АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Формування слова, як сигналу сигналів

Слово стає сигналом сигналів лише в процесі навчання дитини, його мовного спілкування з дорослими. Відомі випадки, коли діти, викрадені звірами, виростали в барлозі і залишалися абсолютно безсловесними. Слово як комплексний подразник починає формуватися приблизно в другій половині першого року життя дитини. Вимовлені дорослими звуки слова разом з усіма одночасно діючими сигнальними подразниками зв'язуються з підкріплювальним рухом. Спочатку сигналом служить весь комплекс і лише поступово їх починає замінювати слово, що несе поняття, яке в кінцевому підсумку перестає залежати навіть від звукових відмінностей своєї вимови. У міру розширення життєвого досвіду дитини зміст слова розширюється і поглиблюється. Узагальнюючи все більша кількість первинних сигналів і відволікаючись від їх конкретного різноманіття, слово робить укладену в ньому поняття більш абстрактним, що охоплює більш широке коло явищ. Велике значення при цьому має різноманітність зв'язків, які слово утворює з супутніми сигналами.

Консолідація зв'язків словесного сигналу з первинними сигналами роблять реакцію на нього більш зібраною, що проявляється в її прискоренні і вкороченні латентного періоду.

В освіті словесного сигналу, узагальнюючого первинні сигнали від різних сенсорних систем, особливе значення мають сигнали від рухового аналізатора. У цьому виявляється роль критерію практики у формуванні понять, які є змістом слів. Те, що слово діє укладеним в ньому поняттям, а не звуковий оболонкою, показує досвід вироблення у людини на якесь слово умовного оборонного рефлексу і можливість викликати його, вимовляючи слово-синонім, що містить при іншому звучанні той же зміст. Протягом усього життя людини відбувається збагачення вже сформованих і освіта все нових понять, виражених словами, в яких узагальнюється все більше первинних сигналів.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 819 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)