АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізми утворення умовних рефлексів,поняття про тимчасовий зв'язок. Локалізація тим.звязку

Фізіологічну основу умовного рефлексу становить процес замикання тимчасового зв'язку. Тимчасовий зв'язок - це сукупність нейрофізіологічних, біохімічних і ультраструктурних змін мозку, що виникають у процесі поєднання умовного і безумовного подразників і формують певні взаємовідносини між різними мозковими утвореннями. Механізм пам'яті фіксує ці взаємини, забезпечуючи їх утримання і відтворення.

Численні дослідження присвячені вивченню локалізації умовної зв'язку, ролі різних структур і станів мозку в здійсненні условно рефлекторного поведінки, вивченню основних закономірностей і механізмів інтегративної діяльності мозку. Поряд з традиційними напрямами в останні роки завдяки широкому використанню мікроелектродної техніки, що дозволяє дослідити діяльність мозку на уровне окремих нервових клітин, виник новий клас задач. Актуальним стало вивчення характеру міжнейронної взаємодії інтеграційних властивостей окремої нервової клітини і субклітинних-молекулярних механізмів пластичності, що складають основу збереження і специфічності утворення тимчасової (умовної) зв'язку.

І.П. Павлов вважав, що замикання тимчасових зв'язків відбувається в корі великих півкуль головного мозку між тим пунктом, який сприймає умовний подразник, і кірковим представництвом безумовного рефлексу. Кожен умовний сигнал надходить у корковий кінець аналізатора, в проекційну зону, відповідну модальності стимулу. Кожен безумовний подразник, центр якого розташований в підкіркових структурах, має своє представництво в корі великих півкуль мозку.

Формування умов.рефлексів виникає по принципу домінанти.Домінанта-це «тимчасово панівний рефлекс», яким направляється робота нервових центрів в даний момент. Наявність домінанти створює підвищену готовність організму реагувати так, а не інакше, орієнтує організм на пошук тих ситуацій, по відношенню до яких дана домінанта найбільш адекватна. Домінанта являє собою функціональне об'єднання нервових центрів, що складається з відносно рухомого коркового компонента і субкортікальних, вегетативних і гуморальних компонентів.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1218 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)