АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте сутність поняття «психотравмуюча система відносин». Охарактеризуйте основні типи порушень функціонування родини, які призводять до психотравматизації її членів

Прочитайте:
  1. APUD – СИСТЕМА (СТРУКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ, БИОЛОГИЧЕСКОЕ ЗНАЧЕНИЕ В НОРМЕ И ПАТОЛОГИИ)
  2. DSM — система классификации Американской психиатрической ассоциации
  3. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  4. IV. ЛИМФАТИЧЕСКАЯ СИСТЕМА ГОЛОВЫ И ШЕИ
  5. IV. Сердечно-сосудистая система
  6. IV. Центральная нервная система, эстезиология
  7. V. Нервная система и органы чувств
  8. V. Периферическая нервная система
  9. V2: 5 Дыхательная система
  10. V2: 6 Мочеполовая система

Система відносин – це комплекс об’єктів відносин і взаємовідношення між ними. С-ма відносин є психол.ядром особ-ті. В результаті психотравми вона може неадекватно змінюватися, приймаючи патогенне значення. З позиції теорії відносин (Мясищев) психогенний чи конфліктогенний нервово-психичний розлад виникає в рез-ті порушень особо значимих відносин. В основі порушень цілостності с-ми відносин є спотворення когніт. та перевага емоц. компонента відносин, що призводить до порушення поведінки, невротичних та психосоматичних проявів. Сімейні відносини в більшості виступають у ролі найбільш значимих, звідси їх ведуча роль у формуванні психотравм. ситуацій та психічних порушень. Порушення сімейних відносин може визвати психотравму.

Порушення функціонування сім'ї – це порушення інтеграції окремих членів у сім'ї, порушення у взаємовідносинах сім'ї з оточуючим світом. Основні типи порушень функціонування родини, які призводять до психотравматизації її членів – це конфліктна сім’я (деструктивні міжособистісні стосунки між її членами) і асоціальна сім’я (поєднання затяжних, конфліктних внутрішньосімейних стосунків з кримінологічною і наркологічною обтяженістю).

Найважливіші види сімейно обумовлених травматизуючих станів:

1) стан глобального сімейного незадоволення. Патогенна ситуація - різке розходження між реальним життям та очікуванням індивіда. Наслідок – стан фрустраціі. Фрустрація призводить до різних наслідків – вт.числі защитних реакцій, що часто призводить до психогенних захворювань.

2) сімейна тривога - у одного або обох членів сім’ї. Проявляється в сумнівах, страхах за здоров’я, відсутність членів сім’ї. В основі – невпевненість індивіда в якомусь аспекті сімейного життя, а також безпорадність, нездатність втрутитись в хід подій сімї. Цей стан часть приводить до гострих афективних реакцій та реактивних психозів.

3) сімейно обумовлене непосильне нервово-психічне та фізичне напруження – одне із основних психотравмуючих переживань: постійного психол. тиску, тяжкого або безвихідного положення. Перепони для проявлення важливих почуттів, задоволення істотних потреб. Такі відносини в сімї визивають циклічні зміни надії та відчаю, що підтримує фрустрацію людини.

4) почуття вини, зв’язане з сім’єю – індивід почуває себе лишнім, винуватим у всіх сімейних невдачах, сприймає відношення інших членів сімї до себе як звинувачення.

Отже, сімейно обумовлені психотравми є факторами, які сприяють трансформації порушень функціонування родини в нервово-психічний або соматичний розлад особистості.

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 692 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)