АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вивихи

Травматичним вивихом називається зміщення суглобових кінців кісток відносно один одного внаслідок дії травми, як пра­вило, непрямої, коли обсяг рухів у суглобі перевищує фізіологі­чний. Якщо суглобові поверхні припиняють дотикатись, вивих називається повний, якщо дотикаються частково ‒ це неповний вивих, або підвивих.

Травматичний вивих у будь-якому суглобі супроводжується крововиливом в суглоб, розривом суглобової капсули, виходом однієї суглобової поверхні через цей розрив і пошкодженням прилеглих тканин.

Вивих умовно називають за зміщеною дистальною кісткою.

Вивих виникає зазвичай при падінні на відведену кінцівку. При цьому потерпілі помічають різке “клацання”, сильний біль і неможливість активних рухів в суглобі. Під час огляду вияв­ляється низка типових ознак вивихів: положення кінцівки ви­мушене, звертає на себе увагу зміна її довжини, деформація ділянки суглоба.

При пальпації зміщений суглобовий кінець кістки нерідко може визначатись у незвичайному місці (наприклад, при виви­ху плеча голівка плечової кістки визначається у пахвовій ділян­ці або під великим грудним м’язом).

Пасивні рухи в ділянці суглоба обмежені, різко болісні і ма­ють пружний характер: вивихнута кістка при пасивному її відве­денні знову повертається в попереднє положення. Це зумов­люється дією спастично скорочених м’язів, натягнутих зв’язок і капсули. У ділянці суглоба помітна набряклість тканин.

До відносних ознак вивиху належать: біль в суглобі, неможливість рухів в ньому, набряк, примусове положення кінцівки.

До вірогідних ознак вивиху ‒ деформація суглобової поверхні, пружний опір.

Діагноз вивиху підтверджується за допомогою рентгенівсь­кого дослідження.

При вивихах можуть пошкоджуватись розміщені у ділянці суглоба нервові стовбури. Такі вивихи називають ускладнени­ми. Запідозрити їх можна за неможливості активних рухів у пе­риферичних ділянках кінцівки, порушенню її чутливості.

Перша долікарська медична допомога полягає у знеболенні, про­веденні транспортної іммобілізації, прикладанні холоду до місця вивиху та якнайшвидшій госпіталізації в лікарню, оскільки в перші години після травми вправити вивих легше, ніж у пізніші.

Вивихи тижневої і більшої давності називають застарілими, і для вправлення їх потрібне оперативне втручання.

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 594 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)