АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про домінанту. Функціональне значення підкоркових утворень мозку у формуванні умовних р

Фізіологічну основу умовного рефлексу становить процес замикання тимчасового зв'язку. Тимчасовий зв'язок - це сукупність нейрофізіологічних, біохімічних і ультраструктурних змін мозку, що виникають у процесі поєднання умовного і безумовного подразників і формують певні взаємовідносини між різними мозковими утвореннями. Механізм пам'яті фіксує ці взаємини, забезпечуючи їх утримання і відтворення.

І.П. Павлов вважав, що замикання тимчасових зв'язків відбувається в корі великих півкуль головного мозку між тим пунктом, який сприймає умовний подразник, і кірковим представництвом безумовного рефлексу. Кожен умовний сигнал надходить у корковий кінець аналізатора, в проекційну зону, відповідну модальності стимулу. Кожен безумовний подразник, центр якого розташований в підкіркових структурах, має своє представництво в корі великих півкуль мозку.

Формування умов.рефлексів виникає по принципу домінанти.Домінанта-це «тимчасово панівний рефлекс», яким направляється робота нервових центрів в даний момент. Наявність домінанти створює підвищену готовність організму реагувати так, а не інакше, орієнтує організм на пошук тих ситуацій, по відношенню до яких дана домінанта найбільш адекватна. Домінанта являє собою функціональне об'єднання нервових центрів, що складається з відносно рухомого коркового компонента і субкортікальних, вегетативних і гуморальних компонентів.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 526 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)