АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Безумовні рефлекси та інстинкти. Теорія драйву та драйв-рефлексу

Безумовні рефлекси- це видові, природжені, відносно постійні реакції організму на дію зовнішнього і внутрішнього середовища, що здійснюються за допомогою НС. Видовими вони є, бо утворилися і закріпилися в процесі тривалого розвитку людини як певного виду. Ці рефлекси проявляються однаково у кожної особини виду \Вони сформовані до моменту народження дитини.Безумовні рефлекси є природженими, бо успадковуються від батьків.Ознака безумовних рефлексів - відносно постійні - підкреслює їхню відносну незмінність. До основних видів безумовних рефлексів належать дихальні, харчові, хапальні, захисні, орієнтувальні та статеві.Багато безумовних рефлексів проявляються не відразу після народження, а запускаються програмою генетичного розвитку тільки через деякий час. До таких рефлексів відносять, наприклад, орієнтувальний і статевий рефлекси. Орієнтувальний рефлекс, - це відповідь на нові або біологічно важливі подразники. У період статевого дозрівання проявляються складні безумовні статеві рефлекси, пов'язані з розмноженням і турботою про нащадків.

Складну систему природжених програм поведінки, пов'язаних із збереженням виду, називають інстинктами. Інстинкти в людини як ланцюги вроджених безумовних рефлексів можуть проявлятися по-різному, залежно від внутрішніх потреб людини, конкретної ситуації, змінюватися з віком. Наприклад, інстинкт самозбереження може проявлятися втечею від небезпеки, обережною поведінкою або агресією. Усім вам відомий материнський інстинкт - це потреба матері дбати про дитину та захищати її. Інколи він сильніший за інстинкт самозбереження.Поведінка людини складна, в ній задіяні механізми не лише безумовних та умовних рефлексів, а також - розумової діяльності.

.За теорією Ю.Конорского, діяльність мозку ділиться на виконавчу і підготовчу і всі рефлекторні процеси входять у дві категорії: підготовчі (спонукають, драйвові, мотиваційні) і виконавчі.Виконавча діяльність пов'язана з безліччю специфічних реакцій на безліч специфічних подразників, тому ця діяльність забезпечується пізнавальної або гностичної системою, що включає в себе систему розпізнавання стимулів. Підготовча діяльність пов'язана з менш специфічними реакціями і більшою мірою контролюється внутрішніми потребами організму. Пізнавальна та емотивна системи обслуговуються різними мозковими утвореннями. Ю. Конорский виділяє власне орієнтовний рефлекс на новизну подразника (драйв новизни), що включає реакцію націлювання органів чуття на новий стимул, і підготовчий дослідний рефлекс.У реалізації оборонних безумовних рефлексів значну роль відіграє стан страху. Драйв страху виконує функцію зниження порогів до зовнішніх стимулів.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 520 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)