АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості утворення умовних рефлексів у дітей дошкільного віку

З віком збільшується швидкість утворення умовних рефлексів і їх міцність. Умовні рефлекси у дітей дошкільного віку (від 1 року до 7) пов'язані зі зміною ставлення дитини до навколишнього його предметного світу і до оточуючих людей. У перші три роки життя найбільше значення в якості безумовного подразника має харчове підкріплення. Умовно-рефлекторна діяльність дитини в наступні роки зазнає змін у двох напрямках: 1) стає більш різноманітною і 2) як безумовного підкріплення основну роль грають орієнтовний, наслідувальний і ігровий рефлекси, словесне заохочення і словесне покарання. Для дітей до 3 років характерна велика міцність вироблених умовних зв'язків, для переробки перш вироблених умовних рефлексів потрібно близько 50 поєднань умовного сигналу з новим підкріпленням. Нейрони головного мозку володіють великою функціональною рухливістю, тим не менш, можуть закріплювати повторювану систему умовних подразнень і стійко її утримувати. У цей же період часу у дітей виробляється велика кількість динамічних стереотипів.

Динамічний стереотип - послідовний ланцюг умовно-рефлекторних реакцій, які відбуваються в строго визначеному порядку. Динамічний стереотип виражається в тому, що на систему різних умовних сигналів через певний час виробляється постійна і міцна система відповідних реакцій. У цій ланцюговій системі умовних рефлексів кожен попередній рефлекс є умовним сигналом для подальшого умовного рефлексу. У природних умовах життя людини освіта динамічного стереотипу лежить в основі різних навичок (трудових, побутових, рухових), звичок, режиму харчування, відпочинку і праці, певної системи поведінки. Такі форми поведінки людини забезпечують його діяльність з найменшими витратами енергії і меншою напругою нервової системи, так як дії людини стають автоматичними.

Вироблення динамічних стереотипів вимагає від дитини значних зусиль, але, якщо вони вироблені, підтримання їх не становить труднощів для нервової системи. Найбільш міцні стереотипи виробляються в дітей до 5 років.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 610 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)