АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Заліза – лактат – Polyglucinum

Прочитайте:
  1. З якою метою препарати заліза в порошках для прийому всередину призначаються в капсулах?
  2. Обмін заліза у організмі дитини.
  3. Поліглюкін – Polyglucinum
  4. Препарати заліза.

Синоніми: заліза закисного лактат, залізо молочнокисле.

Порошок жовтого або зеленкувато – жовтого кольору, важко розчиняється у воді. Зберігають у сухому місці. Випускають порошок.

Діє так само, як і залізо відновлене, але швидше всмоктується слизовою оболонкою і не так її подразнює.

Застосовують при гіпохромних анеміях різного походження у формі порошку, пілюль, болюсів, кашок, мікстур.

Заліза - закисного сульфатFerrosi sulfas

Призматичні кристали блакитно – зеленого кольору, без запаху, в’яжучі на смак, розчиняються у 2,2 частині води.

Випускають у порошку.

Дія: місцево 0,1% розчин діє в’яжуче, 3,5% - подразнююче, 5% - припікаючи. При застосуванні всередину у низькій концентрації стимулює травлення, у великих – зменшує секрецію і сповільнює перистальтику кишечнику.

Способи і дози застосування: всередину в концентрації не більшу 1% для лікування гіпохромної анемії, поліпшення росту тварин. Дози всередину коням, коровам 2 – 5г, вівцям, свиням 0,5 – 1 г, собакам 0,05.

G ФероглюкінFerroglucinum

Червоно – бурого кольору, однорідна колоїдна рідина. Це залізодекстроновий препарат.

Форма випуску: 5 і 7,5% розчин в ампулах по 10 мл, у флаконах по 100 і 200мл.

Дія: при внутрішньом’язовому введенні повільно резорбується і тривалий час забезпечує організм для синтезу гемоглобіну, а також функцію дихальних ферментів, поліпшує обмін речовин.

Способи і дози застосування: для профілактики і лікування аліментарних анемій. Дози: внутрішньом’язово 5% розчину: поросятам 1,5 – 2 мл, 7,5% - 1 – 1,5 мл. У разі потреби введення повторюють через 6 – 10 діб.

Крім фероглюкіну, подібні властивості і дію мають препарати: феродекс, фер-Окс, феро - 100. урсоферран – 100, залізо декстрин, суіроферовіт.

Антикоагулянти:

ГепаринHeparinum

Білий аморфний порошок, добре розчинний у воді.

Випускають у флаконах по 5мл.

Дія: антикоагулянт прямої дії. Він затримує перетворення протромбіну в тромбі і запобігає аглютинації тромбоцитів.

Способи і дози застосування: для лікування і профілактики тромбозів та емболій, при згущенні крові, сповільнення кровотечі.

Натрію цитратNatrii citras

Безбарвні кристали або білий кристалічний порошок без запаху, солонуватий на смак, розчиняється у 1,5 частинах води.

Випускається у порошку 5% - ний розчин в ампулах по 5 мл.

Дія: натрію цитрат при взаємодії з кальцієм крові переводить його у цитрат кальцію, який не здатний брати участь в утворенні тромбобластину та перетворенні протромбіну в тромбін.

Способи і дози застосування: для запобігання зсідання крові в лабораторній практиці. Внутрішньовенно вводять при отруєннях, які супроводжуються сповільненням кровообігу та збільшенням в’язкості крові. Дози внутрішньовенно: великим тваринам – не більше 10, дрібним 2г.

Коагулянти.

ТромбінThrombinum

Біла або злегка рожевого кольору маса. Добре розчиняється у воді. Під впливом кислоти при рН 5,3 і луги при рН понад 11, а також при нагріванні вище 60°С препарат втрачає активність.

Випускають у флаконах по 10 мл.

Способи застосування: для зупинки кровотечі з дрібних судин. Перед застосуванням його розчиняють у 0,9% розчині натрію хлориду й готовим розчином змочують марлеві тампони, які прикладають на кровоточиву рану.

Желатина медичнаGtlatina medicinalis – (желатина, клей тваринний)

Безбарвні або злегка жовтуваті, прозорі листочки або шматочки, без запаху. У холодній воді набрякають, у гарячій – розчиняються.

Випускають – у ампулах по 10,20 і 25 г, 10% розчин в ампулах по 10 мл.

Дія: при введенні всередину або внутрішньовенно препарат підвищує в’язкість крові, внаслідок чого сповільнюється її рух у дрібних судинах, що сприяє утворенню тромбів у місцях травматичних пошкоджень судин.

Способи і дози застосування: для прискорення зсідання крові при кровотечах із внутрішніх органів – легень, кишечника, нирок і при геморагічних діатезах.

Дози в середину: коням, коровам – 10, 30г, вівцям, свиням 5 – 10, собакам 0,5 – 3г, внутрішньовенно - коням, коровам 5 – 20г.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)