АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи дослідження нервової системи і вищої нервової діяльності

МЕТОДИ дослідження ВНД:1) Метод умовних рефлексів.Умовний рефлекс - це вироблена в онтогенезі реакція організму на подразник,Основні правила вироблення умовних рефлексів:- Неодноразове збіг у часі дії індиферентного подразника з безумовним;- Умовний стимул повинен передувати безумовному.Услон рефлекс утворюється на базі бзусловного.5) Комп'ютерна томографія - через мозок пропускається тонкий пучок рентгенівських променів, джерело якого обертається навколо голови в заданій площині; пройшло через череп випромінювання вимірюється сцинтиляційним лічильником.7) Метод молекулярної біології - спрямовані на вивчення ролі молекул ДНК, РНК та ін. Біологічно активних речовин в утворенні умовних рефлексів.10 Метод перерізання і виключення різних ділянок ЦНС - дозволяє оборотно видозмінювати активність мозку в цілому і спостерігати за зміною умовно-рефлекторного поведінки.12) Ехоенцефалографія - заснована на властивості ультразвуку по-різному відбиватися від структур мозку, його патологічних утворень.

Методи діагностика нервової системи. Ультразвукова доплерографія екстракраніальних судин - дослідження стану сонних і хребетних артерій. Дає важливу для діагностики та лікування інформацію при недостатності мозкового кровообігу, при різних типах головних болів, запаморочення (особливо пов'язаних з поворотами голови) або нестійкістю при ходьбі, нападах падінь і / або втрати свідомості. Ультразвукова доплерографія периферичних судин - дослідження кровотоку в периферичних судинах рук і ніг. Дослідження інформативно при скаргах на болі в кінцівках при навантаженні і кульгавість, мерзлякуватість в руках і ногах, зміна кольору шкіри рук і ніг. Допомагає в діагностиці облітеруючих захворювань судин кінцівок, венозної патології (варикозна і посттромбофлебітична хвороби, неспроможність клапанів вен).

Ехо-енцефалографія - метод дослідження головного мозку за допомогою ультразвуку. Дослідження дозволяє визначити грубі зміщення серединних структур головного мозку, розширення мозкових шлуночків,

Електроенцефалографія метод відіграє вирішальну роль у діагностиці захворювань, що виявляються нападами втрати свідомості, судомами, падіннями, непритомністю, вегетативними кризами.

Мигательний рефлекс- Дослідження здійснюється для оцінки швидкості проведення імпульсів в системі трійчастий-лицевої нерви, з метою вивчення функціонального стану глибинних структур (стовбура) мозку.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1034 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)