АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІКУВАННЯ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ

Прочитайте:
  1. Алгоритм лікування аналогами соматостатину
  2. Алгоритм лікування атопічного дерматиту у дітей.
  3. АЛГОРИТМ ЛІКУВАННЯ БА
  4. Алгоритм лікування ДН
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи. Профілактика і лікування хворих на рахіт.
  6. Аномалії конституції. Лімфатико-гіпопластичний і нервово-артритичний діатез. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  7. Аскаридоз. Клінічні ознаки. Лікування. Профілактика.
  8. ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ
  9. Визначення гострої дихальної недостатності. Класифікація за ступенями тяжкості. Мед сестринське обстеження та мед сестринська діагностика. Загальні принципи лікування.
  10. Відділення відновлювального лікування

Традиційна терапевтична стратегія при алергічних (сезонних і цілорічних) ринітах включає: елімінацію алергенів, фармакотерапию і специфічну імунотерапію.

Елімінація алергенів:

  1. При хронічному алергічному риніті – елімінація алергенів полягає в щоденному вологому прибиранні, зберіганні книг в засклених шафах, відсутності в будинку домашніх рослин з сильним запахом або що виділяють ефірні масла; тварин, речей тих, що містять шерсть тварин (м'які меблі, килими, пуховий одяг, шкіряні вироби); відсутності птахів і не тільки живих, але і чучел, виробів з пір'я і пуху (ліжко, одяг); акваріумних риб; тарганів, сильно пахучих хімікатів, миючих засобів в порошку і аерозолях. Категорично забороняється палити в приміщеннях, де знаходяться діти. Необхідно підтримувати в приміщення вологість не менше 50%.
  2. При сезонному алергічному риніт - елімінація алергенів полягає в моніторингу і прогнозуванні сезонів цвітіння рослин; уникати регіонів, де в повітрі міститься велика кількість пилку; залишатися удома під час цвітіння рослин (особливо в уранішні години і в жаркі дні); щільно закривати вікна і двері, використовувати захисні фільтри в автомобілях; носити окуляри на вулиці; частіше стояти під душем, змиваючи пилок; дотримувати гіпоалергенну дієту з урахуванням перехресної алергії.

Фармакотерапія:

Для лікування алергічного риніту або для попередження його загострення застосовуються наступні групи лікарських засобів.

1.Антигістамінні препарати. 2. Судинозвужувальні засоби (деконгестанти).

3. Комбіновані препарати (поєднання антигістамінних і декогестантів).

4. Препарати кромоглікату натрію в ніс. 5. Глюкокортикоїди, перш за все, інтраназально. 6. Антихолінергичні препарати. 7. Зволожуючі засоби.

8. Специфічна імунотерапія (СІТ).

При виборі тактики лікування залежно від домінуючих симптомів необхідно брати до уваги ефективність різних препаратів в пригнічені того або іншого симптому (табл.3).

Таблиця 3. Ефективність різних препаратів при лікуванні

алергічного риніту.

Препарат   Свербіння/чхання Виділення з носа Закладеність носа Порушення нюху
Кромоглікат натрію + ++ +/- -
Антигістамінні засоби per os +++ ++ +/- -
Місцеві судинозвужувальні засоби - - +/- -
Топічні кортикостероїди +++ +++ ++ +

 

Виходячи з тяжкості перебігу риніту, Міжнародний консенсус рекомендує наступний ступінчастий підхід до лікування риніту (табл. 4)

Таблиця 4. Ступінчастий підхід до лікування риніту.

Види риніту і характер течії Лікування
Сезонний алергічний риніт Легкий перебіг захворювання або епізодичні симптоми     Середнє тяжкий перебіг з вира-женими симптомами з боку порожнини носа   Середнє тяжкий перебіг з вира-женими симптомами з боку очей.   Важка течія   Прийом швидкодіючих переоральних неседативних блокаторів Н1-гистамінових рецепторів Антигістамінні препарати або кромглікат натрію місцево в очі або в ніс Щодня глюкокортикоїди интраназально (починати лікування на початку сезону) Антигістамінні препарати або кромглікат натрію місцево в очі Антигістамінні препарати перорально щодня і глюкокортикоїди интраназально, і антигістамінні або кромглікат натрію місцево в очі Теж, що і при середнєтяжкому + системні стероїди -при кризових ситуаціях
Цілорічний алергічний риніт   Топічні стероїди тривало і неседативні блокатори Н1-гистамінових рецепторів

Основним патогенетичним методом лікування алергічного риніту є специфічна алерговакцинація (специфічна імунотерапія - СИТ), яка заснована на утворенні блокуючих антитіл класу Ig G, що запобігають розвитку імунологічної реакції АГ+АТ, зменшенню відповіді базофілів на дію алергену, зменшенню специфічних імуноглобулінів, а значить і клінічної картини алергічного риніту. СІТ ефективна при її застосуванні 3 роки підряд. Аллерговакцинація проводиться на підставі шкірних проб, проведених у хворого.

Симптоматичною терапією в період загострення є застосування деконгестантів (судинозвужувальних) препаратів і зволожуючих засобів.

 

Лікарські форми кромглікату для лікування алергічного риніту:

- кромогексал (дозований назальний спрей, 1 доза -2,8 міліграм) не менш 3-х місяців;

- кромосол (дозований назальний спрей, 1 доза -2,8 міліграм) не менш 3-х місяців;

- іфірал (краплі в ніс, 1 крапля – 1 міліграм), по 2 краплі 4 рази на день не менш 3-х місяців.

При сезонному алергічному риніті і кон'юнктивіті лікування починають за 3-4 тижні до сезону цвітіння і проводять протягом всього періоду пиління причинно-значущих рослин.

Лікарські форми топических стероїдів для лікування алергічного риніту:

- беклазон (беконазе, інтраназальний спрей,1 доза – 50 мкг). По 2 дози на добу 2 раза в день;

- флютиказон (фліксоназе, інтраназальний спрей, 1доза -150 мкг). 1доза 1 раз на добу

- мометазон (назонекс, інтраназальний спрей, 1доза -150 мкг), 2 дози 1 раз на добу.

Топічні стероїди застосовують не менш 2-х місяців, при цілорічному риниті можна – до 3-4-х місяців. Ці препарати мають більш виражений протизапальний ефект, ніж кромоглікати. Вони відновлюють прохідність носових ходів і надають тривалий протективний ефект.

Лікарські форми антигістамінних засобів лікування алергічного риніту:

Враховуючи значну кількість побічних ефектів і неможливість тривалого застосування в педіатричній практиці, препарати 1 покоління застосовуються рідко. Переважні препарати 11 і 111 покоління антигістамінних через високу специфічність до Н1-рецепторів, швидкості початку дії, тривалість ефекту до 24 годин, відсутність холінергічної блокади і проникнення через ГЕБ, незалежність від прийому їжи. Препарати призначають дітям старше 6 років протягом 3-4 тижнів.

Антигістамінні препарати 11 покоління – лоратадин (кларитин, лорано); цетиризин (цетиризина гексал, зодак, зиртек, цетрин); астелазін (аллергоділ).

Антигістамінні препарати 111 покоління – фексофенадін (телфаст); дезлоратадін (эріус,фібріс).

Крім того, є місцеві антигістамінні засоби у вигляді спрея для носа і крапель для очей – це аллергоділ, гістимет і віброцил, які застосовуються не більше 7 – 10 днів. Не можна застосовувати місцеві і системні антигістамінні одночасно, оскільки можливі потенційовані побічні ефекти.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)