АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

для студентів 5-го та 6-го курсу медичного факультету

Прочитайте:
  1. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  2. VII. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на
  3. БАЗА ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ
  4. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ ТА УМІНЬ СТУДЕНТІВ
  5. Гігієна праці медичного персоналу
  6. Гігієнічні аспекти медичного обслуговування працівників промислових підприємств та сільськогосподарського виробництва
  7. Деонтологія догляду. Роль молодшого медичного персоналу в психосоматичній підготовці хворого до операції. Організація дозвілля хворих.
  8. Для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 1
  9. для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 2.
  10. Для студентів 1 курсу фармацевтичного факультету

спеціальність «Лікувальна справа» та «Педіатрія» (модуль 3 та 4)

(україномовний варіант)

 

 

Затверджено на засіданні Центральної методичної Ради ЗДМУ

Протокол № 1 від 22 вересня 2011 року

 

 

Запоріжжя – 2011


Автори:

- завідувачка кафедрою акушерства, гінекології та репродуктивної медицини ФПО ЗДМУ, доктор наук Н.В. Авраменко;

- доцент кафедри акушерства, гінекології та репродуктивної медицини ФПО ЗДМУ, доктор мед. наук Д.Є. Барковський

 

 

Рецензенти:

- професор кафедри акушерства та гінекології ЗДМУ В.О. Залізняк;

- професор кафедри загальної хірургії Запорізького державного медичного університету, доктор мед.наук І.Ф.Сирбу

 

 

Збірник тестових завдань для самостійної підготовки студентів (300 тестів), який підготовлено згідно з чинною робочою програмою з дисципліни «акушерство і гінекологія» для студентів 5-го та 6-го курсу медичного факультету зі спеціальності «Лікувальна справа» та «Педіатрія», охоплює увесь навчальний матеріал, передбачений «Модулем 3 та 4» з цієї дисципліни. Завдання, що пропонується студентам 5-го та 6-го курсу медичного факультету для самостійної підготовки до поточного контролю під час практичних занять та до підсумкового модульного контролю, мають практично орієнтовану направленість та відповідають вимогам щодо підготовки студентів до ліцензійного екзамену «Крок-2».

 

 


#

До сімейного лікаря звернулася вагітна зі скаргами на переймоподібні болі в животі, мізерні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Лікарем поставлено діагноз: вагітність 16-17 тижнів, загрозливий аборт. Вагітну машиною швидкої медичної допомоги направлено до акушерсько-гінекологічного стаціонару. Яка облікова документація має бути заведена в стаціонарі під час госпіталізації вагітної?

  1. Медична карта переривання вагітності (форма № 003-1/о)
  2. ●Медична карта стаціонарного хворого (форма № 003/о)
  3. Історія пологів (форма № 096/о)
  4. Обмінна карта пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма 113/о)
  5. Індивідуальна карта вагітної і породіллі (форма № 111/о)

#

У жінки 26 років 10 місяців тому відбулися нормальні пологи. Звернулась до жіночої консультації з приводу відсутності менструації. Дитина на грудному вигодовуванні. При піхвовому дослідженні: матка звичайних розмірів, щільної консистенції, рухома, безболісна. Придатки не визначаються. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. Синдром Шихана
  2. Псевдоаменорея
  3. ●Фізіологічна аменорея
  4. Синдром Ашермана
  5. Вагітність

#

Жінці, що народжує вперше, 24-ри роки. З початку регулярних перейм минуло 4 години. АТ -120/80 мм рт.ст. Положення плода повздовжнє, головне передлежання, серцебиття плода 130 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки вкорочена до 1,5 см, відкрита до 3 см. Плідний міхур цілий, напружений. Голівка плода притиснута до входу у малий таз. У якому періоді пологів знаходиться роділля?

  1. Передвісники пологів
  2. ●I період пологів
  3. Прелімінарний період
  4. III період пологів
  5. Початок II періоду пологів

#

Породілля, перша доба після пологів. Загальний стан задовільний, t 36,6°C, Ps 80 уд/хв. Внутрішні органи без патологічних змін. Молочні залози трохи збільшені, без гіперемії, при натисненні із соска з’являється густа жовта рідина. Який характер секрету молочних залоз?

  1. Сукровиця
  2. Молоко
  3. Гній
  4. ●Молозиво
  5. Кров’янистий

#

Жінка 27-ми років, що народжує вперше, госпіталізована до пологового відділення з доношеною вагітністю. В анамнезі первинна безплідність 3 роки. Перейми через 4-5 хвилин, по 20-25 секунд, пологи тривають вже 9 годин. 2,5 години тому відійшли навколоплідні води. Серцебиття плода 136 уд/хв. Голівка малим сегментом в площині входу в малий таз. P.V.: шийка матки згладжена, відкриття 4 см. Плідний міхур відсутній. Голівка в площині входу в малий таз. Яке ускладнення виникло в пологах?

  1. ●Первинна слабкість пологової діяльності
  2. Вторинна слабкість пологової діяльності
  3. Патологічний прелімінарний період
  4. Дискоординована пологова діяльність
  5. Нормальна пологова діяльність

#

Жінка, що народжує вперше, в терміні пологів. Пологи тривають 8 годин. Відійшли світлі навколоплідні води. Перейми по 30-40 с через 5-6 хвилин, регулярні, болісні. Передлежить голівка, притиснута до входу у малий таз. Серцебиття плода ясне 136 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні відкриття маточного вічка 8 см, пальпуються лоб, надбрівні дуги плода, лобний шов у правому косому розмірі. Плідного міхура немає. Яка тактика ведення пологів?

  1. Посилення пологової діяльності окситоцином
  2. Порожнинні акушерські щипці
  3. Плодоруйнівна операція
  4. ●Кесарів розтин
  5. Сон-відпочинок, спазмолітики

#

Роділля В. 24-х років поступила зі скаргами на болючі перейми по 50 сек через 1-2 хв. Пологи тривають 10 годин. Роділля кричить, на обличчі вираз жаху. РS=105 уд./хв. АТ=120/80 мм рт. ст. t=37,30С. Передбачувана маса плода 4200 г. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка, розміщене косо. При піхвовому дослідженні виявлено набряк піхви та шийки матки. Відкриття шийки матки повне. Плідний міхур відсутній. Голівка малим сегментом в площині входу в малий таз. Ваша тактика?

  1. Накласти акушерські щипці
  2. Провести родопідсилення
  3. ●Провести кесарів розтин
  4. Провести епідуральну анестезію
  5. Провести пудендальну анестезію

#

Першовагітна 24-х років поступила до пологового будинку в першому періоді своєчасних пологів. Перебіг вагітності без ускладнень. Розміри таза: 26-28-30-20 см. Передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне - 136/хв. Півтора роки тому перенесла операцію на серці - мітральну комісуротомію з позитивним результатом. Яка подальша тактика ведення пологів?

  1. Вакуум-екстракція плода
  2. Кесарів розтин
  3. ●Консервативне ведення пологів
  4. Рання амніотомія
  5. З виключенням ІІ періоду пологів

#

У вагітної з доношеною вагітністю при обстеженні за допомогою прийомів Леопольда раптово з’явились блідість шкірних покривів, липкий піт. Знизився артеріальний тиск, утруднилося дихання. Яка причина цього патологічного стану?

  1. Відшарування плаценти
  2. ●Синдром здавлення нижньої порожнистої вени
  3. Розрив матки
  4. Емболія навколоплідними водами
  5. Еклампсія

#

Хвора 17-ти років поступила до гінекологічного відділення зі скаргами на рясні кров’янисті виділення зі статевих шляхів, переймоподібні болі внизу живота. Остання менструація 10 тижнів тому. Об’єктивно: АТ 100/60мм рт.ст., пульс 90 уд/хв. При гінекологічному обстеженні: зовнішнє вічко шийки матки пропускає палець, тіло матки збільшене до 6 тижнів вагітності, безболісне при пальпації. Придатки не визначаються, склепіння вільні. Ваш діагноз?

  1. Повний аборт
  2. Позаматкова вагітність
  3. ●Неповний аборт
  4. Завмерла вагітність
  5. Загроза аборту

#

Першовагітна 28-ми років поступила з інтенсивною пологовою діяльністю. Скарги на головний біль, порушення зору, загальмованість. АТ - 180/110 мм рт.ст. Виражені набряки ніг, передньої черевної стінки. Серцебиття плода ясне, ритмічне – 160 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: відкриття маткового вічка повне, плідний міхур відсутній. Голівка плода в порожнині малого таза. Яка тактика проведення пологів?

  1. Кесарів розтин
  2. ●Операція накладання акушерських щипців
  3. Плодоруйнівна операція
  4. Епізіотомія
  5. Стимуляція пологової діяльності

#

Дитина народилась від фізіологічних пологів в строк. На другу добу у неї з’явилась іктеричність шкіри та слизових оболонок. Непрямий білірубін склав 136 мкмоль/л. У матері група крові 0[І]Rh-, у дитини - А[ІІ]Rh+. Який механізм виникнення жовтяниці?

  1. ●Гемоліз еритроцитів
  2. Холестаз
  3. Гепатит
  4. Порушення відтоку жовчі
  5. Порушення обміну білірубіну

#

Першовагітна 38-ми років в 41-42 тижні скаржиться на послаблення рухів плода. Клінічні та лабораторні дані вказують на переношену вагітність. Передбачувана маса плода 4200 г. Серцебиття плода приглушене, 160 уд/хв. За даними амніоскопії навколоплідні води зеленого кольору. Яка тактика щодо закінчення вагітності?

  1. ●Кесарів розтин
  2. Вичікувати початку самостійної пологової діяльності
  3. Провести окситоциновий тест
  4. Викликати пологи окситоцином
  5. Викликати пологи простагландинами

#

Вагітна 30-ти років звернулась до жіночої консультації зі скаргами на появу кров’янистих виділень з піхви яскраво-червоного кольору при вагітності 32 тижні. З підозрою на передлежання плаценти її госпіталізовано до стаціонару. В яких умовах доцільно провести внутрішнє дослідження для встановлення діагнозу?

  1. В пологовій залі з дотриманням всіх правил асептики
  2. В оглядовій жіночої консультації
  3. В приймальному відділенні пологового будинку
  4. ●В операційній при її готовності до операції
  5. Не проводити через небезпеку появи профузної кровотечі

#

У роділлі Н. 38-ми років ІІІ пологи, 5 штучних абортів в анамнезі. Через 5 хвилин після народження дитини розпочалася кровотеча зі статевих шляхів (350 мл). Стан жінки задовільний, PS=92 уд./хв., АТ=100/60 мм рт.ст. Ознаки відокремлення плаценти відсутні. Проведено ручне її відокремлення: плацента відшарувалася з деякими труднощами в окремих ділянках. Який найбільш ймовірний діагноз?

  1. Защемлення плаценти, що відокремилася
  2. ●Часткове щільне прикріплення плаценти
  3. Прирощення плаценти
  4. Тотальне щільне прирощення плаценти
  5. Гіпотонічна кровотеча

#

Вагітна в терміні 34 тижні доставлена до пологового будинку в зв’язку з кровотечею зі статевих шляхів, що з’явилась під час сну. Болі не турбують. Кровотеча майже 300 мл. Діагноз?

  1. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти
  2. ●Передлежання плаценти
  3. Рак шийки матки
  4. Ерозія шийки матки
  5. Розрив судин пуповини

#

У породіллі 29-ти років на четверту добу після операції кесарева розтину з’явилась блювота, сильний біль внизу живота, потім по всьому животі, затримка випорожнення та газів. Шкірні покриви бліді, губи та язик сухі. Температура 39°С. Живіт видутий, болісний. Перистальтика кишечника відсутня, матка збільшена до 20 тижнів вагітності, болісна при пальпації. Поставте діагноз.

  1. Пельвіоперитоніт
  2. Динамічна кишкова непрохідність
  3. ●Розлитий перитоніт
  4. Гнійний параметрит
  5. Панметрит

#

Вагітній І. виконано кесарів розтин в ургентному порядку. На третю добу після операції стан хворої погіршився: скаржиться на трясівницю, болі в животі, нудоту, блювоту, затримку газів і стільця. АТ-110/70 мм рт.ст., Рs-98 уд/хв., t-39°С. Живіт здутий, напружений та болючий в усіх ділянках. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. P.V.: заднє склепіння нависає, болюче при пальпації. Матка збільшена до14 тижнів вагітності, різко болюча при пальпації та зміщенні. При пункції через заднє склепіння здобута гнійна рідина. Поставте діагноз.

  1. Післяопераційний парез кишечника
  2. Метроендометрит
  3. Післяопераційний пельвіоперитоніт
  4. Абсцес Дугласового простору
  5. ●Перитоніт після кесарева розтину

#

При огляді плаценти, яка щойно народилася, встановлено наявність дефекту розміром 2х3см. Кровотечі немає. Яка тактика найбільш виправдана?

  1. Зовнішній масаж матки
  2. Призначення утеротонічних препаратів
  3. Нагляд за породіллею
  4. ●Ручна ревізія порожнини матки
  5. Інструментальна ревізія порожнини матки

#

У жінки 30-ти років повторні пологи, що тривають 14 годин. Серцебиття плода приглушене, аритмічне, 100 уд/хв. Вагінальне дослідження: відкриття маткового вічка повне, голівка плода в площині виходу з малого тазу. Стрілоподібний шов у прямому розмірі, мале тім’ячко біля лона. Яка подальша тактика проведення пологів?

  1. ●Застосування вихідних акушерських щипців
  2. Стимуляція пологової діяльності окситоцином
  3. Кесарів розтин
  4. Шкірно-головні щипці
  5. Використання порожнинних акушерських щипців

#

Хвора 59-ти років звернулася до жіночої консультації зі скаргами на кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Постменопауза 12 років. При гінекологічному обстеженні: зовнішні статеві органи з ознаками вікової інволюції, шийка матки неерозована, з цервікального каналу незначні кров’янисті виділення. Матка звичайних розмірів, придатки не пальпуються. Склепіння глибокі, неболючі. Які додаткові методи дослідження потрібно провести для уточнення діагнозу?

  1. ●Роздільне діагностичне вишкрібання матки
  2. Лапароскопію
  3. Пункцію черевної порожнини через заднє склепіння
  4. Розширену кольпоскопію
  5. Кульдоскопію

#

Мати привела до гінеколога дівчинку 5-ти років зі скаргами на біль і печію в ділянці зовнішніх статевих органів і промежини. При огляді цих ділянок виявлено гіперемію, наявність з піхви сироподібних виділень. Яке обстеження в першу чергу допоможе уточнити діагноз?

  1. Загальний аналіз сечі
  2. Загальний аналіз крові
  3. Мазок на кольпоцитологію
  4. ●Аналіз кала на яйця гельмінтів
  5. Мазок виділень на флору

#

При кольпоцитологічному дослідженні у пацієнтки на 21-й день менструального циклу встановлено: поверхневих клітин – 80%, проміжних – 20%, каріопікнотичний індекс – 80%. Як ви оціните цей стан?

  1. ●Однофазний менструальний цикл
  2. Нормальний менструальний цикл
  3. Недостатність лютеїнової фази
  4. Недостатність фолікулінової фази
  5. Дисбактеріоз

#

Хвора 25-ти років звернулася до лікаря зі скаргами на значні пінисті виділення із вагіни з неприємним запахом, печіння та свербіння в області геніталій. Хворіє протягом тижня. Статеве життя поза шлюбом. При огляді слизова оболонка вагіни гіперемійована, при дотику кровоточить. В ділянці зовнішнього отвору уретри та в піхві визначаються білі пінистого характеру. Який найбільш ймовірний діагноз?

  1. Хламідіоз
  2. Гонорея
  3. ●Трихомонадний кольпіт
  4. Кандидамікоз вагіни
  5. Бактеріальний вагіноз

#

Хвора Ю. 25-ти років скаржиться на підвищення температури тіла до 38°С, болі внизу живота і виділення з піхви. Три дні тому було проведено штучний аборт в 10 тижнів вагітності. P.V. шийка матки чиста, матка дещо збільшена в розмірах, болюча. Придатки матки не визначаються. Склепіння глибокі, безболісні. Виділення з піхви гнійно-кров’янисті. Поставте діагноз.

  1. Пельвіоперитоніт
  2. Гематометра
  3. ●Післяабортний метроендометрит
  4. Перфорація матки під час аборту
  5. Параметрит

#

До гінекологічного відділення звернулася хвора 48-ми років зі скаргами на рясну кровотечу із статевих шляхів після затримки місячних протягом 5 місяців, слабкість, запаморочення. Об’єктивно: шкірні покрови бліді, тахікардія. При гінекологічному обстеженні: тіло матки нормальних розмірів, безболісне, рухоме; придатки з обох сторін не визначаються. Який ймовірний діагноз у хворої?

  1. ●Клімактерична дисфункціональна кровотеча
  2. Лейоміома матки
  3. Неповний аборт
  4. Аденокарцинома ендометрія
  5. Внутрішній ендометріоз

#

Хвора 20-ти років звернулася зі скаргами на аменорею. При об’єктивному обстеженні виявлено гірсутизм, ожиріння з переважним розподілом жирової тканини на обличчі, шиї, верхній частині тулуба, на обличчі – acne vulgaris, на шкірі – смуги розтягнення. АТ=170/100 мм рт.ст. Психічний розвиток та інтелект не порушені. Гінекологічний статус: волосистість на зовнішніх статевих органах надмірна, різка гіпоплазія піхви та матки. Діагноз?

  1. Синдром Штейна-Левенталя
  2. Синдром Шерешевського-Тернера
  3. ●Синдром Іценка-Кушінга
  4. Синдром Шихана
  5. Синдром Пехранца-Бабінського-Фреліха

#

Хвора 30-ти років звернулась до лікаря зі скаргами на відсутність менструації протягом 2-х років після пологів, випадіння волосся, втрату маси тіла. Пологи ускладнилися кровотечею із-за гіпотонії матки. Об’єктивно: хвора астенічна, зовнішні статеві органи гіпопластичні, тіло матки малих розмірів, безболісне. Придатки матки не визначаються. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. ●Синдром галактореї-аменореї
  2. Яєчникова аменорея
  3. Синдром Шерешевського-Тернера
  4. Синдром виснаження яєчників
  5. Синдром Шихана

#

Жінка 49-ти років скаржиться на головний біль, припливи жару до голови, шиї, підвищену пітливість, серцебиття підвищення артеріального тиску до 170/100 мм рт. ст., дратівливість, безсоння, плаксивість, послаблення пам’яті, рідкі мізерні менструації протягом останніх півроку. Ваш діагноз?

  1. Посткастраційний синдром
  2. Передменструальний синдром
  3. Вегето-судинна дистонія
  4. Артеріальна гіпертензія
  5. ●Клімактеричний синдром

#

У жінки 28-ми років в період менструації виникає біль внизу живота, розпираючого характеру, «шоколадні» виділення з піхви. В анамнезі - хронічний аднексит. При бімануальному обстеженні: ліворуч від матки визначається пухлиноподібне утворення розмірами 7х7 см нерівномірної консистенції, болюче при зміщенні, обмежено рухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. Фолікулярна кіста лівого яєчника
  2. ●Ендометріоїдна кіста лівого яєчника
  3. Лейоміоматозний вузол
  4. Загострення хронічного аднекситу
  5. Пухлина сигмовидної кишки

#

Жінка 62-х років скаржиться на утруднення при сечовипусканні та дефекації, випинання зі статевої щілини пухлини, яка заважає при ходьбі. Гінекологічний статус: зі статевої щілини виходить пухлина, на нижньому полюсі якої видно отвір. Стінки пухлинисхожі до матово-блискучої сухої шкіри, на задній стінці видно пролежень до 2-х см в діаметрі. У пухлині промацується матка, яка повністю виходить зі статевої щілини. Який діагноз?

  1. Випадіння задньої стінки піхви
  2. Опущення передньої стінки піхви
  3. Неповне випадіння матки з виразками шийки матки
  4. Неповне випадіння шийки матки з пролежнем
  5. ●Повне випадіння матки з декубітальною виразкою

#

До лікарні поступила 38-річна жінка зі значною матковою кровотечею, інтенсивним болем внизу живота. При огляді встановлено: в цервікальному каналі розташований пухлинний вузол, ніжка якого виходить із порожнини матки, матка кулеподібна, розмірами з 5-тижневу вагітність, придатки не пальпуються. Який план лікування?

  1. Ампутація шийки матки разом з вузлом
  2. Біопсія вузла
  3. Екстирпація матки
  4. Надпіхвова ампутація матки
  5. ●Видалення вузла з гістологічним дослідженням

#

При обстеженні хворої 46-ти років встановлено діагноз: рак лівої молочної залози T2N2M0, кл. гр. ІІа. Який план лікування цієї хворої?

  1. ●Променева терапія+операція+хіміотерапія
  2. Тільки операція
  3. Операція+променева терапія
  4. Тільки променева терапія
  5. Тільки хіміотерапія

#

Жінка 23-х років звернулася до гінеколога зі скаргами на довготривалі незначні кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Затримка менструації 8 тижнів. Під час огляду тіло матки збільшене до 14 тижнів вагітності. При УЗД діагностовано міхуровий занесок. Тактика лікаря?

  1. Екстирпація матки
  2. Гормональна терапія
  3. Гемостатична терапія
  4. Надпіхвова ампутація матки
  5. ●Вишкрібання стінок матки

#

Породілля скаржиться на біль в молочній залозі. В ділянці болю інфільтрат 3х4 см з розм’якшенням у центрі. Температура тіла 38,5°C. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. Плеврит
  2. Пневмонія
  3. ●Гострий гнійний мастит
  4. Лактостаз
  5. Пологова травма

#

При проведенні профілактичного огляду (скринінгу) у жінки 55-ти років, що знаходиться в менопаузі, лікар пропальпував у лівій молочній залозі пухлиноподібне утворення розмірами 4х3х3 см. Для подальшого обстеження необхідно додатково провести:

  1. Клінічне обстеження молочних залоз
  2. Білатеральну мамографію
  3. Тонкогольчату аспіраційну біопсію під контролем УЗД
  4. Цитологічне дослідження біопсичного матеріалу
  5. ●Все зазначене

#

Жінка 32-х років у минулому перенесла дві операції з приводу позаматкової вагітності, обидві маткові труби видалені. Звернулася на консультацію з питанням, що можна зробити, щоб настала вагітність?

  1. Сурогатне материнство
  2. Інсемінація спермою чоловіка
  3. ●Екстракорпоральне запліднення
  4. Штучне запліднення спермою донора
  5. Індукція овуляції

#

Хвора 42-х років поступила на оперативне лікування з приводу субмукозної міоми матки з наявністю значних мено- та метрорагій. При гінекологічному дослідженні виявлено, що шийка матки деформована старими рубцями з наявністю ектропіону, а тіло матки збільшене до 10 тижнів умовної вагітності, щільної консистенції, безболісне, рухоме. Придатки матки з обох сторін не визначаються. Яким має бути оптимальний об’єм оперативного втручання?

  1. ●Гістеректомія без придатків
  2. Суправагінальна ампутація матки без придатків
  3. Консервативна міомектомія
  4. Дефундація матки
  5. Гістеректомія з придатками

#

Хвора 25-ти років оперується з приводу перекруту кісти правого яєчника. Під час операції виявлено перекрут ніжки кісти на 720°, кіста і розпластана на ній маткова труба синього кольору. Яким має бути обсяг операції?

  1. ●Правостороння аднексектомія
  2. Розкрутити ніжку кісти, після чого провести правосторонню аднексектомію
  3. Видалити праві придатки та ліву маткову трубу
  4. Правостороння аднексектомія та видалення сальника
  5. Правостороння аднексектомія та апендектомія

#

Обґрунтувати найбільш імовірний діагноз. Через 30 хв після початку другого періоду пологів у першонароджуючої перейми стали супроводжуватися больовим синдромом, через 2-3 хв. по 50-55 сек. Матка погано розслаблюється поза переймами, при пальпації – біль в нижньому сегменті. Розміри таза 26-26-30-18 см. Передбачувана маса плода 3800 м, серцебиття плода глухе. При піхвовому дослідженні: відкриття маткового вічка повне, голівка плода притиснута по входу в малий таз, стрілоподібний шов у поперечному розмірі, ближче до лона

  1. ●Клінічно вузький таз
  2. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти
  3. Розрив матки, що почався
  4. Простий плоский таз II ступеня звуження, гостра внутрішньоутробна гіпоксія плода
  5. Розрив матки, що відбувся

#

Проаналізувати, яке ускладнення виникло в цьому випадку. У повторнонароджуючої з передчасним виливом навколоплідних вод, доношеною вагітністю в I періоді пологів раптово різко погіршився стан: з’явився озноб, задишка, біль за грудиною, виражений ціаноз обличчя. Подих частий, поверхневий, аритмічний. Свідомість поплутана. Пульс – 110 уд/хв., АТ – 60/40 мм рт. ст. Температура тіла – 38°С. У легенях подих послаблений, вологі хрипи. Пологова діяльність бурхлива: перейми через 1 хв. по 60 сек.

  1. Еклампсія
  2. Септичний шок
  3. ●Емболія навколоплідними водами
  4. Набряк легенів
  5. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

#

Обґрунтувати план подальшого ведення пологів. У пологове відділення надійшла первістка з доношеною вагітністю й скаргами на кров’янисті виділення з полових шляхів. Перейми рідкі, короткі. При піхвовому дослідженні: шийка матки вкорочена до 1 см, розм’якшена, цервикальний канал вільно пропускає 1 палець (2 см), за внутрішнім вічком на всьому протязі визначається тканина плаценти. Передлежать сідниці, високо над входом у малий таз.

  1. Продовжити консервативне ведення пологів
  2. ●Зробити кесарів розтин в ургентному порядку
  3. Провести стимуляцію пологової діяльності шляхом введення окситоцину
  4. Провести профілактику дистресу плода
  5. Провести токолітичну терапію

#

Проаналізувати: яке ускладнення виникло в пологах? У роділлі з доношеною вагітністю й прееклампсією середнього ступеня важкості на висоті однієї з переймів з’явився локальний біль в області дна матки. Стан роділлі задовільний. АТ=160/100 мм рт.ст. Пульс - 100 уд. за хв, ритмічний. Серцебиття плода - 170 уд. за хв. Матка в гіпертонусі. Зроблено піхвове дослідження: шийка матки згладжена, відкриття маткового вічка 3 см. Передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. Плодовий міхур цілий, напружений.

  1. Передлежання плаценти, кровотеча
  2. Емболія навколоплідними водами
  3. ●Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти
  4. Розрив матки, що відбувся
  5. Загрозливий розрив матки

#

Проаналізувати, яке ускладнення виникло? Повторнонароджуюча 32 років поступила в I періоді термінових пологів з переймами середньої сили. Дана вагітність четверта, дві попередні закінчилися медичним абортом, третя - кесарським розтином. Раптово у роділлі з’явилися сильні болі в животі, слабкість. АТ знизився до 80/50 мм рт.ст. З піхви з’явилися помірні кров’янисті виділення. Серцебиття плода не прослуховується, дрібні частини плода визначаються через передню черевну стінку. Пологова діяльність припинилася.

  1. Передлежання плаценти, кровотеча
  2. Емболія навколоплідними водами
  3. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти
  4. ●Розрив матки, що відбувся
  5. Загрозливий розрив матки

#

Визначити тактику. Третій період пологів триває 10 хв. З’явилися кров’янисті виділення із статевих шляхів у помірній кількості. Крововтрата досягла 400 мл і триває. Ознаки відділення плаценти відсутні.

  1. ●Зробити ручне відділення плаценти й виділення посліду
  2. Продовжувати спостереження за роділлею протягом 30 хвилин
  3. Виділити послід за допомогою прийому Креде-Лазаревича
  4. Ввести метилэргометрин
  5. Накласти на шийку матки клеми по Бакшеєву

#

Визначити, що необхідно робити. У пологовий будинок доставлена вагітна зі скаргами на болі в животі, темні зі згустками кров’янисті виділення з піхви. Строк вагітності 35-36 тижнів. Вагітність ускладнилася явищами гестозу. Загальний стан середньої тяжкості, пульс 90 в 1 хв, АТ=180/110 мм рт.ст. Матка збільшена відповідно строку вагітності, напружена. Серцебиття плода 160-170 уд/хв, глухе. При піхвовому дослідженні: шийка матки збережена, з статевих шляхів помірні кров’янисті виділення; голівка плода притиснута до входу в малий таз.

  1. Провести лікування дистресу плода
  2. ●Зробити кесарів розтин в екстреному порядку
  3. Почати терапію, спрямовану на пролонгування вагітності й лікування гестоза
  4. Почати родозбудження простагландинами
  5. Призначити токолітики й седативні препарати

#

Визначити діагноз. Первістка, 40 тижнів вагітності скаржиться на переймоподібні нерегулярні болі, які турбують протягом двох діб, ніч не спала. Голівка плода над входом у таз, води цілі. При внутрішньому акушерському дослідженні шийка матки довжиною більше 2-х см, зовнішнє вічко відкрите.

  1. ●Патологічний прелімінарний період
  2. Первинна слабкість родової діяльності
  3. Дискоординована пологова діяльність
  4. Латентна фаза пологів
  5. Прелімінарний період

#

Обґрунтувати діагноз. У породіллі на 3 добу після кесарського розтину почав прогресивно погіршуватися стан, з’явилася блювота, біль спочатку внизу, потім по всьому животі, затримка газів і випорожнення. Температура тіла – 38,5°С. Пульс - 120 за 1 хв., АТ=110/60 мм рт.ст. Живіт роздутий, хворобливий при пальпації, є напруга м’язів передньої черевної стінки, симптом Щьоткіна-Блюмберга позитивний. При перкусії визначається ексудат у нижніх і бокових відділах живота. В аналізі крові: лейкоцити - 20,0х109/л, ШОЕ - 39 мм/год.

  1. ●Розлитий перитоніт
  2. Пельвіоперитонит
  3. Ендоміометрит
  4. Кишкова непрохідність
  5. Інфекційно-токсичний шок
  6. Інфекційно-токсичний шок

#

Проаналізувати. які додаткові методи дослідження доцільно використати для уточнення діагнозу. У приймальне відділення доставлена хвора 39 років зі скаргами на різкі болі внизу живота, нудоту, блювоту, прискорене сечовипускання. При огляді: живіт помірно роздутий, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга. Пульс 88 в 1 хв., температура тіла 37°С. При піхвовому дослідженні: тіло матки не збільшене, рухливе, безболісне. В області лівих додатків пальпірується утворення 10х12 см, тугоеластичної консистенції, різко болісне при зсуві; праворуч додатки не визначаються.

  1. Екскреторну урографію
  2. Гістеросальпінгографію
  3. Пункцію черевної порожнини через заднє склепіння піхви
  4. ●Ехографію
  5. Все перераховане вище

#

Обґрунтувати діагноз. Хвора 31 року поступила зі скаргами на сильні болі внизу живота, озноб, нудоту, слабкість. Загальний стан середньої тяжкості, температура тіла 39,3°С, пульс – 112 уд/мін., АТ - 120/80 мм рт.ст. Живіт при пальпації різко болючий у нижніх відділах, де визначаються позитивні симптоми подразнення очеревини. Бімануально: матку й додатки пропальпувати не вдається через напругу й болючість передньої черевної стінки. Виділення гнойовидні.

  1. ●Гострий двосторонній аднексит, пельвіоперитоніт
  2. Метроендометріт
  3. Кольпіт
  4. Параметрит
  5. Порушена позаматкова вагітність

#

До сімейного лікаря звернулася вагітна 24-25 тижнів вагітності зі скаргами на набряки нижніх кінцівок та періодичні болі, які супроводжуються підвищенням артеріального тиску до 150/100 мм рт. ст.. В анамнезі: хронічний пієлонефрит. Лікар направив вагітну до акушерсько-гінекологічного стаціонару. Яка облікова документація має бути заведена в стаціонарі під час госпіталізації вагітної?

A. Індивідуальна карта вагітної і породіллі (форма № 111/о)

  1. ●Історія пологів (форма № 096/0)
  2. Медична карта стаціонарного хворого(форма № 003/о)
  3. Медична карта переривання вагітності (форма №003/о)
  4. Обмінна карта пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма №113/о)

#

До сімейного лікаря звернулась пацієнтка 25-ти років зі скаргами на нудоту, блювоту 2-3 рази на добу протягом останніх двох тижнів. Відзначає затримку місячних на 1,5 місяці. Сімейний лікар згідно з наказом №503 від 22.12.2002 р. має застосувати для діагностики вагітності наступні діагностичні заходи, окрім:

A. Зовнішнє акушерсько-гінекологічне дослідження

B. Піхвове дослідження

C. ●Кольпоскопічне дослідження

D. Бімануальне дослідження

E. Рекомендувати провести тест на вагітність

#

Породілля 27-ми років, пологи ІІ, термінові, нормальні. Друга доба післяпологового періоду. Температура тіла 36,8°C, Ps- 72 уд/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст. Молочні залози помірно нагрубілі, соски чисті. Живіт м’який, безболісний. Дно матки на 2 поперечні пальці нижче пупка. Лохії кров’янисті, помірні. Який можна встановити діагноз?

A. ●Фізіологічний перебіг післяпологового періоду

B. Субінволюція матки

C. Післяпологовий метроендометрит

D. Залишки плацентарної тканини після пологів

E. Лактостаз

#

У першовагітної 37-ми років пологова діяльність триває протягом 10 год. Перейми по 20-25 сек. через 6-7 хв. Положення плода повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки довжиною до 1 см, пропускає 2 поперечні пальці. Плідний міхур відсутній. Ваш діагноз?

A. Вторинна слабкість пологової діяльності

B. ●Первинна слабкість пологової діяльності

C. Нормальна пологова діяльність

D. Дискоординація пологової діяльності

E. Патологічний прелімінарний період

#

До пологового будинку поступила жінка, яка народжує вперше. Вона скаржиться на нерегулярні болючі перейми, котрі продовжуються вже 36 годин. Втомлена, ніч не спала. Положення плода поздовжнє, головне передлежання. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 145 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки довжиною до 3 см, щільна, розташована ближче до крижової западини, зовнішнє вічко закрите. Виділення слизові. Діагноз?

A. Первинна слабкість пологової діяльності

B. Дистоція шийки матки

C. ●Патологічний прелімінарний період

D. Фізіологічний прелімінарний період

E. Вторинна слабкість пологової діяльності

#

У роділлі 30-ти років четверті пологи, термінові, затяжні. Пологова діяльність активна. Перейми судомного характеру, різка болючість нижнього сегменту. Контракційне кільце на рівні пупка. Розміри таза - 25-28-30-17 см. Води відійшли на початку пологової діяльності. Серцебиття плода глухе до 100 уд/хв. Який діагноз найбільш імовірний?

A. ●Загроза розриву матки

B. Надто сильна пологова діяльність

C. Передчасне відшарування плаценти

D. Дискоординована пологова діяльність

E. Первинна слабкість пологової діяльності

#

Тазове передлежання плода виявлене у жінки, яка буде народжувати вдруге, в терміні вагітності 35 тижнів.Ваша тактика в жіночій консультаціі?

A. ●Госпіталізувати вагітну до ВПВ та виконати зовнішній акушерський поворот

B. Виконати коригуючу гімнастику

C. Рекомендувати повторний огляд через 2 тижні

D. Провести токолітичну терапію

E. Провести ультразвукове дослідження

#

Вагітна 32-х років зі строком вагітності 34 тижні скаржиться на епізодичну втрату свідомості, спонтанні непритомності, що швидко зникають при зміні положення тіла. Непритомність може супроводжуватися брадикардією, що швидко минає. У всьому іншому перебіг вагітності без ускладнень. Назвіть найбільш можливу причину подібного стану?

A. ●Стискання нижньої порожнинної вени вагітною маткою

B. Підвищення тиску у венах верхніх кінцівок

C. Зменшення тиску у венах нижніх кінцівок

D. Вегето-судинна дистонія за кардіальним типом

E. Психо-соматичні порушення

#

Хвора 18-ти років поступила до гінекологічного відділення зі скаргами на ниючий біль внизу живота. Остання менструація 2 місяці тому. При бімануальному дослідженні шийка матки довжиною до 2 см, зовнішнє вічко закрите. Тіло матки кульоподібної форми, м’якої консистенції, збільшене відповідно 7-8 тижням вагітності. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Аборт у ходу

B. Шийкова вагітність

C. ●Загрозливий аборт

D. Лейоміома тіла матки

E. Неповний аборт

#

Роділля 28-ми років при надходженні до пологового будинку скаржиться на головний біль, порушення зору, загальмованість. Об-но: АТ- 200/110 мм рт.ст., виражені набряки ніг, передньої черевної стінки. Головка плода у порожнині малого тазу. Серцебиття плода ясне, ритмічне 190 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: відкриття шийки матки повне, голівка плода у порожнині малого таза. Яка подальша тактика ведення пологів?

A. Кесарів розтин

B. ●Операція накладання акушерських щипців

C. Плодоруйнівна операція

D. Консервативне ведення пологів з епізіотомією

E. Стимуляція пологової діяльності

#

Вагітна 25-ти років, у терміні 34 тижнів госпіталізована в пологовий будинок в тяжкому стані. Скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту. Об’єктивно: генералізовані набряки, АТ – 170/130 мм рт.ст. Раптом у вагітної з’явились фібрилярні посмикування м’язів обличчя, тонічні та клонічні судоми, припинилося дихання. Через 1,5 хв. дихання відновилося, з рота з’явилась піна, забарвлена кров’ю. У клінічному аналізі сечі: білок 3,5 г/л. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. ●Еклампсія

B. Епілепсія

C. Крововилив у мозок

D. Набряк головного мозку

E. Виразка шлунку

#

На другу добу у дитини від фізіологічних термінових пологів з’явилась іктеричність шкіри та слизових оболонок. Непрямий білірубін – 152 мкмоль/л. У матері група крові О(І)Rh-, у дитини – А(ІІ)Rh+.Механізм виникнення жовтяниці?

A. Порушення обміну білірубіну

B. Порушення відтоку жовчі

C. ●Гемоліз еритроцитів

D. Фетоплацентарна недостатність

E. Внутрішньоутробне інфікування

#

Через 10 хвилин після народження посліда почалась рясна кровотеча зі статевих шляхів зі згортками. Плацента та пологові шляхи цілі. Матка при пальпації м’яка, погано скорочується, дно її на 2 поперечних пальці вище пупка. Після введення утеротонічних засобів кровотеча зупинилась, потім через декілька хвилин матка знову розслабилась, кровотеча відновилась. Яка причина кровотечі?

A. Розрив матки

B. ●Гіпотонія матки

C. ДВЗ-синдром

D. Емболія навколоплідними водами

E. Коагулопатія

#

У породіллі 26-ти років на 4-ту добу після пологів почалась маткова кровотеча, яка склала 400 мл. Загальний стан погіршується – температура тіла 36,7°С, пульс 94 уд/хв. АТ=90/70 мм рт ст. Матка щільна, дно ії на рівні пупка. При піхвовому дослідженні: шийка матки розкрита до 4см, за внутрішнім вічком визначається м’яка тканина, згортки крові. При огляді кровотеча посилилась. Яка подальша тактика?

A. ●Інструментальна ревізія порожнини матки

B. Ручне обстеження порожнини матки та видалення часток плаценти

C. Ввести препарати тономоторної дії

D. Надпіхвова ампутація матки

E. Зовнішній масаж матки після виведення сечі

#

У роділлі, яка народжує вдруге, з початком термінових пологів з’явились кров’янисті виділення з піхви. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матка згладжена, відкриття вічка на 6 см, на 1/3 воно перекрите губчатою тканиною. На решті ділянки пальпується плідний міхур. Пологова діяльність активна. Ваша тактика?

A. Стимуляція пологової діяльності

B. Кесарів розтин

C. ●Амніотомія

D. Зняття активної пологової діяльності

E. Гемостатична терапія

#

У породіллі на 3-ю добу після пологів з’явились скарги на слабкість, поганий сон, відсутність апетиту, болі внизу живота. Спостерігалось підвищення температури до 39° С, тахікардія. При обстеженні пальпується болісна матка, дно якої на 1 п/п нище пупка. Лохії мутно-кров’янисті, з неприємним запахом. Про яку патологію можна думати в даному випадку?

A. Параметрит

B. Тромбофлебіт вен матки

C. Перитоніт

D. ●Післяпологовий ендометрит

E. Субінволюція матки

#

Породілля на п’яту добу після ускладнених пологів поскаржилась на лихоманку, підвищення температури до 38,5°С, болі внизу живота. PS – 94 уд/хв., АТ – 120/70 мм рт. ст., молочні залози м’які. Живіт м’який, болючий в нижніх ділянках. Матка збільшена до 14 тижнів вагітності, м’якої консистенції, болюча. Виділення мутні з неприємним запахом. Яке ускладнення післяпологового періоду у жінки?

A. Лохіометра

B. ●Метроендометрит

C. Субінволюція матки

D. Лактостаз

E. Септичний шок

#

Вагітність 40 тижнів, пологи 1, II період. Народився один живий хлопчик масою 2400 г, зріст 48 см. При пальпації матки в ній виявлено ще один плід. Положення його поперечне, голівка праворуч. При вагінальному дослідженні встановлено, що відкриття маткового вічка повне, плідний міхур цілий. Яка тактика подальшого ведення пологів?

A. Кесарів розтин

B. ●Амніотомія, класичний поворот плода на ніжку

C. Амніотомія, консервативне ведення пологів

D. Амніотомія, плодоруйнівна операція

E. Амніотомія, стимуляція пологової діяльності

#

До пологового будинку доставлена роділля 31 року. Вагітність четверта, доношена. Пологи ІІ, другий період. Навколоплідні води відійшли через дві години після початку пологової діяльності. Під час огляду встановлено запущене поперечне положення і випадіння ручки плода. Серцебиття плода не вислуховується. Яка подальша тактика?

A. Кесарів розтин

B. Краніотомія

C. Класичний акушерський поворот з наступною екстракцією плода за ніжку

D. ●Декапітація

E. Продовжити консервативне ведення пологів

#

Під час кесаревого розтину при виведенні плода з матки діагностовано матку Кювелера. Який патологічний процес веде до такого ускладнення?

A. Неповний розрив матки

B. Хоріонепителіома

C. Передлежання плаценти

D. Вроджена патологія

E. ●Передчасне відшарування плаценти

#

У жінки 34-х років, яка мала 4 вагітності без наявності гінекологічних захворювань в анамнезі, на 17 день менструального циклу виникла маткова кровотеча. Яке з обстежень найбільш важливе у даному випадку?

A. Кольпоцитологія

B. Визначення тиреоїдного профілю

C. Гістеросальпінгографія

D. ●Діагностичне вишкрібання порожнини матки

E. Кольпоскопія

#

Хвора 28 років скаржиться на водянисті виділення з піхви з неприємним «рибним» запахом. Мікроскопія виділень зі статевих шляхів виявила ключові клітини. Аміновий тест позитивний. Ваш діагноз?

A. Кандидоз

B. Хламідіоз

C. Гонорея

D. Трихомоніаз

E. ●Бактеріальний вагіноз

#

Жінка 22-х років госпіталізована до гінекологічного відділення зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 39,5°C. Об’єктивно: ЧСС- 108/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст., живіт помірно здутий, різко болючий в гіпогастральній області, де позитивний симптом Щоткіна. Гінекологічне обстеження: матка та придатки не пальпуються внаслідок напруження передньої черевної стінки, заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Позаматкова вагітність

B. Гострий аднексит

C. Гострий ендометрит

D. ●Пельвіоперитоніт

E. Апоплексія яєчника

#

У хворої 20-ти років на 3-ю добу після штучного переривання вагітності з’явились переймоподібні болі внизу живота, мутні виділення з неприємним запахом зі статевих шляхів, температура тіла підвищилась до 38°С. При піхвовому дослідженні: матка збільшена до 4 – 5 тиж. вагітності, болюча при пальпації, м’яка, рухома. Придатки з обох сторін не визначаються. Ваш діагноз?

A. Гостре запалення придатків матки

B. Хронічний ендометрит

C. Лейоміома матки

D. ●Гострий ендометрит

E. Рак матки

#

У дівчинки 13-ти років на шкірі спостерігаються синці різних розмірів і кольору. Вона скаржиться на запоморочення, маткову кровотечу. При огляді – стан важкий, шкіра бліда, при аускультації серця ЧСС 140 уд/хв. Грубий систолічний шум, АТ – 90/40 мм рт.ст. Печінка, селезінка не збільшені. В клінічному аналізі крові Ер.-1,8х1012/л, Нв-50 г/л, КП– 0,7, рет – 4%, тромбоцити – 20х109/л, Л-12х109/л, е-2%, п-5%, с-75%, л-16%, м-2%, ШЗЕ-15 мм/год. Гематокрит –0,25. Що обумовлює тяжкість стану хворої?

A. ●Тромбоцитопенія

B. Гостра крововтрата

C. Серцева недостатність

D. Симптоми інтоксикації

E. Зниження артеріального тиску

#

Хвора 46-ти років звернулася до жіночої консультації зі скаргами на помірні кров’янисті виділення з піхви, які з’явились після затримки чергової менструації на 1,5 міс. При гінекологічному дослідженні шийка матки чиста, тіло матки не збільшене, рухоме, не болюче, придатки не змінені. Ваш діагноз?

A. Аденоміоз

B. ●Дисфункціональна маткова кровотеча

C. Позаматкова вагітність

D. Підслизова лейоміома матки

E. Рак тіла матки

#

Хвора 15-ти років звернулася зі скаргами на значні болі внизу живота, загальну слабкість, головний біль, які виникають перед менструацією. Менструації рясні, зі згортками. Хворіє з початку менархе. При ректоабдомінальному дослідженні патології не виявлено. Діагноз?

A. ●Альгодисменорея

B. Пухлина яєчника

C. Запалення придатків

D. Статевий інфантилізм

E. Синдром Штейна-Левенталя

#

29-річна жінка скаржиться на нерегулярні менструації з затримками до 2-3 місяців, значне збільшення маси тіла, гірсутизм. В шлюбі 5 років. Вагітностей не було. При гінекологічному дослідженні: матка трохи менша за норму, по обидві сторони визначаються щільні, рухливі яєчники розміром до 4-5 см в діаметрі. Попередній діагноз?

A. Двосторонні кісти яєчників

B. Двосторонній хронічний сальпінгіт

C. ●Синдром склерокістозних яєчників

D. Туберкульоз придатків матки

E. Гіпоменструальний синдром

#

Хвора госпіталізована зі скаргами на періодичні болі внизу живота, які посилюються під час менструацій, слабкість, нездужання, нервозність, незначні темні кров’яні виділеня з піхви напередодні та після менструації. При бімануальному дослідженні: тіло матки збільшене, придатки не визначаються, у задньому склепінні - нерівна поверхня. При лапароскопії: «синюшні вічка» на яєчниках, очеревині матково-прямокишкового поглиблення та параректальній клітковині. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Хронічний сальпінгіт

B. Полікістоз яєчників

C. ●Поширена форма ендометріозу

D. Туберкульоз статевих органів

E. Кістоми яєчників

#

Хвора 32-х років скаржиться на тягнучий біль внизу живота, особливо перед і під час місячних, мажучі коричневі виділення перед менструацією. При бімануальному обстеженні: матка збільшена в розмірі, болюча при зміщенні, щільної консистенції.

Придатки з обох сторін без змін. Який найбільш ймовірнийдіагноз?

A. Рак матки

B. Міома матки

C. Метроендометрит

D. ●Внутрішній ендометріоз

E. Позаматкова вагітність

#

Хвора 40-ка років протягом року відмічає рясні менструації, які супроводжуються переймоподібними болями внизу живота. При бімануальному дослідженні під час менструації: в каналі шийки матки визначається утворення діаметром до 5 см щільної консистенції, ніжка якого йде до порожнини матки. Матка збільшена до 5-6 тижнів вагітності, звичайної консистенції, рухома, болюча. Придатки не визначаються. Виділення кров’янисті, рясні. Який діагноз можна передбачити?

A. ●Субмукозний лейоміоматозний вузол, що народжується

B. Аборт в ходу

C. Рак шийки матки

D. Лейоміома шийки матки

E. Альгодисменорея

#

У 40-річної жінки скарги на інтенсивні переймоподібні болі під час менструації, що супроводжуються надмірною крововтратою. Для якого захворювання це характерно?

A. Раку ендометрія

B. Раку яєчника

C. ●Субмукозної лейоміоми матки

D. Субсерозної лейоміоми матки

E. Перекруту ніжки кісти яєчника

#

У жінки з діагностованою два роки тому дисплазією епітелія шийки матки з’явились контактні кровотечі, болі внизу живота. При огляді шийки матки в дзеркалах на ній виявлено розростання тканини, яка легко кровоточить при доторканні. Яку хворобу треба запідозрити?

A. Ерозію шийки матки

B. Ендометріоз

C. ●Рак шийки матки

D. Ерозивний ектропіон

E. Сифілітичну виразку

#

Жінка 26-ти років доставлена до приймального відділення зі скаргами на раптовий біль в нижній частині живота, слабкість, втрату свідомості вдома. Попередня менструація –два місяці тому. Hb – 106 г/л, пульс - 120 уд/хв., АТ - 80/50 мм рт.ст. Болісність та симптоми подразнення очеревини внизу праворуч. Який діагноз найбільш ймовірний?

A. Апоплексія яєчника

B. Гострий апендицит

C. Правосторонній гострий аднексит

D. Перекрут ніжкикісти яєчника

E. ●Порушена трубна вагітність

#

Хвора Б. 22-х років скаржиться на ниючі болі в правій здухвинній ділянці, які турбують протягом тижня, нудоту зранку, зміну смаку. З анамнезу: затримка менструації – 3 тижні. Об’єктивно: АТ – 110/70 мм рт.ст., Рs 78 уд/хв, t- 37°С. Бімануально: матка дещо збільшена, пом’якшена, рухома, неболюча. Придатки: праворуч пальпується болісне утворення 3х4 см, щільноеластичної консистенції, помірно рухоме. Ваш діагноз?

A. Кіста правого яєчника

B. Трубна вагітність, що перервалась

C. ●Прогресуюча трубна вагітність

D. Маткова вагітність

E. Гострий апендицит

#

До гінеколога на 20-у добу післяпологового періоду звернулась жінка зі скаргами на біль у лівій молочній залозі, гнійні виділення з соска. Об’єктивно: Ps- 120 уд/хв., температура тіла 39°C. Ліва молочна залоза болюча, більша за праву, відмічається її гіперемія; у верхньому квадранті - інфільтрат 10х15см із розм’якшенням всередині. В крові: ШЗЕ- 50 мм/год., лейк.- 15х109/л. Якою буде тактика лікаря?

A. ●Госпіталізувати до хірургічного відділення для оперативного лікування

B. Направити до гінекологічного відділення

C. Направити у післяпологове відділення

D. Направити до хірурга поліклініки для консервативного лікування

E. Розітнути абсцес молочної залози в жіночій консультації

#

Хвора 27-ми рокiв звернулась зi скаргами на безплiднiсть протягом 4-х рокiв. В анамнезi штучний аборт, який ускладнився запаленням придаткiв матки. Менструальний цикл не порушений. Базальна температура двофазна. При ультразвуковому дослiдженнi: матка, яєчники без патологiчних змiн. Спермограма чоловiка в межах норми. Яке дослiдження найбiльш доцiльне для встановлення діагнозу?

A. Рентген черепа

B. Кольпоскопiя

C. ●Гістеросальпiнгографiя

D. Зондування матки

E. Пункція через заднє склепіння піхви

#

Хворій 54-х років проводиться операція з приводу пухлини правого яєчника з виявленими інтраопераційно метастазами до сальника. Яким має бути об’єм оперативного втручання?

A. Біопсія сальника

B. ●Пангістеректомія та видалення сальника

C. Біопсія яєчника

D. Видалення правих придатків матки та сальника

E. Білатеральна аднексектомія та біопсія сальника

#

Показанням до проведення операції Вертгейма є:

A. Рак яєчників II ст.

B. ●Рак шийки матки I-II ст.

C. Рак шийки матки III ст.

D. Рак шийки матки IV ст.

E. Хоріонепітеліома

#

Визначити можливий діагноз. Хвора, 26 років, поступила в стаціонар зі скаргами на болі внизу живота й незначні кров’янисті виділення із статевих шляхів, що мажуть. Остання менструація 2 місяці назад. В анамнезі 2 мимовільних викидні. При огляді за допомогою дзеркал шийка матки ціанотична, симптом «зіниці» негативний. При піхвовому дослідженні: зовнішнє вічко пропускає кінчик пальця, матка збільшена до 7-8 тиж. вагітності, м’якої консистенції, безболісна. Додатки не визначаються, склепіння глибокі.

A. Вагітність 7-8 тиж. Загрозливий аборт.

B. Аборт у ході.

C. Порушення менструального циклу.

D. ●Вагітність 7-8 тиж. аборт, що почався.

E. Позаматкова вагітність.

#

Визначити діагноз. Хвора, 35 років, після безуспішного лікування в невропатолога, спрямована до гінеколога зі скаргами на нагрубання молочних залоз, депресію, яка змінюється агресивністю, слабкість, плаксивість, оніміння рук, метеоризм, які з’являються за 2-3 дня до початку менструації й зникають після неї. Вважає себе хворою протягом 2-х років.При гінекологічному дослідженні патологічних змін з боку статевих органів не виявлено.

A. ●Передменструальний синдром.

B. Синдром Шихана.

C. Клімактеричний синдром.

D. Хвороба Кушинга.

E. Посткастраційний синдром.

#

Визначити патогенетичну причину цього стану. У хворої 27 років скарги на відсутність менструації після пологів, що мали місце рік тому назад. Після припинення годування дитини грудьми, протягом 5 місяців, виділення молока триває. При піхвовому дослідженні визначається сухість слизової піхви, матка гіпопластична, додатки не пальпуються. Базальна температура монофазна (36,4; 36,2°С). Показники інших тестів функціональної діагностики (симптом «зіниці», «папороті», довжина натягу цервікального слизу) - негативні.

A. Генітальний інфантилізм.

B. Надлишкова продукція прогестерону.

C. ●Надлишкова продукція пролактину.

D. Надлишкова продукція естрогенів.

E. Надлишкова продукція андрогенів.

#

Визначити можливий діагноз. Хвора 18 років, звернулася зі скаргами на сверблячку в піхві й рясні виділення. Хворіє 3 дні. Напередодні перенесла ГРВІ, лікувалася антибіотиками. Об’єктивно: переддвер’я піхви, малі й великі статеві губи, слизова піхви гіпереміровані, набряклі, покриті білуватим нальотом, що легко знімається. Білі в значній кількості, білого кольору, густі, сироподібного характеру. Матка й додатки без особливостей.

A. Гостра гонорея.

B. Трихомонадний кольпіт.

C. Генітальний герпес.

D. ●Кандидомікоз.

E. Хламідіоз.

#

Обґрунтувати діагноз. Хвора 29 років доставлена в стаціонар бригадою швидкої допомоги зі скаргами на сильні болі внизу живота, кров’янисті виділення із статевих шляхів, що мажуть, запаморочення, слабість. АТ 100/60 мм.рт.ст., пульс 108 в 1 хв., ритмічний. Остання менструація 1,5 місяця назад. При піхвовому дослідженні: тіло матки нормальних розмірів, рухи за шийку матки різко болісні, праворуч від матки пальпується болісне пухлиноподібне утворення нечітких контурів. Заднє склепіння нависає, болісне.

A. Перекрут ніжки кистоми правого яєчника.

B. Апоплексія правого яєчника.

C. ●Порушена позаматкова вагітність.

D. Аборт, що почався.

E. Пельвіоперитоніт.

#

Обґрунтувати діагноз. Хвора 40 років поступила зі скаргами на різкі переймоподібні болі внизу живота, що з’явилися раптово, нудоту, блювоту. Перебуває на диспансерному обліку із приводу вузлуватої фіброміоми матки. При огляді відзначаються ознаки подразнення очеревини. При бімануальному дослідженні: матка збільшена до 14 тиж. вагітності, по передній стінці матки пальпується різко болісне утворення розмірами 8 х 9 см. Додатки без особливостей.

A. Перекрут ніжки пухлини яєчника.

B. Апоплексія яєчника.

C. ●Некроз фіброматозного вузла.

D. Гострий аднексит.

E. Периметріт.

#

Проаналізувати, який діагноз найбільш імовірний. У приймальне відділення доставлена хвора 39 років зі скаргами на різкі болі внизу живота, нудоту, блювоту, прискорене сечовипускання. При огляді: живіт помірно роздутий, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга. Пульс 88 в 1 хв., температура тіла 37°С. При бімануальному дослідженні: тіло матки не збільшене, рухливе, безболісне. В області лівих додатків пальпується утворення 10х12 см, тугоеластичної консистенції, різко болісне при зсуві; праворуч додатки не визначаються.

A. ●Перекрут ніжки пухлини яєчника.

B. Ниркова колька.

C. Пельвіоперитоніт.

D. Апоплексія яєчника.

E. Гостре запалення додатків матки із тубооваріальним утворенням праворуч.

#

Проаналізувати, яка найбільш імовірна патологія викликає таку картину. Хвора, 20 років, звернулася до гінеколога зі скаргами на сверблячку, печіння, водянисті виділення з піхви з неприємним запахом (рибним). При огляді в дзеркалах слизова оболонка шийки матки й стінок піхви звичайних рожевих кольорів. При піхвовому дослідженні тіло матки й додатки не змінені. У мазках, пофарбованих за Грамом, виявлено ключові клітки.

A. Хламідіоз.

B. Трихомоніоз.

C. Кандидоз.

D. ●Бактеріальний вагіноз (гарднерельоз).

E. Гонорея.

#

Визначити найбільш імовірний діагноз. У жінки, 26 років, 10 місяців назад відбулися термінові, нормальні пологи. Звернулася в жіночу консультацію зі скаргою на відсутність менструації. Годує дитину грудьми. При піхвовому дослідженні: матка звичайних розмірів, щільної консистенції, рухлива, безболісна. Додатки не визначаються.

A. Синдром Шихана.

B. Псевдоаменорея.

C. ●Фізіологічна аменорея.

D. Синдром Ашермана.

E. Вагітність.

#

Проаналізувати, яка найбільш імовірна причина викликає таку клінічну картину. Хвора, 20 років, звернулася до лікаря жіночої консультації зі скаргами на сверблячку, печіння й біль в області зовнішніх статевих органів, підвищення температури тіла, дратівливість, порушення сну, головний біль. Хвора незаміжня, веде безладне статеве життя. При огляді зовнішніх статевих органів на тлі гіперемірованої, набряклої слизової оболонки визначаються везикули, група яких займає до 2 см ураженої поверхні.

A. ●Генітальна герпетична інфекція.

B. Папіломавірусна інфекція.

C. Кондиломатоз.

D. Первинний сифіліс.

E. Цитомегаловірусна інфекція.

#

Визначити найбільш імовірний діагноз. Хвора, 30 років, звернулася в жіночу консультацію зі скаргами на рідкі, мізерні менструації, відсутність вагітності протягом 6 років. Менструації з 17 років, нерегулярні, із затримками від 30 до 60 днів. При огляді обертає на себе увагу ріст волосся по чоловічому типу, надлишкова маса тіла. При піхвовому дослідженні: матка зменшена в розмірах, безболісна. Яєчники по обидва боки збільшені, щільної консистенції. На УЗД яєчники дрібнокистозно змінені, розмірами 6,0х4,5 й 5,5х4,5 із щільною капсулою. Базальна температура монофазна.

A. ●Синдром склерокистозних яєчників.

B. Фолікулярні кисти.

C. Двосторонній аднексит.

D. Кисти жовтого тіла.

E. Рак яєчників.

#

До сімейного лікаря звернулася жінка 18 років, яка має небажану вагітність терміном 10-11 тижнів та вирішила її перервати шляхом штучного аборту. На які психологічні аспекти має звернути увагу лікар під час консультування перед штучним перериванням вагітності?

A. Інформація щодо обґрунтованості переривання вагітності

B. Інформація щодо надання психологічної підтримки

C. Інформація щодо обсягу медичних втручань

D. Інформація щодо обсягу реабілітації у післяопераційному періоді

E. ●Все зазначене

#

Породілля 20-ти років, 40 діб після пологів. Звернулась до жіночої консультації зі скаргами на появу кров’янистих виділень зі статевих шляхів. Дитина на штучному вигодовуванні з 10-ї доби в зв’язку с гіпогалактією. Загальний стан задовільний, молочні залози м’які, безболісні. Лактації немає. T- 36,9°С, PS – 80 уд/хв. При гінекологічному дослідженні: матка в anteflexio, не збільшена, безболісна, щільної консистенції, рухома. Придатки без особливостей. Який діагноз можна передбачити?

A. Загрозливий аборт

B. Пізня післяпологова кровотеча

C. Ендометрит

D. Трофобластична хвороба

E. ●Менструація

#

Пологи закінчуються:

A. Відходженням навколоплідних вод

B. Народженням плода

C. Повним розкриттям маткового вічка

D. ●Народженням посліду

E. Відшаруванням плаценти

#

У новонародженої дівчинки на 4-ту добу спостерігається набухання молочних залоз із виділенням секрету, набухання вульви, кров’янисті виділення зі статевих шляхів. Яка найбільш вірогідна причина даного стану?

  1. Гранульозоклітинна пухлина яєчника

B. Прийом матір’ю гормонів під час вагітності

C. Підвищення рівня тиреотропного гормону у новонародженої

D. ●Перехід естрогенів матері до плода

E. Тестикулярна фемінізація

#

Роділля 30-ти років доставлена до пологового будинку зі скаргами на різко болючі, регулярні перейми по 25-30 сек кожні 1,5-2 хв. Пологова діяльність розпочалась 6 годин тому. Матка в підвищеному тонусі. Голівка плода - над входом в малий таз. Серцебиття плода 136 уд/хв. P.V: відкриття шийки матки 4 см, маткове вічко спазмується на висоті перейм. Голівка в площині входу в малий таз, відштовхується. Діагноз?

A. Нормальна пологова діяльність

B. Вторинна слабкість пологової діяльності

C. Патологічний прелімінарний період

D. Первинна слабкість пологової діяльності

E. ●Дискоординована пологова діяльність

#

Вагітна Д. в терміні 38 тижнів поступила до відділення патології вагітних. Діагностована двійня: перший плід знаходиться в ніжному передлежанні, другий – в поперечному. Визначте план розродження.

  1. Ургентний кесарів розтин

B. Пологи вести через природні пологові шляхи

C. ●Провести кесарів розтин в плановому порядку

D. Призначити корегуючу гімнастику

E. Провести зовнішній поворот за Архангельським

#

Вагітна 20 років встала на облік по вагітності в терміні 11-12 тижнів. Із анамнезу виявлено, що росла та розвивалась у важких матеріально-побутових умовах. В дитинстві часто хворіла інфекційними захворюваннями, перенесла рахіт. При обстеженні виявлено: маса жінки- 56 кг, зріст – 154 см, АТ- 100/60 мм рт ст., пульс – 72 уд/хв., Нв – 100 г/л. Розміри тазу 26-26-31-18. Який фактор у вагітної може вплинути на метод її пологовирішення?

A. Вік

B. Парітет

C. Анемія

D. ●Вузький таз

E. Астенічний синдром

#

У жінки 22-х років діагностована перша вагітність. З анамнезу з’ясовано, що в 15 років вона перенесла гостру атаку ревматизму. В 18 років було діагностовано ваду серця. Під час обстеження встановлено: вагітність 9 тижнів, ревматизм, активна фаза. Ендоміокардит. Комбінована мітральна вада. ХНК ІІБ. Яка подальша тактика лікаря?

A. ●Лікування активної фази ревматизму з наступним перериванням вагітності

B. Виношування вагітності

C. Продовження вагітності на фоні лікування ревматизму

D. Продовження вагітності на фоні оперативного лікування вади серця

E. Переривання вагітності

#


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 8236 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.138 сек.)