АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функціональні порушення ВНД (неврози,психози),фактори,що їх викликають. Профілактика дитячої нервовості

Неврози та реактивні психози є зворотними психічними розладами, що виникають під впливом психічної травми, важких психічних переживань та емоційної перенапруги. Неврози виникають під впливом гострої чи тривалої травмуючої ситуації (сварки в родині, із сусідами тощо). Сприятливими факторами є виснаження організму і нер­вової системи (перенесені інфекції, інтоксикації, стомлен­ня). Захворювання розвивається повільно, поступово і клінічно виявляється у вигляді скарг на порушення сер­цево-судинної діяльності, шлунково-кишкового тракту, розладу сну. У психічній сфері спостерігається емоційна нестійкість, дратівливість, порушення уваги тощо.Невроз нав'язливих станів виявляється у нав'язливих думках, спогадах, сумнівах, емоціях, діях, страхах (страх їздити в трамваях, тролейбусах).

Реактивні психози можуть бути короткочасними і тривалими.Психогенний ступор виникає під впливом катастрофіч­ного подразника (стихійного лиха), при цьому настає повна нерухомість, заціпеніння, психічні функції відсутні. Психогенні реакції істеричного типу можуть виявля­тися у самонавіюванні, іноді - в синдромі помилковому слабоумстві. На тлі звуженої свідомості людина може поводитися начебто навмисно безглуздо. Тривалі психози. Реактивна депресія виникає внаслідок психічних впливів. Настрій депресивний. Вираз обличчя хворого страждальницький, мова тиха.

Перш за все слід отримати консультацію психоневролога. Після обстеження він підкаже правильну тактику поведінки по відношенню до дитини і призначить необхідне лікування за допомогою лікарських засобів, а також психотерапії та психокорекції. Батьки повинні стежити за тим, щоб дитина раціонально розподіляв час на роботу і відпочинок, в певні години приймав їжу, досить гуляв на повітрі, вчасно лягав спати. Дотримання режиму сприяє економною і більш продуктивною витраті нервової енергії, отже, відіграє велику роль у збереженні здоров'я.

Дитина повинна правильно харчуватися. Їжа дітей, які страждають на невроз, має містити якомога більше овочів і фруктів. Кількість же м'ясних продуктів і яєць бажано кілька обмежити. Необхідно привчити дитину до щоденної ранкової гімнастики. У профілактиці невротичних порушень у дітей величезну роль грають особливості виховання. Відомо, що в тих сім'ях, де панує рівне, спокійний настрій, встановлені близькі, дружні відносини, діти розвиваються і фізично, і психічно набагато краще.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 432 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)