АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мозок і психіка.Будова ЦНС

Психіка є властивістю мозку відображати довкілля і регулювати поведінку та діяльність людини. Органом психіки є мозок. Мозок працює рефлекторно. Рефлекс) - це відповідь живого організму на той чи інший вплив, який здійснюється через нервову систему, центральним органом якої є головний мозок. Психічне відображення у тваринному світі здійснюється на різних рівнях залежно від структурної організації мозку, його анатомічної будови і функціональної діяльності. Залежність рівня відображення від дозрівання мозку можна спостерігати в онтогенезі. Анатомічна недорозвиненість мозку у людини чи порушення його функціональної діяльності також супроводжуються розладом психіки.

Вчення про мозок і його психічні функції має тривалу історію, в якій можна виділити дві тенденції: перша пов'язана з вивченням локалізації психічних функцій відповідно до анатомічних зон кори головного мозку, друга розглядає мозок і його роботу як єдине ціле.Мозок людини - надзвичайно складна система, яка працює як диференційоване ціле..Головний мозок складається з двох частин - правої та лівої півкуль, які включають кору головного мозку. Кора головного мозку - верхній шар півкуль - це насамперед нервові клітини. Вони називаються нейронами,

(ЦНС) - Основна частина нервової системи тварин і людини, що складається зі скупчення нервових клітин (нейронів) і їх відростків. ЦНС утворена з сірої і білої речовини. Сіра речовина складають тіла клітин, дендрити організовані в комплекси, які включають безліч синапсів і служать центрами обробки інформації, забезпечуючи багато функцій нервової системи. Біла речовина складається з аксонів, що виконують роль провідників, передають імпульси з одного центру в іншій. Нейрони ЦНС утворюють безліч ланцюгів, які виконують дві основні функції: забезпечують рефлекторну діяльність, а також складну обробку інформації у вищих мозкових центрах. Ці вищі центри, наприклад зорова зона кори (зорова кора), отримують вхідну інформацію, переробляють її і передають відповідний сигнал по аксона. Головний мозок складається з трьох основних структур: великих півкуль, мозочка і стовбура.

Великі півкулі - найбільша частина мозку - містять вищі нервові центри, що становлять основу свідомості, інтелекту, особистості, мови, розуміння. У кожному з великих півкуль виділяють наступні освіти:лежать в глибині відокремлені скупчення (ядра) сірої речовини, які містять багато важливих центри;.Мозочок теж складається з сірої речовини, проміжного масиву білої речовини і зовнішнього товстого шару сірої речовини, що утворює безліч звивин. Мозочок забезпечує головним чином координацію рухів. Стовбур мозку утворений масою сірої і білої речовини, не розділеною на шари. Стовбур тісно пов'язаний з великими півкулями, мозочком і спинним мозком і містить численні центри чутливих і рухових шляхів.

Спинний мозок. Знаходиться всередині хребетного стовпа і захищений трьома оболонками. На поперечному зрізі сіра речовина має форму літери Н або метелика. Сіра речовина оточене білою речовиною.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 385 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)