 зуба. Перемістивши палець декілька кнутри, визначуваний скроневий гребінець. Палець фіксують в ретромолярній ямці. Вкол голки проводять внутрь від скроневого гребінця і на 1 см вище за жувальну поверхню 8 зуба. При цьому шприц розташовується на рівні премоляров протилежної сторони. Голка проводиться до кістки. Випускаючи анестетик по ходу просування голки, блокуємо язичний нерв. Потім шприц переміщається на рівень різців, і голка просувається на глибину 2 см у напрямку до нижнечелюстному отвору, де блокується нижнелуночковый нерв.
Аподактильний спосіб: орієнтир - крыловидно-нижнечелюстная складка (plica pterigomandibularis). Вкол голки проводять в зовнішній скат крыловидно-нижнечелюстной складки на середині відстані між жувальними поверхнями 8 зубів. Подальші дії, як і в способі, описаному вище.
Позаротові способи:

 

1. доступом з поднижнечелюстной області;

2. підскуловим способом.
1 спосіб: проекція нижнечелюстного отвору на шкіру: середина відстані на лінії, проведеній від верхнього краю козелка вуха до місця прикріплення переднього краю жувального м'яза до нижньої щелепи. Вкол голки проводять у підстави нижньої щелепи, отступя на 1,5 см від кута. Голка просувається вгору на глибину 3,5 - 4 см паралельно задньому краю щелепи, постійно з нею контактуючи.

2 спосіб: вкол голки проводять на 2 см наперед від підстави козелка вуха під нижнім краєм скуластої дуги і просувають строго горизонтально на глибину 3 - 3,5 см, поступово випускаючи розчин анестетика.

Зона знеболення:

 

  • 1 - 8 зуби, кісткова тканина альвеолярного відростка і, частково, тіла нижньої щелепи;
  • слизиста оболонка під'язикової області і альвеолярного відростка з обох боків;
  • передні 2/3 язика.;
  • шкіра і слизиста оболонка нижньої губи;
  • шкіра підборіддя.
    Необхідно врахувати, що слизиста оболонка з вестибулярного боку в межах з середини 5 до середини 7 зуба отримує іннервацію від щокового нерва і, тому, дану ділянку не знеболюється.
    Анестезія наступає через 15 - 20 хвилин і триває близько 1 - 1,5 години.

    Ускладнення:

1. контрактура нижньої щелепи при травмі голкою внутрішнього крилоподібного м'яза (лікування: призначають физиопроцедуры і механотерапію);

2. оніміння тканин глотки при введенні анестетика медиальнее крыловидно-нижнечелюстной складки (самостійно проходить);

3. гематома при пораненні судин (призначають холод, що тисне пов'язку, надалі физиопроцедуры; при її нагноєнні - хірургічне лікування);

4. поява зон ішемії на шкірі нижньої губи і підборіддя (самостійно проходить);

5. неврит язичного і нижнеальвеолярного нервів при їх пошкодженні голкою (физиопроцедуры);

6. парез мімічних м'язів при розповсюдженні анестетика на гілці лицьового нерва (проходить самостійно);

7. перелом ін'єкційної голки унаслідок порушення техніки анестезії, частіше в місці переходу її в канюлю (профілактика: строге дотримання техніки анестезії. При поломці голки її витягують в умовах стаціонару за відповідними свідченнями).


Торусальная анестезія
Мета: блокада нижнього альвеолярного, язичного і щокового нерва. Досягається введенням анестетика в клітковину в області нижнечелюстного валу (torus mandibulae). Він розташований в місці з'єднання кісткових гребінців: вінцевого і суглобового відростків і знаходиться вищим за нижнечелюстного отвір.

Техніка проведення: При широко відкритому роті вкол голки проводять на 0,5 см нижче за жувальну поверхню верхнього 8 зуба в ретромолярний трикутник, розташовуючи поршень шприца на молярах протилежної сторони. Голка вводиться до упору в кістку, де випускається 2,0 мл анестетика для блокади нижнеальвеолярного і щокового нерва, потім, виводячи голку, випускається по ходу анестетик, який блокує язичний нерв.
Зона знеболення: та ж що і при мандибулярной анестезії плюс слизиста оболонка з вестибулярного боку в межах від середини 5 до середини 7 зуба.

Ментальна анестезія.
Мета: блокада нерва підборіддя.
Знаходиться отвір між 4 - 5 зубами і на 12 - 13 мм вище за підставу нижньої щелепи.
Виконується внеротовым і внутрішньоротовим методами.

Позаротовий метод: визначають проекцію отвору підборіддя на шкіру. Вкол голки проводять на 0,5 см вище і назад від проекції отвору. Потім голку ведуть вниз, всередину і наперед до кістки. Тут вводять 0,5 мл анестетика. Обережно переміщаючи голку, знаходять канал по характерному проваленню голки. Голка вводиться в канал на глибину 3 - 5 мм. Вводити 1 - 2 мл анестетика.

Внутрішньоротовий метод: при зімкнутих щелепах вкол голки проводять, отступя декілька міліметрів кнаружи від перехідної складки на рівні 6 зуба. Подальші моменти проходження голки не відрізняються від внеротового методу.

Анестезія наступає через 5 хвилин.

Зони знеболення:

 

  • м'які тканини підборіддя і нижньої губи;
  • 1 - 6 зуби, кісткова тканина альвеолярного відростка і слизиста оболонка з вестибулярного боку в межах цих зубів.


Ускладнення:

1. гематома при пораненні судин

2. ділянки ішемії

3. неврит нерва підборіддя при його травмі голкою (лікування таке ж, як і при ускладненнях при анестезії інших видів).


Ускладнення загального характеру

Непритомний стан може розвинутися на будь-якому етапі проведення місцевого знеболення. Виявляється у вигляді короткочасного збліднення шкірних покривів особи, непритомніє, слабкого, рідкісного пульсу і дихання.

Лікувальні заходи:

 

1. Припинити введення анестетика;

2. Додати хворому горизонтальне положення;

3. Розстебнути одяг, що утрудняє дихання;

4. Запропонувати хворому вдихати пари розчину аміаку

5. Під шкіру ввести розчин кофеїну 10-20%-1мл

Профілактика: зводиться до передопераційної медикаментозної підготовки (премедикации) хворого.

Колапс характеризується гострою серцево-судинною недостатністю, зниженням венозного і артеріального тиску, зменшенням кількості циркулюючої крові і притоки крові до серця.

Профілактика: ті ж заходи, що і при непритомності, а також:

1. необхідно зігріти хворого;

2. під шкіру ввести р-р норадреналіну 0,2%-1мл, р-р кофеїну або кордіаміну

3. якщо лікування, що проводиться, неефективне, то внутрішньовенно вводять р-р адреналіну 0,1%-0,5

4. Надалі викликається машина швидкої допомоги при роботі в поліклініці, або анестезіолог-реаніматор при роботі в стаціонарі.
Анафілактичний шок. Новокаїн займає четверте місце серед препаратів, що викликає лікарський анафілактичний шок. Розрізняють типову форму, кардіальний, астмоидный, церебральний і абдомінальний варіанти анафілактичного шоку. За течією виділяють блискавичну, важку, середній тяжкості і легку форми.

При типовій формі (середня і легка форма) через деякий час після введення лікарського препарату (анестетика) з'являється відчуття страху, неспокій, колення і свербіння шкіри особи, голови, рук, шум у вухах, головний біль, пітливість. Почервоніння особи змінялося різкою блідістю. Можуть бути судоми, іноді непритомніє. Зіниці розширюються і не реагують на світло. Відчуття тяжкості за грудиною змінялося різким болем в області серця. Наголошується тахікардія, значне зниження АТ. Неприємні відчуття в епігастральній області можуть перерости в коликообразные болі в животі, нудота може закінчитися блювотою. У деяких хворих наголошується здуття живота, мимовільне сечовипускання і дефекація. З'являється задишка різного ступеня - від утрудненого дихання до асфіксії.

При інших формах шоку переважають ознаки ураження відповідних органів.

Важка і блискавична форма анафілактичного шоку може швидко закінчитися летальним результатом.

Надання допомоги. 1. Забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів (очистити рот від блювотних мас, витягнути язик, почати штучне дихання)
2. У зону введення анестетика ввести 0,1% р-р адреналіну 0,5 мл в 10 мл фізіологічного розчину

3. Антигістамінні препарати (диимедрол 1% 2-4 мл або супрастин 2,5%-2-3 мл., піпольфен 2,5%-2 мл.)

4. 3% р-р преднізолону 3-5 мл

5. 5% р-р -аминокапроновой кислоти 100-200 мл.

6. При прогресі бронхоспазма вводять 2,4% р-р эуфиллина 10 мл., або 0,5% р-р изадрина 2 мл.

7. Для підтримки серцевої діяльності вводять діуретики і серцеві глікозиди: лазикс 2-4 мл і р-р 0,06% коргликона 1-0,5 мл. Проведення цієї терапії показане на тлі інгаляцій кисню.

8. Хворі повинні бути госпіталізовані в спеціалізоване відділення із-за небезпеки пізніх ускладнень з боку серця, нирок, шлунково-кишкового тракту.


Профілактика: ретельний аналіз алергологічного анамнезу.

Ускладнення місцевого характеру
Сюди слід віднести ускладнення, які пов’язані з погрішностями в техніці виконання знеболення (запальні поцеси, поранення судин, поранення нервів, поломка голки), або ті, які виникають внаслідок дії знеболюючих речовин (ішемія, диплопія, парез лицевих нервів, парестезія, неврит, некроз тканин).
Запалення, яке розвивається в мяких тканинах на місці введення знеболюючого розчину може бути повязане з занесенням інфекції, хімічним подразненням або механічним подразненням тканин голкою. На місі введення знеболюючого розчину виникає біль, припухлість, загальна слабість, підвищення температури, запальна контрактура при пораненні м’язів.
Поранення судин. Поранення дрібних судин не створює небезпеки для здоров’я, тому якщо з’являється невелика гематома то вона сомостійно розсмоктується через декілька днів. Поранення крупних судин супроводжується значною кровотечею, невралгічними болями у випадку стиснення нервових стовбурів, тиском на сусідні органи органи та тканини, що викликає у хворих депресивний стан.
Профілактика- повільне випускання розчину, аспіраційна проба. Лікування – пальцеве притискання, холод, спокій далі сухе тепло і інші фізіопроцедури.
Ішемія шкіри – виникає за рахунок спазмуючого впливу розчину адреналіну. Лікування не потребує.
Поранення нерва та нервового стовбура – може виникати при проведенні мандибулярної і інфраорбітальної анестезії. Клініка – парези і парестезії в відповідній ділянці іннервації.Лікування – анальгетики в гострий період, вітаміни. Диплопія – при глибокому введенні голки в інфраорбітальний канал, лікування не потребує проходить самостійно через деякий час.
Післяін’єкціний біль і набряк - при порушенні техніки виконання анестезії, також має значення термін придатності анестезуючого розчину.
Травматична контрактура м’язів – внутрішнього криловидного або скроневого, клініка, лікування.
Відлом голки – причини, тактика лікаря.
Післяін’єкційний некроз тканин – (піднебіння) причини, тактика лікаря, клінічні випадки.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1736 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)