АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Динамічний стереотип як показник системності у роботі кори великих півкуль. Асиметрія півкуль

Кора великих півкуль головного мозку завжди діє як єдине ціле, як складна динамічна система, що прагне до об»єднання (інтеграції) своєї діяльності.

У корі мозку в кожний момент є певна система зв’язків, що склалися там. Тому реакції на зовнішні подразнення залежать не лише від самих подразників, а й від того, які зв»язки є в корі мозку, яку систему вони там утворюють. Чим більше розвинена кора, тим більше диференційовані її функції і тим більше вона виступає як єдина динамічна система.Системність у роботі кори великих півкуль виявляється в тенденції до стереотипії в діяльності, до утворення динамічних стереотипів.Слово стереотип свідчить про постійність закріплених реакцій, а «динамічним» його названо тому, що він рухливий, може змінюватися, хоч звичайно ця переробка стеоретипу дається важко.

Систему умовних нервових зв»язків, в основі якої лежить стійкий розподіл осередків збудженя і гальмування в корі головного мозку і яка обумовлює відносну стійкість поведінки в даних умовах, Павлов назвав динамічним стереотипом.Динамічний стереотип — результат пристосування до повторюваних, одноманітних впливів навколишнього середовища.Стереотипія лежить в основі звичних способів діяння. Вона полегшує діяльність людини і тварин. Якщо в корі мозку є динамічні стереотипи, системи рефлексів відтворюються легко, без зусиль.

Чим складніший і міцніший стереотип, тим важче він піддається зміні. Навіть при важких умовах нервовій системі легше повторити звичний спосіб діяння, ніж змінити його і виробити новий стереотип. Зміна стереотипу — це зміна життєвих відношень організму до його середовища. Тому вона буває важким для людини і тварин завданням, проходить не байдуже, а стає джерелом різноманітних переживань позитивного і негативного характеру.

Під впливом суспільних умов життя у людини утворюються цілі системи стереотипних зв»язків надзвичайної складності. При цьому одні стереотипи нашаровуються на інші, нові, складніші виникають на основі старих, простіших.

Функціональна асиметрія мозку – це складна властивість мозку, що відображає розходження в розподілі нервово-психічних функцій між правою і лівою півкулями. Формування і розвиток цього розподілу відбувається в ранньому віці під впливом комплексу біологічних та соціокультурних факторів. Функціональна асиметрія півкуль є однією з причин існування у людини певної структури психіки.

Явище функціональної асиметрії цікавило здебільшого психофізіологів та нейропсихологів: Терцип X., Цекотто К., Кепалапте А., Доброхотова Т. О., Чуприков О.П., Семенович А.В., Харбург Е., які в своїх дослідженнях застосовували методи ЕЕГ (електроенцефалограми), ФІЛАТ (фізіотерапії латеральної) та інші. Саме ці дослідження і послужили основою для виявлення особливостей осіб з різною мозковою організацією: в першу чергу, це стосується їх емоційно-вольової сфери.

Більша частина людства - праворукі й лише 5-12% є ліворукими. Але варто пам’ятати, що й праворукі та ліворукі - це не однорідні групи. Серед них виділяють:

· сильно ліворуких (лівшів, тобто, тих в кого ведучими є ліва рука, нога, та в яких спостерігається лівобічна сенсорна асиметрія);

· ліворуких (в яких ведучою є ліва рука, а решта компонентів латерального профілю мають правобічну асиметрію);

· амбідекстрів (в яких не виражена функціональна асиметрія, тобто немає домінуючої руки, ноги, та не виявлено сенсорної асиметрії; такі люди добре володіють як лівою, так і правою рукою) – ними часто стають перевчені лівші;

· праворуких (людей з правою мануальною асиметрією, але з різними співвідношеннями сенсорної асиметрії та асиметрії ніг);

· сильно праворуких (правшів, які мають правобічний латеральний профіль).

Результати численних психофізіологічних досліджень дають змогу виділити такі принципові відмінності мозкової організації психічної діяльності праворуких та ліворуких

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 594 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)