АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова нейрону,види нейронів. Синапси їх види та значення

Осн. функціон. і структурною одиницею НС є нейрон або нейроцит.За допомогою нейронів НС здійснює зв'язок органів і систем між собою,організму з навк. Середовищем.

Нейрон має тіло(сому) і відростки: аксон,який проводе збудження від соми,дентрит,який проводить збудження до соми.

Тіло має мембрану,ядро з одним або декілька ядерцями,цитоплазму з органоїдами. Дендрити –короткі розгалужені відростки.Аксон – один довгий.

За фунцією нейрони:аферентні-рецептори,чутливі,доцентрові,еферентні – рухові,ефекторні,відцентрові,вставні- проміжні,асоціативні,інтернейрони.За бдовою нейрони:уніполярні- мають 1 відросток,біполярні –мають 2 відростки,мультиполярні – мають багато,псевдо уніполярні – скл.осн.масу НС.

Синапс – місце контакту між двома нейронами. Він утворений двома мембранами – пресинаптичною,яка міститься в нервових закінченнях аксона і постсинаптичною,яка міститься на тілі або дендритах нейрона.

Між двома мембранами є синаптична щілина,в яку входять медіатори- передають збудження або гальмують його передачу.

Класифікація синапсів:

В залежності від механізму передачі нервового імпульсу розрізняють

хімічні;електричні - Електричні синапси звичайно бувають збудливими;Змішані. За знаком дії:збуджуючі,гальмівні. Якщо перші сприяють виникнення збудження в постсинаптической клітці то другі, навпаки, припиняють або запобігають його появу,перешкоджають подальшому поширенню імпульсу.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 590 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)