АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розгляньте ситуаційні задачі і тести. Задача 1.Визначте препарат, що володіє антисептичною і дезодоруючою дією

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. Визначте препарат, що володіє антисептичною і дезодоруючою дією. В присутності органічних речовин відщеплює атомарний кисень, який забезпечує антисептичну і дезодоруючу дію. У великих концентраціях має подразнюючу і припікаючу дію. Використовують в розчинах для полоскань, спринцювань, зрошення ран, обробки опіків, промивання шлунка у випадках отруєнь морфіном та іншими алкалоїдами.

Задача 2. Д о лікаря звернувся пацієнт Р., 15 років, зі скаргами на гнійничкові висипання на шкірі обличчя. При огляді встановлено діагноз - піодермія. Бактеріологічно виявлено збудник - золотистий стафілокок. Вкажіть, який антисептик раціонально використовувати для систематичної обробки гнійничків в даній ситуації. Випишіть рецепт.

Задача 3. У відділення гнійної хірургії поступив пацієнт Д., 23 років, з пошкодженням стопи, на яку була раніше накладена марлева пов’язка, що просякла гнійними виділеннями. Спроби зняти цю пов’язку для огляду рани викликають гострий біль, бо вона щільно прилипла до раневої поверхні. Виберіть антисептик, вкажіть концентрацію розчину для полегшення видалення пов’язки, гною і знезараження рани; поясніть механізм його дії.

Задача 4. До окуліста звернулась хвора К., 31 року, зі скаргами на пекучість в очах, появу гнійної плівки на рогівці, що перешкоджає зору, злипання повік гноєм після сну. Лікар діагностував кон’юктивіт і призначив розчин антисептика для промивання очей ранком і ввечері. Вкажіть, який з неорганічних антисептиків і в якій концентрації звичайно використовують в такій ситуації.

 

Самостійна Аудиторна робота студентів.

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі, зробити висновки. Виписати складні рецепти, провести корекцію виписаних рецептів. Ознайомитися з формами випуску препаратів, інформаційними листками на них.

ІІІ. Задача 1. Разом з лікарем вирішіть питання вибору засобів специфічного лікування отруєння у випадку, коли воно виникло після прийому усередину рідини червоно-рожевого кольору і проявлялося такими клінічними симптомами: металічний смак в роті, блювання, судомне посіпування рук та ніг, сильні спастичні болі в животі, пронос, анурія.

Вживання яких ліків викликало ці явища?

Який антидот ви застосуєте в даній ситуації?

VI. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями. Провести аналіз помилок.

 

ЗАНЯТТЯ №51

ТЕМА: Антибіотики (І)

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Антибіотики займають особливе місце в сучасній медицині. З початком ери антибіотиків з 1940 року хіміотерапія інфекційних захворювань досягла великих успіхів. За цей період відкрито тисячі антибіотиків з різним спектром дії, проте в практичній медицині використовується біля сотні препаратів. Це пояснюється наявністю резистентних штамів мікроорганізмів, а також невідповідності більшості антибіотиків вимогам практичної медицини, численними побічними ефектами. Інтенсивний пошук нових антибіотиків з розширенням спектру дії, позбавленням небажаних властивостей залишається актуальним.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки бета-лактамних та інших антистафілококових антибіотиків, спектр протимікробної дії, правила виписування та призначення;

вміти: раціонально застосовувати, правильно дозувати антибіотики, виписувати в рецептах та корректувати виписані рецепти.

самостійна позааудиторна робота студентів при підготовці до заняття:

запитання для контролю рівня знань:

1.Біологічне значення явища антибіозу. Історія відкриття і впровадження у медичну практику антибіотиків.

2.Основні механізми дії антибіотиків. Принципи класифікації. Поняття про основні і резервні антибіотики. Вимоги до антибіотиків.

3.Антибіотики групи пеніцилінів. Фармакокінетика, спектр дії, фармакодинаміка і дозування біосинтетичних (природніх) антибіотиків.

4.Особливості спектру дії і застосування напівсинтетичних пеніцилінів.

5.Загальна характеристика цефалоспоринів, особливості спектру дії антибіотиків кожного з 4-ох поколінь. Показання до призначення. Побічна дія.

6.Антибіотики карбапенеми та монобактами. Особливості механізму та спектру дії. Показання до застосування, можливість взаємозаміни. Побічна дія.

7.Макроліди. Механізм та спектр протимікробної дії. Показання і протипоказання до призначення еритроміцину, кларитроміцину, азитроміцину. Побічні ефекти.

8.Глікопептиди - ванкоміцин, лінкозаміди - лінкоміцин, кліндаміцин, фузідини. Спектр дії. Фармакологічні ефекти. Показання до призначення і взаємозаміна.

Вивчити форму випуску і дози таких препаратів: бензилпеніциліну-натрієва сіль, бензилпеніциліну-новокаїнова сіль, біцилін-1, біцилін-5, феноксиметилпеніцилін, ампіцилін сульбактам (уназин), осациліну натрієва сіль, ампіциліну тригідрат, карбеніциліну динатрієва сіль, цефазолін (кефзол), цефотаксим (клафоран), цефпірон, цефтріаксон, цефалексин, еритроміцин, олеандоміцину фосфат, іміпенем-циластатин (тієнам), азитроміцин (сумамед), кліндаміцин (далацин Ц), кларитроміцин.

Для набуття вмінь корекції рецептів, виписаних лікарем випишіть в рецептах: бензилпеніциліну-натрієва сіль для ін’єкцій, біцилін-1 для ін’єкцій, біцилін-5 для ін’єкцій, феноксиметилпеніцилін в таблетках, ампіцилін-сульбактам (уназин) в таблетках, оксациліну натрієва сіль для ін’єкцій і в капсулах, іміпенем-циластатин (тієнам)у флаконах, карбеніциліну-динатрієва сіль для ін’єкцій, кефзол для ін’єкцій, еритроміцин в таблетках, капсулах, мазі, цефалексин в капсулах, цефпирон для ін’єкцій, цефтріаксон, азитроміцин, кларитроміцин, кліндаміцин.

При підготовці інформаційного матеріалу для терапевтів складіть таблицю:“Препарати пеніциліну пролонгованої дії” (препарат, склад, частота введення, показання до застосування).

Скласти таблицю "Порівняльна оцінка препаратів з групи пеніцилінів, цефалоспоринів, макролідів".

Препарати Чутливість до пеніцилінази або цефало-споринази Стійкість в кислому середовищі шлунка Шлях введення Режим введення Всмокту-вання в ШКТ Спектр дії
Грам ”+” Грам ”-”
Бензил-пеніцилін              
Біцилін-5              
Оксацилін              
Метицилін              
Ампіцилін              
Карбеніцилін              
Клафоран              
Еритроміцин              
Цефалексин              
Олеандомі-цину фосфат              
Тієнам              
Азітроміцин              

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 868 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)