АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Емульсії – Emulsa

Прочитайте:
  1. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.

 

Емульсія (emulsum - наз. відмінок однини, emulsi - род. відмінок однини) - рідка лікарська форма, що являє собою дисперсно-гетерогенну систему, в якій нерозчинні у воді рідини (жирні олії, бальзами) знаходяться у водному середовищі в завислому стані (у вигляді дрібненьких крапельок розміром від 1 до 50 мкм). Прикладом природної емульсії є молоко.

За способом виготовлення розрізняють емульсії олійні (Emulsa oleosa) і насіннєві (Emulsa seminalia).

Опійні (несправжні) емульсії виготовляють з рідких олій, рицинової, льняної, соняшникової та ін.

Для того, щоб з олії і води утворилась емульсія, потрібно емульгувати олію, тобто розділити її на найдрібніші краплини. З цією метою олію змішують з спеціальними речовинами - емульгаторами. Як емульгатори використовують камедь, желатину, желатозу, яєчний жовток або офіїшнальний емульгатор-ОП з розрахунку дві частини олії, одна частина емульгатора і 17 частин води.

Виписують олійні емульсії в скороченій і розгорнутій формах.

 

Скорочена форма

Собаці

Rp.: Emulsi olei Ricini ех 10 - 50,0

D.S.Bнутрішнє. Ha одне введення.

 

Розгорнута форма

Собаці

Rp.: О1ei Ricini 10,0

Gelatosae 5,0

Aquae destillatae ad 50,0

M. f. emulsum

D.S. Внутрішнє. На одне введення.

 

Насіннєві (справжні) емульсії одержують розтиранням у фарфоровій ступці з водою насіння, що містить жирну олію (льону, коноплів, гарбузів, тощо) та слизові речовини білкової природи, які мають емульгуючі властивості. Тому при виготовленні справжніх емульсій емульгатори не використовують. Співвідношення насіннєвих емульсій 1:10.

Олійні емульсії виготовляють шляхом ретельного розтирання в сухій фарфоровій ступці необхідної кількості олії з половинною кількістю емульгатора до одержання однорідної сметаноподібної маси і появи характерних звуків потріскування. Після цього при постійному розтиранні поступово доливають необхідну кількість води до утворення молоко-подібної рідини. До емульсій нерідко додають порошки, настойки, сиропи та ін. Існують також спеціальні апарати для виготовлення емульсій.

 

Вправи

Виписати рецепти

1.500 мл 2 -процентного розчину хлораміну Б для дезінфекції рук.

2. 200 мл стерильного 10-процентного розчину кальцію хлориду для внутрішньовенного введення корові. Вводити повільно і обережно.

3.100 мл 2-процентного спиртового розчину ментолу. Призначити для втирання в уражений суглоб коневі.

4.150 мл 20-процентного олійного розчину камфори в ампулах по 10 мл. Підшкірно. Коневі по дві ампули на добу при серцевій недостатності.

5.500,0 слизу з картопляного крохмалю. Внутрішнє. Теляті на два рази.

6.200 мл емульсії з 40 мл рицинової олії. Всередину теляті на один раз.

7.50 мл мікстури, що складається з однієї частини настойки красавиці (Тincturae Belladonnae), двох частин настойки конвалії (Tincturae Convallariae) і двох частин настойки валеріани (Tincturae Valerianae) з додаванням 0,2 г ментолу. Собаці по 25 крапель два-три рази на добу.

8.У простій і розгорнутій формах - 180 мл настою з трави горицвіту (Herbae Adonidis) в співвідношенні 1:30. Внутрішнє Лошаті по столовій ложці 2 рази на добу.

9.У простій формі відвар з кори крушини (Cortex Frangulae). Внутрішнє. Собаці по столовій ложці на ніч.

10. 200 мл 40-процентного розчину глюкози в ампулах по 20 мл. Корові для одноразового внутрішньовенного введення.

 

Тверді і щільні лікарські форми


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 820 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)